Cartell d'Idescat // Imatge cedida per Idescat

L’economia catalana creix al 0,9% el segon trimestre del 2015

Es manté l’embranzida que no es donava des d’abans de la crisi

Cartell d'Idescat // Imatge cedida per Idescat
Cartell d’Idescat // Imatge cedida per Idescat

L’economia manté la trajectòria de recuperació amb un creixement intertrimestral del 0,9%, el segon trimestre del 2015. És un creixement una mica inferior al del primer trimestre, en què els resultats van ser extraordinaris, i manté la variació del PIB dins les pautes de creixement previstes per a enguany, que són especialment positives. En termes interanuals  el PIB creix un 3% (cal anar fins a la meitat del 2007 per trobar un increment similar). Aquestes dades corresponen a l’avanç que elaboren conjuntament l’Idescat i el Departament d’Economia i Coneixement, que enllacen amb les estimacions de la comptabilitat trimestral de l’Idescat.

L’avanç del VAB del segon trimestre del sector industrial mostra un creixement interanual de l’1,4%. És el tercer any que la producció industrial mostra creixements positius. En els darrers dotze mesos (fins al maig) la producció ha augmentat en termes interanuals especialment en la fabricació d’equips elèctrics, electrònics i òptics, en els productes minerals no metàl·lics, en els transformats de cautxú i plàstic, en les indústries extractives, en l’alimentació i la química.

Per tercer trimestre consecutiu, el sector de la construcció creix, i el segon trimestre d’enguany ho fa a una taxa interanual del 5,5%. La millora del subsector de l’habitatge és el més destacable de la nova dinàmica del sector, per bé que cal tenir present que es parteix de nivells d’activitat baixos, desprès del fort ajust dels darrers anys.

El sector serveis és el que concentra el creixement més important de l’economia. El segon trimestre del 2015 els serveis creixen un 3,2% interanual, gràcies a les activitats de mercat, en especial el comerç i el turisme. Durant els sis primers mesos el turistes estrangers han augmentat un 4,4% interanual.

Colors d'estiu a la Plana de Vic // Foto: @pfelipedj

Salut anima a fer activitat física a les vacances

Recomana fer-ho a les hores més fresques del dia

Colors d'estiu a la Plana de Vic // Foto: @pfelipedj
Colors d’estiu a la Plana de Vic // Foto: @pfelipedj

El període de vacances que aquests dies estan gaudint moltes persones acostuma a ser un moment escollit per realitzar activitat física. L’exercici, moderat i regular, és beneficiós per a totes les edats i l’estiu també és una bona època per practicar-lo. Amb tot, des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) del Departament de Salut, es vol fer una crida perquè aquesta activitat a l’aire lliure es procuri dur a terme entre les hores més fresques del dia, que acostumen a ser a primera hora del matí o al vespre.

En el cas que no es faci així, l’activitat física intensa i les altes temperatures poden provocar dolors, rampes i altres espasmes musculars. Per evitar-ho, a banda de limitar aquesta activitat durant les hores de més calor, s’aconsella portar gorra, ulleres de sol, vestir roba lleugera, buscar les zones d’ombra, hidratar-se sovint i cuidar l’alimentació, evitant menjars calents i apostant per consumir aliments rics en aigua, com fruites, verdures i hortalisses.

L’exercici físic es pot fer caminant, jugant, nedant, ballant, anant amb bicicleta o practicant algun esport. Activitats, aquestes i moltes d’altres, que força més gent fa en aquests dies de lleure i que milloren la salut i ajuden a prevenir i tractar diversos problemes de salut crònics, a controlar el pes, a estar més relaxat i a dormir millor. Les vacances també són ideals per dur a terme activitats de lleure a la natura, com ara fer excursions. En aquest sentit, a diferents municipis de Catalunya existeixen rutes saludables que permeten passejar amb la seguretat d’estar realitzant una activitat física que repercutirà positivament en la salut.

Per últim, Salut recorda que una vida activa millora la salut i ajuda a prevenir i tractar diverses malalties, té efectes antidepressius, millora l’ansietat i la salut cardiovascular, prevé la diabetis de tipus 2, l’insomni, el sobrepès i l’obesitat, i comporta altres tipus de beneficis. En aquest sentit, el Pla d’activitat física esport i salut apunta un decàleg amb trucs per ser més actius en el lleure que moltes famílies gaudeixen aquests dies.

La promoció de l’activitat física té l’objectiu d’incrementar els anys en bona salut de la població de Catalunya. Aquest és un dels eixos que preveu el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), l’eina estratègica del Govern per desenvolupar les accions de salut pública a Catalunya. Aquest eix inclou actuacions en altres àmbits, com ara la mobilitat, el sistema sanitari, l’alimentació, l’educació, la cultura i el lleure.

 

Gràfic del Servei Català de Trànsit // Imatge cedida per Cecot Formació

Cecot Formació valora la cultura de la seguretat viària

La incorporarà a la política de prevenció de riscos laborals de les empreses

Gràfic del Servei Català de Trànsit // Imatge cedida per Cecot Formació
Gràfic del Servei Català de Trànsit // Imatge cedida per Cecot Formació

Cada any es produeixen a Catalunya més de 10.000 víctimes per accident de trànsit en els desplaçaments d’anar o tornar de la feina; les dades reflecteixen una problemàtica que demana polítiques d’actuació concretes per protegir als treballadors. Per aquest motiu, el nou Pla Estratègic 2014-2016 del Servei Català de Trànsit defineix en els seus objectius un pla de formació en seguretat viària per a la prevenció de riscos en l’entorn laboral.

Cecot Formació ha format durant l’últim any a 225 alumnes en ACCIÓ DE TRÀNSIT (SEGURETAT VIÀRIA LABORAL), formació subvencionada pel Consorci de la Formació Contínua de Catalunya i pel Ministerio de Empleo i Seguretat Social i que pretén sensibilitzar al treballador sobre el risc d’accidents de trànsit en els trajectes d’anada i tornada de la feina, per a l’adquisició d’uns hàbits de mobilitat més segura.

Lluís Coll, el formador d’aquests cursos de Seguretat Viària Laboral, a part de la seva experiència i formació en l’àmbit de la prevenció de riscos laborals, ha realitzat una formació específica al Servei Català de Trànsit que l’acredita per impartir aquesta formació: “aquesta formació suposa un benefici per a l’alumne i per a l’empresa”, afirma.

Per una banda, “l’alumne pren consciència de la problemàtica que existeix entorn la sinistralitat laboral, i se’l sensibilitza per a què canviï els mals hàbits tant en la conducció de vehicles (cotxe, motocicleta o bicicletes) com en els trasllats a peu”. Per altra banda, aquesta formació compleix dues funcions importants per a l’empresa “ja que segons la Llei de prevenció de riscos laborals 31/1995, l’empresari té l’obligació de vetllar per la salut laboral dels treballadors, entenent-la com un equilibri físic, psicològic i social, i la formació i la informació és una de les eines fonamentals de les quals disposa”. De manera secundària també beneficia a l’empresa perquè implica “una disminució dels costos per absentisme laboral a conseqüència dels accidents in itinere o en jornada laboral”.

Coll destaca també “l’alarmant nombre de víctimes d’accident relacionades amb els desplaçaments casa-feina / feina-casa, això ha propiciat aquest pla per part del Servei Català de Trànsit, que busca conscienciar al nombre més gran possible de treballadors i empreses amb l’objectiu de reduir o, a ser possible, eliminar aquests accidents”. Un altre aspecte que es ressalta en aquesta formació és “la conscienciació també dels vianants, ja que s’estima en un 40% el nombre d’atropellaments que estan relacionats amb els mals hàbits i distraccions dels vianants”.

Eulàlia Martínez, directora de Cecot Formació, opina sobre els cursos de Seguretat Viària Laboral que “impartir una formació d’aquestes característiques pren sentit si es tenen en compte les dades del Servei Català de Trànsit, en les quals es veu que el 2014 va augmentar un 7% els accidents laborals in itinere i in mission, i és de vital importància incorporar la cultura de la seguretat viària com una pràctica en la política de prevenció de riscos laborals en benefici tant del treballador com de l’empresa”.

FGC // Imatge del web de FGC

Interior i FGC signen un conveni de col•laboració per a la resolució d’emergències a les seves instal•lacions

Té una vigència d’un any natural prorrogable

FGC // Imatge del web de FGC
FGC // Imatge del web de FGC

El Departament d’Interior i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han signat un conveni de col·laboració per la resolució de situacions d’emergència a determinades instal·lacions de transport col·lectiu de FGC, tant en el cremallera i funiculars de Montserrat i l’aeri Olesa-Esparreguera com en l’entorn de muntanya.

El conveni marc permet el suport mutu i la coordinació en les actuacions entre el personal d’explotació de FGC i els Bombers de la Generalitat. La col·laboració també contempla la formació específica dels Bombers sobre les instal·lacions de transport d’ús col·lectiu.

La Direcció General de Prevenció Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), de la qual depenen els Bombers de la Generalitat, i Ferrocarrils de la Generalitat, amb aquest conveni han volgut fer palès el seu interès en col·laborar tant en la prevenció dels riscos com en les actuacions de rescat i/o salvament en les que sigui necessari l’actuació per part del Cos dels Bombers de la Generalitat. La finalitat principal de l’acord és que les actuacions de salvament de persones en situació de risc es facin de la manera més àgil i eficaç possible.

Per altra banda, FGC i Interior col·laboraran per desenvolupar activitats de prevenció de riscos, redacció de procediments, elaboració de manuals d’intervenció, campanyes d’informació, difusió i formació adreçades als usuaris, i altres actuacions que puguin contribuir a la prevenció i resolució d’accidents i a la més eficaç resolució dels sinistres.

El conveni té una vigència d’un any natural i es prorrogarà automàticament cada any.

Cova Simanya // Foto: @sergixexe

Cova Simanya (@sergixexe)

Una foto publicada por Informa.cat (@informa.cat) el


Segueix-nos a instagram (@informa.cat) i etiqueta les teves fotos amb el hashtag #informacat.

La teva foto podrà ser una de les publicades en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa