Autor Economia
1 març 2014 a 11:30

La Cecot demana als governs accions perquè emigrants mantinguin la vinculació amb el país

3 Flares 3 Flares ×

Se segueix una practica ja arrelada a l’Amèrica Llatina i l’Àfrica

Imatge cedida per Cecot

Imatge cedida per Cecot

El president de la Fundació Institut Industrial i Comercial (FIIC) i vicepresident de la Cecot, Josep Armengol, i la directora de la Fundació Cecot Persona i Treball (FCPiT) van presentar ahir al matí a la seu de la patronal catalana el balanç de la gestió de la FIIC i el resultat de l’estudi sobre Polítiques i mesures per a fomentar el retorn en un context d’emigració.

Aquest estudi és un encàrrec de la FIIC als tècnics de Cecot Persona i Treball. Es basa en una aproximació als impactes, en positiu i en negatiu, que pot tenir l’emigració en el país emissor d’emigrants, en la seva economia i en les seves empreses, així com en les pròpies persones que inicien aquest procés.

Davant l’augment de l’emigració però la falta de polítiques al respecte, la Cecot vol posar èmfasi en la necessitat d’incloure una gestió estratègica per l’atenció a les persones que emigren a l’estranger i retornen. També vol establir mesures que vinculin els emigrants amb els països de destí i el seu país d’origen per tal de possibilitar la seva contribució al desenvolupament econòmic i social des de l’exterior. Aquesta és una pràctica habitual a l’Amèrica Llatina i l’Àfrica.

Segons Anna Declòs, encarregada de l’àrea de responabilitat social de la Cecot, “si la persona assoleix l’èxit en un altre país i és capaç de generar uns estalvis, quan retorna és una persona amb un perfil capaç, en la majoria de casos, d’autoocupar-se o iniciar una activitat empresarial. Amb més possibilitats de fer-ho que altres persones”.

Per aquest motiu la Cecot proposa als Governs la necessitat de plantejar polítiques de gestió de l’emigració, igual que es va fer durant els anys en que Espanya era receptora de grans volums d’immigració. “La gestió de l’emigració ha d’atendre les tres fases del procés migratori. En aquest moment, quan moltes persones s’estan plantejant de marxar, cal oferir serveis d’orientació laboral previs a la sortida, per tal de propiciar que l’aventura migratòria conclogui amb èxit. Cal, per tant, afavorir projectes d’acompanyament a la mobilitat, iniciatives com les borses d’internacionalització i estratègies d’orientació laboral vinculades des d’aquí amb els països receptors.” afirma Declòs.

L’informe

Aquesta aposta es basa en l’estudi Polítiques i mesures per a fomentar el retorn en un context d’emigració, un treball que explica la situació migratòria d’Espanya: 1.931.248 persones de nacionalitat espanyola estaven empadronades a l’estranger l’1 de gener de 2013, 459.607 persones més que l’any 2009. El col·lectiu adult (35 a 64 anys) és el que comptabilitza major nombre de persones que emigren. L’any 2005 eren 6.080 persones, l’any 2010 es doblava a 12.838 persones i l’any 2011 es triplicava a 19.942 persones entre 35 i 64 anys.

Switch to mobile version
3 Flares Twitter 1 Facebook 2 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 3 Flares ×