Autor Societat
1 febrer 2017 a 18:00

“Vides aturades”, la sèrie que posa nom i cares a les persones refugiades

0 Flares 0 Flares ×

S’emetrà cada vespre per TV3 a partir d’avui i fins el 10 de febrer

vides aturades. casa nostra

Aquesta nit, s’estrena la sèrie documental Vides aturades, que han coproduït la campanya Casa nostra, casa vostra i Estudi Carmel, amb la participació de TV3. Els deu capítols s’emetran de dilluns a diumenge després del Telenotícies Vespre de TV3, i expliquen com és la vida de les persones en l’espera imposada i indefinida d’un camp de refugiats.

Els protagonistes
Els protagonistes són l’Ahmed, la Khadija, en Rassoul, l’Àsia i en Feras. Cinc persones que van arribar a Europa amb somnis i projectes que es van estroncar. Al llarg de deu capítols, els coneixerem, veurem i viurem la seva experiència personal. Ens explicaran què han deixat enrere i què desitgen trobar endavant, atrapats en un present que només els permet esperar. Viure esperant vol dir viure aturats. La vida d’ahir s’ha acabat i la de demà és un interrogant.

La localització
Vides aturades s’ha rodat a Vasilika, Grècia, una antiga fàbrica de pollastres reconvertida en camp per a refugiats. Viure allà és malviure en tendes plantades dins d’hangars, entre filferro espinós i tanques, sense accés a infraestructures bàsiques. Vasilika és un camp de refugiats gestionat per l’estat grec i sota control militar. Les imatges s’han enregistrat sense el permís de les autoritats competents.

‘Vides aturades’ també és un llibre
Després de viatjar fins als camps de refugiats de Grècia, l’escriptora Bel Olid ha recollit, en un volum que edita Ara Llibres, les històries de les persones que hi viuen atrapades. El llibre ‘Vides aturades’ inclou, a més dels testimonis en primera persona, informació de context, dades i arguments sobre la situació legal i real dels refugiats, tot acompanyat per les fotografies de Gerard Masagué.

Vides aturades serà a les llibreries el proper 30 de gener. Els drets d’autora i una part dels ingressos per la venda del llibre seran donats a les ONG Fotomovimiento i Stop Mare Mortum.

Setmana temàtica a TV3 i Catalunya Ràdio
L’emissió de Vides aturades forma part d’una setmana temàtica de TV3 i Catalunya Ràdio dedicada a les persones refugiades, que culminarà amb l’emissió en directe del Gran Concert per a les Persones Refugiades, dissabte 11, a les 22 h.

El programa Divendres analitzarà cada dia el contingut dels capítols de Vides aturades, amb convidats al plató, i Els matins prepara una taula amb persones refugiades establertes a Catalunya.

Els reportatges del Sense ficció del 8 de febrer es dedicaran a la situació dels sol·licitants d’asil que no poden tornar als seus països, i explicarà l’experiència d’acollida d’Alemanya. El capítol d’El sopar es dedicarà el dia 9 al compromís social, i un dels convidats de Roger de Gràcia serà el fundador de Pro Activa Open Arms, Òscar Camps. El programa Tot un món donarà veu als refugiats i Valor afegit dedicarà els reportatges de la setmana als efectes de les migracions.

Els serveis informatius de TV3 tindran les cròniques de Lluís Caelles, enviat especial als camps de refugiats de Lesbos i Atenes (Grècia) i les de Txell Feixas, als camps del Líban, i s’emetran diversos reportatges sobre els refugiats que han iniciat el procés d’acollida a Catalunya. I l’informatiu infantil del canal Super 3 Info K emetrà de dilluns a dijous quatre reportatges dedicats als refugiats.

 

Switch to mobile version
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×