Autor Economia
17 gener 2015 a 18:00

Malgrat la crisi, Catalunya bat el rècord de turistes estrangers l’any 2014

0 Flares 0 Flares ×

Britànics i francesos són els que més ens visiten

El conseller Puig, druant la presentació del balanç de Turisme del 2014

El conseller Puig, druant la presentació de les dades del balanç de Turisme del 2014 // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va presentar dimecres passat el balanç turístic de l’any 2014 a Catalunya. Segons les primeres dades, elaborades per la Direcció General de Turisme, l’any 2014 Catalunya ha rebut 16,7 milions de turistes estrangers, un 7,2% més que l’any 2013, que han generat una despesa de 15.029 milions d’euros 866 milions més que l’any anterior, més d’un 6%. Es pot afirmar que el país tanca un any excel·lent en quant al turisme, amb un nou rècord de turistes estrangers, superant les incerteses econòmiques per la crisi i la davallada del turisme rus. També és destacable que durant l’any 2014, el sector turístic català ha ocupat entre 350.000 i 410.000 persones, xifra que suposa entre un 12% i un 13% de l’ocupació total catalana.

Acompanyat pel secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, la directora general de Turisme, Marian Muro, i pel director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, el conseller Puig va presentar un balanç turístic qualificat de molt positiu, “Catalunya s’ha consolidat definitivament com a destinació turística; estem entre les primeres destinacions turístiques a Europa i volem i estem treballant per ser-ho també a nivell mundial”va afirmar el conseller, i “seguim fent esforços per millorar la qualitat turística” va afegir Puig. El conseller va descar “l’elevat grau de satisfacció del turista que visita Catalunya i que se situa en un 8,6 sobre 10”. Només superat per Brasil, els Estats Units i Canadà, que estan per sobre d’aquesta nota.

Segons l’administració catalana, en els últims quatre anys, la planificació i la política turístiques del Govern català juntament amb la coordinació institucional i la concertació amb els sectors empresarials, han afavorit l’increment de totes les variables vinculades a la despesa i els ingressos turístics, tant la despesa total, despesa per estada com la despesa diària. La despesa i els ingressos turístics generats pel turisme estranger a Catalunya que, des de 2010, han augmentat, com ara la despesa total amb un 43% més  la despesa total per turista i estada un 12% més, i també la despesa mitjana diària fins a un 21% més.

Quadre comparatiu del turisme extranger a Catalunya

Quadre comparatiu del turisme extranger a Catalunya // Imatge cedida per la Generalit de Catalunya

L’any 2014 ha continuat el bon comportament en l’arribada i en la despesa de turistes procedents de mercats tradicionals. Cal destacar la bona marxa del mercat alemany, tant en arribades amb un 12,3% més, com en despesa, més d’un 20%més.  I  la recuperació del mercat italià, amb un increment en el nombre de turistes del 19,9% i del 20,4% en la despesa, respecte les xifres de l’any anterior.

El conseller ha explicat que “treballem per fidelitzar els mercats de proximitat i per incrementar les arribades procedents dels mercats llunyans”.

El turisme rus, i malgrat el descens en el nombre de turistes del 14,4% degut a la situació econòmica i política de Rússia, Catalunya ha tancat 2014 amb 837.000 turistes, el segon millor resultat després de 2013. Conscients de la situació que viu aquest emissor, s’està treballant per compensar aquest descens amb l’obertura de nous mercats de l’entorn, com ara Armènia, Moldàvia Kazakhstan i Azerbaijan.

dades comparatives

dades comparatives

El Pla estratègic de Turisme i el Pla de Màrqueting Turístic de Catalunya s’han confirmat com els millors instruments per consolidar el lideratge turístic de Catalunya. Un dels principals reptes que marquen aquests plans són l’increment del 15%, en un període de tres anys, tant en ingressos totals com en ingressos fora de la temporada alta.

El Pla estratègic de Turisme indica que en dos anys, l’augment de 2014 respecte el 2012 se situa ja en el 21%. En el cas del segon, des de 2012 i fins el 2014, els ingressos fora de la temporada alta han crescut ja un 14,4%. En un any i mig de vigència del Pla Estratègic de Turisme, s’ha posat en marxa tots i cadascun dels cinc programes en què s’estructura el pla: sistema de governança; desenvolupament de destinacions; desenvolupament de producte, administració i gestió turístic, excel·lència.

El Pla de Màrqueting, i si parlem de mercats, s’indica focalitzar esforços promocionals en el mercat alemany per raons diverses: perquè és el primer emissor de turistes del món i encara amb un gran potencial; i perquè el turista alemany té una forta cultura viatgera i un alt poder adquisitiu. En aquest sentit, aquest 2014, el nombre de turistes alemanys a Catalunya s’ha incrementat un 12,3% i la despesa un 20,1%.

El Pla també aposta per consolidar els mercats madurs de Regne Unit i França. En aquest cas, el nombre de turistes britànics arribats a Catalunya en 2014 ha estat un 5,6% més respecte l’any anterior i la despesa s’ha incrementat en un 7,7%. Pel que fa al mercat francès, en 2014 van arribar a Catalunya un 9,7% més de turistes que han gastat un 5,5% més, respecte les dades de 2013.

L’aposta per la diversificació de mercats està donant bons resultats i ha estat un factor que ha permès al sector turístic català resistir en moments de crisi, segons confirmen les dades del balanç. La incorporació de nous mercats emissors emergents i llunyans ha permès, pel que fa a l’afluència, reduir la dependència de Catalunya del mercat europeu en gairebé 10 punts percentuals en 8 anys. Així, el 2005 aquesta dependència se situava en el 94,3% i l’any 2014 s’ha situat en el 84,7%.

Un altre punt en què el Govern ha treballat és l’ampliació i especialització de productes turístics amb alt valor afegit, entre ells, el cicloturisme, l’enoturisme i la gastronomia, amb plans de promoció i comercialització específics. Aquesta tasca permet incrementar, entre d’altres coses, la despesa mitjana dels turistes.

Switch to mobile version
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×