Pont de Tacoma Narrows en el moment de colapsar // Imatge de Wikimedia Commons

Tacoma Narrows, el pont que el vent s’endugué… de soca-rel

Pont de Tacoma Narrows en el moment de col·lapsar // Imatge de Wikimedia Commons
Pont de Tacoma Narrows en el moment de col·lapsar // Imatge de Wikimedia Commons

L’ésser humà, gràcies al seu domini de l’enginyeria i de la tècnica durant els últims decennis, ha aconseguit realitzar una gran quantitat d’infraestructures que, si les haguéssim vist segles enrere, segur que ens haguéssim posat les mans al cap. Entre aquestes infraestructures destaquen, sobretot, els ponts penjants, els quals, a causa de les seves longituds extremes que semblen desafiar les lleis de la física, fan tremolar la ment amb només observar-los. El Golden Gate de San Francisco, el pont del Tajo a Lisboa o el que creua el Bòsfor a Istanbul, són exemples d’aquestes meravelles humanes que s’aguanten en l’aire com per art de màgia. No obstant això, fins a arribar a aquest mestratge, els enginyers han hagut de veure com, de vegades, la física reclamava el seu protagonisme i els feia aprendre a força de convertir el prodigi en fracàs. Tal va ser el cas del pont de Tacoma Narrows, el qual es va esfondrar de forma espectacular gràcies a una mica de vent.

L’1 de juliol de 1940 es va s’obrir al públic l’espectacular pont que travessava l’estret de Tacoma Narrows i que unia la ciutat de Tacoma amb la península de Kitsap, tot això a l’estat de Washington, a la costa del Pacífic dels EE. UU. Aquest pont, construït en ciment i cables d’acer, tenia 1.810 metres de llarg i 59 metres d’ample de calçada, la qual descansava sobre dues torres de ciment que deixaven un tram penjant de 853 metres de longitud. El pont, el tercer del món en longitud a la data de la seva construcció, era la sensació del públic usuari tot i el peatge que es veia obligat a pagar per passar per ell. No obstant, el pont tenia un petit problema: es movia.

 Durant la seva construcció, els treballadors ja es van adonar del peculiar moviment de l’estructura quan es veia afectada pels vents, de manera que van anomenar el pont com “Galloping Gertie” (La Galopant Gertrudis). Aquesta oscil·lació era tan característica del pont que fins i tot el mateix dia de la inauguració, la gent va poder percebre-ho. Tot i això, el pont es va obrir al públic ja que no semblava ser massa important i fins i tot al públic li feia certa gràcia el veure com els cotxes que anaven per davant semblaven circular per una carretera ondulada. Amb tot, els enginyers van intentar evitar els moviments en la mesura del possible reforçant l’estructura amb tirants d’acer especials, però, malgrat els esforços, Gertie seguia galopant.

 El dia 7 de novembre de 1940 es va aixecar amb vent i, com era costum, el pont sobre els Narrows va començar a oscil·lar. El vent, sense ser un temporal, era fort i constant de 64 km/h i, almenys en principi, no havia d’haver estat cap perill per a la passarel·la, però el pont va començar a vibrar i a respondre de manera estranya.

 Per efecte del vent, la calçada de la secció penjant més llarga va començar a tentinejar com si fos una bandera, cada vegada més violentament. Tant es movia que un automobilista que estava travessant el pont, en veient que perdia totalment el control del cotxe va decidir deixar-ho allà al mig i sortir corrent per salvar-se.

 El sobre del pont oscil·lava de banda a banda amb l’inconvenient que, en ser tan llarg, quan una part oscil·lava cap a la dreta, l’altra oscil·lava cap a l’esquerra, deixant en el mig una part de transició que no es movia a causa de les forces oscil·latòries contraposades del conjunt. Tot això propiciat pel vent continu que no feia més que donar energia al balanceig de tota l’estructura.

 Després d’una estona onejant al vent com una bandera de milers de tones, els materials van dir “fins aquí arribo” i, explotant d’una forma violenta, a les 11 del matí es va esfondrar enfonsant-se en el fons de les aigües. Però… ¿què havia passat?

 Els experts van arribar a la conclusió que les bigues laterals que suportaven la calçada i els cables, en tenir uns panells plans que a manera de barana separava de l’exterior, quan rebien la força del vent, produïen una turbulència que desviava el vent per sobre i per avall en un fenomen conegut en aerodinàmica com flamejat o “flutter”. Aquest efecte, que es produeix en situacions de vents continus, fa que una estructura es deformi davant les turbulències generades pel xoc del corrent, fins que la mateixa deformació fa que es produeixi un vòrtex que alterna una cara i una altra.

 Aquesta alternança fa que la superfície afectada comenci a tentinejar com la roba al vent, augmentant a cada cicle la seva amplitud atès que l’estructura no pot dissipar totalment l’energia rebuda en cada vaivé… fins que arriba un moment en què la fatiga de materials acaba per destruir l’estructura. És un efecte conegut sobretot en aeronàutica, degut que pot arribar a fer explotar un avió en ple vol. En el cas de ponts penjants antics, aquests acostumaven a estar tancats amb forma de gelosia, de tal manera que l’aire passava per l’interior de l’estructura sense provocar vibracions.

 La solució proposada pels enginyers era posar uns deflectors en els laterals per laminar l’impacte del vent i evitar els vòrtexs, però, malauradament, els informes van donar amb la solució tan sols cinc dies abans que es produís l’accident. Temps totalment insuficient per poder fer una actuació que evités el desastre.

 El pont de Tacoma Narrows (famós perquè un professional de la fotografia de Tacoma va gravar en pel·lícula de cinema el col·lapse de “Galloping Gertie”) d’aquesta manera, acabava la seva breu vida sense provocar més víctimes que un pobre cocker spaniel que anava al cotxe abandonat i que, mort de por, es va negar a sortir d’ell: va començar a mossegar als que intentaven treure-ho per salvar-lo d’una mort segura, per la qual cosa es van veure obligats a deixar-ho, caient amb el pont.

 El pont penjant va ser reconstruït anys després aprofitant les torres i alguns suports de l’original, sent inaugurat el 14 d’octubre de 1950, gairebé deu anys després d’aquella lliçó d’enginyeria física donada per la natura. Lliçó que va servir d’exemple del que no s’havia de fer per generacions d’arquitectes i enginyers posteriors.

 

 

Ireneu Castillo

Cremallera // Imatge del web de FGC

Convocatòria d’aturada parcial al cremallera i els funiculars de Montserrat els dies 1, 2 i 3 de maig

Cremallera // Imatge del web de FGC
Cremallera // Imatge del web de FGC

Els delegats de personal de l’Explotació de Montserrat han convocat una aturada parcial del servei del cremallera i els funiculars de Montserrat per a aquest cap de setmana, dies 1, 2 i 3 de maig, entre les 10.00h i les 14.00h.

La falta d’acord en la mediació entre els representants de la direcció de l’empresa i els representants dels treballadors  han provocat aquesta aturada ja que la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya no ha decretat serveis mínims. D’aquesta manera el cremallera de Montserrat i els funiculars de Sant Joan i de la Santa Cova quedaran fora de servei entre les 10.00h i les 14.00h.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya lamenta els inconvenients que aquestes aturades puguin suposar per als clients i demana disculpes.

Gegants nous de Terrassa // Foto: Xavi Suárez

Els gegants nous de Terrassa ballaran a l’Església de la Sagrada Família

Amb motiu de la Festa de la Santa Creu i l’Arbre de Maig

Gegants nous de Terrassa // Foto: Xavi Suárez
Gegants nous de Terrassa // Foto: Xavi Suárez

Aquest diumenge, Terrassa celebra la Festa de la Santa Creu i de l’Arbre de Maig, que comptarà amb una ballada dels Gegants nous a l’Església de la Sagrada Família.

A les 9.30h, a la plaça Progrés, s’iniciaran els actes festius, amb una concentració dels grups de cultura popular – gegants, bastoners, esbarts, la Pàjara i el grup musical Musikària. A les 10h, s’iniciarà la cercavila de cultura popular, fins a l’església de la Sagrada Família (Ca n’Aurell).

A les 10.45h, davant de l’Església de la Sagrada Família, actuaran els grups de cultura popular. Els grups que actuaran seran els Gegants de Terrassa, el Gegant Pep Panxut de l’Escola El Cim, Gegant Pintoret de Ca n’Aurell, l’Esbart de Terrassa, la Colla Sardanista Amunt i Crits, els Bastoners de Terrassa; el grup Musikària, Treure Ball, La Pàjara de Terrassa, Grup d’Esplai de l’Escola El Cim, Drac Baluk de Ca n’Aurell, Grup de Diables de La Maurina i el Ball de Gitanes de Terrassa.

A les 12h es farà l’homenatge als padrins de la festa, Maria Assumpta Romañach Lluís Puig Gordi. A continuació hi haurà el tradicional Ball de la Coca de Ca n’Aurell, i l’homenatge a l’Arbre de Maig.

Al llarg del matí, tindrà lloc l’ofici religiós a l’Església de la Sagrada Família, i serà el moment en què els gegants nous de Terrassa, RamonetEstefania, entren dins de l’església per efectuar el ball de La Catxutxa davant de l’altar major.

Presentació de la XII edició de la Fira Modernista // Imatge cedida per l'Ajuntament de Terrassa

Tot a punt per la XIII edició de la Fira Modernista

Una fira amb més de 500 activitats

Presentació de la XII edició de la Fira Modernista // Imatge cedida per l'Ajuntament de Terrassa
Presentació de la XII edició de la Fira Modernista // Imatge cedida per l’Ajuntament de Terrassa

La presentació de la XIII edició de la Fira Modernista ha tingut lloc aquest matí a la Masia Freixa.  Enguany la fira modernista comptarà amb gairebé 500 activitats i amb un pressupost semblant al de l’any anterior, uns 115.000 euros.

Enguany el protagonista d’aquesta edició que tindrà lloc els dies 9 i 10 de maig serà Josep Oller, el terrassenc que va impulsar el Mouling Rouge de Paris. Altres actes destacats seran la projecció al Cinema Catalunya de la pel·lícula La teranyina, coincidint amb el 25è aniversari del seu rodatge en diferents escenaris modernistes de la ciutat i basada en una obra de Jaume Cabré.

Una altra de les activitats destacades serà la possibilitat de participar dissabte en el rodatge d’una de els seqüències de la pel·lícula, al costat dels actors Amparo Moreno i Fernando Guillén. Serà entre les 10 i les 13h i les 16 i les 20h.

Aquesta fira té un important impacte econòmic per la ciutat, com ho demostren els més de 100.000 visitants que hi va haver a l’anterior edició.

La presentació ha anat a càrrec de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i en ell també hi han intervingut el tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Innovació, Amadeu Aguado, i el president del Gremi Empresarial d’Hostaleria de Terrassa i Comarca, Lluís Rístol. L’acte ha comptat amb la presència de la regidora Teresa Casals, i la resta de membres de la comissió organitzadora de la Fira: la gerent de Comerç Terrassa Centre, Maria Costa; la presidenta de Ca N’Aurell Comerç, Joana Carré; i la presidenta de l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits, Núria Escudé.

Programa Fira Modernista

L'SCT també posa a disposició dels usuaris una sèrie de consells per a mantenir la seguretat viària

L’1 de maig quasi 495.000 vehicles sortiran de l’àrea metropolitana de Barcelona

1.673 Mossos vetllaran per garantir la seguretat viària

L'SCT també posa a disposició dels usuaris una sèrie de consells per a mantenir la seguretat viària
L’SCT també posa a disposició dels usuaris una sèrie de consells per a mantenir la seguretat viària // Imatge del web de la Generalitat

El Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, engegarà un dispositiu especial de circulació amb motiu de la festivitat de l’1 de maig a partir de les 15.00h d’avui dijous 30 d’abril, i fins les 21.00h de diumenge 3 de maig.

Després de les vacances de Setmana Santa, aquest és el primer cap de setmana prolongat per un dia festiu, i marca la transició entre la mobilitat hivernal i la pròpia d’estiu: la temporada d’esquí ha finalitzat i les temperatures, cada cop més elevades, afavoreixen els desplaçaments cap a destins costaners respecte dels d’interior. Malgrat això, cal tenir en compte que la mobilitat es pot veure condicionada per les incidències meteorològiques.

De moment, l’SCT preveu que en total 495.000 vehicles sortiran de l’àrea metropolitana de Barcelona durant l’operació de sortida d’avui a la tarda i al llarg de divendres al matí. Gairebé un 4% més que en el mateix període festiu de l’any passat. La tornada es concentrarà sobretot durant la tarda de diumenge i s’espera una afluència de 230.000 vehicles.

Per tal de tenir una bona gestió i control de la mobilitat d’aquesta festivitat, els efectius tècnics i humans que l’SCT desplegarà són:

 • Aproximadament 120 Km de mesures de circulació instal·lades
 • 3 mitjans aeris de seguiment de dispositius: 2 helicòpters i 1 avió bimotor
 • 7 tècnics de gestió de trànsit CIVICAT
 • 4 tripulants de vol, operadors i tècnics de gestió de trànsit

A més, un total de 1.673 agents dels Mossos d’Esquadra també vetllaran per garantir la seguretat viària i la mobilitat a la xarxa viària de Catalunya. Aquests efectius s’encarregaran de la vigilància i regulació del trànsit, informant de les incidències que hi pugui haver, atenent-ne aquelles que dificultin la mobilitat, i prevenir accidents i infraccions mitjançant la seva presència continuada a la xarxa viària catalana. També s’intensificarà la presència a les vies principals, així com a les àrees de servei i descans.

Hi haurà controls i vigilància específica a les vies secundàries ja que és on es produeixen la majoria d’accidents de trànsit. Els mossos preveuen establir, en les vies de màxima mobilitat i secundàries, un total de 1.270 controls:

 • 371 controls d’alcoholèmia i drogues
 • 176 controls de distraccions
 • 341 controls per revisar les mesures de seguretat passiva
 • 186 controls en relació amb transports
 • 196 controls de velocitat excessiva o inadequada

Pel què fa a les vies i els trams que podran concentrar més mobilitat, i per tant generar algunes retencions, l’SCT preveu problemes sobretot en aquelles vies que concentren desplaçaments cap a les zones de costa, tant a Tarragona com a Girona. Així els problemes principals es poden concentrar a l’AP-7 sud i a l’N-340, a més de la C-31 Costa Brava.

Sortida
AP-7 Mollet del Vallès – La Roca del Vallès, Castellbisbal
C-31 Platja d’Aro – Palamós
C-58 Barcelona – Ripollet
N-340 El Vendrell
Retorn
A-2 El Bruc – Esparraguera
AP-7 Sant Celoni – La Roca del Vallès, Vilafranca del Penedès – Martorell
C-31 / C-65 Platja d’Aro – Santa Cristina – Llagostera
C-32 Sitges i Sant Boi de Llobregat
N-340 El Vendrell – Torredembarra

Pel què fa a les franges horàries en les quals es pot concentrar el volum més important de mobilitat:

Sortida
Dijous 30 d’abril, de les 17 a les 21
Divendres 1 de maig, de les 10.30 a les 15.30
Retorn
Diumenge 3 de maig, de les 17 a les 22.30

També cal tenir en compte que hi ha punts de la xarxa viària catalana en els quals s’estan fent obres. Malgrat que els treballs s’aturen en període festiu, no s’ha d’oblidar que les vies següents tindran diverses afectacions, com pot ser l’ampla de la plataforma, amb carrils més estrets i revolts en què quedarà limitada la velocitat i que, per tant poden comportar trams de circulació amb retencions. Destaquen les següents:

                                DEMARCACIÓ                                       OBRES
Barcelona C-32 / B-20 / C-245: prolongació de l’autovia del Baix Llobregat a Sant Boi de Llobregat

N-340: prolongació de la B-24 (variant de Vallirana)

C-17: Restriccions a l’enllaç amb la BV-1432

C-55 (variant de Manresa)

Girona No hi ha obres destacades que afectin el trànsit
Lleida No hi ha obres destacades que afectin el trànsit
Tarragona No hi ha obres destacades que afectin el trànsit

Per tal de reduir les congestions i millorar al màxim la circulació als eixos que registraran més volum de circulació, s’han establert mesures especials d’ordenació i regulació del trànsit en els eixos variats i trams i vies que consten a continuació:

          DIA DEMARCACIÓ      VIA  SENTIT                     TRAM     TIPUS DE          MESURA
Divendres 01/05/2015 Girona GI-662 Est S’Agaró – Castell Platja d’Aro Inversió de prioritats en rotondes
Divendres 01/05/2015 Barcelona C-58CC Nord Barcelona – Ripollet Obert per a tots els vehicles
Diumenge 03/05/2015 Barcelona C-32 Nord Castelldefels – Cornellà de Llobregat Carril en sentit contrari a l’habitual
C-32 Sud Vilassar de Mar – Montgat Carril en sentit contrari a l’habitual
AP-7 Sud Sant Celoni – La Roca Carril en sentit contrari a l’habitual
AP-7 Nord Santa Margarida i els Monjos – Martorell Carril en sentit contrari a l’habitual
Girona C-31 Sud Rotonda de la Nàutica Inversió de prioritats en rotondes
C-65 Nord Variant de Cassà de la Selva Inversió de prioritats

A més, per tal de garantir la mobilitat general de la circulació, d’augmentar la fluïdesa a la xarxa viària, i millorar la seguretat a la carretera, durant tota aquesta setmana hi haurà restriccions a la circulació per a tot tipus de vehicles o conjunts de vehicles de més de 7.500 Kg d’MMA. Aquestes restriccions es difondran a través dels panells de missatgeria variable.

Les restriccions als vehicles pesants estaran vigents en les vies i els horaris detallats al següent document: Restriccions de circulació.

Els consells són tant per abans, com durant el viatge
Els consells són tant per abans, com durant el viatge // Imatge del web de la Generalitat

Cal destacar també en aquest sentit, la restricció de pas de camions de quatre o més eixos a la N-II en el tram comprès entre la Jonquera i Fornells de la Selva.

En la línia de mantenir la seguretat viària per l’usuari, l’SCT difondrà al llarg d’aquest període festiu, a través dels panells de missatgeria variable disposats en el conjunt de carreteres catalanes, informació de les restriccions de circulació per als vehicles pesants i de la situació viària, així com consells de seguretat viària. A més, els usuaris podran informar-se de l’estat del trànsit a través del 012, del Twitter de l’SCT @transit, del web del SCT, i a través de les cròniques radiofòniques i televisives de diversos mitjans de comunicació.

L’SCT remarca la necessitat de no abaixar la guàrdia en cap moment durant la conducció per tal d’evitar accidents, i a més recorda la importància d’emprar elements de seguretat passiva; de no manipular el telèfon ni altres dispositius electrònics; de respectar els límits de velocitat, i de no combinar l’alcohol i la conducció. Insisteix també en la necessitat de revisar el vehicle abans de sortir a la carretera, ja que amb un bon manteniment s’eviten incidències durant la circulació.

Bombers llicències d’activitat //Foto d'arxiu: Sergi Colomer

La imprudència d’un veí provoca un petit incendi en tres tendals d’un edifici

Bombers Parking
El Consell de Bombers Voluntaris va fer la seva primera reunó anual // Foto d’arxiu: Sergi Colomer

Els propis veïns el van poder sufocar

Ahir a la tarda, al voltant de les 18.45h els tendals d’un edifici situat al carrer Guadalhorce es van incendiar i els veïns van trucar als Bombers de Terrassa, Fins al lloc dels fets es van desplaçar una unitat de Policia i així com varies dels Bombers.

En arribar-hi els propis veïns havien apagat l’incendi i no va ser necessària la intervenció dels Bombers. En l’incendi van resultar afectats els tendals de tres habitatges de l’edifici.

Els agents van poder esbrinar que el foc s’havia originat quan un veí de l’edifici havia volgut cremar els fils dels tendals, i en fer-ho, el foc es va estendre a la resta de tendals.

Foto de la ONG, Oxfam Intermón

Katmandú

Foto de la ONG, Oxfam Intermón
Foto de la ONG, Oxfam Intermón

Seguimos estremecidos,
una dieta severa de sentidos,
que ausculta el interior,
ofrece un temblor que devasta,
Seguimos estremecidos,
unos latiendo la incertidumbre,
donde es todo, que desgasta el momento,

Abría la tierra, ayer,
en un tracto sucesivo,
acompañado de John,
hube de pararme, bajar,
sentarme, tocar la tierra recién abierta, aspirar su tejido en las manos, belleza,
a lo inmediato, llegó el reflejo,
Katmandú…
Dep.

Martín Brubdle

31 Concurs Escolar de l'ONCE i la seva Fundació: "Persones que pensen en persones: una altra manera de fer" // Imatge cedida per L'ONCE

L’escola Pau Casals de Vacarisses guanya el Concurs Escolar de l’ONCE de Barcelona

Persones que pensen en persones

31 Concurs Escolar de l'ONCE i la seva Fundació: "Persones que pensen en persones: una altra manera de fer" // Imatge cedida per L'ONCE
31 Concurs Escolar de l’ONCE i la seva Fundació: “Persones que pensen en persones: una altra manera de fer” // Imatge cedida per L’ONCE

L’escola Pau Casals de Vacarisses, Mare de Déu de Montserrat a Castellbisbal i l’Institut El Cairat d’Esparreguera  són els tres campions  del 31 Concurs Escolar de l’ONCE i la seva FundacióBarcelona, on han participat n 9.143 escolars i 125 professors de 93 centres educatius. Els tres centres d’esenyament passen ara a la fase autonòmica.

A tota  Catalunya han participat en aquesta edició 14.220 alumnes de 158 centres educatius, sota la coordinació de 211 professionals de l’educació.

Sota el lema ‘Persones que pensen en persones: una altra forma de fer‘, el concurs vol sensibilitzar des dels centres educatius sobre la importància i necessitat de la igualtat d’oportunitats entre persones amb i sense discapacitat, a través de conceptes com inclusió, integració, igualtat i desenvolupament, especialment en el lloc de treball.

Així, les i els alumnes d’Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria i Educació Especial s’han desenvolupat entre tota l’aula la portada d’un diari amb la seva capçalera, titulars, notícies, fotos, etc, tot això vinculat amb una sèrie de termes clau com:

 • • igualtat
 • • economia social
 • • treball
 • • persones amb discapacitat

Per la seva banda, els estudiants de Formació Professional i Batxillerat (noves categories del Concurs) han portat a terme un projecte d’empresa del sector que triïn (serveis, indústria, agroalimentari, etc.), basat en els principis de l’Economia Social:

 • • primacia de les persones i del fi social sobre el capital
 • • promoció de la solidaritat interna
 • • compromís amb el desenvolupament local
 • • igualtat d’oportunitats entre homes i dones
 • • inserció de persones en risc d’exclusió social
 • • generació d’ocupació estable
 • • conciliació de la vida personal, familiar i laboral
 • • sostenibilitat

Els treballs seleccionats pel jurat provincial de Barcelona per a cadascuna de les categories han estat:

 • CATEGORIA A: (3r i 4t de Primària)
 • Nom del grup: A y B (4º primaria)
 • Dades del col·legi: ESCOLA “PAU CASALS”
 • Calle Salvador Badia, 6 – 12
 • 08233 Vacarisses (Barcelona)
 • Professor/a: Rosa Chacón
 • Participants: 56
 • CATEGORIA B: (5è i 6è de Primària)
 • Nom del grup: A (5º primaria)
 • Dades del col·legi: ESCOLA “MARE DE DÉU DE MONTSERRAT”
 • Pau Casals, 20
 • 08755 Castellbisbal (Barcelona)
 • Professor/a: Josep Garcia
 • Participants: 29
 • CATEGORIA C: (1r, 2n , 3r i 4t de l’ESO)
 • Nom del grup: 3rC (3º ESO)
 • Dades del col·legi: INSTITUT “EL CAIRAT”
 • Calle Gorgonçana, 1
 • 08292 Esparreguera (Barcelona)
 • Professor/a: Daniel Margarit
 • Participants: 36

Aquests centren passaran a la següent fase: l’autonòmica. Els que resultin guanyadors o guanyadores absolutes d’aquesta edició, gaudiran durant un cap de setmana del Campament de Joves Emprenedors, en el que viuran moments plens d’activitats i experiències innovadores, amb visites culturals i tallers.

El jurat de Barcelona ha estat format per: Rebeca García, cap del Departament de Coordinació i RRHH i Generals de l’ONCE a Catalunya; Marta Obdúlia, gerent d’ECOM en representació del COCARMI; Raquel Pérez, dissenyadora gràfica de R&P Asociados; Ariadna Corbera, Tècnica del Servei d‘Atenció a la Diversitat i la Inclusió de la Direcció General d’Educació Infantil i Primària de la Generalitat i David Bernardo, vicepresident del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya.