Autor Economia
15 gener 2015 a 17:00

La baixada dels carburants desploma l’IPC a nivells del 1978 a Catalunya

0 Flares 0 Flares ×

A Espanya la caiguda encara és més forta

IPC

Les compres de Nadal no han pogut evitar un nou descens de l’IPC // Imatge extreta del web Wikimèdia Commons

Els preus no paren de caure a Catalunya. El desembre és tradicionalment un bon mes per a la inflació, que sol remuntar empesa per les compres nadalenques. Aquest any, però, ni aquest període va frenar la caiguda dels preus, que ja fa sis mesos que baixen. L’últim mes del 2014 es va tancar amb un descens de quatre dècimes a l’IPC, l’indicatiu de referència per mesurar la inflació, segons les dades que ha fet públiques avui l’Institut Nacional d’Estadística. Amb aquesta darrera caiguda, l’índex interanual ha registrat una davallada del 0’7% i ha situat la inflació a nivells del 1978.

Segons els experts, el descens de la inflació s’ha d’atribuir a la caiguda dels preus dels carburants, que han baixat força els darrers mesos empesos per l’abaratiment del preu del petroli. En concret, l’IPC ha caigut un 3’6% al sector dels transports, una patacada molt forta que no ha estat capaç de compensar la pujada de prop d’un 2% del sector de l’oci i la cultura. Els preus a l’alimentació han augmentat lleugerament (un 0’1%), però en canvi han baixat notablement els de les begudes alcohòliques o els dels vestits i el calçat.

Al conjunt de l’Estat, la caiguda de l’IPC ha estat encara més forta. Els preus han baixat sis dècimes a tot Espanya i han tancat l’any amb una taxa anual negativa d’un 1%. Aquesta patacada situa la inflació a un nivell històricament baix, que no es registrava des del 1961, quan es van començar a registrar les dades d’aquest indicatiu. Els preus a l’Estat han baixat arrossegats pel sector del transports, que ha caigut un 3’4%. Malgrat les dades, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, considera que la davallada de la inflació afavorirà el consum i, per tant, reactivarà l’economia.

Switch to mobile version
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×