Obituari 01.06.2017

Nom Cognom1 Cognom2 Edat: Data Cerimònia Hora Cerimònia Lloc Cerimònia
Ana Ábalos Cañabate 73 any 01/06/2017 15:00 Temple Cementiri
José Ramos Planelles 67 any 01/06/2017 11:00 Temple Cementiri
Esperanza Martí Solà 97 any 01/06/2017 12:00 Temple Cementiri
Dolores Malabé Heredia 100 any 01/06/2017 10:00 Temple Cementiri
Jesús Polo Martínez 68 any 01/06/2017 16:00 Temple Cementiri
Gent gran // Imatge del web de Salut180

19è Saló de la Gent Gran de Catalunya

Des d’avui i fins dissabte a les Reials Drassanes de Barcelona

Gent gran // Imatge del web de Salut180
Gent gran // Imatge del web de Salut180
Es tracta del major punt de trobada de les persones grans actives amb 400 activitats organitzades de tota mena i la presència de més de 100 empreses, entitats, organitzacions i institucions que treballen per millorar la qualitat de vida de la gent gran. La previsió d’enguany és la de superar l’assistència de 38.000 visitants.
El secretari d’Afers Socials i Famílies, Cesc Iglésies, ha presidit aquest matí l’acte d’inauguració. Durant la seva intervenció ha assegurat que entorns com el que ens trobem ara ens permeten descobrir l’alt valor de les relacions humanes, especialment en la franja sènior de la societat, heterogènia i diversa al conjunt del territori.” Iglésies també ha explicat que “des de la Generalitat de Catalunya treballem incansablement per fomentar al màxim l’autonomia de les persones grans –i la de tots els ciutadans del país- així com també posem en valor el dret a decidir el projecte de vida” i ha posat com a exemple la Llei d’autonomia personal.
En el seu discurs, el secretari ha explicat que les bases d’aquesta llei “passen per la prevenció, la intervenció en l’entorn, paren especial atenció en generar contextos inclusius i en la promoció de les capacitats. També en el suport de l’autonomia personal per garantir-ne l’èxit” i que a diferència de l’actual marc estatal –el qual se centra en atendre i oferir suport a la dependència-, “la normativa catalana impulsa la prevenció i la promoció de l’autonomia, posant al centre el dret a decidir de les persones”.
“Consum respon”
Un any més, l’Agència Catalana del Consum (ACC) participa amb un estand a FiraGran, des del qual es faran sessions informatives diàries sota el nom de “Consum respon”, adreçades a aquest col·lectiu especialment protegit pel Codi de Consum. En les sessions, es tractaran tots aquells temes que poden afectar directament les persones grans en les seves relacions de consum habituals i rebran consells per fer-ne front: les visites comercials i les vendes a domicili, les revisions del gas o els viatges i les excursions destinats a aquest sector de la població, però també pràctiques comercials més noves com les compres per Internet.
En aquest sentit, s’han produït dos vídeos informatius sobre la compra de productes i la contractació de serveis així com d’altres formes de venda a domicili ja que tenen especial afectació entre la gent gran.
A banda d’aquesta activitat, el responsable de la gestió de la pobresa energètica a l’ACC, Marià Morera, farà una xerrada sobre què cal fer per obtenir els ajuts de les administracions.
Caminada FiraGran 2017
El secretari de Salut Pública, Joan Guix, donarà el tret de sortida a la tradicional caminada per a majors de 60 anys que se celebrarà divendres a les 9.30 h. El recorregut serà d’una hora i mitja pel Port Vell de Barcelona i a la meitat de la caminada (10.45 h) es farà una classe de tai-txi. Ja s’hi han inscrit més de 1.000 persones grans d’arreu de Catalunya.
A més, la prevenció de la salut mental és un dels eixos temàtics de l’edició de FiraGran 2017 i el Departament de Salut, sota el lema “Gent gran amb salut; gent activa, gent feliç” pretén sensibilitzar els visitants sobre els factors que poden ajudar a reduir el risc de patir certes malalties mentals. A l’espai de Salut s’hi oferirà un servei d’orientació, xerrades i activitats per promoure un estil de vida saludable i prevenir malalties mentals i garantir el benestar de les persones grans.
Una unitat de Suport Vital Avançat del Sistema d’Emergències Mèdiques també serà present a la Fira per tal d’atendre al públic assistent davant de qualsevol possible incidència.
Fub Premis batxillerat 2017

Entrega dels Premis UManresa

A treballs de recerca de Batxillerat

Fub Premis batxillerat 2017

UManresa ha fet públic el veredicte de la setzena edició dels Premis a Treballs de Recerca de Batxillerat, en la qual han participat 66 estudiants. Els premis, patrocinats per Pirelli, Catalana Occident i Control Group, s’han lliurat aquest dimarts a la Sala d’Actes de la Fundació Universitària del Bages.

En l’àmbit de les ciències de la salut, el jurat ha decidit atorgar el premi a Micaela Izbicki Mariñansky,  alumna de l’Institut Complex Cultural i Esportiu Col·legi Montessori-Palau de Girona pel seu treball ‘Neuroquímica del estrés y su relación con la neurogénesis del hipocampo’.  En la modalitat d’Educació, el guardó ha estat per a Núria Bartrolí Albiñana i Nàdia Moreno Lardiés, de l’Institut El Cairat d’Esparreguera, que van presentar el treball titulat ‘Jo i els altres, estudi sobre la pressió social en nens’. Finalment, en l’àmbit de treballs d’economia i empresa, el premi ha estat per Laura Murcia Pujol, de l’Institut Francesc Ribalta de Solsona, que va presentar el treball titulat ‘Cal Guirre, valer-se per viure’.

A més d’aquests premis, també s’han lliurat tres accèssits. En la modalitat de Ciències de la Salut s’ha atorgat a Pere Oller, de l’Institut Baix Camp de Reus pel treball ‘ADDIAPP: compra amb coneixement’; en la d’Educació, l’accèssit ha estat per a Ivan-Dimitri Ortiz, de l’Escola Pia de Terrassa, pel treball ‘Paradigmes i fracàs escolar’; i finalment, en la modalitat d’Economia i Empresa, l’accèssit s’ha concedit a Marta Maneja Barniol, del Col·legi la Salle Manlleu, pel treball titulat ‘Res resulta més enganyós que un fet evident’.

El premi per als guanyadors de cada modalitat és de 700 euros i de 300 en el cas dels accèssits. Els instituts dels quals provenen els treballs guanyadors reben també un premi de 150 euros. A més, els guanyadors tenen la docència gratuïta per a un primer curs de les titulacions de grau que s’imparteixen a UManresa: Infermeria, Fisioteràpia, Podologia, Logopèdia, ADE i Educació Infantil.

L’acte de lliurament dels premis ha comptat amb la presència de la vicerectora del campus Manresa de la UVic-UCC, Sílvia Mas, la regidora d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, i amb la intervenció de Meritxell Molina, graduada en Educació i Neuropsicòloga, que ha ofert una breu conferència adreçada als assistents titulada ‘Trencar barreres depèn únicament de nosaltres’. Mas ha felicitat els participants en la convocatòria per la qualitat dels treballs presentats, per les seves aportacions ‘que sumen i enriqueixen la recerca. Aquesta és la grandesa del coneixement’. De la seva banda, Mercè Rosich ha agraït a la universitat que aposti per aquest reconeixement als alumnes de batxillerat i especialment a les empreses patrocinadores, fet que demostra ‘que creuen en el talent dels joves’.

En la conferència, Meritxell Molina ha parlat de la seva trajectòria vital d’encerts i fracassos i de la seva voluntat de fer recerca i d’emprendre després d’una infantesa molt complicada. La seva intervenció volia transmetre als joves la idea que tot el que s’aprèn suma i dóna valor a una persona, fins i tot els fracassos, i ho ha resumit afirmant que ‘la vida és una muntanya russa d’aprenentatges’.

alberginies amb suc

Albergínies amb suc

alberginies amb suc

Ingredients:
 • 8 – Albergínies petites
 • 2 – Cebes
 • Un gra – All
 • 3 – Tomàquets
 • 1 copa – Vi blanc
 • 1 fulla – Llorer
 • Uns brins – Safrà
 • 4 – Ous durs
 • Farina
 • Oli
 • Sal
 • Aigua
Preparació:
Partiu les albergínies per la meitat i feu uns talls a la polpa.
Enfarineu-les i fregiu-les lleugerament.
Feu un sofregit amb la ceba, l’all, el llorer i el tomàquet.
Mulleu amb el vi i deixeu-lo reduir.
Afegiu-hi les albergínies, el safrà i aigua que a penes cobreixi.
Deixeu-ho bullir fins que les albergínies estiguin cuites.
Una mica abans d’acabar afegiu-hi els ous durs partits per la meitat.
Categoria: Verdures.
Font: Corpus Culinari Català
Nens i nenes a l'escola // Imatge extreta del web Gencat.cat

Vistiplau al nou model d’informe d’avaluació als alumnes de primària

Les escoles aplicaran el nou model aquest final de curs

Nens i nenes a l'escola // Imatge extreta del web Gencat.cat
Nens i nenes a l’escola // Imatge extreta del web Gencat.cat
El Govern ha donat el vistiplau al nou model d’informe d’avaluació per als alumnes de l’educació primària que els centres educatius catalans aplicaran aquest final de curs. L’avaluació per competències suposa situar l’alumne com a protagonista del seu aprenentatge i l’ajuda a ser més competent. Aquest  nou model es basa en les competències bàsiques fixades al currículum i deriva de l’Ordre d’avaluació de l’educació primària aprovada el 2016.
L’ordre d’avaluació posa èmfasi en l’avaluació formativa que identifica les dificultats al llarg del procés educatiu i permet prendre les decisions oportunes per assolir els objectius
El nou sistema avaluatiu es basa en els termes següents: assoliment excel·lent, assoliment notable, assoliment satisfactori i no-assoliment
Per donar a conèixer els continguts i objectius de les avaluacions per competències entre les famílies, el Departament d’Ensenyament ha elaborat un document informatiu que es repartirà als centres.
Les avaluacions abasten els àmbits següents:
-        lingüístic
o   llengua i literatura catalanes
o   llengua i literatura castellanes
o   aranès (a Aran)
o   llengua estrangera
-        matemàtic
-        coneixement del medi
o   natural
o   social i cultural
-        artístic
o   visual i plàstica, música i dansa
o   dansa
-        educació física
-        educació en valors
o   valors socials i cívics
o
o   religió
A final de cicle, 2n, 4t i 6è d’educació primària també s’avaluaran els àmbits d’aprendre a aprendre; autonomia, iniciativa personal i emprenedoria; i digital.
En cadascun dels àmbits, el nou sistema avaluatiu es durà a terme amb els termes següents:
-        Assoliment excel·lent
-        Assoliment notable
-        Assoliment satisfactori
-        No-assoliment
Informes per als centres i per a les famílies
Els documents informatius donen a conèixer a les famílies els diferents canals de comunicació de què disposen amb les escoles, com ara les reunions col·lectives, les entrevistes individuals o els informes escrits. Pel que fa als informes escrits, al final de cada trimestre el centre fa el seu model propi amb la informació de l’alumne, la seva evolució en l’aprenentatge, els aspectes personals i les mesures de suport, en cas que calgui. A final del curs els centres hauran de formalitzar l’informe oficial on s’explicita el grau d’assoliment de les competències, i que enguany es farà a partir dels nous termes establerts.
La promoció dels alumnes també és un aspecte que s’exposa. Així, s’explica en què consisteix la promoció –el pas de curs- i la possibilitat de promocionar amb dificultats d’assoliment en cas que el professorat consideri que amb els suports corresponents l’alumne pot assolir els aprenentatges. També es contempla la possibilitat que un alumne romangui un curs més al llarg de tota l’etapa d’educació primària; i en cas d’alumnes amb altes capacitats el poder flexibilitzar la permanència en un curs en tota l’etapa. Per a tots dos casos l’alumne ha de disposar d’un pla individualitzat en cas que no en disposi.
Finalment, s’informa dels diferents documents oficials d’avaluació existents: l’expedient acadèmic, l’acta d’avaluació de final de curs, l’historial acadèmic de l’educació primària, l’informe individualitzat de final d’etapa i l’informe personal per trasllat durant el curs en cas de trasllat de centre.
instagram 2017.05.31

Moments eterns i únics (Cantonigròs); (@mpujol22)

Una publicación compartida de Informa.cat (@informa.cat) el

Segueix-nos a instagram (@informa.cat) i etiqueta les teves fotos amb el hashtag #informacat.

La teva foto podrà ser una de les publicades en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa

Puigdemont Mediapro Palau Robert

“ Mediapro Live, la revolució en directe”

Exposició oberta fins al 24 de setembre al Palau Robert

Puigdemont Mediapro Palau Robert
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va inaugurar ahir a la tarda al Palau Robert l’exposició Mediapro Live, la revolució en directe, una mostra que pretén descobrir l’esforç humà i la revolució tecnològica que permet portar informació i entreteniment a tot arreu amb una immediatesa total.
Després de visitar els diferents espais de l’exposició, el cap de l’Executiu ha assegurat que el país sent una gran “admiració per una empresa com Mediapro que avui és motor del sector audiovisual a Europa”. Un referent que destaca, ha dit, per la gran capacitat tecnològica i per haver sabut “posar ànima i narrativa” en aquesta exposició a una temàtica que per sí és freda.
“Felicitats perquè tenim al país un referent internacional en la cultura d’arreu del món, que és com dir en la civilització del segle XII”, ha declarat Puigdemont, que ha afegit que gràcies al fet que avui no hi ha barreres en la comunicació un país petit com el nostre, amb un gran talent, pot aspirar a contribuir en primera persona en aquest àmbit”.
 
El president ha visitat la mostra acompanyat dels socis fundadors de Mediapro, Tatxo Benet i Jaume Roures, i del director general de difusió, Ignasi Genovés. En l’exposició, que estarà oberta fins al 24 de setembre, s’hi poden veure, entre d’altres coses, les imatges més icòniques dels darrers 20 anys, visualitzar una projecció del que significa un Barça-Real Madrid en una carpa instal·lada al jardí del Palau Robert o visitar la unitat mòbil més gran d’Espanya.
temperatura mitjana 1950-2016

1’6 º d’augment de la temperatura i lleugera disminució de la precipitació

Des de 1950

temperatura mitjana 1950-2016

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha publicat la desena edició del Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics (BAIC-2016), que avalua l’evolució recent del clima de Catalunya a partir de l’anàlisi de diferents indicadors de canvi i variabilitat climàtics.
 
En aquest butlletí s’utilitzen sèries climàtiques d’àmplia cobertura temporal que han superat rigoroses tècniques d’anàlisi de qualitat i d’homogeneïtat, i que asseguren una bona anàlisi de l’evolució del clima a Catalunya durant els darrers decennis. Per fer aquesta anàlisi, s’han estudiat 23 sèries de temperatura i 70 de precipitació que cobreixen el període 1950-2016, i que són un bon testimoni del canvi climàtic apreciat al conjunt del país.
L’any 2016, el cinquè any més càlid
2016 ha estat un any càlid, amb una anomalia de +1,5 °C respecte al període 1961-1990, essent el cinquè més càlid des de 1950, darrera de 2015, 2006, 2014 i 2011. Es manté, doncs, el clar predomini d’anys càlids (anomalies positives) durant els tres darrers decennis. L’hivern 2015-16 fou el segon més càlid des de 1950, amb una anomalia de +2,5 ºC respecte la mitjana climàtica
Pel que fa a la precipitació, 2016 es pot qualificar d’any sec, ja que s’ha acumulat un 16% menys de precipitació respecte de la mitjana climàtica, convertint-se en el 19è any més sec des de 1950.
Clar augment de la temperatura i lleugera disminució de la precipitació des de 1950
Com a resultats generals per a tot el període estudiat (1950-2016), es pot afirmar que la temperatura mitjana anual de Catalunya ha augmentat clarament a un ritme de +0,24 °C/decenni (valor estadísticament significatiu), essent més marcat el ritme d’augment de la temperatura màxima (+0,30 °C/decenni) que el de la temperatura mínima (+0,18 °C/decenni). A més, totes les estacions de l’any presenten una tendència estadísticament significativa a l’augment de la temperatura, més elevat a l’estiu (+0,35 °C/decenni) i menys a l’hivern (+0,20 °C/decenni). El comportament de la precipitació no és tan clar, i el seu valor mitjà anual mostra una lleugera tendència a la reducció, -1,7 % per decenni (valor, però, sense significació estadística). L’única estació de l’any amb una tendència estadísticament significativa és l’estiu, amb una disminució de la precipitació de -5,0 % per decenni.
El nivell del mar a l’Estartit (el Baix Empordà) ha augmentat 3,5 cm/decenni en els darrers 27 anys (1990-2016), i la temperatura de l’aigua del mar en els primers 50 metres de fondària, també a l’Estartit, ha augmentat a un ritme de +0,3 °C/decenni en els darrers 43 anys (període 1974-2016).
 
En el BAIC 2016 es mostra també el resultat de calcular tot un conjunt d’índexs climàtics a 23 sèries de temperatura i precipitació repartides pel territori i cobrint el període 1950-2016. Aquests índexs aporten informació sobre l’evolució dels extrems climàtics i es basen en l’anàlisi de dades a resolució diària. Com a resum, les 23 sèries indiquen una tendència clara i significativa d’aquells índexs que reflecteixen millor l’augment de la temperatura experimentat, però no ofereixen resultats concloents i generalitzables en relació a la precipitació. Es manté, doncs, el comportament d’aquests índexs observats a les darreres edicions del BAIC.
Concretament hi ha quatre índexs (“Dies d’estiu”, “Nits càlides”, “Dies càlids” i “Indicador de durada de ratxa càlida”) que presenten tendències positives estadísticament significatives en totes les sèries estudiades. Els índexs “Dies freds” i “Nits fredes” mostren una tendència clara a la disminució pràcticament arreu. A destacar també els increments (significatius a gairebé tot el territori) experimentats en els índexs “Dies de calor”, “Nits tropicals”, “Màxima de la temperatura màxima” i “Amplitud tèrmica anual”. La resta dels índexs relacionats amb la temperatura donen, en general, tendències comunes per a totes les sèries estudiades, encara que no tots els resultats arriben al nivell de significació estadística demanat.
Dos observatoris històrics
Es presenta també l’evolució de 30 índexs climàtics relacionats amb la temperatura i la precipitació als dos punts amb les sèries més llargues i completes del país: l’Observatori de l’Ebre (1905-2016) i l’Observatori Fabra (1913-2016). Hi ha alguns índexs que presenten una tendència estadísticament significativa i del mateix signe a ambdós observatoris; així, disminueixen els índexs “Dies de glaçada”, “Nits fredes”, “Dies freds” i “Indicador de durada de ratxa freda”, i augmenten els índexs “Dies d’estiu”, “Nits tropicals”, “Màxima de la temperatura màxima”, “Mínima de la temperatura màxima”, “Mínima de la temperatura mínima”, “Nits càlides”, “Dies càlids”, “Indicador de la durada de la ratxa càlida” i “Amplitud tèrmica anual”.
També es detecta un augment significatiu en les hores de sol efectives (per al període comú 1968-2016). Pel que fa als índexs relacionats amb la precipitació, només s’observa coincidència dels dos observatoris en la tendència negativa (disminució) estadísticament significativa de l’índex “Dies de neu”.
 
Amb aquesta nota de premsa s’adjunta un resum executiu del BAIC-2016, que també es pot consultar a la pàgina web de l’SMC (http://www.meteo.cat/wpweb/climatologia), juntament amb la totalitat de l’informe.
precipitacio mitjana 1950-2016
alberginia arrebossada

Albergínies arrebossades

alberginia arrebossada

Ingredients:
 • 4 – Albergínies
 • 2 – Ous
 • Farina
 • Sal
 • Oli
 • Aigua
Preparació:
Talleu les albergínies a rodelles. Deixeu-les una estona amb aigua i sal.
Escorreu-les, eixugueu-les, passeu-les per farina i ou batut, i fregiu-les amb oli ben calent.

Variacions:
Aquest sistema es pot utilitzar amb altres verdures: carbassons, calçots (vegeu calçots arrebossats), bròquil (vegeu bròquil arrebossat), coliflor, ceba, carxofes.
També es poden empanar amb pa ratllat.
Una altra opció és enfarinar-les, mullar-les amb aigua freda i fregir-les seguidament amb oli molt calent. Un cop eixugades les albergínies, passeu-les per farina, suqueu cada tall en aigua freda i passeu-les directament a l’oli calent.

Altres noms:
Albergínies amb gavardina.

Categoria: Verdures.
Font: Corpus Culinari Català