Obituari 16.01.15

Nom i cognoms            Edat          Dades de la cerimònia

Joaquina Martínez Martín   95  16/01/2015 11:00 Temple multiconfessional cementiri
Josefa Cano Pedraza         81  16/01/2015 12:00 Temple multiconfessional cementiri
Catalina Talaya Alarcón      92  16/01/2015 16:00 Temple multiconfessional cementiri
Luis Abad Soriano              90  16/01/2015 10:00 Temple multiconfessional cementiri
José Cusidó Simón            72  16/01/2015 15:00 Temple multiconfessional cementiri

Fageda del Montnegre

Els extraordinaris faigs del Montnegre

Fageda del Montnegre
Fageda del Montnegre // Foto: Arenyautes.CAT

Els que em coneixen saben que m’agrada molt de descobrir el que jo anomeno “descrostons“, aquelles restes d’èpoques passades, la majoria de les vegades inadvertides, que encara es poden trobar a l’actualitat i que ens parlen d’un passat que es resisteix a morir. Si a això sumem el meu amor pels arbres, entendran perquè des de sempre m’ha cridat poderosament l’atenció conèixer de l’existència d’una trentena de faigs al Montnegre, a 45 km de Barcelona i a 8 km de les platges del Maresme.

El Faig (Fagus sylvatica), és un arbre caducifoli habitual de climes centreeuropeus, frescos i humits, que en el seu creixement forma el típic bosc de conte de fades, ja que per la seva frondositat no permet que la llum arribi amb facilitat a terra, evitant el creixement d’un sotabosc frondós. A la Península Ibèrica els trobem a la Serralada Cantàbrica, Pirineus i poc més, coincidint amb la distribució d’un clima atlàntic que els hi és propici.

A Catalunya també podem trobar fagedes al Montseny, a Olot -la coneguda Fageda d’en Jordà- o tan al sud com en els Ports de Tortosa-Beseit, tots ells amb climes que ja sigui per l’altura, humitat o llunyania del mar, mantenen zones similars al centreeuropeu, permetent el seu desenvolupament normal. Però… què pinten 30 faigs a un pas de la platja, en un lloc tan “atlàntic” -denoteu la ironia- com el Maresme? Tot té la seva raó de ser… i no, no van ser plantades. Són autòctones.

Les nostres protagonistes creixen a una alçada de 710 metres, prop del Coll ses Basses, totalment envoltades de bosc mediterrani (alzines, sureres, pins, roures…) a la part d’obaga de la Serra del Montnegre, la màxima altura del qual es troba a 766 metres al Turó Gros. Aquesta mini-fageda ha estat molt explotada històricament pel seu aprofitament fuster, la qual cosa va portar al botànic Pere Montserrat el 1949 a descriure-la com “dos arbres vells i una dotzena de soques”, donant una idea de la precarietat del bosquet. La fi de l’explotació forestal de la zona després de la seva declaració com a parc natural el 1989, ha permès un major desenvolupament de les soques i un respir per als faigs, que han aprofitat per guanyar una mica de terreny.

L’origen d’aquest fageda ve de l’última glaciació, la qual va produir una retirada cap al sud dels climes freds i humits del centre d’Europa, que van portar a les espècies com el faig a conquerir extenses zones de la península. Després de la retirada dels gels, els climes càlids van tornar a pujar de latitud, provocant la retirada generalitzada dels faigs del nostre territori, refugiant-se a aquestes petites “illes” propícies al seu creixement per una o altra raó.

Al Montnegre, tot i la proximitat del mar i, encara que sembli un contrasentit, gràcies a això, ha quedat un petitíssim illot climàtic gràcies a les boires que pugen directament des del Mediterrani. Aquestes boires cobreixen bona part de l’any la zona, temperant i humitejant l’ambient, prou com per crear un microclima que ha permès que des de fa més de 10.000 anys es desenvolupi una població vegetal que ha estat capaç de resistir tant la pressió humana com la pròpia competència vegetal de les espècies típiques del clima mediterrani.

Esperem que el nostre habitual menyspreu envers tot el nostre entorn, deixi pas a un respecte venerable cap a un petita arbreda, testimoni viu d’una època i una antiga realitat ecològica que es resisteix a desaparèixer.

Ireneu Castillo

Aquest cap de setmana és el torn de la companyia de Cassà de la Selva, Guspira Teatre

Continuen les funcions del 41è Premi Ciutat de Terrassa de Teatre

Aquest diumenge actua la companyia cassanenca Guspira Teatre

Aquest cap de setmana és el torn de la companyia de Cassà de la Selva, Guspira Teatre
Aquest cap de setmana és el torn de la companyia de Cassà de la Selva, Guspira Teatre

El passat 11 de gener va arrancar la 41a edició del Premi Ciutat de Terrassa de Teatre, una potent selecció del millor teatre no professional de Catalunya. Un esdeveniment que ja s’ha convertit en una cita clau, no només pel panorama cultural i teatral terrassenc, sinó d’arreu del territori català i nacional.

Organitzat per la Sala Crespi i el Casal de Sant Pere, aquest certamen consisteix en una programació estesa del mes de gener fins al mes de març en la qual s’hi poden veure els espectacles que hi competeixen.

D’aquesta manera, el passat diumenge 11 de gener es va poder veure “Tinc família” de La Tropa Teatre de Vilassar de Mar, i aquest cap de setmana, concretament el diumenge 18 de gener a les 18.00h la companyia Guspira Teatre, de Cassà de la Selva, portaran a Terrassa “Sopar fred” de Patrick Hamilton.

La programació segueix amb “Un esperit burleta” a càrrec de Grup de Teatre Nyoca, de l’Ametlla del Vallès, el proper 25 de gener; “Molt soroll per no res” de la companyia Teatre Centre Parroquial Sant Vicenç de Sabadell, l’1 de febrer; “La visita de la vella dama”, de la companyia Granollerina “Quatre per quatre” el 8 de febrer; “Políticament incorrecte” a càrrec de la companyia Inestable Ceretana de Teatre de Puigcerdà el proper 15 de febrer; “Com ombres” de la companyia terrassenca “Qollunaka Grup de Teatre” el 22 de febrer; “Maria Rosa”, un clàssic a càrrec de la companyia Pierrot Teatre de Centelles, l’1 de març; “Cobejant el genet” a càrrec del Grup Escènic Navàs de Navàs el 8 de març; “El nom” per l’Agrupació Teatral del Casal de Calaf de Calaf el 15 de març; “Misteri de dolor” de la mà de la Dramàtica del Círcol de Badalona; i finalment, “La Filla del Mar” a càrrec de la també companyia local Grup Pam Teatre el 29 de març.

El veredicte del jurat, així com també el repartiment de premis, es realitzarà passat un temps prudencial durant un acte de cloenda amb la presència de totes les companyies participants.

aigua

L’ACA va fer 6.400 mostres d’aigua de la xarxa Ter-Llobregat al 2014

Un 7% més que l’any anterior

aigua
L’ACA va recollir 6.400 mostres d’aigua l’any passat // Imatge cedida per l’ACA

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), situada a la planta potabilitzadora d’Abrera (Baix Llibregat) va analitzar al 2014 un total de 6.403 mostres que han determinat prop de 59.000 paràmetres, un 7% més que l’any anterior, per garantir al qualitat de l’aigua subministrada a través de la xarxa d’aigües Ter-Llobregat.

Aquests controls de la qualitat de l’aigua subministrada a través de la xarxa del Ter-Llobregat són una de les funcions bàsiques de l’administració com a òrgan regulador del contracte concessional que la Generalitat va adjudicar a finals de l’any 2012 a un grup d’empreses liderat per Acciona.

D’aquesta manera es garanteix la qualitat de l’aigua subministrada als 4,5 milions d’habitants de les comarques de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, la Selva, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

Artur Mas

CDC Vallès Occidental veu amb bons ulls l’acord per les eleccions

Mas i Junqueras fixen la data per al proper 27 de setembre

Artur Mas
El president Artur Mas ha arribat a un acord per celebrar eleccions // Foto: Joan Murcia

L’acord al que van arribar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, per celebrar eleccions anticipades el proper 27 de setembre de 2015 ha estat rebut com una bona notícia per la formació política de CDC al Vallès Occidental sector Sabadell.

La cap comarcal de CDC, Núria Colomé, ha manifestat avui que “la ciutadania ens reclamava que arribéssim a un acord que fes possible que els catalans i catalanes puguem decidir quin ha de ser el futur polític del nostre país”, a la vegada que ha recordat que a partir d’ara toca treballar per explicar bé quins seran els beneficis en cas que Catalunya esdevingués un nou estat d’Europa.

Colomé també ha aprofitat per assegurar que a nivell municipal els diferents candidats de la formació a les alcaldies del Vallès treballaran intensament per obtenir els millors resultats.

IPC

La baixada dels carburants desploma l’IPC a nivells del 1978 a Catalunya

A Espanya la caiguda encara és més forta

IPC
Les compres de Nadal no han pogut evitar un nou descens de l’IPC // Imatge extreta del web Wikimèdia Commons

Els preus no paren de caure a Catalunya. El desembre és tradicionalment un bon mes per a la inflació, que sol remuntar empesa per les compres nadalenques. Aquest any, però, ni aquest període va frenar la caiguda dels preus, que ja fa sis mesos que baixen. L’últim mes del 2014 es va tancar amb un descens de quatre dècimes a l’IPC, l’indicatiu de referència per mesurar la inflació, segons les dades que ha fet públiques avui l’Institut Nacional d’Estadística. Amb aquesta darrera caiguda, l’índex interanual ha registrat una davallada del 0’7% i ha situat la inflació a nivells del 1978.

Segons els experts, el descens de la inflació s’ha d’atribuir a la caiguda dels preus dels carburants, que han baixat força els darrers mesos empesos per l’abaratiment del preu del petroli. En concret, l’IPC ha caigut un 3’6% al sector dels transports, una patacada molt forta que no ha estat capaç de compensar la pujada de prop d’un 2% del sector de l’oci i la cultura. Els preus a l’alimentació han augmentat lleugerament (un 0’1%), però en canvi han baixat notablement els de les begudes alcohòliques o els dels vestits i el calçat.

Al conjunt de l’Estat, la caiguda de l’IPC ha estat encara més forta. Els preus han baixat sis dècimes a tot Espanya i han tancat l’any amb una taxa anual negativa d’un 1%. Aquesta patacada situa la inflació a un nivell històricament baix, que no es registrava des del 1961, quan es van començar a registrar les dades d’aquest indicatiu. Els preus a l’Estat han baixat arrossegats pel sector del transports, que ha caigut un 3’4%. Malgrat les dades, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, considera que la davallada de la inflació afavorirà el consum i, per tant, reactivarà l’economia.

Obres del nou Circuit de Salut per a la gent gran de Viladecavalls

Viladecavalls gaudirà d’un Circuit de Salut per a la gent gran

 L’espai s’ubica a la plaça Rosa dels Vents de Can Trias

Obres del nou Circuit de Salut per a la gent gran de Viladecavalls
Circuit de Salut per a la gent gran de Viladecavalls / Imatge cedida per l’Ajuntament de Viladecavalls

Avancen les obres del nou espai lúdic per a la tercera edat que l’Ajuntament de Viladecavalls va iniciar el passat 23 de desembre.  La construcció del “Circuit de Salut” a la plaça Rosa dels Vents de Can Trias, constituirà un nou espai  benestar amb més de 60 m2 destinat a la gent gran del municipi.

Una roda de braços, un pèndol doble, el gir de cintura i una bicicleta estàtica són alguns dels elements de gimnàstica a l’aire lliure que conformaran el circuit. Aquests aparells, que combinen exercicis suaus i senzills, permeten a la gent gran treballar la motricitat, el moviment i les articulacions de braços i cames d’una manera divertida.

A dia d’avui, ja s’han instal·lat els 5 elements de gimnàstica, i es treballa en la regularització del ferm, la construcció d’un tancament de fusta per accedir a l’espai lúdic i altres tasques de condicionament.

El Consistori continuarà desenvolupant accions per tal de millorar i garantir la qualitat de vida de la gent gran, complint així el seu compromís amb les principals línies de treball de  l’Equip de Govern vilacavallenc.

Atlètic Terrassa hoquei sala

Demà s’engeguen els Campionats de Catalunya d’hoquei sala

Comencen amb un derbi egarenc

Atlètic Terrassa hoquei sala
Els jugadors de l’Atlètic Terrassa celebren la victòria als Campionats de Catalunya, en una fotografia corresponent als de l’any passat // Imatge cedida per l’Atlètic Terrassa

L’Atlètic de Terrassa i el CD Terrassa enceten demà els Campionats de Catalunya d’hoquei sala masculí. Els dos equips egarencs estrenaran la competició amb un duel directe, entre dos clubs de la mateixa ciutat. La competició és curta i molt intensa: es concentrarà tota aquest mes de gener. L’Atlètic vol repetir els èxits de la temporada passada, però l’entrenador del conjunt egarenc, Roger Pallarols, reconeix que la prioritat és l’hoquei herba i entén aquesta competició com una “preparació”.

L’Atlètic i el CD Terrassa s’enfrontaran demà a les deu de la nit al pavelló de Can Salas. Serà el primer partit del grup A, que tanquen el Terrassa, l’EHC, el Júnior i el Barça. A l’altre quadre, el del grup B, s’intentaran fer un lloc a la fase final el Vallès Esportiu, l’Atlètic 1953, el Club Egara, el Rimas i l’Egara 1935. Durant aquest cap de setmana els dotze equips de la competició jugaran entre ells per determinar quins són els quatre millors que arriben a la fase final. El cap de setmana del 25 de gener es disputaran les semifinals i la final. L’Atlètic, guanyador de l’última edició dels Campionats de Catalunya, espera revalidar el títol.

Roger Pallarols, entrenador del club egarenc, assegura, però, que la prioritat és l’hoquei herba. “A principis de març hi ha la Copa d’hoquei herba i aquesta és la nostra prioritat”, explica el tècnic, que reconeix que l’Atlètic ha fet pocs entrenaments i no farà jugar els internacionals. Segons Pallarols, els Campionats de Catalunya d’hoquei sala són una “oportunitat” que permetrà “afegir ritme i competitivitat a l’equip”. “Amb el sala podrem veure la intensitat de cadascú”, analitza l’entrenador, que busca, per sobre del resultat, que “alguns jugadors treguin tot el que porten dins”.

Per la seva banda, els campionats d’hoquei sala femení no començaran fins el proper cap de setmana, el del 25. En aquest cas, l’Atlètic de Terrassa també s’enfrontarà al CD Terrassa en l’únic grup de la competició, que també inclou altres equips de la ciutat, com el Club Egara o l’Egara 1935. El Júnior, el Castelldefels i el Barça tancaran l’enquadrament. Els quatre millors equips del grup tindran un bitllet reservat per a les semifinals, que es disputaran entre el pavelló de l’Egara i el de l’Atlètic el primer cap de setmana de febrer. L’endemà, els dos equips guanyadors jugaran la gran final.

És la primera vegada que els Campionats de Catalunya femenins d’hoquei sala tenen fase final. Una novetat que per Oriol Fèlix, entrenador de l’Atlètic femení, farà molt més atractiva la competició. Fèlix assegura que sortiran a guanyar el campionat i explica que entrenar jugant hoquei sala “sempre va bé, perquè és un joc ràpid i curt, que permet aprendre coses que pots aplicar a l’herba”. Una vegada superada aquesta competició, les noies de l’Atlètic començaran a entrenar sobre herba per preparar la Copa. “Si el resultat dels campionats de sala és positiu, ens anirà molt bé per afrontar la preparació per la Copa, reconeix el tècnic egarenc.

Protecció Civil ha recordat els consells sobre autoprotecció en cas de nevades que es poden trobar al seu web

Protecció Civil posa en Prealerta el pla NEUCAT

Previsió de nevades per avui i demà al sud del Pirineu Occidental

Protecció Civil ha recordat els consells sobre autoprotecció en cas de nevades que es poden trobar al seu web
Protecció Civil ha recordat els consells sobre autoprotecció en cas de nevades que es poden trobar al seu web // Imatge del web de la Generalitat de Catalunya

Avui al matí Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en fase de Prealerta el Pla Especial d’Emergències per Nevades a Catalunya, el NEUCAT, a causa de la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que es podrien produir nevades a partir d’aquesta matinada i demà a les comarques del Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Val d’Aran, Alta Ribagorça i Alt Urgell.

Segons les previsions de l’SMC, durant la matinada de divendres i fins al migdia, la cota de neu rondarà els 1.200 metres al vessant Sud del Pirineu Occidental, i per sobre dels 1.400m podran arribar a acumular-se gruixos de més de 20cm. De cara a dissabte, la nevada afectarà ja les cotes més altes de la Val d’Aran, Alta Ribagorça i Alt Urgell, i es preveuen gruixos de més de 5cm a cota 600m.

Protecció Civil ha recordat els consells d’autoprotecció en les activitats exteriors i a casa durant les nevades, sobretot quant als desplaçaments. Així la DGPC recomana prudència en la conducció allà on nevi amb força; dur sempre el vehicle preparat per a la muntanya amb cadenes, el mòbil carregat, alguna manta o abric de reserva, aigua i aliments calòrics; i estar al corrent dels consells del Servei Català de Trànsit via web o Twitter @transit.

Pel que fa a la llar, la DGPC ha recordat els consells que es poden trobar a la seva pàgina web sobre l’assegurament del bon funcionament dels aparells i sistemes de calefacció per tal d’evitar accidents.

El SMC, a més de les nevades també ha previst un fort vent per avui i demà a les comarques del Pirineu, fet que podria generar perill d’allaus significatius en els propers dies. Per aquest motiu es recomana extremar la prudència en les activitats de muntanya i dur la indumentària adequada, així com també tot el material de seguretat necessari. La DGPC ha recomanat estar atents al Butlletí de Prill d’Allaus (BPA) abans de fer qualsevol activitat de muntanya.