Obituari 12.05.15

Nom i cognoms             Edat      Dades de la cerimònia

Antonio Gómez Cuevas       60  12/05/2015 11.00 Temple Cementiri
Ramón Rodríguez Puertas   79  12/05/2015 15.00 Temple Cementiri
Juan José Cabello Cejas      65  12/05/2015 10.00 Temple Cementiri
Ana Ruano López                80  12/05/2015 09.00 Temple Cementiri
Catalina-María Mañas Vela   50  12/05/2015 12.00 Temple Cementiri
Pilar Lavilla Andrés              80  12/05/2015 16.00 Temple Cementiri

Itziar Lujan // Imatge cedida per Fundació Universitària del Bages – UManresa

Èxit i fracàs

Itziar Lujan // Imatge cedida per Fundació Universitària del Bages – UManresa
Itziar Lujan // Imatge cedida per Fundació Universitària del Bages – UManresa

La nostra és una societat acostumada a l’èxit a tots els nivells. La majoria de nosaltres hem estat educats per assolir l’èxit en tot allò que fem i de manera immediata. Aquesta educació o cultura arriba també a l’àmbit empresarial. Però que vol dir tenir èxit i de que depèn? Algunes persones defineixen èxit al fet de  triomfar en l’àmbit financer, professional o acadèmic i d’altres al fet de tenir una bona relació amb la família, amics o  companys de feina. Arribar a l’èxit depèn de molts factors però el més rellevant és el fet d’atrevir-se. Atrevir-se a emprendre un projecte nou, atrevir-se a innovar i donar un valor afegit a les coses, atrevir-se a equivocar-se, a no rendir-se, a ser tenaç.

Però, què passa quan un projecte empresarial no té futur, quan no és capaç de fer front als pagaments que ha de realitzar perquè els seus recursos econòmics no son suficients i s’ha de prendre la decisió de tancar? Per què això és percebut com un fracàs de l’empresari a nivell personal?  Si ens centrem en les petites y mitjanes empreses, les quals formen actualment el 99,8% del teixit empresarial català, quan un empresari pren la decisió de tancar un negoci, en aquesta decisió hi influeixen moltes variables que moltes vegades no tenen res a veure amb les capacitats personals d’aquest i que tenen unes repercussions a nivell personal, emocional i/o familiar. Variables com  la dificultat d’accés a les fonts de finançament, les característiques del mercat, de l’entorn, la competitivitat del producte i/o servei , les característiques internes de l’empresa i l’organització del negoci són alguns de les principals obstacles cap a la creació d’empreses i cap al creixement de les mateixes. Malgrat això, la opinió pública associa en moltes ocasions el tancament d’un projecte empresarial amb la incapacitat personal o, en el pitjor dels casos amb el frau.

Hauríem de ser capaços de poder parlar obertament d’aquests fracassos empresarials, perquè d’aquestes experiències també se’n poden extreure lliçons molt positives que poden ser aprofitades en el futur. Els fracassos són el camí de l’aprenentatge. Schuller (2006) va dir que el fracàs no significa que ets un fracassat, només significa que encara no has aconseguit l’èxit. Per tant, l’èxit i el fracàs van lligats de la mà i no s’aconsegueix el primer sense haver passat pel segon.

Actualment hi ha iniciatives molt positives com per exemple el projecte  Reempresa fruit del conveni que la patronal Cecot va signar amb el Departament d´Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya per donar impuls a la implantació sectorial del propi Centre i per tal d’estructurar el mercat de la compravenda de petites i mitjanes empreses a Catalunya. Es pretén, així, unificar la política en matèria de transmissió d’empreses, d’acord amb les directrius de l’Entrepreneurship 2020. Aquesta iniciativa posa en contacte empresaris que volen cedir la seva empresa a d’altres que busquen iniciar una activitat econòmica. Els motius de cessió d’aquestes empreses són diversos: el 30% de les empreses cerquen relleu per jubilació del propietari, el 20% per canvi de professió, el 20% per motius personals, el 15% per canvi de domicili i l’11% per problemes de salut, entre d’altres. Aquest tipus de iniciatives poden ajudar a fer que aquest moment de tancar o deixar la pròpia empresa no resulti una experiència tant traumàtica, no sigui percebut com un fracàs sinó com una nova oportunitat per aconseguir l’èxit.

Itziar Lujan

Professora col·laboradora dels Estudis d’Empresa de la Fundació Universitària del Bages – UManresa i de l’EPSEM-UPC.

Imatge d'arxiu de la policia de Terrassa

Brutal agressió amb un objecte contundent al Parc Vallès

Robatori amb violencia a la plaça de l’Estació del Nord

Imatge d'arxiu de la policia de Terrassa
Imatge d’arxiu de la policia de Terrassa

Els vigilants de seguretat del Parc Vallès van comunicar la matinada de diumenge que a la parada d’autobús de l’avinguda Can Jofresa, davant del Parc, un dels vigilants acompanyava una persona que havia sigut agredida amb un objecte contundent al cap i la cara. Els mateixos vigilants del Parc van avisar l’ambulància i van comunicar als agents de la Policia Municipal que l’agressor seguia per la zona.

Els agents van realitzar una batuda i van acabar localitzant l’agressor, que va ser detingut i traslladat a l’Hospital de Terrassa. L’agredit també va ser traslladat a l’Hospital on va rebre assistència mèdica ja que presentava una possible fractura a la mà, el pòmul molt inflat i ferides que van necessitar punt de sutura.

L’agressió s’havia produït a l’interior de l’establiment Mojito, des d’on l’agressor havia anat colpejant la víctima amb una pedra fins a la parada de l’autobús. La pedra va ser intervinguda pels agents, ja que presentava sang.

Robatori amb violencia a la plaça de l’Estació del Nord

La matinada de diumenge a la plaça de l’Estació del Nord, la Policia Municipal va haver d’atendre un ciutadà que acabava de ser víctima d’un robatori amb violència.

L’agredit va declarar que dos homes acabaven de robar-li el mòbil i la cartera mentre l’agafaven fortament de coll. Els agents van realitzar una batuda per la zona amb l’objectiu de localitzar els lladres. Una unitat dels Mossos d’Esquadra, assabentada del que havia passat, va informar la Policia Municipal que havia localitzat un home la descripció del qual coincidia amb la de l’autor del delicte que havia facilitat la víctima del robatori. Els agents van traslladar-se fins al carrer de Sant Honorat i van reconèixer l’home com a l’autor del robatori.

Va ser detingut  i traslladat a la comissaria dels Mossos d’Esquadra.

Fira Modernista de Terrassa 2015 // Foto: Sergi Colomer

Bona actuació dels Minyons a la Fira Modernista

Van actuar davant el Mercat de la Independència

Fira Modernista de Terrassa 2015 // Foto: Sergi Colomer
Fira Modernista de Terrassa 2015 // Foto: Sergi Colomer

Amb motiu de la Fira Modernista de Terrassa, la colla castellera Minyons de Terrassa es va unir a les celebracions pel centre de la ciutat amb una actuació davant del Mercat de la Independència, al Raval de Montserrat. Tal i com ja va passar l’any passat, els de malva van convidar-hi també als Xics de Granollers.

L’actuació estava prevista per les 19h, tot i que va iniciar-se amb retard per falta de les ambulàncies que van arribar més tard. Els Minyons van obrir ronda amb el primer 5d8 de la temporada amb molta seguretat. En segona ronda arribava el torn pel primer castell de nou pisos d’aquest curs: el 3d9f. Aquest castell, descarregat amb molta confiança i tranquil·litat, es va convertir en el més matiner que la colla havia descarregat mai, demostrant el bon nivell amb que han arrencat la temporada els del carrer teatre.

En tercera ronda els malves van completar un bon 4d8p castell que ja havien descarregat per Sant Jordi. L’actuació es va tancar l’actuació amb un vano de 6 complet (un pd6 central, flanquejat per 2 pd5 i 2pd4) i, per últim, 2 pd4 de comiat.

Els Minyons centren ara la mirada en la següent actuació, que serà diumenge 17 de maig a Sant Boi, juntament amb els Castellers de Cornellà i la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

CN Terrassa masculí 2014/2015

El CN Terrassa cau contra el Mataró i queda fora del play off pel títol de Lliga

La derrota és un final amarg per la temporada

CN Terrassa masculí 2014/2015
Plantilla del CN Terrassa // Foto: CN Terrassa

CN Terrassa 6 – CN Mataró Quadis 7

CN Terrassa: I. Aguilar, Serra, Mora, Alarcón (1), Ó. Aguilar, Galeev, Sánchez (1), Pericas (2), Granados, Gallego (1), De Lera (1), González, Moreno. Entrenador: Dani Nart.

CN Mataró Quadis: Diakonow, Bernabé, Roqué, Corbalán (2), Fernández (1), Mínguez (1), Barbena (1), Bach, Marzouki (1), Estrany (1), Schnizler, Merino, Muñoz. Entrenador: Beto Fernández.

Àrbitres: Iñesta i Jiménez.

Parcials: 3-2, 2-2, 1-1 i 0-2.

Resultat acumulat: 3-2, 5-4, 6-5, 6-7.

Evolució del marcador: (1-0, 2-0, 2-1, 2-2, 3-2), (4-2, 5-2, 5-3, 5-4), (5-5, 6-5), (6-6, 6-7).

El CN Terrassa va perdre contra el CN Mataró Quadis (6-7) en el tercer i definitiu partit de quarts de final del play-off pel títol de la Lliga Nacional Divisió d’Honor masculina de waterpolo. El conjunt de Dani Nart va encaixar una derrota inesperada i posa un final amarg a una temporada que estava resultant excel·lent. El porter del Mataró Michal Diakonow va ser, sens dubte, l’home de partit. La seva actuació va ser memorable, amb una quantitat ingent d’aturades que va acabar per col·lapsar l’atac terrassenc.

L’arrencada dels terrassencs va ser bona: Agustí Pericas va avançar els locals als tres minuts de joc i, poc després, Iván Gallego va marcar el segon des de la posició de boia. Però els visitants van reaccionar de seguida i, de la mà de Mínguez i Barbena, van restablir l’equilibri (2-2). En el darrer minut del quart, Ricard Alarcón va desfer l’empat amb un tir llunyà que va batre Diakonow.

En el segon període, els egarencs van mantenir la iniciativa tot i no poder imprimir al partit el ritme ràpid que els convenia. Pericas, en una jugada de força des de la boia, va ampliar el marge local. En aquest quart, Diakonow ja va començar a demostrar que seria la seva tarda amb dues intervencions de mèrit en resposta a llançaments de Xavi Serra. A menys de dos minuts per al descans, Fran Sánchez va resoldre una situació en superioritat des dels dos metres i va enfilar l’electrònic fins al 5 a 2. Els de Dani Nart no van poder conservar la diferència ja que, en l’acció següent, Pere Estrany va respondre per part visitant. A quaranta segons del final del quart, el Mataró es va trobar amb un gol molt afortunat després que el tir de Marzouki toqués el braç d’un defensor i fes una paràbola que va deixar Iñaki Aguilar sense resposta (5-4).

En el tercer quart Diakonow va protagonitzar una veritable exhibició en avortar un cop rere un altre els atacs dels terrassencs. Als dos minuts de joc, l’esquerrà Corbalán va anotar el gol de l’empat en home de més (5-5). Els intents del Natació van trobar finalment el seu fruit, quan una passada de Rubén de Lera als dos metres va convertir-se en gol de forma afortunada. Els de Dani Nart van disposar de dues accions en home de més per augmentar la diferència, però Óscar Aguilar i Fran Sánchez van estavellar-se contra el gegant polonès. L’expulsió de Pere Estrany, un dels referents del Mataró, per protestar iradament una decisió arbitral feia pensar en què la balança es decantaria del costat egarenc, però no va ser així.

En el darrer període, el CN Terrassa va ser incapaç de batre un Diakonow que va aconseguir que els egarencs veiessin cada cop més petita la porteria visitant. A més, el Mataró va portar el partit al seu terreny, amb un waterpolo lent que evitava les transicions ràpides. Víctor Fernández va igualar a sis només començar el darrer quart. Ricard Alarcón va respondre amb un tir que va topar amb el pal. A un minut i quaranta segons del final, Marc Corbalán va anotar el 6 a 7 davant l’estupefacció de la graderia. El Natació ho va seguir provant, especialment de la mà de Rubén de Lera, que va veure com Diakonow li aturava un tir en home de més, poc abans d’estavellar un llançament al pal. Els egarencs van comptar amb una darrera possessió per empatar, però el llançament a la desesperada de Sergi Mora va ser bloquejat per la defensa maresmenca. La sorpresa es va consumar.

Edifici de CaixaBank // Imatge del web Apabanc.es

CaixaBank crea una app bancària per a Apple Watch

Tindrà un cercador d’oficines i caixers

Edifici de CaixaBank // Imatge del web Apabanc.es
Edifici de CaixaBank // Imatge del web Apabanc.es

CaixaBank ha creat la primera aplicació d’una entitat financera a Espanya per a Apple Watch. L’app de l’entitat, presidida per Isidre Fainé i de la qual és conseller delegat Gonzalo Gortázar, ja està disponible a l’App Store d’Apple i a la botiga d’aplicacions pròpia de l’entitat, Caixa Mòbil Store, perquè els usuaris puguin utilitzar-la des del moment en que el dispositiu es posi a la venda en el mercat espanyol.

El primer servei que CaixaBank ha adaptat per a Apple Watch és el cercador d’oficines i caixers, amb el qual els clients poden veure des del seu smartwatch la ubicació exacta de les oficines i caixers més pròxims, incloent-hi la localització sobre mapes per fer més fàcil trobar el lloc exacte. L’Apple Watch també mostra les dades de l’oficina i el detall dels serveis que s’hi ofereixen, com les característiques d’accessibilitat, l’horari o el telèfon de contacte.

Aquesta app suposa un nou llançament en la gamma de serveis de wearable banking de l’entitat. CaixaBank va ser la primera entitat financera del món que va apostar per a aquests dispositius com a nou canal de serveis bancaris i actualment disposa també d’una app adaptada al SmartWatch 2 de Sony, que acumula més de 5.000 descàrregues i va rebre el premi The Banker a la millor innovació en canals tecnològics del món el 2014.

CaixaBank també ha presentat, en el marc del Mobile World Congress 2015, una aplicació mòbil compatible amb el software Ford SYNC amb AppLink per oferir serveis en els automòbils Ford equipats amb sistemes intel·ligents.

El desenvolupament de línies de negoci pioneres en banca digital és un factor clau per a l’estratègia d’innovació de CaixaBank. L’entitat té actualment més de 4 milions de clients de serveis mòbils, dels quals 3,4 milions operen habitualment amb l’aplicació mòbil de Línia Oberta. En total, CaixaBank registra mensualment més de 120 milions d’operacions via mòbil, de les quals el 33% impliquen moviments de fons. Així mateix, l’entitat disposa d’una oferta de més de 75 aplicacions que acumulen més d’11 milions de descàrregues.

Un dels centres de transformació reformats per Endesa

Endesa millora la capacitat de distribució de 19 centres de transformació terrassencs

Un dels centres de transformació reformats per Endesa
Un dels centres de transformació reformats per Endesa // Imatge cedida per Endesa

Degut al creixement vegetatiu i nous punts de subministrament de Terrassa, quart municipi de Catalunya, Endesa ha millorat la capacitat de distribució de 19 centres de transformació de la ciutat.

La intervenció, que ha consistit en el pas d’11 a 25 kV de la xarxa del centre municipal, ha precisat un desplegament especial en què han participat un total de 35 operaris i tècnics, juntament amb la coordinació dels de l’Ajuntament de Terrassa. S’han substituït 21 transformadors i s’han adequat set de les instal·lacions a les quals s’ha dotat de les últimes tecnologies del sector.

Concretament, s’ha substituït l’aparamenta convencional per unes cel·les de nova tecnologia que estan encapsulades en un gas de característiques especialment aïllants. Aquest fet implica una millora substancial de la seguretat de les instal·lacions, a més de reduir les possibilitats d’avaries i el temps de reposició del subministrament en cas que n’hi haguessin.

El nou dispositiu també redueix la necessitat de manteniment, ja que el gas incorporat s’autoregenera, a diferència de l’oli que pateix una descomposició gradual. A més d’aquesta millora, el material conté propietats dielèctriques, fet que impedeix una bona conducció de l’electricitat i disminueix el risc d’incidència degut a la seva alta estabilitat tèrmica i química.

Aquests treballs, amb els quals es beneficiarà un total de 10.000 clients terrassencs, suposen la reconfiguració de la xarxa de mitja tensió amb la construcció de 675 metres de canalització subterrània i una estesa de 875 a 25 kV. Degut a aquesta acció, s’obté una millor interconnexió entre les diferents línies, la qual cosa permet una millor maniobrabilitat de la xarxa en cas d’incidències.

D’altra banda, Endesa ha aprofitat aquestes obres per reconfigurar la xarxa de baixa tensió, ampliant-la amb cable subterrani i realitzant un canvi de tensió de 220V a 400V al carrer Roger de Llúria, cantonada amb Navas de Tolosa, i el carrer Doctor Torres i Bages. Tot plegat ha permès retirar 7 suports de fusta i 235 metres de línia aèria.

Aquestes accions, començades al març de l’any passat i que ara acaben de finalitzar, han estat pressupostades en 275.000 euros aportats íntegrament per la Companyia i formen part del conjunt d’actuacions que Endesa desenvolupa al Vallès Occidental per tal de reforçar i assegurar la continuïtat del subministrament elèctric.

Terrassa-Pobla Montoro

El Terrassa arriba al final amb opcions

Haurà d’esperar, això sí, una gran carambola per ser quart classificat

Terrassa-Pobla Montoro
Carles Montoro va marcar el gol del Terrassa // Foto: Juanma Medina-TFC

TERRASSA FC 1-1 CF POBLA DE MAFUMET

El Terrassa va sumar un punt en el darrer partit com a local que, si be no és suficient del tot, encara li dóna opcions d’assolir la quarta plaça. El conjunt de Pirri va sumar un punt contra una Pobla de Mafumet ja classificada per la promoció d’ascens i que només es jugava la primera plaça, cosa que va perdre ahir amb la victòria de l’Ascó a Cerdanyola. L’empat egarenc, combinat amb la derrota del Prat a Figueres, manté viu el somni.

Partit disputat i emocionat a l’Olímpic entre dos equips que juguen un gran futbol. El primer cop el va donar el Terrassa gràcies un bon gol de Carles Montoro. Al segon temps va empatar el màxim golejador pobletà, Abel Rita, des del punt de penal. Les espases van estar ben amunt en tot moment i la victòria podia haver caigut de qualsevol cantó, però finalment els punts es van repartir. El que en un principi semblava dolent va ser celebrat per l’afició del Terrassa, doncs en coneixer els resultats dels rivals directes les opcions de playoff seguien vives.

La gran combinació per l’èxit

La situació arriba molt ajustada a la darrera jornada. El Prat és el quart classificat amb 58 punts i per darrere té tres equips empatats a 56 punts per aquest ordre: Figueres, Vilafranca i Terrassa. Una situació, si fa no fa, com la de l’any passat, en la que Rubí, Ascó i l’equip egarenc arribaven apretats i amb opcions.

Una victòria potablava acabaria amb la història, però en cas d’empat o derrota possibilitaria l’assalt al darrer lloc de la promoció. El conjunt de David Pirri necessita guanyar al Rubí, que els pratencs perdin a casa contra el Castelldefels (cosa poc probable) i que el Figueres no sumi més d’un punt al camp de La Pobla (cosa més probable). I necessiten tot això perquè té perduts els goalaverage amb els unionistes i els potablava. Sembla difícil, però mentre hi hagi opcions el Terrassa s’hi agafarà amb força.