Autor Articles i estudis
6 març 2017 a 18:00

A la recerca de dianes neuronals per tractar l’obesitat

1 Flares 1 Flares ×

upf obesitat

Científics de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el Centre de Regulació Genòmica (CRG) i l’Institut de Genòmica Funcional de Montpeller (IGF) llancen un projecte adreçat a trobar noves dianes moleculars per tractar l’obesitat. El projecte compta amb un finançament de 400.000€ provinents de la recaptació durant la 24a. edició de La Marató de TV3 a l’any 2015 i es preveu una durada de tres anys.

El consum de menjar saborós i altament calòric no només pot resultar en obesitat, sinó que també provoca canvis en la funció de les neurones. Concretament en aquelles conegudes com a neurones espinoses mitjanes, situades en l’estriat i relacionades amb el sistema de recompensa del cervell. Aquestes neurones mostren els receptors tipus 2 de dopamina (D2), un neurotransmissor estretament vinculat amb el plaer i la motivació, afectats. Per exemple, s’ha vist que les persones obeses tenen menys receptors D2 disponibles a les regions cerebrals clau per als mecanismes de plaer i motivació, el que ajuda a explicar la resposta menor a la recompensa per part d’aquests individus. Aquest fenomen es coneix com a síndrome de deficiència del reforç i es desconeix si és una causa o una conseqüència de l’obesitat.

Mitjançant l’estudi de noves dianes moleculars en models preclínics d’obesitat, l’equip científic liderat per Elena Martín-García, investigadora del Laboratori de Neurofarmacologia de la UPF, avaluarà l’impacte del consum excessiu de menjar saborosa en l’activitat neuronal. “Estudiarem la patologia de l’obesitat amb models de ratolí que mostren un trastorn en l’alimentació basat en l’exposició a menjar molt saborós i calòric”, comenta Martín-García. “L’ús de la nova línia de ratolins transgènics RiboTag permet avaluar canvis en l’activitat genètica de poblacions cel·lulars concretes, en el nostre cas en neurones espinoses mitjanes que expressen el receptor D2, i esperem trobar noves dianes terapèutiques per tractar la malaltia”, afegeix Miquel Martin, del mateix laboratori de la UPF i coinvestigador principal del projecte.

El nombre de persones que pateixen obesitat en el món s’ha doblat des dels anys 80. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, la xifra superava dels 1900 milions l’any 2014, sent obeses el 13% de totes les persones adultes. “Tot i poder prevenir-se en la majoria dels casos, l’obesitat és un problema a nivell mundial. La investigació sobre les seves bases neurobiològiques és crucial per poder tractar i prevenir aquesta malaltia que afecta també els més joves”, conclou Martín-García.

Els equips liderats per Mara Dierssen al Centre de Regulació Genòmica (CRG) i Emmanuel Valjent a l’Institut de Genòmica Funcional de Montpeller (IGF) completen el consorci científic de l’estudi.

Switch to mobile version
1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 1 Flares ×