Autor Cultura
24 juny 2014 a 11:00

Celebració de Sant Joan

0 Flares 0 Flares ×
Imatge del web Wikimedia Commons

Imatge del web Wikimedia Commons

La celebració de Sant Joan ve lligada al solstici d’estiu, quan és la nit més curta de l’any i el dia més llarg. A més, està molt lligada la festivitat amb el sol i el foc, ja que s’encenen fogueres i es tira pirotècnia. El fet d’estar vinculada amb el sol, tenia un significat antigament que la relacionava amb la fertilitat i la riquesa, i sobretot pel moment àlgid en què es troba la naturalesa.

Les tradicions i creences lligades ala Nit de Sant Joan s’han anat perdent, però n’hi havia de curioses: les plantes tenen virtuts guaridores o l’aigua té poders curatius. Tot i així, sí que s’han mantingut altres tradicions lligades amb la gastronomia i el foc.

En primer lloc, no hi pot faltar la coca, el vi i el cava. La coca ha derivat dels tortells amb ous a les actuals coques de fruites, pinyons o llardons. Tot i així, també prenen protagonisme les coques de recapte, fetes d’ingredients salats com ara tonyina. El fet de menjar coca es concep com un acte comunitari apte per a grans i petits.

La pirotècnica i els petards són un altre dels elements destacats, ja que deriven dels jocs amb foc grecs. La pirotècnia aporta a la celebració soroll i lluminositat on tothom hi participa amb precaució. A més, les fogueres també són característiques i, encara que a les ciutats se n’hagi perdut el costum, als pobles encara s’encenen les fogueres per cremar els objectes vells que fan nosa.

Switch to mobile version
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×