Autor Economia
20 juny 2015 a 14:00

La Generalitat i Gas Natural Fenosa signen un conveni per utilitzar gas natural en el transport

0 Flares 0 Flares ×

Promoure’l als vehicles privats i públics

Signatura conveni  Imatge cedida per la Generalitat

Signatura conveni Imatge cedida per la Generalitat

La Generalitat i Gas Natural Fenosa s’han compromès a col·laborar per fomentar l’ús del gas natural en el sector del transport. Aquesta col·laboració s’ha fet amb la signatura d’un conveni entre la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, la directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Mercè Rius, i el director general de Negocis Minoristes de Gas Natural Fenosa, Daniel López Jordà, i que ha tingut lloc a la seu de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat.

L’objectiu de l’acord és promoure la implantació o el canvi de combustible a gas natural vehicular en vehicles privats i públics i incrementar-ne els punts de recàrrega a Catalunya, a més, establir un compromís de treballar en la gasificació progressiva del transport marítim. Per això, la companyia energètica treballa, juntament amb Baleària, i en el marc de la col·laboració amb la Generalitat i el Port de Barcelona, en un projecte pioner per desenvolupar el primer motor auxiliar de gas natural per a vaixells de passatgers que permetrà reduïres les emissions i millorar la qualitat de l’aire, tant als entorns urbans com portuaris.

En virtut d’aquest conveni, la Generalitat proposarà a les diferents administracions de l’Estat el desenvolupament de mesures de foment de vehicles propulsats amb GNV per incorporar l’ús d’aquests vehicles en els criteris de contractació pública, empedrarà actuacions de formació i difusió sobre els avantatges d’aquesta tecnologia, incentivar l’obtenció del Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental a les flotes professionals, promoure la reducció tarifària dels vehicles que funcionen amb gas en els peatges i l’ús dels carris BUS-VAO, i analitzar amb el sector de l’automoció el potencial d’aquesta tecnologia.

Per la seva part, Gas Natural Fenosa implantarà les infraestructures necessàries de subministrament conforme el creixement esperat del mercat, col·laborarà en les mesures que s’estableixin per a la conversió dels vehicles de la Generalitat, impulsarà mesures d’ajut econòmic per a l’adquisició de vehicles propulsats per GNV i informarà l’administració catalana sobre les flotes que proveeixen d’aquest combustible. A més, crearà un grup de treball dins la Plataforma LIVE per promocionar-ne l’ús i la conversió de vehicles que funcionen amb altres combustibles.

Els avantatges del GNV són que no conté sofre, redueix al voltant del 90% les emissions d’òxids de nitrogen, ajudar a reduir fins el 30% les emissions del CO2, per això, la seva implantació està contemplada en el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire a les zones de protecció especial de l’ambient atmosfèric del Govern de la Generalitat, impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat a través de la Direcció General de Qualitat Ambiental.

A Catalunya existeixen 27 estacions de subministrament de GNV. S’utilitza sobretot en autobusos, vehicles comercials i taxis que funcionen amb motors dedicats de GNC, bifuels, GNC-benzina, dualfuel i GNC-gasoil.

Switch to mobile version
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×