Obituari 23.01.15

Nom i cognoms                                      Edat     Dades de la cerimònia
Sandra Montiel Aguilar                                39  23/01/2015 12.00 Temple Cementiri
Jesús Ruiz Martínez                                   39  23/01/2015 12.00 Temple Cementiri
Jorge Agapito Picón                                    48  23/01/2015 15.00 Temple Cementiri
Sagrario Puerta García                                89  23/01/2015 10.00 Temple Cementiri
María Montserrat Ferré Alonso de Leciñana   59  23/01/2015 15.30 Temple Cementiri
Rafael Torres García                                    81  23/01/2015 16.00 Temple Cementiri
María-Dolores Saura Sánchez                      48  23/01/2015 17.00 Temple Cementiri

L’embassament del Catllar: ximpleria fins l’última gota

L'embassament del Catllar, vista des de la presa cap a l'interior de l'embassament
L’embassament del Catllar, vista des de la presa cap a l’interior de l’embassament // Imatge de Wikiloc.com

Acostuma a ser normal que davant l’espectacle d’un riu més o menys crescut, sempre hi hagi algú que comenti la llàstima que li produeix que tanta aigua es perdi al mar. La solució per a aquesta gent seria fer un embassament que retingués tota l’aigua que porta aquest riu i, d’aquesta manera, aprofitar-la. Segons sembla, això mateix va ser el que van pensar els constructors de l’Embassament del Catllar, a Tarragona.

L’embassament del Catllar, inaugurat el 1975, és a prop del municipi homònim, a la conca del riu Gaià, un petit riu mediterrani amb una conca d’uns 390 km2, una longitud de 59 km i un cabal mitjà de 0.57 m3/segon. Aquest pantà, una vella reivindicació dels regants de la zona des de finals del segle XIX, va ser finalment construït per REPSOL per proveir d’aigua de refrigeració  les instal·lacions petroquímiques que aquesta empresa disposa a les rodalies de Tarragona. No obstant això, els despropòsits generalitzats de finals del franquisme van fer efecte en el projecte.

Per començar, el projecte primigeni no situava la presa a l’emplaçament actual -l’estret del torrent de Renau-, sinó uns quilòmetres més amunt, a l’estret del Cardenal, al municipi de Salomó. Aquest pantà primer havia de tenir una capacitat màxima d’uns 11 hm3, però encara no se sap per què, a més de canviar la ubicació, els enginyers van decidir augmentar la mida de l’embassament dels 11 hm3 inicials als 60 hm3 finals, construint una formidable presa de terra i pedres de 79 metres d’alt. La rumorologia diu que després d’unes grans riuades (“gaianades”, com es diu a la zona) que van comportar importants danys a les obres, els enginyers van decidir augmentar el marge de seguretat “per si de cas”. Però no s’acaba aquí la matusseria de la construcció.

Els estudis geològics marcaven que l’òptim d’altura de la presa era a la cota altimètrica 96, ja que a partir d’aquí els materials que havien de retenir l’aigua deixaven de ser impermeables per tornar-se totalment porosos. Encara, tot i conèixer aquesta dada, es va decidir pujar la presa fins a arribar als 131 metres. El sobredimensionat de l’embassament, al costat del poc cabal habitual del riu Gaià, van provocar que els 11 km de riu aigües avall de la presa no hagin portat aigua de forma natural des de la construcció de la presa, convertint-se de facto en una conca apart de la resta de la conca.

Tot el cúmul de despropòsits han fet que l’embassament de Catllar no s’hagi omplert mai, sent el màxim assolit la cota 110, o el que és el mateix, un terç del total (20 hm3), amb una ocupació habitual d’uns 6 hm3 (10%), que no arriben ni a mullar els peus de la presa. A sobre, quan l’aigua puja per sobre de la cota 96, tota l’aigua per sobre -i com ja es sabia- s’escapa per filtració, saturant els aqüífers de la conca veïna del Francolí i tornant a sortir aigües avall en el tram mort del Gaià.

Per la seva banda REPSOL-YPF, justament per aquesta inutilitat manifesta de la presa, té les instal·lacions totalment deixades de la mà de Déu. Les formidables comportes -totalment obertes, per deixar passar una aigua que mai ha circulat i difícilment circularà- estan totalment en desús, totes les instal·lacions estan destrossades pel vandalisme i l’interior del pantà està totalment cobert de vegetació. Una autèntica pena.

El més lògic seria enderrocar l’inútil monstre de pedra i roques que és la presa, i utilitzar l’aigua resultant de les depuradores de la zona per a les tasques de refrigeració que necessita la petroquímica, en comptes d’aigua neta com ho està fent fins ara, però els drets d’explotació del riu Gaià heretats del franquisme per la petroliera pesen massa en les administracions. Però no tot està perdut.

Les entitats ecologistes de la zona, que han lluitat contra REPSOL i l’Agència Catalana de l’Aigua, han aconseguit finalment que pel riu baixi un cabal ecològic mínim i totalment insuficient que, tot i els continus incompliments, ha permès restablir mínimament la categoria de riu a la vall baixa del Gaià.

És un petit pas, però és un alè d’esperança per poder arreglar el que la bogeria humana va destruir alegrement.

Ireneu Castillo

Detingut un conductor per negar-se a realitzar la prova d’alcoholèmia

Atropellament i fuga a la carretera de Martorell

Imatge d'arxiu de la policia de Terrassa
Imatge d’arxiu de la policia de Terrassa

Avui a la matinada, la Policia Municipal ha rebut una trucada d’un particular informant que una furgoneta blanca que circulava en contra direcció pel carrer de Pau Marsal estava colpejant vehicles que estaven estacionats.

Automàticament s’ha comissionat una unitat al lloc dels fets que en arribar ha observat que hi havia quatre vehicles estacionats amb danys, i el para-xoc i el vidre de la furgoneta que presumptament havia col·lidit amb els vehicles amb la placa de la matrícula.

Una unitat ha realitzat un informe tècnic d’accidents amb les dades dels vehicles, i una dotació ha fet una batuda per la zona localitzant la furgoneta donada a la fuga al Passeig 22 de juliol, encara amb el motor calent, sense el para-xoc, ni el vidre, i amb danys evidents d’haver col·lidit amb d’altres vehicles.

Una dotació policial s’ha dirigit al domicili del propietari de la furgoneta i allà l’ha localitzat amb dues persones més molt exaltades i cridant a la via pública. Els agents han procedit a la seva identificació i el propietari de la furgoneta ha manifestat que havia tingut un cop conduint la seva furgoneta.

La dona identificada ha insultat i colpejat els agents, motiu pel qual ha estat detinguda, i un cop dins el cotxe s’ha donat cops amb la mampara per tal d’autolesionar-se, i en conseqüència ha hagut de ser traslladada a la Mútua de Terrassa. Mentrestant, es va comissionar una unitat al lloc per tal de portar el conductor a prefectura per realitzar-li les proves d’alcoholèmia, però el conductor s’ha negat a bufar correctament, motiu pel qual també ha estat detingut i traslladat a la Mútua de Terrassa.

Atropellament i fuga a la carretera de Martorell

Ahir a la tarda el 112 va informar la Policia Municipal d’un atropellament sense ferits, motiu pel qual no van avisar l’ambulància.

Automàticament es va comissionar una unitat que va informar que si que s’havia atropellat a una persona i que el vehicle que ho havia fet havia fugit. Els agents van sol·licitar una ambulància ja que el ferit es queixava de mal a l’esquena.

Al cap de poca estona es van personar dues ambulàncies que van atendre al ferit i el van traslladar a la Mútua de Terrassa mentre els agents facilitaven la matrícula del vehicle fugat. Minuts després, una patrulla es va presentar al domicili del titular que va resultar ser un taller. El responsable va manifestar que el vehicle en qüestió era de cortesia i els va facilitar les dades dels conductor que l’havia sol·licitat. Els agents van confeccionar l’informe tècnic pertinent, i a hores d’ara es desconeix l’estat del cas.

Aquest diumenge se celebra el II Canicross Terrassa

El circuit es modifica a causa dels desperfectes de les ventades

Imatge de la passada edició // Imatge de la web Canicross Terrassa
Imatge de la passada edició // Imatge de la web Canicross Terrassa

Aquest diumenge 25 de gener se celebrarà a Terrassa la segona edició del Canicross – II Copa Canicross Bombers – i el Bikejoring de Terrassa, que es torna a posar en marxa amb un seguit de novetats. Les inscripcions per a les curses ja estan tancades, però tot i això qui ho desitgi es podrà seguir apuntant a la caminada, una de les novetats d’enguany.

La primera edició del Canicross, organitzada per Gosesport i per l’Agrupació Cultural i Esportiva dels Bombers de Barcelona va ser un èxit, malgrat la pluja i el fred.

Aquesta cursa és puntuable per la Lliga Catalana de Canicross de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern i, com l’any passat, també serà Copa Canicross de Bombers.

Enguany també es mantindrà l’exposició de marques esportives dedicades al Canicross i el Bikejoring, i d’altres relacionades amb l’alimentació i el benestar dels animals.

Com a novetats, com s’ha esmentat abans, s’afegirà una caminada a les proves, destinada a aquelles persones que encara s’estan iniciant, o bé no disposen de tots els materials, o bé no compleixen els requisits que demana la Federació Catalana d’Esports d’Hivern per tal de prendre part en les proves, i també per aquelles persones que vulguin participar-hi però sense competir.

La principal novetat, però, és la modificació del recorregut, atès que després de les fortes ventades del passat 9 de desembre, alguns dels camins són completament impracticables, i és per això que l’organització ha cercat un altre circuit, en un altre indret de Terrassa on les ventades no van fer tant mal. Aquest circuit es troba entre el Llac Petit i la carretera de Rellinars, i tindrà 8,3 km amb una mica més de desnivell que el de l’anterior edició.

Aquest recorregut serà vàlid per a les tres disciplines: Canicross, Bikejoring i la Caminada. Tots els detalls sobre el recorregut i les diverses modalitats es poden trobar a la web del Canicross Terrassa.

L’alcalde de Terrassa nega que l’Ajuntament tingui 116 pisos públics desocupats

Hi ha 14 habitatges buits i 38 assignats a emergències

Vistes de Terrassa foto: Sergi Colomer
Vistes de Terrassa // Foto: Sergi Colomer

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha expressat la seva “indignació per la manca de rigor de la Generalitat davant un problema tan greu al qual les administracions locals estem destinant molts esforços en solitari, com és el de la crisi habitacional” arran les informacions aparegudes en diversos mitjans de comunicació sobre el parc d’habitatge públic de Catalunya que es troba desocupat, segons les dades facilitades pel departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

En aquest sentit, l’alcalde vol aclarir que la informació publicada,  segons la qual unes suposades inspeccions de la Generalitat indiquen que hi ha 116 habitatges municipals buits,  és errònia. En realitat, no s’ha fet cap inspecció real d’aquests pisos. La dada dels 116 habitatges buits és una mera suposició arran del fet que aquests no estan visats, és a dir, no compten amb la certificació necessària per a vendre els habitatges de protecció oficial. Tanmateix, el fet que no s’hagi fet aquest tràmit no comporta necessàriament que no s’hagin ocupat, i de fet la majoria d’aquests 116 pisos estan ocupats mitjançant contractes de lloguer. La Generalitat, però, no ha fet en cap moment cap comprovació sobre el terreny per tal de verificar el nombre real d’habitatges buits, només ha fet un càlcul a partir de l’encreuament de dades de pisos construïts i pisos visats. I aquest càlcul és del tot erroni. L’alcalde ha emplaçat la Generalitat a “enviar inspectors per a comprovar el nombre real de pisos desocupats, en lloc de fer suposicions”.

En realitat, segons ha fet públic el consistori tarrassenc, del parc total d’habitatges propietat de la Societat Municipal d’Habitatge de Terrassa , 957 pisos, només 14 no han tingut cap ús ni assignació des de la seva construcció. Aquests 14 pisos representen l’1,46% del parc total i es troben actualment en el procés d’adjudicació per primer cop. Hi ha altres 12 habitatges encara no ocupats que s’han adscrit a la Mesa d’adjudicació per a situacions especials d’emergència. Aquests pisos constitueixen una reserva d’habitatges per a casos de desnonaments o altres situacions d’emergència que puguin requerir l’allotjament temporal d’alguna família, i es poden ocupar en qualsevol moment segons les necessitats.

També hi ha 26 habitatges més que actualment estan desocupats, però sí que tenen una assignació: són pisos destinats al reallotjament de famílies afectades per l’esponjament del barri de Ca n’Anglada. Aquest és un projecte urbanístic desenvolupat conjuntament per l’Ajuntament de Terrassa i la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana de l’Habitatge, que contempla reallotjaments derivats de l’enderroc de blocs de pisos en mal estat en aquest barri. El govern català té ple coneixement, doncs, d’aquesta reserva d’habitatges del parc municipal.

Actualment, en total,  només hi ha 14 habitatges buits i 38 ja assignats a emergències o al reallotjament de famílies procedents de l’esponjament de Ca N’Anglada. Aquestes xifres contrasten, doncs, amb les informacions sobre els habitatges públics de la Generalitat que ahir mateix es publicaven, segons les quals un 7% del parc públic de la Generalitat està desocupat.

Jordi Ballart també lamenta el fet que “la Generalitat ha posat en un mateix pla els habitatges de protecció pública i els habitatges buits propietat de les entitats financeres, com si tot fos el mateix” i ha recordat que “una cosa són les promocions realitzades per tal de donar resposta a la problemàtica de l’accés a l’habitatge, i altra són els pisos buits perquè les entitats financeres han desnonat famílies i ara no fan cap esforç per reocupar-los. Barrejar les dues realitats constitueix una actitud poc honesta”, ha dit Ballart.

Finalment, l’alcalde de Terrassa considera que els requeriments a 11 ajuntaments per tenir pisos buits no s’ajusten a dret i parteixen d’una interpretació errònia del marc legal. La llei del dret a l’habitatge no estableix en cap cas que la competència sobre l’actuació en els habitatges buits sigui estrictament municipal, sinó que atribueix aquesta potestat tant a les administracions locals com a la pròpia Generalitat. Per aquest motiu, el que correspondria seria l’obertura d’expedients per part de la Generalitat, en lloc de pretendre que les administracions locals actuïn sobre elles mateixes, segons opinió de l’altalde terrassenc.

Una jove de Castellar entre els guanyadors del concurs “Piula contra la violència masclista”

Rebran els guardons en un acte a la seu del CCVO

Cartell de la segona edició del concurs "Piula contra la violència masclista"
Cartell de la segona edició del concurs “Piula contra la violència masclista”

Aquesta setmana s’han fet públics els guanyadors de la segona edició del concurs Piula contra la violència masclista, convocat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVO) per sensibilitzar el jovent contra la violència masclista. Quatre joves de Polinyà, Castellar del Vallès i Rubí han resultat ser els premiats, i properament rebran els guardons en un acte oficial a la seu del Consell.

En aquesta edició 158 persones han participat al concurs, fent piulades des de Viladecavalls, Polinyà, Castellbisbal, Castellar, Barberà, Montcada, Ripollet, Cerdanyola, Polinyà, Rubí, Sant Cugat, Sabadell Terrassa i, ja fora del Vallès, Montmeló.

Les piulades guanyadores de la categoria júnior (14-17 anys) són:

1)     “La violència és més a prop del què sembla. Actua” (Marc Misas, 15 anys, Polinyà).

2)     “Viure sense violència és viure sense diferències” (Denisse Martin, 16 anys, Polinyà).

I en la categoria sènior (18-30 anys), les piulades guanyadores són:

1)     “Tu, la protagonista de la teva vida. Lliure, la teva millor versió” (Alba Gangonells, 26 anys, Castellar del Vallès).

2)     “Perquè no es tracta de buscar la persona que et completa, sinó aquelles persones amb qui avançar de la mà” (AIna Alegre, 23 anys, Rubí).

El concurs Piula contra la violència masclista el va posar en marxa el Consell Comarcal l’octubre de 2014 amb la finalitat de sensibilitzar el jovent, també per mitjà de les xarxes socials. A través de les dues línies principals d’actuació, el concurs i la realització de tallers en instituts, el Consell vol promoure el diàleg, les relacions igualitàries i la mobilització entorn el 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència Masclista.

Els tallers als instituts treballen la construcció d’estereotips de gènere, que genera iniquitat i violència masclista, les implicacions de la desigualtat en les relacions de parella, o els mites de l’amor romàntic. El nivell s’adapta a l’edat dels alumnes. En aquesta edició 574 estudiants han participat dels 24 tallers que s’han fet en 6 instituts de 6 municipis de la comarca.

L’alcalde de Terrassa rep l’equip de policies que participarà a l’Oxfam Trailwalker 2015

L’alcalde de Terrassa rep l’equip de policies que participarà a l’Oxfam Trailwalker 2015
L’alcalde de Terrassa rep l’equip de policies que participarà a l’Oxfam Trailwalker 2015 // Imatge cedida per l’Ajuntament de Terrassa

Jordi Ballart i Carme Labòria han rebut avui els sis policies municipals membres de l’equip Trailwalker Egara Cops Walter G48, que participaran a l’Oxfam Trailwalker 2015, una prova esportiva solidària organitzada per Intermón Oxfam el proper abril amb l’objectiu de recaptar fons. Consisteix a recórrer 100 km, des d’Olot fins a Sant Feliu de Guíxols, en un temps màxim de 32 hores.

Recuerdos

Recuerdos // Foto: Sergi Colomer
Recuerdos // Foto: Sergi Colomer

Recuerdos de un pasado

que hoy vienen a mi mente,

son buenos ,son malos,

hoy vuelven a estar presente.

No me atormento por los malos

voy aprendiendo de ellos

aunque trate de olvidarlos

surgieron a flote de nuevo.

Sonrio por los buenos

de ellos me alimento

y aunque se quedaron en un pasado

de ellos tambien aprendo.

Hemos de seguir hacia delante ,

viviendo los momentos

algunos será parecidos,

aquellos recuerdos.

Te enseñaran a no cometer

los errores del pasado,

nuestra memoria no puede borrar

los recuerdos ni olvidarlos.

No podemos vivir de ellos

ni de lo buenos ni de lo malos

yo lo llemo aprendizaje,

que todo ser humano llevamos.

Mont

Mireia Solsona serà alcaldable de Matadepera per CiU per tercera vegada

Ha guanyat amb majoria absoluta les dues eleccions anteriors

Mireia Solsona, alcaldessa de Matadepera // Imatge de la web de l'Ajuntament de Matadepera
Mireia Solsona, alcaldessa de Matadepera // Imatge de la web de l’Ajuntament de Matadepera

Mireia Solsona optarà a la reelecció com a alcaldessa de Matadepera a les properes eleccions municipals del 24 de maig. Així ho ha anunciat la secció local de Convergència i Unió, ja que l’assemblea d’Unió Democràtica de Catalunya va avalar la candidatura en la reunió que va tenir lloc la setmana passada, i el dimarts al vespre ho va fer la federació. Així, serà la tercera vegada que Mireia Solsona és alcaldable per CiU.

L’actual alcaldessa va entrar a l’Ajuntament ara farà deu anys – el 30 de maig de 2005 – substituint Josep Puente, que havia presentat la seva renúncia dos mesos abans. En les dues eleccions, Solsona ha guanyant per majoria absoluta, obtenint 8 regidors el 2007 i 9 el 2011. En cas de tornar a guanyar aquest tercer mandat, igualaria els anys en què Víctor Peiró va estar a l’alcaldia, entre 1979 i 1991.

La de Mireia Solsona és la primera candidatura oficial que anuncien els partits polítics a Matadepera, i la seva presentació oficial serà el dimarts, 3 de febrer, a les 20h al Casal de Cultura, amb la presència del Conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i el president comarcal de CiU, Joaquim Esquius.