Autor Ensenyament
29 desembre 2014 a 16:00

Entorns innovadors per millorar el coneixement

0 Flares 0 Flares ×

Més de 60.000 alumnes incrits als camps d’aprenentatge

Camps d'Aprenentatge

Camps d’Aprenentatge // Imatge del web del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Un total de 60.393 alumnes de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius d’arreu de Catalunya s’han inscrit aquest curs 2014-15 a les activitats didàctiques que ofereixen els quinze camps d’aprenentatge i els quatre entorns d’aprenentatge del Departament d’Ensenyament.  Són 5.017 alumnes més que el curs passat.

Com a principal novetat,  s’està treballant per adequar les activitats educatives que s’hi duen a terme al currículum per competències.

Els camps i els entorns d’aprenentatge són serveis educatius específics que ofereixen al professorat i als centres educatius la possibilitat de desenvolupar projectes de treball per a l’estudi, ampliació de coneixements i l’experimentació en un medi singular de Catalunya, atès que es troben situats en entorns d’interès natural i patrimonial, amb l’objectiu completar una part dels continguts curriculars.

Actualment hi ha 15 camps d’aprenentatge:

I quatre entorns d’aprenentatge:

L’estada de dos a cinc dies en un Camp d’aprenentatge (CdA) facilita la descoberta del medi natural, social i històric de la comarca on està situat i fa incidència especial en els continguts de l’educació ambiental i de la interpretació del patrimoni, alhora que estableix un marc nou per a la convivència i la relació entre el professorat i l’alumnat.

Els CdA també ofereixen als centres educatius la possibilitat de desenvolupar projectes específics d’un dia de durada (sortides d’un dia) cosa que facilita la participació dels centres docents propers als CdA.

Els CdA s’adrecen principalment a alumnes d’Educació Primària, de Secundària, dels Cicles Formatius i del Batxillerat dels centres educatius de Catalunya. En cas excepcional, condicionat a projectes de treball concrets i a la disponibilitat del CdA, es podran atendre centres educatius públics de fora de Catalunya.

Aquest curs, es duran a terme 81 activitats d’un dia, en què hi participaran 35.109 alumnes de centres educatius pròxims als camps d’aprenentatge, i 566 estades d’entre 2 i 5 dies, amb activitats que permeten un millor aprofundiment didàctic, i que faran 25.284 alumnes.

Enguany es vol sincronitzar l’oferta educativa d’aquests serveis amb el currículum per competències que desenvolupa el Departament d’Ensenyament. Per aquest motiu, el Centre de Recursos Pedagògics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE) – que és servei educatiu de suport didàctic curricular a la docència, que potencia l’adquisició de competències bàsiques per part de l’alumnat, i dóna eines i recursos al professorat per a la reflexió i la millora metodològica –  ha endegat una formació específica per als professionals dels camps d’aprenentatge i entorns d’aprenentatge per revisar l’adequació competencial de les seves activitats.

Switch to mobile version
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×