Autor Economia
21 febrer 2017 a 10:00

Catalunya supera els 65.000 milions d’euros d’exportacions el 2016,

1 Flares 1 Flares ×

La xifra més elevada de la sèrie històrica

Exportacions catalanes // Imatge del web de Pixabay

Exportacions catalanes // Imatge del web de Pixabay

Catalunya ha registrat aquest 2016, per sisè any consecutiu, la xifra més elevada d’exportacions de tota la sèrie històrica. En concret, les empreses catalanes han exportat 65.142 milions d’euros, un creixement del 2% en termes interanuals. Es tracta d’una taxa de creixement superior a la de la zona euro (0,7%), l’Estat espanyol (1,7%), Alemanya (1,2%) o Itàlia (1,1%), i que contraposa amb les caigudes de França (-0,9%), Regne Unit (-0,2%), Estats Units (-3,2%), la Xina (-6,4%) o el Japó (-7,4%).
En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, assegura que “és el resultat de l’esforç perseverant, insistent i permanent de l’empresa catalana, una de les més internacionalitzades del nostre entorn”.
Per Aregio, “la nostra economia ha mirat a l’exterior des de fa centenars d’anys i ara, quan més competitiu és el món, més internacionalitzades estan les empreses catalanes”. En altres paraules, subratlla, les pimes i empreses catalanes “tornen a demostrar que estan plenament integrades a les cadenes de valor globals i als fluxos de comerç internacional”.
Sectorialment, aquest 2016 han destacat les exportacions dels productes químics (26,1% del total), els béns d’equip (18,6%) i el sector de l’automòbil (15,9%). “Es tracta de sectors productius, que creen indústria a Catalunya i demostren que exportem productes amb valor afegit i de qualitat”, destaca el secretari d’Empresa i Competitivitat. De fet, són àmbits amb un fort component innovador, explica, posant de manifest “la importància del binomi innovació-internacionalització: una cosa porta a l’altra, es crea un cercle que es retroalimenta i  teixeix la base de la competitivitat de les empreses catalanes”.
Els 65.142 milions d’euros d’exportacions per part d’empreses catalanes el 2016 suposen el 25,6% de les vendes a l’exterior de tot l’Estat espanyol. De fet, segons les dades fetes públiques pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, amb aquest pes Catalunya torna a ser un any més la regió més exportadora de l’Estat, per sobre València (11,3%), Madrid (11,1%), Andalusia (10,1%) i el País Basc (8,5%).
Pel que fa al territori, aquest 2016 les exportacions han crescut a Barcelona (2,4%), Girona (2,4%) i Lleida (4,8%), mentre que a Tarragona han baixat un 1,5%.
Volum exportacions 2016
 (en milions d’euros)
Creixement 16/15
Barcelona
51.263,9
2,4%
Girona
4.794,0
2,4%
Lleida
1.949,0
4,8%
Tarragona
7.135,0
-1,5%
TOTAL CATALUNYA
65.141,9
2,0%
Més impuls a la internacionalització
 
Amb l’objectiu de d’intensificar la internacionalització de l’economia catalana i continuar ampliant la base d’empreses exportadores, el Govern ha anunciat l’obertura a través d’ACCIÓ, tal i com ja us vàrem informar, de sis noves Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions a Catalunya. En concret, durant el primer trimestre entraran en funcionament les delegacions a Zagreb (que cobrirà l’àmbit dels Balcans), Nairobi (Kenya) i Teheran (Iran). En una segona fase, abans d’acabar l’any s’hauran obert les oficines de Los Angeles (Estats Units), L’Havana (Cuba) i Amsterdam (Països Baixos). D’aquesta manera es reforça la xarxa d’oficines exteriors, que passarà a disposar-ne de 42, assolint un àmbit de cobertura de 109 mercats.
Switch to mobile version
1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 1 Flares ×