L'obsolescència programada dels productes // Foto cedida UVic-UCC

L’obsolescència programada dels productes

Quines implicacions té en la responsabilitat social corporativa?

L'obsolescència programada dels productes // Foto cedida UVic-UCC
L’obsolescència programada dels productes // Foto cedida UVic-UCC

De ben segur que tots ens hem plantejat alguna vegada per què els productes duren cada vegada menys, i molt probablement no hi hem trobat una explicació prou raonable. Per exemple, abans les rentadores podien durar perfectament 15 anys o més, mentre que avui en dia aquest seria un plantejament de gairebé ciència ficció en el 90% dels casos. L’explicació a aquesta realitat la trobem en l’escurçament (intencionat i projectat ja des de la fase de disseny) de la vida útil dels productes, fenomen que rep el nom d’obsolescència programada.

Des d’un punt de vista empresarial, l’obsolescència programada estimula la demanda de manera accelerada, i es pot veure com una estratègia de lucre econòmic immediat al incentivar als consumidors a comprar, i comprar, i comprar. Ara bé, aquest plantejamentcomporta el risc de caure en el punt de mira crític de la societat, la qual està cada vegada més conscienciada en temes de responsabilitat social corporativa.

Diferents estudis de l’àrea d’administració d’empreses han definit la responsabilitat social corporativa com el compromís de les empreses envers una gestió econòmica i medi ambientalment sostenible, que contempla els interessos dels diferents grups d’interès (clients, proveïdors, administracions, societat, etc.), alhora que es maximitzen resultats i valors econòmics, socials i medi ambientals.

Davant d’aquesta definició, els productes que estiguin programats per fallar són un concepte antagònic als principis de responsabilitat social i gestió ètica. Cal tenir en compte que cada producte que arriba al final de la seva vida útil suposa una font de contaminació per l’entorn, i per tant una amenaça a l’equilibri medi ambiental. A més, podríem qüestionar si desenvolupar un producte amb un final de vida artificial i accelerat, que es projecta intencionadament, és una pràctica responsable. Un altre tipus d’obsolescència és aquella en la que un producte es torna obsolet perquè ha deixat d’estar de moda, i aquí si que els consumidors en som directament responsables, si bé és cert que el màrqueting que hi hagi darrera en pot ser el responsable principal.

 Com a consumidors hauríem de qüestionar les pràctiques de disseny i de desenvolupament dels productes, de la mateixa manera que veiem amb mirada crítica les pràctiques productives de les empreses. Estem immersos en una societat de consum, que es mou a ritmes molt accelerats, i que en molts casos no posa fre al consum irresponsable.Els avenços aconseguits durant l’últim segle han millorat les condicions de vida i de confort de les persones però han tingut com a contrapartida un important impacte sobre el Planeta Terra, i han obert camí cap a reptes de sostenibilitat a escala mundial. Entre aquests reptes figuren el canvi climàtic, l’esgotament dels recursos, i els danys als ecosistemes.

 En resposta a l’obsolescència programada, algunes empreses adopten l’estratègia totalment oposada, i adopten pràctiques de disseny sostenible tals com augmentar la vida útil dels productes (per exemple dissenyant productes evolutius) o dissenyar productes que siguin reutilitzables o reomplibles (per exemple les bosses de la compra). Empreses i societat hem de tenir present que el motor de canvi als problemes medi ambientals el trobem en l’adopció de pràctiques sostenibles, és a dir, en la utilització racional dels recursos naturals i dels béns i serveis dels ecosistemes, de manera que permeti el manteniment de la diversitat biològica alhora que el benestar social.

Dra. Carla Vintró Sánchez

Professora col·laboradora dels Estudis d’Empresa del Campus Manresa de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC) i de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa

Podran decirte, más

Podran decirte, más

Podran decirte, más

Desde que vivo en el campo,
he dejado abierto hasta mi nombre,
y se ha ido, agustísimo, yendo y viniendo,
libre a caballo, el camino siga, campo,
y sin saberse la ciudad, lo
permanentemente observado,
cumpliendo el patrón de aparentes.

Desde que vivo en el campo,
recibo un don, que guardo donde nadie,
siquiera ella, que otorga, cuenta, pide,
y así, en ciento veces aire, un tango
puro que del instante se rinde,
otrora sin embargo, conocí submundo,
la destreza de un camino salpicado,
levitando la densidad desnuda,
una concha sobre espina dorsal,
chimeneas de inicio verbal,
que derrumbe a la señal olvidada,

Desde que vivo en el campo,
inmensos valles, cursan la grandeza,
que inamovibles, cualquier instante,
surgen prendidos, agotando sin ofensa,
macizos, hablando por boca del agua,
a tí, extravagante viajero, a otro,
su descanso lento, al corazón que hiere,
aparte una melancolía dulce, de no marchar jamás.

Martín Brubdle

Malgrat CiU es torna a imposar amb un 27,5%, enguany haurà de lidiar amb un ple més fragmentat

CiU es torna a imposar a la Diputació de Barcelona però amb un escenari més plural

Malgrat CiU es torna a imposar amb un 27,5%, enguany haurà de lidiar amb un ple més fragmentat
Malgrat CiU es torna a imposar amb un 27,5%, enguany haurà de lidiar amb un ple més fragmentat // Imatge del web de la Diputació de Barcelona

Després de la passada nit electoral, la composició política del Ple de la Diputació de Barcelona ha quedat de la següent manera: CiU obté 14 diputats, ERC-AM 11, PSC-CP 10, ENTESA 8, PP 3, C’s 3 i CUP-PA 2.

En total la Diputació té 51 diputats; obligatòriament també són regidors o alcaldes perquè és a través de les eleccions que es determina quins dels electes municipals ocupen el lloc de diputat. Aquest procés es coneix com a elecció indirecta, perquè els ciutadans no escullen directament els diputats, sinó a través dels comicis municipals.

La distribució d’aquests diputats es fa per partits judicials i de manera proporcional al nombre de residents. D’aquesta manera, la demarcació de Barcelona es divideix en 14 partits judicials d’on s’escullen el total de 51 diputats, repartits de la següent manera: Barcelona 18, l’Hospitalet de Llobregat 6, Sabadell 4, Terrassa 4, Granollers 3, Mataró 3, Sant Feliu de Llobregat 3, Manresa 2, Arenys de Mar 2, Vic 2, Berga 1, Igualada 1, Vilafranca del Penedès 1, i Vilanova i la Geltrú 1.

Un cop constituïts tots els ajuntaments, la junta electoral de la zona distribueix els llocs dels diputats que corresponguin a cada partit d’acord amb els vots obtinguts i aplicant-hi el sistema d’Hondt.

Així, en relació als resultats obtinguts la passada nit, Convergència i Unió s’ha endut els diputats únics de Berga, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú; mentre que el partit judicial d’Arenys de Mar ha decidit que tant CiU com ERC passin a tenir un diputat cadascun, de la mateixa manera que succeeix a Manresa i Vic.

Les localitats de Granollers i Mataró tindran un representant de CiU, un d’ERC i un del PSC. Els quatre diputats de Sabadell, per la seva banda, es reparteixen entre CUP, ERC, PSC i Entesa; i a Terrassa entre CIU, ERC, PSC i Entesa.

Al partit judicial de Barcelona, Entesa ha guanyat amb 5 diputats, un més que CiU. El PSC, PP, ERC i CUP sumen 2 diputats mentre que la CUP n’aconsegueix un.

Pel què fa a Hospitalet de Llobregat, ha guanyat clarament el PSC amb dos diputats més que C’s, Entesa, PP i ERC que en sumen un. A Sant Feliu també s’imposa el PSC amb dos diputats per davant dels aconseguits per ERC.

Malgrat la constitució de la Diputació depèn de la constitució de tots els ajuntaments – i això varia segons els recursos contenciosos electorals contra la proclamació d’electes – es preveu que el ple constitutiu de la Diputació de Barcelona es celebri al mes de juliol.

Els propers divendres 5 i dissabte 6 de juny tindrà lloc la 3ª edició de la campanya de recollida d'aliments "Ajuda'ns a omplir el Rebost"// Imatge del web d''El Rebost'

El Rebost de Terrassa encara necessita voluntaris

A la campanya li manquen unes 370 persones

Els propers divendres 5 i dissabte 6 de juny tindrà lloc la 3ª edició de la campanya de recollida d'aliments "Ajuda'ns a omplir el Rebost"// Imatge del web d''El Rebost'
Campanya de recollida d’aliments “Ajuda’ns a omplir el Rebost”// Imatge del web d”El Rebost’

Fa dies que en aquest mitjà es publica que  la campanya “Ajuda’ns a omplir el Rebost“, gestionat per Creu Roja Terrassa,  cerca voluntaris. El dia 7 de maig els mancaven uns 750 voluntaris;  el 12 de maig eren 650, i, avui, encara es necessiten més de la meitat: 370 persones voluntàries per poder tirar endavant la feina.

La campanya, que tindrà lloc el divendres 5 i el dissabte 6 de juny a Terrassa, segueix buscant voluntaris i voluntàries que vulguin dedicar 3 hores del seu temps per poder ser presents a un dels 31 establiments que s’han ofert a participar en aquest esdeveniment solidari.  L’objectiu és el de arribar a recollir 45 tones d’aliments per seguir garantint l’alimentació de 7.000 persones de la ciutat durant els propers 4 mesos.

Fins al moment, a més de les persones que ja s’hi han inscrit, i també es compta amb la participació d’entitats i associacions juvenils que han volgut donar suport a la iniciativa. Algunes empreses també s’hi han sumat, com és el cas dels treballadors de pontemasfuerte.com, que s’organitzaran per cobrir els punts de recollida de dos supermercats durant els dos dies de la campanya.

Establiments solidaris

Enguany, El Rebost ha demanat als supermercats col·laboradors que s’impliquessin més activament en la campanya fent una aportació d’aliments en funció del que recullin durant la mateixa. Ja hi ha dos comerços s’hi han adherit, Casa Evaristo, situat al Raval de Montserrat, i  el Carrefour Express del carrer Cervantes. Amdós es distingiran durant la campanya amb el cartell d’”Establiment solidari”. La clientela d’aquests comerços que col·labori amb la campanya ajudarà també a que l’establiment faci un donatiu més gran al Rebost.

Per fer-se voluntari o voluntària, només cal entrar a la pàgina www.elrebostdeterrassa.cat i inscriure’s ¡a través d’un senzill formulari. També es pot fer en persona al punt d’informació de la Creu Roja, al carrer Fra Bonaventura Gran, 10 de Terrassa. Per a les persones que participen a la campanya per primera vegada, s’ofereix una sessió de formació d’una hora de durada. Les dues properes sessions es faran el dimecres dia 27: a les 17h, a la Creu Roja, i a les 20h, al Casal Cívic de Ca N’Aurell.

La Cambra de Comerç de Terrassa // Foto: Sergi Colomer

L’any 2015 tendeix a la millora dels negocis en tots els sectors econòmics

Conclusions de l’informe econòmic de la Cambra de Terrassa

La Cambra de Comerç de Terrassa // Foto: Sergi Colomer
La Cambra de Comerç de Terrassa // Foto: Sergi Colomer

Segons les conclusions de l’informe de conjuntura econòmica de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa, fetes públiques el passat 22 de maig, que corresponen al 1r trimestre del 2015, així com a les expectatives per al 2n trimestre, l’any 2015 ha començat amb una clara tendència a la millora de la marxa dels negocis per a tots els sectors de l’activitat econòmica de l’àrea geogràfica englobada en aquest estudi, la demarcació territorial de Terrassa.  

L’enquesta s’ha realitzat a una mostra representativa de 541 empresaris, elaborada per la institució en col·laboració amb l’Idescat, i d’ella se’n desprenen les següents conclusions:

  • • Per al 27,5% de les empreses la marxa dels negocis ha millorat en relació a l’últim trimestre de 2014, amb un saldo positiu de 8,7 punts.
  • • No es pot parlar encara de plena recuperació econòmica, però s’encadenen dos trimestres consecutius de valors positius dels indicadors i amb tendència a l’alça, cosa que no es produïa des del primer semestre de 2007.
  • • El valor de l’índex de confiança creix en +5 punts,  i supera el de finals de 2014, quan l’índex de confiança va entrar en valors positius per primer cop des del 2011.
  • • El comportament de la demanda frena la decisió de fer inversions. El 66,7% de les empreses no tenen previst realitzar cap nova inversió durant l’any 2015.

D’acord amb els resultats d’aquest estudi, es manifesta que, l’any 2015 ha començat amb una clara tendència a la millora de la marxa dels negocis per al conjunt d’activitats de la demarcació de Terrassa. Per al 27,5% de les empreses la marxa dels negocis ha millorat en relació a l’últim trimestre de 2014, amb un saldo positiu de 8,7 punts, fet que significa que s’ha experimentat un saldo positiu durant dos trimestres consecutius, situació que no es donava des del primer semestre de 2007. Així mateix, el 53,7% de les empreses consideren que l’activitat, en relació al trimestre anterior, s’ha mantingut durant aquest primer trimestre de l’any.

Pel que fa percepció sectorial de l’evolució de l’activitat, aquesta es manifesta de forma més diversa per a cada un dels sectors. La indústria manté els indicadors negatius (-4,5 punts), tot i que millora en 4,2 punts el saldo en relació al trimestre anterior. Dins del sector industrial, la indústria tèxtil, química i de fabricació d’equips mecànics, elèctrics, electrònics i òptics experimenten indicadors positius, si bé en la resta de sectors industrials aquests es mantenen en zona negativa amb comportaments molt diversos en cada cas.

Per la seva part, el sector de la construcció segueix mostrant un saldo positiu (+9,7 punts). Tot i que experimenta un retrocés de 2,6 punts en relació al trimestre anterior, l’evolució és manifestament positiva tenint en compte que no es produïa un indicador positiu en aquest sector des del primer semestre de 2007.

Pel que fa al sector del comerç, si bé continua presentant un valor negatiu de l’indicador sobre la marxa dels negocis, el 75% de les empreses manifesta que l’activitat ha millorat o s’ha mantingut estable i el 25% d’empreses consideren que l’activitat ha baixat durant el primer trimestre d’enguany, el que confirma l’alta sensibilitat del sector davant de factors estacionals.

Quant al sector serveis, aquest ha experimentat un saldo de 19,3 punts i millora en 16,9 punts en relació al quart trimestre de 2014, assolint el seu valor màxim des del segon semestre de 2007.

Pel que fa als altres indicadors de clima empresarial i a l’evolució en relació al trimestre anterior, tots els sectors experimenten saldos positius pel que fa a l’ocupació. En aquest àmbit, el conjunt del sectors ofereix un saldo positiu de 8,1 punts per al proper trimestre, que significa un augment de 7,9 punts respecte al trimestre anterior, i de 3,3 punts respecte al trimestre actual, que és de 4,8 punts. El sector serveis és el que manifesta un saldo positiu més alt amb 15,6 punts, seguit del comerç (3,2 punts), construcció (3,1 punts) i la indústria (-0,4 punts), que és l’únic sector que ofereix un valor negatiu i que representa 4,5 punts menys que el trimestre actual.

El 66,7% de les empreses no tenen previst realitzar cap inversió durant l’any 2015. Les empreses constructores són les que manifesten una menor intenció de fer inversions i que, en cas de fer-ne, aquestes se centraran únicament a Catalunya. Pel que fa al sector industrial, el 47,3% de les empreses tenen previst realitzar alguna inversió a les instal·lacions ubicades a Catalunya, mentre que un 51,6% no ho tenen previst. Un 3,3% de les empreses industrials tenen previst realitzar alguna inversió a l’estranger. Per la seva banda, el 73,1% de les empreses del sector comerç i el 68,5% de les empreses de serveis no tenen previst fer cap inversió durant aquest any 2015.

Els resultats de l’enquesta expressen que es consolida la tendència de millora del clima empresarial amb les expectatives empresarials per al segon trimestre de 2015 amb un valor positiu de 14,6 punts per al conjunt d’activitats econòmiques, el que significa un sòlid increment de 12,2 punts en relació a les expectatives mostrades durant el trimestre anterior i superen en gairebé 6 punts la valoració del primer trimestre.

Pekín Express

Aquesta setmana no et perdis…

Dilluns 25 i dimarts 26 de maig

Pekín Express
Pekín Express // Imatge extreta de thejukepop.es

Dilluns

Antena 3

A les 21:45h Cristina Pedroche anirà a El Hormiguero

La presentadora del nou programa que estrena Antena 3 visitarà el plató de Pablo Motos per parlar del road show que s’estrena seguidament.

A les 22:40h s’estrena Pekín Express: La ruta de los mil templos

Torna a la televisió el reality Pekín Express. Aquesta vegada presentat per Cristina Pedroche. 8 parelles molt autèntiques i amb perfils totalment diferents viuran el viatge de les seves vides.

La 2

A les 22:05h cine amb El destino se disculpa

Estrenada l’any 1946 sota la direcció de José Luis Sáenz de Heredia i amb la interpretació de Rafael Durán, María Esperanza Navarro i Fernando Fernán Gómez

Ramiro i Teófilo són grans amics i comparteixen inquietuds que els uneixen en les seves desventures. Els seus intents de triomf artístic fracassen i un dia Ramiro, el més descontent, li proposa al seu amic que el primer dels dos que mori ha d’ocupar-se de l’altre per guiar-li en la seva vida.

———————————————

Dimarts

La Sexta

A les 22:30h cine amb Hellboy2: El ejército Dorado

Estrenada l’any 2008 sota la direcció de Guillermo del Toro i amb la interpretació de Ron Perlman, Selma Blair i Doug Jones

Després de la ruptura d’un acord mil·lenari entre la humanitat i certs poders invisibles, l’infern a la Terra està cada vegada més a prop. Un líder despietat decideix trair als seus ancestres i organitza un exèrcit de criatures diabòliques. Només un gran heroi podrà derrotar a aquest exèrcit. Es tracta de Hellboy.

Antena 3

A les 21:45h Marta i Rudy Fernández aniran a El Hormiguero

El dos germans que han triomfat al bàsquet visitaran el plató de Pablo Motos per parlar de les seves carreres.

Cristina Nocete

@crisnocete

PIMEC // Imatge cedida per pimec

PIMEC llança MicroGlobal

És un servei d’internacionalització per a microempreses

PIMEC // Imatge cedida per pimec
PIMEC // Imatge cedida per pimec

PIMEC posa en marxa MicroGlobal, és un servei de suport a la internacionalització per facilitar l’entrada i el desenvolupament de microempreses a mercats estrangers.

La patronat ha llançat aquest servei perquè moltes microempreses puguin tenir els recursos per a incorporar a l’empresa un professional amb formació i experiència en matèria internacional.

A través del Departament Internacional s’ha posat a disposició de l’empresa un consultor, amb més de 10 anys d’experiència en internacionalització, perquè doni assessorament per a vendre a l’exterior.

Periòdicament l’expert es reunirà amb la direcció per identificar les problemàtiques de l’empresa proposar punts de millora i definir el full de ruta a seguir.

La dedicació parcial del tècnic suposarà un augment de capacitats de l’empresa per detectar punts forts en els mercats internacionals. A la vegada, l’empresa tindrà accés a un assessorament sènior.