Autor Societat
20 desembre 2014 a 09:30

Més de 150.000 arbres caiguts a Castellar del Vallès a causa del temporal de vent

0 Flares 0 Flares ×

La zona més afectada és el sector sud i sud-est

El sector sud i sud-est del terme municipal de Castellar del Vallès

El sector sud i sud-est del terme municipal de Castellar del Vallès // Imatge del web de l’Ajuntament de Castellar del Vallès

Aquest dimecres, l’Ajuntament de Castellar del Vallès va fer una primera estimació del nombre d’arbres caiguts a causa del fort temporal de vent del passat 9 de desembre. Segons va explicar l’alcalde Ignasi Giménez, es calcula que s’han vist afectats més de 150.000 arbres al terme municipal.

Les xifres es van donar en el marc d’una assemblea extraordinària de propietaris forestals. Per fer el càlcul, es van utilitzar com a referències les dades dels Plans Tècnics de Gestió i Millora Forestal de les finques de Castellar, on s’especifiquen les densitats de les masses arbrades del municipi, i es va fer una estimació en base a inspeccions de les diferents zones del terme. Durant els propers dies, però, els serveis tècnics municipals continuaran valorant amb més detall les afectacions del temporal.

Segons les dades extretes, la zona boscosa més afectada per la ventada és el sector sud i sud-est. La superfície forestal de Castellar del Vallès, on hi ha aproximadament 5 milions d’arbres distribuïts en 3.000 hectàrees, es va veure afectada en diferents graus, des de punts gairebé devastats per esclafits de vent fins a zones on únicament hi van caure alguns exemplars aïllats.

L’assemblea extraordinària celebrada el dimecres passat va aplegar una cinquantena de persones a la Sala d’Actes del Mirador, entre les quals hi destaquen l’alcalde; el regidor comissionat dels efectes del temporal, Aleix Canalís; i el president de l’Agrupació de Defensa Forestal, Jordi Casamada.

Giménez va presentar als assistents el pla d’acció extraordinari de gestió dels efectes del temporal de vent. El batlle va anunciar l’obertura d’una fitxa informativa per a cada propietari forestal per tal de recopilar informació sobre afectacions en edificis, massa forestal, camins i subministraments. “Aquesta dades han de servir per valorar els treballs urgents a realitzar, quines han de ser les ajudes de les administracions i quines alternatives hi ha per a la retirada de la massa forestal acumulada”, explicava.

En aquest sentit, l’Ajuntament i els propietaris forestals es retrobaran durant el mes de gener per valorar opcions d’aprofitament de la fusta morta acumulada. Per la seva banda, els propietaris de finques van remarcar la necessitat de que empreses especialitzades intervinguin en les activitats de neteja i desbrossament i van demanar que les administracions prenguin en consideració l’ús públic dels boscos privats.

A més a més, l’assemblea extraordinària va acordar que el consistori castellarenc insisteixi en la recomanació de no realitzar activitats al medi natural davant el risc de que encara puguin caure els arbres debilitats per la ventada. Si s’accedeix als boscos, serà sota la responsabilitat dels mateixos ciutadans que ho facin.

Switch to mobile version
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×