Autor Societat
17 novembre 2016 a 15:00

El PAAS celebra deu anys incidint en la necessitat de prevenir i controlar l’obesitat als països industrialitzats

0 Flares 0 Flares ×

El secretari de Salut Pública ha lliurat els premis als millors i més innovadors

Premis PAAS

Premis PAAS

La jornada del desè aniversari del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) ha tingut lloc a la seu de CaixaForum de Barcelona, amb l’assistència de més de 350 professionals que treballen per a la salut de la població catalana des dels diferents sectors. Entre altres novetats, s’han presentat dos documents: “Recomanacions per menjar sa i moure’s en jornades i congressos” i “Textures modificades per a gent gran”.

El PAAS és el Pla integral de l’Agència de Salut Pública de Catalunya per prevenir l’obesitat i promoure la salut a través de l’alimentació i l’activitat física. Forma part del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), que treballa des de l’estratègia de “salut en totes les polítiques” i implica tot el Govern i tota la societat en la millora de la salut de la població.

El PAAS és la resposta de salut pública per prevenir i controlar l’epidèmia d’obesitat que viuen els països industrialitzats i que constitueix la base de molts dels problemes de salut crònics. L’enfocament del PAAS és integral i treballa, d’una banda, la capacitació de les persones per prendre decisions informades sobre el seu estil de vida i la seva salut i, de l’altra, el desenvolupament d’entorns generadors de salut.

En la Jornada  ha participat Francisco Guarner, metge de l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron, que ha destacat els avenços i les perspectives de l’estudi de la microbiota intestinal i la seva contribució a la fisiologia i salut humanes. Per la seva banda, Laura Borràs, professora de literatura comparada i directora de la Institució de les Lletres Catalanes, ha centrat la seva conferència en la cultura i la salut, partint del fet que cada vegada hi ha més estudis que relacionen l’assistència i el gaudi de les activitats culturals amb la salut.

A més, en les dues primeres taules, s’ha parlat de l’acompanyament dels àpats dels infants, de la promoció de l’activitat física com un component de la convivència i de la promoció dels estils de vida saludable entre els adolescents. També s’ha parlat de la importància de la promoció de l’envelliment actiu i saludable i s’ha presentat un document sobre textures modificades per a gent gran amb problemes de masticació o deglució. La tercera taula ha recollit els projectes guanyadors dels Premis PAAS 2014, que inclouen programes de tractament i prevenció de l’obesitat infantil, la promoció de l’activitat física i de l’oci actiu, la promoció d’hàbits saludables a l’entorn laboral i accions socials de suport a l’alimentació familiar.

IV Premis PAAS
En aquesta 4a edició dels Premis PAAS s’han presentat 24 projectes de tot Catalunya. Els projectes desenvolupats en els cinc àmbits propis del PAAS -educatiu, comunitari, sanitari, laboral i de recerca- han estat avaluats per un jurat integrat per representants de la Societat de Salut Pública de Catalunya i de Balears, el Consell Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, el Consell Assessor de  l’Activitat Física, la Secretaria General de l’Esport i l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Els guardons d’enguany són:

  • Premi a l’àmbit sanitari: Projecte d’intervenció en l’obesitat infantil basat en el programa “Nen@s en moviment“. Institut Català de la Salut (ICS). Girona.
  • Premi a l’àmbit laboral: Campaña de promoción de la salud: Misión Nutrición. BASF Española.
  • Premi a l’àmbit comunitari: Projecte We Love Eating  (WLE) Granollers. Hospital General de Granollers, Ajuntament de Granollers, ICS, ST. ASPCAT.
  • Premi a l’àmbit de recerca: Intervenció comunitària de promoció de l’activitat física en adults d’Atenció Primària. Universitat Rovira Virgili, Serveis Sanitaris d’Atenció Primària.
  • Accèssit a l’àmbit sanitari: Programa AFIS pediàtric: Tractament del sobrepès i l’obesitat infantil. Ajuntament de Granollers i ABS Granollers Oest-Nord de l’ICS.
  • Accèssit a l’àmbit laboral: Escoge tu menú + saludable. Henkel Ibèrica.
  • Accèssit a l’àmbit comunitari: Programa de reforç de l’alimentació infantil (RAI). Fundació Probitas.
  • Accèssit a l’àmbit recerca: Aproximació empírica a l’efecte del capital social en l’estil de vida, els hàbits alimentaris i l’estatus ponderal d’una mostra d’adolescents catalans. Facultat de Ciències de la Salut-Blanquerna.
  • Accèssit a l’àmbit educatiu: INFADIMED. Infància i Dieta Mediterrània. Institut Català de la Salut.

L’excés de pes a Catalunya
Segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) 2015, gairebé la meitat de la població de 18 a 74 anys té excés de pes (sobrepès o obesitat), el 34,6% té sobrepès i el 14,7%, obesitat. El sobrepès afecta més els homes que les dones i  l’obesitat augmenta amb l’edat. La prevalença de l’excés de pes, el sobrepès i l’obesitat és més elevada en les persones de la classe menys afavorida i en les persones amb estudis primaris o sense estudis. Respecte de 2006, la tendència de l’excés de pes és estable.

Gairebé tres de cada quatre persones d’entre 15 i 69 anys tenen un nivell d’activitat física saludable, especialment els homes, les persones amb més estudis i les persones de les classes més benestants. El 2015, la prevalença de l’activitat física saludable ha augmentat.

El 70,8% de la població fa un seguiment adequat de les recomanacions de dieta mediterrània. Aquest acompliment és superior en les dones que els homes, augmenta amb l’edat fins als 74 anys i és més elevat en les persones de classe social més benestant i en les que tenen estudis universitaris. El 84,7% de la població adulta menja com a mínim una ració de fruita al dia, i aquest percentatge augmenta amb l’edat, i un 18,8% segueix les recomanacions de 5 racions de fruita i verdura al dia.

Pel que fa als infants, el 31,8% de la població de 6 a 12 anys té excés de pes, més els nens (35,8%) que les nenes (27,5%), el 19,1% té sobrepès i el 12,6% té obesitat. La prevalença de l’obesitat és més elevada entre els menors de les classes socials més desfavorides i quan la mare té estudis primaris o no en té.

Pel que fa a l’activitat física, s’observa que quatre de cada deu infants de 3 a 14 anys té un estil d’oci sedentari, és a dir, que de mitjana passa dues o més hores cada dia mirant una pantalla. L’enquesta mostra com aquest estil d’oci és més freqüent entre els nens de classe social més desfavorida i amb un dels progenitors sense estudis.

Al mateix temps, un 37,5%  de la població d’aquestes edats té un estil d’oci actiu (cada dia de la setmana fa com a mínim una hora d’activitat física extraescolar o juga al parc o al carrer). El percentatge és superior en els nens i disminueix segons augmenta l’edat.

Un 57,7% de la població de 3 a 17 anys acostuma a anar caminant a l’escola, un 10,7% hi va amb transport públic i un 1,5% amb bicicleta.

Un 87,5% de la població de 3 a 14 anys esmorza dues vegades (com està recomanat) i només un 4,9% dels infants de 6 a 14 anys mengen les 5 racions de fruita i verdura  (4,6% dels nens i 5,3% de les nenes), sense diferències significatives per subgrups.

Switch to mobile version
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×