Obituari 01.05.2016

Nom Cognom1 Cognom2 Edat: Data Cerimònia Hora Cerimònia Lloc Cerimònia
Mercedes Martí Rojas 81 any 01/05/2016 10:30 Temple Cementiri
Eugenio Santiago Maya 78 any 01/05/2016 09:00 A peu de sepultura (cementiri de Terrassa)
Rocío Carcela Periáñez 77 any 01/05/2016 09:30 Temple Cementiri
Pedro Tiana Planell 71 any 01/05/2016 12:00 Parròquia Sant Pere
Trinidad Ruiz Serrano 86 any 01/05/2016 10:00 Temple Cementiri
Isabel Rojano Sánchez 79 any 01/05/2016 11:00 Temple Cementiri
Mercè Conesa

La Diputació ha concedit ajuts econòmics per un import de 31,25 MEUR

En suport dels governs locals

Mercè Conesa
Mercè Conesa

La Diputació ha concedit ajuts econòmics a 4.337 actuacions municipals per un import de 31,25 MEUR, en el marc del Catàleg de serveis 2016. D’aquesta manera s’adjudiquen els ajuts econòmics (subvencions) d’aquesta eina que la Diputació posa a disposició dels governs locals.

Aquests ajuts econòmics, junt amb els fons de prestació (atorgats el passat mes de febrer), signifiquen una concessió total de 47,05 MEUR, que suposa una execució de més del 80% del Catàleg d’aquest any. D’aquesta xifra, el 75% està gestionat per les àrees d’Atenció a les Persones (22,36 MEUR) i de Desenvolupament Econòmic Local (12,92 MEUR).

La Diputació ha donat cobertura al 81% del nombre de sol·licituds d’ajuts econòmics. Això suposa una mitjana de 14 projectes per municipi i un import mig de 7.205,10 € per actuació. A més d’aquests recursos econòmics, al llarg de l’any s’acabarà executant la concessió restant corresponent als recursos tècnics i materials.

El sistema de gestió del Catàleg de serveis està certificat com a Carta de serveis i cada recurs té definit, com a mínim, un compromís de qualitat.

Junta General Ordinària d'Accionistes

La Junta General de CaixaBank aprova la gestió i els resultats de 2015

L’entitat tanca l’exercici 2015 amb un posicionament únic que els acosta als objectius marcats

Junta General Ordinària d'Accionistes
Junta General Ordinària d’Accionistes

La Junta General Ordinària d’Accionistes de CaixaBank ha aprovat la gestió i els resultats de l’exercici 2015. L’entitat presidida per Isidre Fainé i el conseller delegat de la qual és Gonzalo Gortázar ha obtingut el suport majoritari dels accionistes, que han aprovat la totalitat de les propostes formulades pel Consell d’Administració pel que fa als assumptes inclosos en l’Ordre del Dia de la convocatòria.

El president de CaixaBank, Isidre Fainé, va destacar davant els accionistes que, el 2015, l’entitat ha realitzat “avenços importants” en els cinc reptes del Pla Estratègic 2015-2018: qualitat i reputació, rendibilitat, gestió activa del capital, digitalització i equip humà.

Fainé va assegurat: “Hem reforçat el nostre lideratge a Espanya, en un entorn molt competitiu gràcies al nostre model de proximitat, a una gran tasca comercial i a la integració del negoci de Barclays a Espanya”.

A més, Fainé va destacar que som l’entitat amb el superàvit de capital més alt del sector i això és una fortalesa que ens permet dur a terme operacions com la que recentment hem proposat amb relació a BPI, de qui va subratllar que és un banc de referència en el mercat portuguès i una entitat respectada, sòlida i ben gestionada, amb què CaixaBank manté relació des de fa més de 20 anys.

El president de CaixaBank va afirmar que aquesta operació, que confia en poder tancar durant el tercer trimestre, és molt bona per als accionistes de CaixaBank, que tindran l’oportunitat de capturar el valor generat en l’aplicació del model de negoci de CaixaBank en la franquícia de BPI, però també és bona per als accionistes actuals de BPI, que poden vendre a un preu raonable o continuar sent accionistes i beneficiar-se de les sinergies previstes de costos i ingressos.

Millora de la rendibilitat

En la seva intervenció davant la Junta General d’Accionistes, Fainé va destacar: “CaixaBank ha estat capaç de millorar la seva rendibilitat gràcies a l’augment dels ingressos bancaris, a l’estabilització de la base de costos recurrents i a la disminució del volum de provisions per una menor morositat”.

A més, es va mostrar confiat que la cotització actual ofereix un ampli marge de revalorització. Així, va indicar que la resolució d’algunes de les incerteses de l’entorn que estan afectant a l’acció hauria de permetre materialitzar aquest recorregut a l’alça.

Fainé va explicar que, per a l’accionista que va entrar en la sortida a Borsa l’octubre de 2007, “CaixaBank tenia al final de 2015 un retorn total lleugerament positiu i ha superat en 30 punts percentuals a la banca espanyola i en 60 punts, a la banca de la zona euro”.

“La rendibilitat per dividend pagat en l’exercici 2015 superava la mitjana nacional i també la mitjana de la banca de la zona euro”, va explicar Fainé, i va afirmar que la nostra intenció és repartir en efectiu almenys el 50% del benefici net consolidat de l’exercici. A més, va avançar que el 2016 es passarà de 2 a 3 pagaments en efectiu i un altre pagament es podrà escollir accions.

Fainé va destacar: “Millorar la rendibilitat en aquest entorn, molt complex, requereix focus en el client, una plantilla motivada, agilitat i qualitat en l’atenció al client, sentit d’anticipació, masses crítiques que permeten economies d’escala i una àmplia gamma de productes i serveis, una política estricta de contenció de costos i accions comercials continuades per part de tots els equips”.

En aquest sentit, va destacar que a mitjans d’exercici 2015, el 28,3% dels espanyols eren clients de CaixaBank, fet que suposa un increment de 70 punts bàsics “i consolida una llarga tendència de creixement de la nostra entitat”.

Perspectives econòmiques

 Fainé va pronosticar que aquest any serà “lleugerament millor” que el 2015, però va advertir de riscos, com l’evolució de les economies emergents més vulnerables, el referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i els efectes de les pujades dels tipus d’interès als Estats Units.

El president de CaixaBank va indicar que, tant l’any passat com aquest, esperem que Espanya lideri aquesta fase de recuperació entre les grans economies de l’àrea. Comptem amb un bon punt de partida per al 2016, any en què esperem que l’economia avanci a un ritme sòlid, pròxim al 2,8 %, va afegir, gràcies a la demanda interna i a l’aportació creixent del sector exterior.

Fainé va assenyalar: “Cal continuar millorant la competitivitat per consolidar el superàvit exterior i reduir el deute extern, reduir el dèficit públic per portar-ho a nivells que ens allunyin de zones de vulnerabilitat i, sobretot, que l’economia continuï creant llocs de treball per reduir la taxa d’atur”.

A més, va subratllar que el sistema financer està donant un clar suport a la recuperació econòmica a Espanya, però va advertir que les pressions sobre el compte de resultats continuen sent forts perquè creix el crèdit nou, però no tant com el que s’amortitza de l’antic, l’entorn de tipus d’interès fa que caiguin els ingressos per interessos, la forta competència per aconseguir més negoci pressiona els marges i l’augment d’exigències de capital i liquiditat encareix el cost d’intermediació; sense oblidar que la caiguda del cost del risc és un factor positiu, però encara ens trobem lluny de nivells de morositat normal.

Isidre Fainé va destacar que l’Obra Social ha mantingut el seu compromís i vocació de servei i la millor prova d’això són els 500 milions de pressupost de 2015, import que es repeteix per vuitè any consecutiu i que ha permès arribar a pràcticament 10 milions de beneficiaris.

Per la seva banda, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, va destacar que el model de negoci de l’entitat, sustentat per les fortaleses tradicionals del nostre grup, però aprofitant aspectes innovadors, ens permet fer una banca diferencial i molt pròxima als nostres clients.

“Hem tancat l’any amb un posicionament molt fort i amb avenços importants en quota de mercat”, va indicar Gortázar, i va destacar l’increment dels resultats operatius per una combinació de millora de les principals línies d’ingressos i una forta reducció en la proporció de despeses recurrents. A més, va subratllar la solidesa del nostre balanç, amb una important reducció dels actius dubtosos i el manteniment d’uns elevats nivells de liquiditat i solvència.

Així mateix, va recordar que el 2015 es va tancar la compra de Barclays Espanya, cosa que ha permès a l’entitat créixer en àrees estratègiques com la banca premier o la banca privada. Amb aquesta operació, CaixaBank culmina un procés de 6 integracions consecutives des de 2008.

.

Poema Tatiana paisaje humedo (1)

MELANCOLÍA

Poema Tatiana paisaje humedo (1)

La melancolía viste el atardecer obnubilado, triste y opaco
La luz de la mañana la despierta con mis versos quebrados,
rotos, a un valle arrojados
Melancolía de tierras lejanas
Más allá del mar, más allá del sol
Y de paisajes húmedos de verde extenuante de prados y viñedos
Tristeza por huidas, por partidas y abandonos,
Por mares tormentosos y el avistamiento de tierras del nuevo mundo ajeno a  todo lo conocido.
Melancolía de una casa de piedra labrada, unos niños felices y una dicha furiosa.
De una historia atribulada como marioneta triste y por lo tanto bella como la luna reducida de cráteres,
Historia esta de amor y de guerra con promesas eternas de profundidad exacerbada.
Capitán América, El primer Vengador

Aquest cap de setmana no et perdis…

Dissabte 30 d’abril i diumenge 1 de maig

 Capitán América, El primer Vengador

Dissabte

TV3

A les 16:15h cine amb Wild Wild West i Retorn al Llac Blau

La Sexta

A les 15:30h cine amb Aventuras en Alaska

Antena 3

A les 16:00h comença la sessió de multicine amb El peso de la traición, Oscuro secreto i Huísda desesperada

A les 22:10h cine amb Capitán América: El primer vengador

Estrenada l’any 2011 sota la direcció de Joe Johnston i amb la interpretació de Chris Evans, Hugo Weaving, Hayley Atwell

Nascut durant la Gran Depressió, Steve Rogers va créixer com un noi enclenque en una família pobra. Horroritzat per les notícies que arribaven d’Europa sobre els nazis, va decidir enrolar-se en l’exèrcit.

La 2

A les 22:00h cine amb El último tren a Auschwitz

Estrenada l’any 2006 sota la direcció de Joseph Vilsmaier i Dana Vávrová i amb la interpretació de Gedeon Burkhard, Lale Yavas i Lena Beyerling

Any 1943. Els Nazis volen deixar Berlín net de jueus. La majoria, més de 70.000, ja han estat deportats. A l’abril de 1943, surt de la via 17 de l’estació de Grunewald un tren de vagons de bestiar amb 688 jueus en direcció a Auschwitz. El viatge cap a la mort dura sis dies en els quals es lliura una lluita contra la calor, el gana i la set. Presos de desesperació, alguns intenten fugir, com Henry i Llegeixi Neumann i Ruth Zilbermann. Però el temps s’acaba i Auschwitz està cada vegada més a prop…

—————————————————-

Diumenge

TV3

A les 16:40h cine amb El passatger 57 i Directe a la fama

La Sexta

A les 15:40h cine amb La màquina del tiempo

Antena 3

A les 16:00h comença la sessió de multicine amb La buena hija, La decisión de Tobías i Los herederos de Benson Valley

A les 22:10h cine amb Los vengadores

Estrenada l’any 2012 sota la direcció de Joss Whedon i amb la interpretació de Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo

Quan un enemic inesperat sorgeix com una gran amenaça per a la seguretat mundial, Nick Fury, director de l’Agència Shield, decideix reclutar a un equip per salvar al món d’un desastre gairebé segur.

TVE

A les 16:00h sessió de tarda amb Un amor con obstáculos i La boda de mi marido i Los caballos salvajes de Hillesund

Cuatro

A les 15:45h cine amb El tren de las 3:10 i Operator

Cristina Nocete

@crisnocete

Taula de l'aigua de Terrassa

La campanya de l’ omnipresent MINA i la futura Consulta

Taula de l'aigua de Terrassa

La campanya de MINA per convèncer l’Ajuntament i la ciutadania de Terrassa, perquè se’ls atorgui una nova concessió, ja fa uns quants anys que dura.

Curiosament , coincidint amb la presentació de la Taula de l’Aigua , el 11 de març del 2014, com impulsora de la municipalització de la gestió de l’aigua, la Fundació Mina va multiplicar per dos els recursos econòmics destinats a subvencionar activitats culturals, educatives, esportives, medi ambientals, etc. a la nostra ciutat.

A què és deu tanta generositat? Estan llençant la casa per la finestra? doncs no … estan sembrant amb l’objectiu de recollir guanys i més guanys per als seus accionistes. Senyors i senyores, ha començat la compra de voluntats , les entitats culturals, socials o educatives reben trucades oferint-les subvencions; biblioteques municipals, com és el cas de la BD3 que, a la porta d’entrada, tenen el logo de la Fundació Mina, al costat mateix del de l’Ajuntament de Terrassa, a canvi d’una aportació de uns 500€ l’any per un fons bibliogràfic sobre el tema de l’aigua, utilitzen la xarxa de transport urbà i les marquesines dels autobusos per fer propaganda de MINA, donen subvencions per a la formació de socorristes de les piscines municipals, fan invitacions a totes les AA.VV. de Terrassa a la seu de Mina per explicar-los, que ells són la millor opció, publiquen, previ pagament de 900 €, en la contraportada del Diari de Terrassa, un article dient que ells poden oferir la tarifa més barata, etc..

Davant d’això, no és d’estranyar doncs que l’actual Director de MINA, el senyor Armenter, davant de la proposta de l’Alcalde de Terrassa de fer una consulta per decidir el tipus de gestió del servei, públic o privat, manifestés que acceptava el repte. Segurament comptava en què la batalla li serà favorable, tenint en compte que l’enemic a batre és una plataforma ciutadana, sense massa recursos, que no pot comprar cap voluntat, com sí que poden fer ells. Cosa que, en qualsevol cas, mai ho faria la Taula de l’Aigua pels seus principis ètics.

I ara, ens trobem que es posa en marxa, amb un retard considerable, una plataforma digital participativa i una comissió d’estudi formada per tècnics de l’Ajuntament i partits polítics, que es plantegen definir en sis mesos quines poden ser les millors alternatives per la gestió de l’aigua a la ciutat i fer pública tota la informació necessària perquè la ciutadania pugui decidir en una consulta.

Ens preguntem com es pot plantejar una consulta ciutadana a l’estil “Pilatos” sobre un dret essencial per a la vida humana com és l’aigua, quan durant 75 anys , ha existit una total opacitat sobre els costos reals de l’aigua i s’han produït talls d’aigua a famílies sense recursos.

Com es pot plantejar una consulta , com si es tractés d’una campanya electoral en la que hi ha dues opcions (David contra Goliat) : la continuïtat de Mina amb coaccions i amenaces a l’Ajuntament, o una altra que representa a la ciutadania organitzada per la defensa d’una gestió pública, transparent i participativa, amb escassos recursos davant la omnipresent MINA ?.

Si als informes tècnics, jurídics i financers, es sumen el control total dels ingressos i costos de la gestió de l’aigua per part de l’Ajuntament ,i es dedueix que la millor opció és la gestió directa,… estaran disposats a posar en perill aquesta alternativa sobre un bé comú, amb una consulta que pot estar viciada per la nova campanya 175 anys de MINA, on acabaran d’abocar tots els diners que facin falta per acabar de “convèncer” al màxim número de votants?

Com a la Taula de l’Aigua, exigim als nostres representants polítics de l’Ajuntament, que es posicionin a favor de la gestió directa del servei de l’aigua, alguns ja ho han fet, abans de que es convoqui cap consulta ciutadana, i demanem :

 L’accés a tota la informació tècnica, jurídica i econòmica sobre la gestió de l’aigua de què disposi l’Ajuntament.

 Se’ns garanteixi que no és farà cap procés de consulta, sense que s’hagi produït abans una compensació a favor de la gestió pública amb recursos de tot tipus, equilibrant la campanya de publicitat realitzada per Mina fins al dia d’avui.

 La consulta només es podrà realitzar quan la ciutadania tingui ple coneixement dels avantatges i inconvenients dels diferents escenaris possibles de gestió.

 Que la informació directa a la ciutadania sobre els diferents tipus de models de gestió arribi a tots els domicilis amb temps suficient per poder-los valorar i establir les màximes facilitats perquè l’emissió del vot es pugui realitzar en tots els centres cívics , dependències municipals i altres , de forma que tothom pugui exercir el seu dret al vot, a prop del seu domicili, amb les màximes garanties.

Sense aquests requisits previs, la Taula de l’Aigua es veurà obligada a abandonar els espais de participació i a denunciar la falta de compromís i transparència de l’Ajuntament de Terrassa

Taula de l’Aigua de Terrassa

instagram 1235959717580581898_2068121354

Primavera a l’Alt Penedès (@martbarcelona)

Una foto publicada por Informa.cat (@informa.cat) el

Segueix-nos a instagram (@informa.cat) i etiqueta les teves fotos amb el hashtag #informacat.

La teva foto podrà ser una de les publicades en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa

upf Meyerhans group 1

Dissenyada una molècula que demostra eficàcia antiviral contra els virus de la sida, l’hepatitis C, la febre del Nil Occidental i el dengue

upf Meyerhans group 1

Investigadors de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han participat en el disseny d’una molècula que ha demostrat ser efectiva contra els virus de la immunodeficiència humana (VIH) i l’hepatitis C (VHC), el virus Dengue i el virus del Nil Occidental. El compost va ser dissenyat especialment per inhibir una proteïna cel·lular denominada DDX3, essencial per a la replicació de virus pertanyents a diferents famílies. Els assajos en cultius cel·lulars de la molècula han demostrat que aquesta aconsegueix inhibir la replicació dels virus del Nil Occidental, l’hepatitis C i Dengue, així como algunes soques del VIH resistents a antiretrovirals. Aquest descobriment obre la via per a la creació d’una nova família de fàrmacs antivirals d’ampli espectre, que actuïn contra més d’un virus a la vegada. Això permetria, per exemple, tractar amb un sol medicament als pacients coinfectats pel VIH i pel VHC. L’estudi es publica avui a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Els virus són agents infecciosos obligats a actuar d’una forma parasitària, ja que depenen de la cèl·lula infectada per reproduir-se. Basant-se en aquest fet, una hipòtesis amb la qual es treballa actualment és la d’intentar bloquejar certs processos de la cèl·lula hoste necessaris per a la replicació de diversos virus. Aquest abordatge permetria desenvolupar fàrmacs panvirals, amb capacitat per inhibir diversos virus a la vegada.

D’aquesta manera, investigadors de la Universitat de Siena van dissenyar una família de molècules per  inhibir específicament DDX3, una proteïna cel·lular necessària per a la replicació de diversos tipus de virus, com el VIH-1 i el VHC. “En comprovar que aquestes molècules eren especialment potents contra el VHC, vam decidir assajar un prototip amb virus que tinguessin un genoma o una estratègia replicativa similar al VHC, com són el virus del Nil Occidental i el virus Dengue. El nostre estudi demostra que la utilització d’una diana cel·lular pot permetre el disseny de fàrmacs pan-virals”, explica Miguel Ángel Martínez, responsable del grup de Variabilitat genètica i fenotípica del VIH i del VHC d’IrsiCaixa. Tot i així, l’efectivitat del compost haurà de confirmar-se amb més estudis in vitro i en models animals abans de plantejar el disseny de fàrmacs basats en ell.

A més, segons el cap del grup de Patogènesi del VIH d’IrsiCaixa, José Esté, “al tractar-se d’una estratègia diferent a les conegudes actualment i dirigida a un factor cel·lular, en lloc del virus, s’obre la possibilitat de generar combinacions de fàrmacs que impedeixin l’aparició de virus resistents”. Martínez i Esté han coordinat l’avaluació de l’activitat antiviral d’aquesta nova família de fàrmacs. “Havíem observat activitat antiviral d’ampli espectre de compostos derivats de microorganismes, però és molt interessant observar l’activitat antiviral de molècules dissenyades des de zero”, comenta Andreas Meyerhans, líder de la Unitat de Virologia, UPF, responsable de realitzar els assajos antivirals contra el virus del Nil Occidental i el virus Dengue.

Fàrmacs panvirals

La majoria dels antivirals actuals se centren en un únic component o enzim d’un virus específic. A pesar de la seva eficàcia terapèutica, aquests fàrmacs poden presentar deficiències com el desenvolupament de resistències per part del virus, una escassa adherència (seguiment del tractament) en alguns pacients o certa toxicitat. El desenvolupament de noves molècules com les d’aquest estudi permetria simplificar el tractament de persones co-infectades per diversos virus a la vegada i actuar contra malalties virals contra les quals no hi ha fàrmacs específics aprovats. Entre elles, el virus Dengue i el virus del Nil Occidental.

Els estudis de toxicitat han demostrat a més que l’activitat de DDX3 és essencial per a la replicació viral, però la seva inhibició és fins a cert punt tolerada per la cèl·lula, per la qual cosa utilitzar-la com a diana no danyaria en gran mesura a la cèl·lula hoste. Tot i que serà necessari profunditzar en els possibles efectes secundaris d’aquestes molècules, DDX3 podria així servir com a diana per a una nova família d’antivirals d’ampli espectre que podria incloure altres virus com Ébola, Zika o chikungunya.

Dades epidemiològiques

VIH Actualment, més de 36,9 milions de persones són portadores del VIH al món, amb 2 milions de noves infeccions només el 2014. A Espanya s’estima que hi ha unes 150.000 persones infectades, 33.600 d’elles a Catalunya. En els últims anys s’ha detectat una estabilització en el nombre de nous casos a Europa occidental, degut en part a certa relaxació en la prevenció a causa de l’existència dels medicaments antiretrovirals, que permeten controlar la malaltia però tenen un elevat cost i toxicitat a llarg termini.

VHC L’hepatitis C és una malaltia vírica del fetge la gravetat de la qual varia entre una dolència lleu que dura algunes setmanes (aproximadament un 15-25% de les persones infectades elimina el virus espontàniament en un termini de sis mesos, sense necessitat de tractament) i una malaltia greu de per vida. Es transmet a través de la sang. Al món hi ha entre 130 i 150 milions de persones infectades pel VHC, i aproximadament 500.000 moren cada any per malalties hepàtiques, cirrosis i hepatocarcinoma, relacionades amb aquest virus.

Investigadors de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han participat en el disseny d’una molècula que ha demostrat ser efectiva contra els virus de la immunodeficiència humana (VIH) i l’hepatitis C (VHC), el virus Dengue i el virus del Nil Occidental. El compost va ser dissenyat especialment per inhibir una proteïna cel·lular denominada DDX3, essencial per a la replicació de virus pertanyents a diferents famílies. Els assajos en cultius cel·lulars de la molècula han demostrat que aquesta aconsegueix inhibir la replicació dels virus del Nil Occidental, l’hepatitis C i Dengue, així como algunes soques del VIH resistents a antiretrovirals. Aquest descobriment obre la via per a la creació d’una nova família de fàrmacs antivirals d’ampli espectre, que actuïn contra més d’un virus a la vegada. Això permetria, per exemple, tractar amb un sol medicament als pacients coinfectats pel VIH i pel VHC. L’estudi es publica avui a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Els virus són agents infecciosos obligats a actuar d’una forma parasitària, ja que depenen de la cèl·lula infectada per reproduir-se. Basant-se en aquest fet, una hipòtesis amb la qual es treballa actualment és la d’intentar bloquejar certs processos de la cèl·lula hoste necessaris per a la replicació de diversos virus. Aquest abordatge permetria desenvolupar fàrmacs panvirals, amb capacitat per inhibir diversos virus a la vegada.

D’aquesta manera, investigadors de la Universitat de Siena van dissenyar una família de molècules per  inhibir específicament DDX3, una proteïna cel·lular necessària per a la replicació de diversos tipus de virus, com el VIH-1 i el VHC. “En comprovar que aquestes molècules eren especialment potents contra el VHC, vam decidir assajar un prototip amb virus que tinguessin un genoma o una estratègia replicativa similar al VHC, com són el virus del Nil Occidental i el virus Dengue. El nostre estudi demostra que la utilització d’una diana cel·lular pot permetre el disseny de fàrmacs pan-virals”, explica Miguel Ángel Martínez, responsable del grup de Variabilitat genètica i fenotípica del VIH i del VHC d’IrsiCaixa. Tot i així, l’efectivitat del compost haurà de confirmar-se amb més estudis in vitro i en models animals abans de plantejar el disseny de fàrmacs basats en ell.

A més, segons el cap del grup de Patogènesi del VIH d’IrsiCaixa, José Esté, “al tractar-se d’una estratègia diferent a les conegudes actualment i dirigida a un factor cel·lular, en lloc del virus, s’obre la possibilitat de generar combinacions de fàrmacs que impedeixin l’aparició de virus resistents”. Martínez i Esté han coordinat l’avaluació de l’activitat antiviral d’aquesta nova família de fàrmacs. “Havíem observat activitat antiviral d’ampli espectre de compostos derivats de microorganismes, però és molt interessant observar l’activitat antiviral de molècules dissenyades des de zero”, comenta Andreas Meyerhans, líder de la Unitat de Virologia, UPF, responsable de realitzar els assajos antivirals contra el virus del Nil Occidental i el virus Dengue.

Fàrmacs panvirals

La majoria dels antivirals actuals se centren en un únic component o enzim d’un virus específic. A pesar de la seva eficàcia terapèutica, aquests fàrmacs poden presentar deficiències com el desenvolupament de resistències per part del virus, una escassa adherència (seguiment del tractament) en alguns pacients o certa toxicitat. El desenvolupament de noves molècules com les d’aquest estudi permetria simplificar el tractament de persones co-infectades per diversos virus a la vegada i actuar contra malalties virals contra les quals no hi ha fàrmacs específics aprovats. Entre elles, el virus Dengue i el virus del Nil Occidental.

Els estudis de toxicitat han demostrat a més que l’activitat de DDX3 és essencial per a la replicació viral, però la seva inhibició és fins a cert punt tolerada per la cèl·lula, per la qual cosa utilitzar-la com a diana no danyaria en gran mesura a la cèl·lula hoste. Tot i que serà necessari profunditzar en els possibles efectes secundaris d’aquestes molècules, DDX3 podria així servir com a diana per a una nova família d’antivirals d’ampli espectre que podria incloure altres virus com Ébola, Zika o chikungunya.

Dades epidemiològiques

VIH Actualment, més de 36,9 milions de persones són portadores del VIH al món, amb 2 milions de noves infeccions només el 2014. A Espanya s’estima que hi ha unes 150.000 persones infectades, 33.600 d’elles a Catalunya. En els últims anys s’ha detectat una estabilització en el nombre de nous casos a Europa occidental, degut en part a certa relaxació en la prevenció a causa de l’existència dels medicaments antiretrovirals, que permeten controlar la malaltia però tenen un elevat cost i toxicitat a llarg termini.

VHC L’hepatitis C és una malaltia vírica del fetge la gravetat de la qual varia entre una dolència lleu que dura algunes setmanes (aproximadament un 15-25% de les persones infectades elimina el virus espontàniament en un termini de sis mesos, sense necessitat de tractament) i una malaltia greu de per vida. Es transmet a través de la sang. Al món hi ha entre 130 i 150 milions de persones infectades pel VHC, i aproximadament 500.000 moren cada any per malalties hepàtiques, cirrosis i hepatocarcinoma, relacionades amb aquest virus.