Obituari 01.04.2017

Nom Cognom1 Cognom2 Edat: Data Cerimònia Hora Cerimònia Lloc Cerimònia
Juan Datzira Sagalás 81 any 01/04/2017 10:00 Temple Cementiri
Apolo Giménez García 79 any 01/04/2017 12:00 Sala cerimònies Tanatori de Terrassa
José Torres García 63 any 01/04/2017 11:00 Temple Cementiri
Casiana Hernández Vidorreta 92 any 01/04/2017 09:00 Temple Cementiri
Pedro Raich Cardona 73 any 01/04/2017 10:30 Temple Cementiri
Concepción Catalán Gimeno 95 any 01/04/2017 15:00 Temple Cementiri
cinema catala 2017.03.31

‘Els barrufets. El poble amagat’, ‘Bella dorment’ i ‘Demà comença tot’

S’estrenen avui en català a 39 sales de cinema

cinema catala 2017.03.31

Aquest cap de setmana arriben a les pantalles tres noves estrenes de cinema en versió catalana. Divendres, 31 de març, s’estrenen Els barrufets. El poble amagat, en versió doblada al català;  Bella dorment, en versió original francesa subtitulada en català i Demà comença tot, també en versió original francesa subtitulada al català. La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura ha donat suport al doblatge i la subtitulació d’aquestes pel·lícules.
Els Barrufets. El poble amagat
Aquest film d’animació està dirigit per Kelly Asbury, que anteriorment havia dirigit Gnomeu i Julieta i Shrek 2, que també es van estrenar en versió catalana.
En aquesta aventura els barrufets decideixen sortir del seu llogaret per trobar un poble llegendari i esbrinar si hi ha altres barrufets vivint allà.  Durant la recerca viuran un munt d’històries apassionants i hauran d’espavilar-se perquè no els atrapi en Gargamel.
El film es podrà veure a:
Yelmo Multicines Abrera (Abrera)
Cinemes Amposta (Amposta)
Cinemes Illa Carlemany de Les Escaldes (Andorra)
Megacine Badalona (Badalona)
Yelmo Cines Baricentro (Barberà del Vallès)
Cinesa Diagonal (Barcelona)
Cinesa Diagonal Mar (Barcelona)
Cinesa Heron City (Barcelona)
Cines Verdi (Barcelona)
Palau Balaña Multicines (Barcelona)
Yelmo Cines Castelldefels (Castelldefels)
Cinemes Full HD (Cornellà de Llobregat)
Cinesa Llobregat Centre (Cornellà de Llobregat)
Multicines Figueres (Figueres)
Cinemes Albèniz Centre (Girona)
Ocine Girona (Girona)
Ocine Granollers – El Nord (Granollers)
Filmax Gran Via (l’Hospitalet de Llobregat)
Teatre Municipal l’Ateneu (Igualada)
JCA Cinemes Alpicat (Lleida)
Multicines Bages (Manresa)
Cinesa Mataró Parc (Mataró)
Cines Olot (Olot)
Cines Imperial (Sabadell)
Odeón Multicines Girona (Salt)
Cinesa Sant Cugat (Sant Cugat del Vallès)
CineBaix (Sant Feliu de Llobregat)
Sala Municipal de Cultura de Sant Francesc Xavier (Sant Francesc, Formentera)
Cinema El Retiro (Sitges)
Ocine Tarragona – Les Gavarres (Tarragona)
Cinema Kubrick (Vilafranca del Penedès)
Bella dorment
El film dirigit per Adolfo Arrieta està interpretat per Niels Schneider, Agathe Bonitzer, Mathieu Amalric, Serge Bozon, Ingrid Caven, Tatiana Verstraeten, Andy Gillet, Vladimir Consigny. La película narra com, en el regne de Letònia, el jove príncep Egon passa les nits tocant la bateria. Només té una cosa en ment: entrar al regne de Kentz per trobar la Bella dorment i trencar l’encanteri.
La pel·lícula es podrà veure a:
Zumzeig Cinecooperativa (Barcelona)
Cinema Truffaut (Girona)
CineBaix (Sant Feliu de Llobregat)
Demà comença tot
El film ha estat dirigit per Hugo Gélin i intèrpretat per Omar Sy, Clémence Poésy, Antoine Bertrand, Gloria Colston, Karl Farrer, Anna Cottis, Susan Fordham, Phelim Kelly, Richard Banks, Attila G. Kerekes, Andy Mihalache, David Lowe, George Johnston, John Heartstone, Sian Altman, Alexandra Kiss, Claire Ashton.
El protagonista de la història, en Samuel, hi fa una vida lliure sense responsabilitats, fins que una antiga xicota li deixa una criatura de pocs mesos, la Glòria. Aleshores tot canvia durant 8 anys. Quan pare i filla s’han fet inseparables, torna la mare de la nena.
El film es podrà veure a:
Cines Verdi (Barcelona)
Screenbox Funatic (Lleida)
Cines Olot (Olot)
Cines Imperial (Sabadell)
Cinema Catalunya (Terrassa)
caçadors de trastets

Tres finalistes catalans al Premi Europeu de Prevenció de Residus

L’Escola Lluçanès, Caprabo i ‘Caçadors de Trastets’

caçadors de trastets

L’Escola Lluçanès, de Prats de Lluçanès (Osona), l’empresa Caprabo, i la iniciativa ciutadana “Caçadors de Trastets” de Rubí han accedit a la fase final del Premi Europeu de Prevenció de Residus.D’aquesta manera, tres dels 18 finalistes de tota Europa corresponen a projectes catalans

En la categoria d’Institucions Escolars: L’Escola Lluçanès, per la campanya “We are a sustainable community”, de foment de la cooperació i la comparació de dades entre escoles del Regne Unit, i Bulgària, entre d’altres. S’han pres accions comunes com Waste Diary o Smart Shopping que promouen la prevenció de residus d’envasos entre la comunitat educativa i el seu entorn.

En la categoria d’Empresa: Caprabo, per la campanya “Jo em comprometo!”, dirigida a 90.000 membres del Club Client Caprabo, oferint-los consells per promoure un consum responsable, per allargar la vida de la roba i de les sabates i per evitar el malbaratament alimentari.

En la categoria de Ciutadans: El rubinenc Javier Ruiz Rojas per la iniciativa personal “Caçador de Trastets”, que promou la neteja d’espais naturals evidenciant la necessitat de reduir la generació de residus i evitar conductes incíviques. Des del 2013 ha organitzat 16 jornades de neteja, mobilitzant 1400 persones i recollint 3,5 tones de residus. També ha creat un set d’activitats i jocs educatius en cada ocasió.

El veredicte del jurat, que està format per especialistes europeus independents en matèria de prevenció de residus, es farà públic a Barcelona el dia 18 de maig, a la Casa Llotja de Mar, en una Conferència Internacional sobre Prevenció qualitativa que coincideix amb la 15a Jornada de Prevenció de Residus, i una sessió de treball del Projecte reWINE.
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus
El Premi Europeu de Prevenció de Residus distingeix iniciatives tenint en compte criteris d’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) hi havia presentat cinc candidatures d’entre les activitats organitzades durant la VII Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que va comptar amb un dia temàtic centrat en la desmaterialització i que es va celebrar el passat mes de novembre a 32 regions, gràcies a la participació de 43 organitzadors i amb 12.255 activitats arreu d’Europa.
A Catalunya es van organitzar finalment 1030 activitats promogudes per 262 entitats tant públiques com privades. Aquesta és una iniciativa que se celebra a Catalunya des de l’any 2009, i que coordina l’ARC sota el patrocini del Programa LIFE+ de la Comissió Europea. L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d’Europa accions de sensibilització i donar a conèixer estratègies de reducció de residus. Enguany, la IX Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 18 al 26 de novembre.
Thunder Power vehicle

Thunder Power invertirà 80 meurs i crearà 200 llocs de treball

Per un centre d’R+D referent al vehicle elèctric

Thunder Power vehicle

El grup tecnològic, amb seu a Hong Kong, i especialitzat en el sector dels vehicles elèctrics, començarà a produir a la Xina a finals del 2018 el seu primer model de vehicle elèctric, ha anunciat aquest dijous l’obertura d’un centre d’R+D a Catalunya, que estarà operatiu al 2018 i contempla Catalunya com la millor ubicació per construir en una segona fase la seva planta de producció per fer l’assemblatge i distribució del futur vehicle de la marca a Europa amb més de 1.000 treballadors.
El centre d’R+D, que l’empresa preveu que estigui operatiu al 2018, se centrarà en l’enginyeria de producte relacionada amb el desenvolupament de nous models de la marca.
Thunder Power ha presentat el prototip alfa del vehicle (d’alta gamma i amb 650 km d’autonomia) a Hong Kong, durant un acte en el qual el conseller Jordi Baiget i el CEO de la companyia han signat un acord de col·laboració per facilitar l’aterratge de l’empresa a Catalunya. Tot el procés d’inversió de la multinacional a Catalunya compta amb el suport de la Generalitat a través de Catalonia Trade & Investment, l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres d’ACCIÓ.
El conseller Baiget ha destacat que “des de la Generalitat s’ha treballat d’una manera intensa en aquest projecte. Ho hem fet amb la voluntat de continuar mantenint aquest dinamisme industrial que sempre ha caracteritzat el nostre país, de tenir el lideratge en la indústria de l’automoció i d’obrir aquesta indústria al futur a través de la indústria 4.0, el vehicle autònom i el vehicle elèctric”. Baiget també ha assenyalat que “aquest projecte situa Catalunya com un país capdavanter en matèria industrial, no només en indústria de l’automoció, sinó també en indústria 4.0 i de la conducció autonomia i elèctrica.”
La companyia es troba en una fase avançada d’avaluació de la millor ubicació del projecte, que suposarà una inversió inicial de 80 milions d’euros i la creació, quan ja estigui en ple funcionament, de 200 llocs qualificats. Posarà l’accent en l’enginyeria de producte relacionada amb el desenvolupament de nous models futurs en àmbits com els xassís, la dinàmica, els sistemes de transmissió o la gestió de bateries, així com en l’àrea de les tecnologies avançades (materials lleugers, conducció autònoma i connectada).
En una segona fase, el projecte contempla l’obertura a Catalunya d’una planta de producció per fabricar i produir el vehicle a tot Europa. Thunder Power preveu en una etapa inicial una inversió de 200 milions d’euros i la creació de 1.000 llocs de treball per la producció de les primeres sèries. D’aquesta manera, el hub de Thunder Power a Catalunya complementaria la planta de producció ubicada a la Xina (on es començarà a fabricar el vehicle a finals del 2018), les oficines centrals de Hong Kong i un centre de disseny a Itàlia.
Vot // Imatge del web de Wikimedia

3 de cada 4 catalans volen votar en Referèndum per la Independència

Segons el CEO, 2 de cada 3 que votarien ho farien a favor

Vot  // Imatge del web de Wikimedia
Vot // Imatge del web de Wikimedia
El director del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), Jordi Argelaguet, va presentar ahir al matí, en roda de premsa, els resultats de la primera onada del Baròmetre d’Opinió Política de 2017.
El Baròmetre d’Opinió Política té com a objectiu conèixer l’actitud dels catalans i les catalanes davant la política, el seu comportament electoral i valors polítics així com el coneixement i la valoració que fan dels diversos líders polítics. L’enquesta inclou estimació de vot per a les eleccions al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats.
El treball de camp del primer Baròmetre de l’any s’ha dut a terme entre el 6 i el 21 de març mitjançant enquestes personals domiciliàries (mètode CAPI) a una mostra de 1.500 individus. El marge d’error per al conjunt de la mostra és de + 2,53%.
En l’apartat 4.8 Referèndum sobre la Independència, el 50,3% dels enquestats anirien a votar tan si es acordat com si no, el 23,3% només si es acordat amb el Govern Espanyol i el 22,7% no hi aniria en cap cas. Dels que anirien a votar, el 43,3 % votaria a favor de la independència, el 22,2% en contra i s’abstindria el 20,7%
En la pregunta 31, quan es consulta si  vol que Catalunya esdevingui un Estat independent?, el 44,3 % contesta afirmativament i el 48,5% en forma negativa.
Per entendre els resultats, cal suposar que una part dels consultats que no anirien a votar estan en contra de que Catalunya esdevingui un Estat independent
instagram 2017.03.31

Embassament de Sau, Osona (@calroca)

Una publicación compartida de Informa.cat (@informa.cat) el

Segueix-nos a instagram (@informa.cat) i etiqueta les teves fotos amb el hashtag #informacat.

La teva foto podrà ser una de les publicades en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa

Obituari 31.03.2017

Nom Cognom1 Cognom2 Edat: Data Cerimònia Hora Cerimònia Lloc Cerimònia
Dolores Escobar Pinto 88 any 31/03/2017 10:00 Temple Cementiri
María Roca Sort 85 any 31/03/2017 12:00 Temple Cementiri
Ricardo Herrero Riudavets 87 any 31/03/2017 09:00 Temple Cementiri
Juana Manuela Mata Hernández 68 any 31/03/2017 15:00 Temple Cementiri
Félix Batalla De Castro 83 any 31/03/2017 16:00 Temple Cementiri
Francisco López Segura 83 any 31/03/2017 11:00 Temple Cementiri
Francisco Aguirre Sola 95 any 31/03/2017 17:00 Temple Cementiri
ireneu llac volstok

Llac Vostok, l’immens llac sota el gel de l’Antàrtida

ireneu llac volstok

foto: http://www.ingenieros.es

L’Antàrtida, l’inhòspit continent gelat, per la seva situació al Pol Sud i a les baixíssimes temperatures assolides, ha estat cobert durant els últims milions d’anys per una capa de gel que arriba a superar els 4 quilòmetres de gruix en algunes parts. Aquest clima tan “benigne” -permeteu-me la ironia-, que ha portat a registrar el rècord de temperatura més baixa sobre la Terra amb -89,2ºC, ha fet que la vida sigui més que impossible. I si viure allà ja és difícil, d’explorar, ja ni parlem, encara que en un continent que és un desert llis i blanc sembla que poc calgui d’explorar. Però… sap que a l’Antàrtida hi ha el sisè llac d’aigua dolça més gran del món? No ho busqui als mapes, perquè no el trobarà: es tracta del Llac Vostok i es troba a 3.800 metres… sota el gel.

Pot semblar impossible que sota l’immens pes d’una capa de gel de diversos quilòmetres de gruix pugui existir un llac d’aigua líquida i, a sobre, amb un volum com el del Llac Ontario. No obstant això, l’aigua és una substància tan especial -no es pot comprimir- que permet fins i tot que es produeixin aquest tipus de sorpreses geogràfiques en una zona on mai de la vida es podria arribar ni a imaginar que es poguessin produir.

El Llac Vostok està situat a l’est de l’Antàrtida -una localització una mica ambigua en tant que el nostre sistema de referència perd una mica el sentit estant en els pols- i té una longitud d’uns 250 km i una amplada màxima de 50 km. Està dividit en dos cossos, un amb una profunditat màxima de 400 m i un altre amb 800, separats per una zona en la qual la profunditat no passa de 200 m, ocupant tot el conjunt una superfície d’uns 12.500 km2 que es manté miraculosament líquid sota un tap de 3.769 m de gel antàrtic. Però… com pot existir un llac líquid en semblants condicions? La veritat és que no se sap.

El llac es va descobrir a principis dels anys 60 pel geògraf rus Andrey Kapitsa, quan estudiant la cobertura glacial amb ones sísmiques -a cop de dinamita, vaja- va descobrir que hi havia un llac subglacial, tal com havia predit el científic també rus Peter Kropotkin en 1876. Kropotkin pensava que el pes de semblant quantitat de gel hauria de fer tal pressió sobre les capes més profundes, que aquestes s’escalfarien i acabarien per fondre, formant un cos d’aigua líquida. Segons sembla, bona part de l’aigua continguda pel llac Vostok (que pren el nom de l’estació soviètica Vostok -Est, en rus- situada a la rodalia) estaria formada d’aquesta manera, però no seria l’única.

Després del seu descobriment s’han fet tot tipus de radiosondatges i fins i tot alguns des de l’espai amb ones de radar, el que ha permès trobar altres petits llacs propers -que estarien interconnectats per rius- i fins i tot una illa. Tot això ha portat a pensar que possiblement hi hagi fonts d’aigües termals en el fons que hagi permès que es mantingui una certa quantitat d’aigua líquida des de fa milions d’anys a -3ºC, el que faria del llac Vostok el major reservori d’aigua fòssil del planeta i, segons sembla, amb vida al seu interior.

Després d’una polèmica missió en què els russos el 2012 van aconseguir perforar el casquet glacial fins arribar al llac, els estudis científics que es van realitzar van donar com a resultat la troballa de més de 3.500 tipus de gens diferents en el gel. No obstant això, el fet d’utilitzar freó i querosè com anticongelant perquè la perforació no es congelés malgrat les protestes internacionals pel perill evident de pol·lució del llac, van acabar per invalidar les proves per la més que possible contaminació de les mostres. Amb tot, al gener de 2015 es va publicar que un nou forat -aquesta vegada amb tecnologia suposadament neta- havia estat efectuat i que es prendria una mostra per al seu estudi.

Sigui d’una manera o sigui d’una altra, l’aïllament del llac Vostok s’ha trencat. Milers o milions d’anys d’aigües retingudes sota el gran casquet antàrtic han estat posats a l’abast de l’home. ¿Calia? Indubtablement no, però és un exemple de com la curiositat de l’ésser humà no té límits i és capaç d’arribar on es proposi. L’únic inconvenient és que, com els drogoaddictes, potser no siguem capaços de veure els límits que nosaltres mateixos hauríem de posar-nos per no posar en perill la nostra pròpia casa.

I això, fa por.

-Ireneu Castillo-
@ireneuc

La Casa Serra, seu de la Diputació de Barcelona

La Diputació obre la convocatòria de subvencions als municipis

Per a l’adquisició d’habitatges mitjançant el dret de tempteig i retracte

La Casa Serra, seu de la Diputació de Barcelona
La Casa Serra, seu de la Diputació de Barcelona // Imatge de Wikimedia Commons (Autor: Amadalvarez)

La Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, ha obert la convocatòria de les subvencions als municipis per a l’adquisició d’habitatges mitjançant l’exercici del dret de tempteig i retracte i la compra a preu per sota mercat, amb l’objectiu d’ampliar el parc municipal d’habitatge. La convocatòria va dirigida als municipis adherits a la Xarxa de Serveis Locals d’Habitatge (XSLH) i només es pot demanar un ajut per municipi, prèvia presentació de tota la documentació requerida a la Gerència de Serveis d’Habitatge, Urbanisme i Activitats.

Es tracta d’una línia d’actuació per fer front a la situació excepcional d’emergència habitacional i l’objectiu és que els Ajuntaments puguin fer viable econòmicament l’exercici del dret de  tempteig i retracte respecte a les transmissions d’habitatge fruit d’execucions hipotecàries i també puguin comprar habitatges per sota de mercat. De fet, es vol facilitar que els municipis «disposin d’habitatge municipal assequible per destinar a pal·liar situacions de vulnerabilitat residencial i, a més, evitar la pèrdua de l’habitatge per motius econòmics i incentivar l’entrada al mercat de lloguer social d’habitatges desocupats», explica el diputat d’Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut.

La iniciativa té una dotació econòmica inicial de 200.000 euros i aquest import s’incrementarà en la mesura que hi hagi demanda per part dels ajuntaments. El termini de presentació de sol·licituds ja està obert i finalitza el 31 d’octubre de 2017 o bé quan s’exhaureixi el pressupost.

cullereta bulgur

Cullereta de bulgur i verdures amb menta

cullereta bulgur

Una amanida fresca i senzilla, un petit plaer en forma de cullereta, perfecta en un aperitiu d’un dia de calor.

Ingredients 1 ració

  • 100 gr. bulgur
  • ½ bitxo
  • Suc d’1 llimona
  • 1 tira de pebrot vermell
  • Julivert, menta, pebre negre, sal
  • 1 cullerada oli d’oliva
  • 1/2 tomàquet

 

Elaboració

Posem a bullir aigua amb sal, quan comenci, afegim el bulgur i coem 15 minuts, a continuació el refredem sota aigua freda i l’escorrem. Reservem.

Piquem tant el pebrot com el bitxo, el tomàquet i la menta, els afegim en un bol. També afegim el suc de llimona i el bulgur. Barregem, salpebrem i afegim la cullera d’oli.

Remenem i omplim la cullereta, decorant amb julivert picat molt fi en l’últim moment.

 

Consell

Aquest tipus de plat acompanya molt bé amb una salsa de iogurt, farem servir en aquest cas un iogurt grec, natural, juntament amb més menta picada molt fina.

Autor: dlcocinaygastronomia.com