Leaving Las Vegas

Crítica cinematogràfica: Leaving Las Vegas

Morir per la beguda

Leaving Las Vegas
Leaving Las Vegas

DRAMA. EE.UU. Estrena: 1995. Dirigida i escrita per: Mike Figgis. Repartiment: Nicolas Cage, Elisabeth Shue, Julian Sands, Richard Lewis, Steven Weber, Valeria Golino, Mark Coppola. Duració: 112 min

Ben Sanderson perd el treball i la seva dona l’abandona, tot degut al seu problema amb la beguda. Sol i sense res més que els diners de la liquidació decideix marxar a Las Vegas amb un sol propòsit: beure fins morir. A la ciutat coneix a Sera, un atractiva prostituta, de la qual s’enamora.

El film ens mostra una història d’amor entre un alcohòlic i una prostituta, un amor que no només els salva sinó que els proporciona una segona oportunitat que, per desgràcia, ambdós personatges acaben malgastant per seguir amb la vida i els propòsits que tenen.

Mike Figgis escriu el guió del film en base a la novel·la de John O’Brien. L’escriptor es va suïcidar mesos abans que la producció del film comences, raó per la qual Figgis va voler dedicar el film al difunt escriptor. El guió és ple de simbolismes i de grans intervencions del protagonista masculí que no deixen indiferent a l’espectador. Una de les intervencions més conegudes és quan explica a una prostituta que la seva família l’ha abandonat argumenta: “No sé si empecé a beber porque mi família me dejó o si mi família me dejó porque empecé a beber”. Aquest tipus d’intervencions fan que l’espectador no es senti indiferent davant el film.

Nicolas Cage, interpreta a Ben Sanderson, un guionista alcohòlic que és acomiadat i abandonat per la seva família. Cage realitza una interpretació treballada i curosa. El maquillatge ajuda a aconseguir l’efecte de borratxo cansat, que reforça la seva immillorable interpretació. El moment més significatiu i on s’observa la fabulosa interpretació de Cage és quan passa amb Sera als seus últims minuts de vida, estirat sobre el llit, quasi immòbil i li confessa els sentiments que realment sent per ella i el que ella a significat per ell. Per altra banda, tenim a Elisabeth Shue, interpreta a Sera, una prostituta que viu pel seu amant Yuri, fins que coneix a Ben, el qual li canvia la vida. Shue realitza una interpretació cuidada i plena d’emocions. El punt àlgid de la seva interpretació és l’actuació que realitza després de ser violada i maltractada per tres adolescents. Ambdós actors treballen en sintonia on cada paraula, cada gest i cada mirada transmet a l’espectador el que senten l’un per l’altre, inclòs abans que els propis personatges.

Al principi l’estètica de la pel·lícula manté un to obscur, on destaquen les escenes de nit; però el to canvia quan ambdós personatges es coneixen i comencen una relació, agafant més claror i apareixent més escenes de dia. La banda sonora, escrita pel propi Figgis, està molt ben escollida i tractada,  predominen les melodies dramàtiques, fent la seva funció expressiva per augmentar la sensació de dramatisme que ambdós personatges viuen.

La pel·lícula va ser nominada a 4 Oscars, dels quals només en va guanyar un, el de Millor Actor, pel paper de Ben Sanderson, interpretat per Nicolas Cage.

La pel·lícula en sí es lenta, no succeeix acció que mantingui a l’espectador enganxat davant la pantalla, simplement l’atracció que es nota entre Ben i Sera és la raó per la qual es manté davant la pantalla. El moment que fa que l’espectador vulgui acabar de veure el film per saber el que passarà és quan Sera li pregunta el perquè està a Las Vegas i Ben li contesta: “He venido a Las Vegas para matarme bebiendo”.

Cristina Nocete

@crisnocete

GranollersInforma

A partir de demà, Granollers Informa

El nou diari digital del Vallès Oriental

GranollersInforma

El Grup Inform@ torna a créixer novament. Aquesta matinada veurà la llum el Granollers Inform@, un nou diari digital del Grup, que en clara expansió no para de créixer.

Primer va néixer el Terrassa Informa i poc després ho va fer el Sabadell Informa. El desembre passat veia la llum el Sant Cugat informa i al març d’aquest any ho feia el Rubí Informa.

Ara toca fer un pas més i sortir del Vallès Occidental. Amb el Granollers Inform@ es cobrirà totes aquelles notícies que tinguin lloc a la comarca veïna.

Tot i que no hi ha camí fàcil, des del Grup esperem que aquesta nova aventura tingui com a mínim, el mateix èxit dels altres diaris.

Neix un nou mitjà, i això sempre és una bona notícia.

Quadre estadístic dels darrers sis anys cedit per l'Ajuntament de Terrassa

Balanç positiu de les campanyes de prevenció d’incendis

Terrassa ha arribat als valors més baixos dels darrers sis anys

Quadre estadístic dels darrers sis anys cedit per l'Ajuntament de Terrassa
Quadre estadístic dels darrers sis anys cedit per l’Ajuntament de Terrassa

L’Ajuntament de Terrassa ha fet un balanç positiu de les campanyes de prevenció d’incendis forestals de 2014 finalitzades al mes de setembre. Aquest any hi han hagut un total de 24 incendis de poca importància i s’han cremat 0’45 ha. D’aquestes 0’45 Ha, menys de la meitat eren forestals. La bona climatologia, amb més pluges de l’habitual i temperatures mitjanes, ha contribuït als bons resultats de les campanyes. Aquestes xifres són les més baixes dels darrers sis anys.

Els focs produïts, un total de 24, han estats relacionats amb males conductes i negligències, com la crema de restes de poda i altres residus vegetals en horts. El mes que va sofrir més incidents va ser el juny, amb un total de vuit incendis.

L’Ajuntament ha agraït la labor dels Bombers de la Generalitat, el servei municipal de Via Pública i Protecció Civil, la Diputació de Barcelona, l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) i els Voluntaris Forestals de Terrassa. El bon funcionament dels dispositius de prevenció, vigilància i extinció d’aquestes entitats també ha ajudat a l’èxit de les campanyes. L’actuació de tots aquests cossos ha suposat una inversió total de 43.345 euros

Mesures de prevenció i vigilància

Terrassa programa campanyes i accions de prevenció i vigilància d’incendis forestals entre el 15 de juny i  l’1 de setembre: d’una banda el Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals, i de l’altra el Pla de Vigilància Especial del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Totes dues campanyes es duen a terme amb el suport de diversos organismes.

Pel que fa a actuacions preventives a les urbanitzacions, enguany s’ha treballat al voltant de la urbanització de Can Palet de Vista Alegre, on s’ha reduit la densitat de l’arbrat i s’ha estassat el sotabosc. L’actuació ha comportat una inversió de 43.345 €.

Foto de família de la presentació del IV Torneig de Dramatúrgia Catalana dins el marc del Festival Temporada Alta // Foto: Ventura López

Arrenca el Festival Temporada Alta

4a edició del Torneig de Dramatúrgia Catalana

Foto de família de la presentació del IV Torneig de Dramatúrgia Catalana dins el marc del Festival Temporada Alta // Foto: Ventura López
Foto de família de la presentació del IV Torneig de Dramatúrgia Catalana dins el marc del Festival Temporada Alta // Foto: Ventura López

Avui al migdia s’ha presentat la nova edició del Festival Temporada Alta que comença el proper divendres 3 d’octubre i s’allargarà fins al dilluns 8 de desembre. La roda de premsa ha comptat amb la presència del director del festival Salvador Sunyer, el dramaturg Jordi Casanovas, i tots els autors del IV Torneig de Dramatúrgia Catalana.

Sunyer ha estat l’encarregat d’encetar la presentació des festival, i més concretament de la quarta edició del Torneig de Dramatúrgia Catalana, afirmant que a Catalunya hi ha un “exèrcit de dramaturgs que t’ataquen per totes bandes” amb els quals cal fer alguna cosa. El torneig, que en les quatre edicions ja suma la participació de 32 dramaturgs, es basa en la competició d’autors catalans de diverses generacions i els seus textos, d’entre 40 i 45 minuts, per a dos personatges i amb un tema comú com a base.

El torneig, un projecte ideat per Jordi Casanovas, ha tingut molt bona acollida en totes les edicions, i fa dos anys que també es celebra a Buenos Aires, amb autors d’arreu. Cal destacar que en ambdues edicions van proclamar-se guanyadors dos autors catalans.

Com cada any, els dilluns del festival es faran les lectures dels textos, a càrrec d’actors assignats des de la direcció del festival i per tant, desconeguts fins al mateix dia pels autors. Aquests dies es podrà votar al millor duelista, que serà el que passi a la primera i segona semifinal fins a la celebració de la Gran Final, que serà el dilluns 1 de desembre a les 20h.

Els duels programats per l’edició d’enguany seran entre Carles Mallol contra Álex Mañas, Toni Gomila entre Iván Morales, Daniela Freixas contra Rodolf Sirera, i Manuel Dueso entre Roger Peña.

A més d’aquesta quarta edició del torneig, Jordi Casanovas ha presentat la nova proposta d’enguany, la Setmana de la Dramatúrgia. Coordinada pel mateix Casanovas, es tractarà d’una setmana en la que es desenvoluparà la reescriptura de 10 clàssics internacionals a càrrec de 10 autors catalans, i es celebraran dues jornades sobre dramatúrgia per tal d’“intentar posar en dubte, qüestionar, donar voltes sobre la dramatúrgia” segons ha afirmat el dramaturg.

Un dels objectius d’aquestes reescriptures és “crear un corpus de 10 textos clàssics revisats” en relació amb els conflictes actuals, tant és així que “gairebé són obres noves” ha assegurat Casanovas. Aquest grup de 10 autors està format per David Plana, que reescriurà “El despertar de la primavera” de F. Wedekind; Guillem Clua que versionarà “Faust” de Goethe; Cristina Clemente farà una versió d’“Els temps i els Conway” de J.B. Priestley; Jordi Casanovas encarregat de reescriure “Romeo i Julieta” de W. Shakespeare; Llàtzer García que revisarà “Look Back in Anger” de J. Osbourne; Marc Angelet que reescriurà “Les bruixes de Salem” d’A. Miller; Marta Buchaca, encarregada de versionar “El Rei Lear”; March Rosich, que revisarà “Casa de Nines” de H. Ibsen; i Marilia Samper, que versionarà “El tartufo” de Molière.

Casanovas, ha presentat aquesta proposta de la Setmana de la Dramatúrgia, com a l’inici de la constitució d’una associació de dramaturgs inexistent actualment, a la que aquests 10 autors catalans han anomenat Barcelona Playwrite, i que en un futur pretén acollir més de 100 autors d’arreu de Catalunya.

Durant aquesta setmana, també es duran a terme, dues jornades sobre dramatúrgia. La I Jornada sobre la dramatúrgia intentarà plantejar solucions per al problema d’internacionalització dels textos catalans. En aquesta jornada s’hi convidaran autors que puguin expressar les seves experiències explicant allò que els ha funcionat, i allò que no.

En la II Jornada sobre la Dramatúrgia s’intentarà, mitjançant explicacions de 10 minuts a càrrec de diversos autors, explicar la clau dels processos dramatúrgics de cadascú per tal de generar friccions i, sobretot, creativitat.

Salvador Sunyer ha conclòs la roda de premsa afirmant que el Temporada Alta intenta ser un “festival que serveixi per més coses que per representar textos” incloent la societat civil dels dramaturgs per tal de solucionar certes qüestions que els preocupen, com per exemple el fet que els programadors d’arreu no rebin més textos catalans.

@anna_mestreseg

Entrevistes Virtuals // Imatge del web de la Diputació de Barcelona

S’estrenen les Entrevistes Virtuals amb autors de renom

Albert Sánchez Piñol i Noah Gordon són alguns dels  entrevistats

Entrevistes Virtuals // Imatge del web de la Diputació de Barcelona
Entrevistes Virtuals // Imatge del web de la Diputació de Barcelona

La Biblioteca Virtual de la Diputació de Barcelona organitza les Entrevistes Virtuals a partir del proper mes d’octubre. A través d’aquest espai es podrà descobrir com és el procés d’escriptura de cada autor, curiositats sobre les seves obres o qualsevol informació preguntant directament als autors protagonistes de cada entrevista.

Aquest nou espai permetrà als participants enviar preguntes als autors convidats. Qualsevol persona major de catorze anys podrà escriure la seva pregunta al formulari que trobarà a la Biblioteca Virtual durant tres setmanes. Un cop passat el termini, es publicaran les respostes de l’autor a la web.

Albert Sánchez Piñol serà el primer autor en participar a les Entrevistes, i se li podran enviar preguntes entre l’1 i el 24 d’octubre. Al novembre, es podrà entrevistar a Noah Gordon, i al desembre, a Eduardo Mendoza.

Amb aquesta iniciativa es vol fomentar la lectura i complementar l’oferta de clubs de lectura de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

Atlètic Sant Joan 5 - 1 FS Frederic Mistral // Imatge cedida pel CA Sant Joan

Segona victòria de l’Atlètic Sant Joan a Divisió d’Honor Catalana (5-1)

El Sant Joan, líder provisional

Atlètic Sant Joan 5 - 1 FS Frederic Mistral // Imatge cedida pel CA Sant Joan
Atlètic Sant Joan 5 – 1 FS Frederic Mistral // Imatge cedida pel CA Sant Joan

L’Atlètic Sant Joan va disputar aquest diumenge el partit corresponent a la segona jornada del grup 2 de la Divisió d’Honor Catalana de futbol sala, que els enfrontava, com a locals, al FS Frederic Mistral. El partit va ser molt disputat, davant d’un rival molt corretjós.

En els primers minuts, ambdós equips van gaudir d’ocasions, però va ser Jordi Serra qui va encetar el marcador a favor dels de Les Fonts, al minut 4. Poc després, Isma ampliava distàncies amb el segon gol, mentre el partit seguia en la mateixa tònica, amb força equilibri. Amb el marcador 2 a 0 es va arribar al descans.

A la represa, el Sant Joan sortia amb la idea de conservar l’avantatge, endarrerint les línies, cosa que van aprofitar els barcelonins per escurçar distàncies, a través d’un gol de Kilian al minut 30. Però els locals van reaccionar i a partir d’aquí van oferir els seus millors minuts, i només un minut després del gol del FS Frederic MistralÁngel tornava a posar l’avantatge de dos gols per als de Les Fonts. El mateix jugador, en poc més de cinc minuts, va sentenciar el partit col·locant el 5-1 definitiu.

L’Atlètic Sant Joan, amb la segona victòria, se situa com a líder provisional del seu grup. Diumenge que ve, els de Les Fonts es desplaçaran a Puigcerdà, on disputaran el partit de la jornada 3 el diumenge, a les 17.00h.

Equips d'hoquei patins de l'Sferic Terrassa Hockey // Imatge cedida per l'Sferic Terrassa

L’Sferic d’hoquei patins empata a domicili amb el Cambrils CH (4-4)

El Cambrils iguala el marcador a falta d’un minut

Equips d'hoquei patins de l'Sferic Terrassa Hockey // Imatge cedida per l'Sferic Terrassa
Equips d’hoquei patins de l’Sferic Terrassa Hockey // Imatge cedida per l’Sferic Terrassa

Cambrils CH 4 – 4 Sferic Terrassa

Cambrils HC:  Marc Molla, Oriol Borras, Augusto Villamayor, Albert Casals, Victor Catalan, Josep Moragas, Ruben Garcia, Robert Mena.

Sferic Terrassa : Pau González, Joan Morral, Francesc Cortès, Henrique Rodrigues, Miquel Morral  (cinc inicial), Eduard Villalba, Cristian González.

Gols: Francesc Cortés (0-1), min. 2; Rubén Garcia (1-1), min. 9; Robert Mena (2-1), min. 19; Henrique Rodrigues (2-2), min. 23; Oriol Borràs (3-2), min. 25; Francesc Cortés (3-3), min. 33; Francesc Cortés (3-4), min. 38; Robert Mena (4-4), min. 49.

El passat cap de setmana, el sènior masculí de l’Sferic d’hoquei patins va disputar la segona jornada de la Primera Divisió Catalana, al Pavelló Municipal de Cambrils, en el què va ser el primer desplaçament de la temporada dels egarencs.

La primera part va ser molt igualada. L’Sferic es va avançar en el marcador, tot i que el Cambrils va sortir molt fort i va igualar el gol matiner de Francesc Cortés. Després es va col·locar per davant, però els egarencs, mitjançant Henrique Rodrigues, van tornar a empatar al cap de pocs minuts del gol local. Al descans, malgrat el millor joc i la intensitat de l’Sferic, es va arribar amb un marcador favorable als de Cambrils de 3 gols a 2.

En la segona part, un gran treball defensiu dels terrassencs, així com l’aprofitament de dos llançaments de falta directa executats per Francesc Cortés, van permetre a l’Sferic tornar-se a col·locar per davant en el marcador (3-4). A falta d’un minut per al xiulet final, però, el Cambrils CH va resoldre una falta directa i va col·locar el definitiu 4-4.

En la següent jornada, els terrassencs reben el Riudebilles, en un horari encara per confirmar.