Autor Societat
3 desembre 2014 a 09:30

Protecció Civil desactiva el pla Inuncat un cop superada la llevantada

2 Flares 2 Flares ×

Es manté en prealerta

Riera de Rubí

La Riera de Rubí al seu pas per la ciutat. La riera va créixer aquest cap de setmana, amb la llevantada // Imatge extreta de la Wikimèdia Commons

Protecció Civil va decidir ahir desactivar el pla Inuncat per inundacions a Catalunya. El pla d’emergències es va posar en marxa dijous passat en previsió de la llevantada que ha assetjat el país el darrer cap de setmana, però una vegada s’ha superat aquesta onada de pluges la Generalitat ja no veu motius per mantenir-lo activat. El cabal dels rius continua alt, però ja no presenta risc d’inundacions i només l’estat de la mar i els vents que encara s’esperen per avui fan que Protecció Civil decideixi mantenir el pla en prealerta.

Avui encara s’espera una mar força agitada. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu onades de fins a dos metres i mig d’alçada i una forta maregassa a les comarques del nord del litoral català. A més, per avui s’esperen vents a l’Alt Empordà que poden superar els 120 quilòmetres per hora. Unes ratxes perilloses que han dut a Protecció Civil a activar la fase de prealerta del pla d’emergències Procicat.

Durant els cinc dies que el pla Inuncat ha estat activat, el Centre de Coordinació d’Emergències (CECAT) ha actuat com a hub per donar resposta a totes les incidències originades pel mal temps i ha informat de les situacions de risc i emergència als diversos organismes, administracions i cossos d’emergència implicats en la seva resolució. En aquesta ocasió, s’ha fet un esforç especial per arribar a empreses estratègiques, com ara indústries químiques o infraestructures aeroportuàries. En total, al llarg d’aquests cinc dies s’han fet 72 comunicats que s’han tramés a través de 43.732 correus electrònics, més de 3.000 fax i prop de 19.000 missatges de mòbil.

La tasca de la CECAT també ha estat clau per coordinar la feina dels ajuntaments i els consells comarcals davant situacions de risc. En algunes zones, voluntaris de Protecció Civil o d’entitats com la Creu Roja han treballat colze a colze amb els cossos d’emergència i les administracions per donar resposta als problemes plantejats per la llevantada. Segons el CECAT, els voluntaris de diferents municipis van senyalitzar zones de risc davant possibles inundacions i van col·laborar en el tancament de camins, guals o passos soterrats. També van retirar arbres caiguts i altres objectes de la via i van informar a la població de com reaccionar davant situacions perilloses.

La comunicació entre els cossos d’emergència i els ciutadans es va completar a través dels telèfons mòbils. L’aplicació de Protecció Civil va enviar un total de 16 notificacions als 193.000 usuaris que disposen d’aquesta app. De fet, durant aquests sis dies de temporal, el servei mòbil del cos català ha estat el segon més visitat de tots els que té la Generalitat, registrant un 18% de les visites totals a dispositius del govern. Una cosa molt similar ha passat amb les webs de la Generalitat. La més visitada diumenge va ser la que facilita consells sobre ventades amb un total de 4.660 visites. De fet, la pàgina del Departament d’Interior ha estat la que més usuaris ha rebut entre els dies 24 i 30 de novembre.

Switch to mobile version
2 Flares Twitter 2 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 2 Flares ×