Obituari 01.12.2016

Nom Cognom1 Cognom2 Edat: Data Cerimònia Hora Cerimònia Lloc Cerimònia
Gregoria Tolosana Bueno 91 any 01/12/2016 09:00 Temple Cementiri
Antonio Fontanet Rios 60 any 01/12/2016 12:00 Temple Cementiri
Purificación García Díaz 82 any 01/12/2016 16:00 Temple Cementiri
Maria Camps Camps 83 any 01/12/2016 10:00 Temple Cementiri
Andreu Agusi Oliver 83 any 01/12/2016 11:00 Temple Cementiri
Agustín Valls Lázaro 81 any 01/12/2016 15:00 Temple Cementiri
Antonio Valero Olmedo 87 any 01/12/2016 17:00 Temple Cementiri
coop57, ecas, omnium

Coop57, ECAS i Òmnium presenten ‘Lliures de pobresa, exclusió i desigualtats’

Un nou fons econòmic de solidaritat

coop57, ecas, omnium

Amb la voluntat de finançar projectes de transformació social en un context d’emergència que ens configura com una de les societats més desiguals d’Europa, ahir dimarts es va presentar ‘Lliures de pobresa, exclusió i desigualtats’.

La iniciativa, impulsada per Coop57, Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i Òmnium Cultural, es fonamenta en l’enxarxament comunitari i la recollida d’aportacions econòmiques per construir un model socioeconòmic alternatiu que acabi amb la precarietat laboral i vital que afecta un de cada quatre catalans.

Tal com han explicat les entitats impulsores, Lliures és una crida a la mobilització ciutadana per contribuir a un fons econòmic de solidaritat mitjançant aportacions individuals estables i duradores, així com donacions puntuals, que es proposa que representin un 0,7% dels ingressos anuals de persones, llars i entitats. Els recursos obtinguts seran autogestionats sota els principis de les finances ètiques i la traçabilitat transparent per finançar projectes de transformació i alternatives innovadores sota el paraigua de l’economia social i solidària.

En la presentació, David Fernàndez (Coop57) ha explicat que des del gener s’està treballant en en la inicativa i a dia d’avui hi ha 12 projectes preseleccionats -territorialment arrelats, socialment enxarxats i innovadors- que representen només el punt de partida inicial. “Lliures no és patrimoni de ningú, és una eina de tothom que apel·la a l’activació i la implicació ciutadana per reconstruir el vincle social comunitari”.
Al seu torn, Teresa Crespo (ECAS) ha subratllat que “la crisi ha portat un canvi d’època i res no tornarà a ser igual. No és veritat que n’estiguem sortint: tenim 200.000 famílies sense cap tipus d’ingrés, un 15% de treballadors pobres i el 23,5% de la població en risc d’exclusió”. L’increment de les desigualtats és un dels indicadors més preocupants: “La bretxa salarial de gènere creix i, mentre les grans fortunes només han baixat del 9% al 8%, les famílies amb pocs ingressos han augmentat un 10% fins representar el 40% del total de la població”.
Finalment Jordi Cuixart (Òmnium Cultural) ha incidit en la voluntat “d’enfortir l’imaginari col·lectiu de país i compartir la lluita contra la pobresa que s’està enquistant en aquesta societat”, i ha fet èmfasi en que “no hi ha qüestió nacional més important que la qüestió social. No volem substituir el paper de ningú, però sí quecreiem en la força del teixit associatiu d’aquest país capaç de mobilitzar-se i donar resposta a necessitats no resoltes”.
udl. assetjament predatori

El 40% dels universitaris ha patit assetjament predatori

Segons una recerca de la UdL

udl. assetjament predatori

Un 40 per cent de l’estudiantat universitari s’ha sentit víctima algun cop de l’assetjament predatori o stalking, en persona o a través de tecnologies de la informació i comunicació (cyberstalking). Així ho assenyala una recerca realitzada per la Universitat de Lleida (UdL) que es presentarà demà dijous, 1 de desembre, a la Facultat de Dret, Economia i Turisme en el marc de la jornada Formes contemporànies de violència de gènere: Stalking. El treball, dirigit per la professora de Dret penal de la UdL Carolina Villacampa, avala la recent inclusió d’aquest delicte al Codi Penal espanyol (art. 172 ter), tot i que sense valorar l’adequació del delicte o les penes previstes.

Es tracta del primer estudi que s’ha fet a l’Estat espanyol sobre stalking després de la seua incriminació com a delicte. S’emmarca en el projecte de recerca sobre Formes contemporànies de violència de gènere: mecanismes jurídics de protecció de les víctimes, finançat pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat.

Els investigadors de la UdL han entrevistat 1.162 estudiants de vuit universitats, quatre catalanes i quatre del País Valencià. Les conclusions assenyalen que un 44 per cent de les noies i un 33% dels nois han estat víctimes d’aquest patró de conducta insidiós, “constituït per la reiteració de comportaments que fan la víctima objecte d’una atenció indesitjada, com ara temptatives de contactar-hi per mòbil, mail o per altres mitjans, deambular prop de casa seua o del seu lloc de treball, seguir-la… provocant por o intranquil·litat”, explica Villacampa.

A banda de determinar la taxa de victimització per aquestes conductes en població universitària, aquesta recerca de la UdL estableix les característiques tant de víctima com de victimari, la dinàmica pròpia d’aquests comportaments –tipus, durada i freqüència-, l’impacte que tenen en les víctimes i els efectes psicològics que els generen i, finalment, quines han estat les estratègies d’afrontament adoptades per les víctimes. Només un 16% ho denuncia.

L’objectiu de la jornada és analitzar tant jurídica com fenomenològicament l’essència de l’stalking i elcyberstalking, amb acadèmics juristes i criminòlegs i professionals del sistema de justícia penal i de l’àmbit assistencial. Entre els convidats destaquen dos reconegudes especialistes a nivell europeu, les professores Suzan van der Aa (Universitat de Tilburg, Holanda) i Laura De Fazio (Universitat degli Studi di Modena e Reggio Emilia, Itàlia). De Fazio és membre del Modena Group on Stalking, que fa recerca sobre el tema des de l’any 2009.

morro_i_orella_amb_mongetes

Morro i orella amb mongetes

morro_i_orella_amb_mongetes

Ingredients:
 • 200 g – Morro de porc
 • 200 g – Orella de porc
 • 400 g – Mongetes bullides
 • 3 – Cebes
 • 3 – Tomàquets
 • 1 fulla – Llorer
 • 1 – Clau
 • 1 cullerada – Farina
 • 1 copa – Vi ranci
 • Oli
 • Sal
 • Aigua
 • Per fer la picada: – Safrà
 • 2 grans – All
 • 1 grapat – Ametlles
 • Julivert
Preparació:

Feu bullir en aigua i sal durant 1 hora el morro i l’orella amb una ceba, un clau i una fulla de llorer.
Quan estigui cuit, talleu la carn a trossos.
Feu un sofregit ben concentrat amb la resta de ceba i els tomàquets.
Afegiu-hi la farina, deixeu-la coure uns minuts i seguidament feu la reducció del vi.
Incorporeu-hi tot seguit els trossos de morro i orella i cobriu-los amb part del brou de la cocció.
Deixeu-ho bullir, afegiu-hi la picada i, al cap de 5 minuts, les mongetes.

Variacions:
Es pot fregir el morro i l’orella després de bullir-los.
S’hi pot afegir una mica de pebre vermell.
Les mongetes es poden bullir amb xoriç.
Aquest plat es pot acompanyar de patates o de castanyes.

Categoria: Carns.
Font: Corpus Culinari Català
Pren-te el pols

“Pren-te el pols”

Campanya per prevenir l’ictus

Pren-te el pols

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha presentat “Pren-te el pols”, una campanya de detecció de les arítmies cardíaques per prevenir l’ictus que busca conscienciar la ciutadania de la importància de prendre’s el pols de manera periòdica. La campanya pretén millorar la detecció, el diagnòstic i el tractament de les persones que tenen arítmia i no ho saben a través de les farmàcies comunitàries, que jugaran un paper clau en aquesta iniciativa.

La campanya “Pren-te el pols” està organitzada pel Departament de Salut, la Fundació Ictus i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya. Les farmàcies dels territoris que s’hi han adherit ofereixen la possibilitat a les persones de 60 anys o més que s’hi prenguin el pols gratuïtament. En una primera fase, que s’ha iniciat a principis de novembre a diferents àrees de la demarcació de Barcelona, a Osona i a les Terres de l’Ebre i que finalitzarà el 20 de desembre de 2016, ja s’han adherit a la campanya 370 farmàcies (més de la meitat), 40 ajuntaments i 105 centres de salut d’atenció primària i hospitalària. En aquestes farmàcies, en 10 dies ja s’han pres el pols a un miler de persones, de les quals una cinquantena han estat derivades a CAP’s en detectar-hi pols irregular.

Primera causa de mort en les dones
L’ictus és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. A Catalunya anualment aquesta malaltia afecta 13.000 persones, de les quals un 45% queda amb alguna discapacitat. Un de cada cinc ictus s’atribueix a la fibril·lació auricular (la causa més freqüent d’arítmia cardíaca) que, juntament amb la hipertensió, és un dels factors de risc principals de patir aquesta malaltia.

Es calcula que un 10% de la població de més de 60 anys té arítmia. Amb “Pren-te el pols”, les persones de més de 60 anys que ho desitgin es poden prendre el pols de manera gratuïta a les farmàcies que s’han adherit a la campanya i, si se’ls detecta una arítmia, se les derivarà a un centre sanitari per descartar la fibril·lació auricular. Es calcula que a Catalunya prop de 40.000 persones tenen arítmia i no ho saben.

El conseller de Salut, Antoni Comín, s’ha referit a la campanya com un exemple clar de model comunitari de salut, que permet fer una millor prevenció i disminuir l’impacte en la salut de les persones.La primària, la xarxa de farmàcies, els ajuntaments, la societat científica, sota el pilotatge del Pla director de malaltia cerebrovascular i del Pla director de malaltia cardiovascular s’articulen de manera intel·ligent per incidir el màxim possible en la prevenció de l’ictus abordant de ple factors de risc, ha explicat Comín. El conseller ha recordat que l’ictus és un problema sanitari de primera magnitud (1 de cada 6 catalans patirà un ictus al llarg de la seva vida), però ha celebrat que la campanya tingui com a base una realitat assistencial molt positiva, referint-se a una xarxa d’atenció de les mes avançades i reconegudes del món” i a un codi ictus “que fa anys que funciona amb bons resultats”.

La fibril·lació auricular (FA) és l’arítmia cardíaca més freqüent i multiplica per cinc el risc de patir un ictus. Davant l’evidència de l’associació del fet de patir una arítmia i la possibilitat de patir un ictus, el Departament de Salut ha impulsat la Ruta de la fibril·lació auricular (RFA), un sistema de diagnòstic ràpid i cribratge en centres d’atenció primària de persones que pateixen aquest tipus d’arítmia. La RFA ha engegat a les àrees on s’inicia la campanya i s’estendrà progressivament a tot Catalunya. Des dels centres primaris estem convençuts que el foment de l’hàbit de prendre’s el pols farà que els professionals sanitaris puguin actuar d’una forma més eficient, ja que millorarà la prevenció, el diagnòstic i el tractament de l’arítmia ha afirmat Mariano La Figuera, metge de primària i membre de la Comissió de la Ruta FA.

Les farmàcies són uns dels centres neuràlgics de la campanya i hi poden participar totes les farmàcies comunitàries. Les farmàcies comunitàries som un dels espais de salut més propers al ciutadà.  Per tant, són un entorn idoni per fer arribar missatges de salut rellevants, ha afirmat Francesc Pla, vocal del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i Vicepresident del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB). Les farmàcies adherides prendran el pols de manera gratuïta a aquelles persones de 60 anys o més que hi estiguin interessades.

Per reconèixer si una farmàcia forma part de la iniciativa, s’ha creat un segell d’adhesió que s’exposa a la porta de la farmàcia. A més, els farmacèutics que formin part de la campanya portaran posada una xapa distintiva, ja que han rebut una formació per conèixer el funcionament global del projecte, el procediment adequat per fer la presa de pols i el procés de derivació en cas de detectar una possible arítmia.

instagram 2016.1130

Tossa de Mar (@rgeeb)

Una foto publicada por Informa.cat (@informa.cat) el


Segueix-nos a instagram (@informa.cat) i etiqueta les teves fotos amb el hashtag #informacat.

La teva foto podrà ser una de les publicades en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa

Obituari 30.11.2016

Nom Cognom1 Cognom2 Edat: Data Cerimònia Hora Cerimònia Lloc Cerimònia
Josefa Iniesta González 81 any 30/11/2016 09:00 Temple Cementiri
Antonio Olmo Vega 82 any 30/11/2016 11:00 Temple Cementiri
Juana Rios Molina 51 any 30/11/2016 15:30 Temple Cementiri
Salomé Broca Tárrega 89 any 30/11/2016 15:00 Temple Cementiri
Josefa Martínez Rodríguez 92 any 30/11/2016 10:00 Temple Cementiri

La presència de peroxinitrit al cervell promou el desenvolupament de l’alzheimer

Alzheimer upf

La malaltia d’Alzheimer va ser descrita per primera vegada el 1906. Noranta anys més tard, seguim sense comptar amb una cura per a aquest trastorn que afecta una de cada deu persones majors de 65 anys. Els qui pateixen d’Alzheimer mostren greus dèficits de memòria, disminució progressiva de la capacitat de cognició i mort neuronal.

Durant els últims vint anys, els estudis de recerca han assenyalat l’acumulació d’agregats de proteïna beta amiloide (Aß) com a esdeveniment principal en l’origen de l’alzheimer. Ara, un estudi liderat per Francisco José Muñoz, investigador principal en el Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), aporta llum sobre l’acumulació d’aquests agregats en el cervell, descobrint que la presència de peroxinitrit en l’ambient extracel·lular promou la formació i l’estabilització dels agregats oligomèrics de beta-amiloide.

El beta amiloide és una proteïna present en el sistema nerviós la funció del qual no es coneix amb exactitud. Les formes solubles de beta amiloide poden agregar-se donant lloc a unes estructures primàries anomenades oligòmers, que al seu torn s’agreguen per donar lloc a les fibres madures. Alguns experts consideren que la formació de fibres madures és un mecanisme protector per evitar la presència d’oligòmers, ja que aquests s’han descrit com la forma més tòxica de beta amiloide. Els oligòmers alteren directament la funció de les neurones i promouen la neurodegeneració.

Els oligòmers i les fibres de beta amiloide indueixen estrès nitro-oxidatiu, disparant la producció d’òxid nítric i de radicals lliures en l’ambient extracel·lular. Quan aquests es combinen, es produeix el peroxinitrit, una molècula altament reactiva que modifica les proteïnes, alterant la seva funció. L’estudi liderat per Francisco José Muñoz revela que, quan el peroxinitrit reacciona amb els oligòmers de beta amiloide, facilita la seva estabilització i impedeix la formació de les fibres madures. D’aquesta manera, com més proteïna beta amiloide hi ha, més es promou la formació de peroxinitrit i aquest, al seu torn, fa que els oligòmers de beta amiloide es mantinguin estabilitzats, perpetuant el dany a nivell neuronal característica de la malaltia d’Alzheimer.

“L’estudi dels mecanismes subjacents a l’agregació de beta amiloide és crucial per al desenvolupament de noves estratègies terapèutiques”, comenta Francisco José Muñoz, coordinador de l’estudi i cap del grup de recerca en Envelliment Cerebral del DCEXS. A més de descriure els efectes que té la nitració sobre els oligòmers de beta amiloide, l’equip científic en col·laboració amb els investigadors Baldomero Oliva i David Andreu, ha desenvolupat un model computacional segons el qual una mutació de l’addició del grup nitro a la proteïna beta  amiloide estabilitza els altament tòxics oligòmers i impedeix la formació de fibres madures. “És essencial conèixer en profunditat els mecanismes moleculars que tenen lloc en els inicis de la malaltia, quan encara no es presenten símptomes, per poder desenvolupar teràpies focalitzades en la prevenció i el tractament precoç”, comenta l’autora de l’article, Biuse Guivernau.

Treball de referència: Guivernau B, Bonet J, Valls-Comamala V, Bosch-Morató M, Godoy JA, Inestrosa NC, Perálvarez-Marín A, Fernández-Busquets X, Andreu D, Oliva B, Muñoz FJ. Amyloid-β Peptide Nitrotyrosination Stabilizes Oligomers and Enhances NMDAR-Mediated Toxicity. J Neurosci. 2016 Nov 16;36(46):11693-11703. PubMed PMID: 27852777

La FIM torna a premiar al Circuit Barcelona Catalunya

Per la seva tasca en matèria de sostenibilitat

Fim,Gala,2016,Berlin,Ceremony

El Circuit de Barcelona-Catalunya ha estat guardonat per segona vegada amb el FIM Environmental Award 2016 pel seu programa KISS Barcelona 2016 (Keep It Shiny & Sustainable), dut a terme durant la darrera edició del Gran Premi Monster Energy de Catalunya de MotoGP™. Vicenç Aguilera, president del Circuit de Barcelona-Catalunya, va recollir el premi a la gala celebrada diumenge a Berlín (Alemanya), de mans dels ambaixadors de medi ambient de la FIM, els pilots Marc Márquez, Laia Sanz i Greg Hancock.

La Federació Internacional de Motociclisme (FIM) reconeix amb aquest premi a institucions del món del motor que contribueixen a preservar el medi ambient i a crear una consciència en sostenibilitat, un guardó que ja va ser entregat al Circuit l’any 2012 pel projecte “Green Meeting Point”.

KISS Barcelona és un projecte de la FIM al que el Circuit es va adherir al 2013. En el marc del programa d’enguany, que va coincidir amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient (WED) i que va comptar amb la presència de l’UNEP, el Circuit va organitzar diferents activitats, iniciatives i campanyes de conscienciació durant el Gran Premi compromeses amb l’acord COP21, destacant les accions en promoció de la mobilitat sostenible (tren, autobús i bicicleta), i el Residu Zero amb les 3R (Reduir, Reutilitzar i Reciclar), distribuint bosses i gots reutilitzables, sensibilitzant sobre el malbaratament d’aliments -Stop Food Waste- i valoritzant els residus generats. Totes aquestes accions van estar acompanyades d’animacions inspirades en temàtica mediambiental en les zones de públic, d’una oferta de gastronomia Km.0 a la nova zona Tapes GP i un concurs a les xarxes socials per a conscienciar sobre la importància de preservar el medi ambient. Un any més també es va fer el concurs de dibuix, en aquesta ocasió amb nens d’una escola de Barcelona, que també va comptar amb la col·laboració del pilot Marc Márquez, ambaixador de medi ambient de la FIM.

Els resultats del KISS Barcelona 2016 van ser molt positius: al Circuit es van repartir 4.000 bosses KISS Barcelona, 6.000 gots reutilitzables i es van donar 1.000 kg de menjar.

El FIM Environmental Award 2016 demostra la clara aposta de gestió 3C del CirCuitCat: “Consciència, Compromís i Coherència” amb la sostenibilitat. Després d’obtenir al 2008 el certificat de gestió mediambiental ISO 14001-2004, el Circuit de Barcelona-Catalunya ha centrat els seus esforços amb l’objectiu de reduir l’impacte mediambiental de la instal·lació i de reduir la petjada de CO2 per arribar a convertir-se en el primer traçat del món amb petjada zero.