CECOT Santi Vila

CECOT exposa al conseller Santi Vila les seves preocupacions

Sobre formació, cooperació publicoprivada i el preu de l’energia

CECOT Santi Vila

El conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, va reunir-se ahir al migdia amb els membres del Comitè Executiu de l’entitat, encapçalats pel seu president, Antoni Abad, amb l’objectiu de mantenir un intercanvi d´impressions sobre diferents aspectes relatius al món de l’empresa i analitzar la repercussió i l’impacte d’aquests aspectes sobre el desenvolupament del teixit econòmic i empresarial del nostre país. Vila ha agraït poder conèixer de primera mà l’opinió dels representants de l’economia productiva i s’ha posat a disposició per tal de desenvolupar propostes que millorin la competitivitat de les empreses del país. A la trobada també hi ha participat el secretari general del Departament d’Empresa i Coneixement, Pau Villòria, i el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio.

Durant la reunió els assistents han parlat del paper de les administracions en el binomi competitivitat-país i la importància d’establir bases i processos de treball per una cooperació publicoprivada ben fonamentada, ben entesa i beneficiosa per al conjunt. “Hi ha bons exemples sistemes de cooperació publicoprivada en determinats sectors que estan donant resultats positius per a col·lectius, sectors o territoris i que haurien d’esdevenir models de referència”, ha argumentat Abad.

Els màxims representants de l’entitat han exposat al conseller la necessitat d’un nou model per la gestió de la formació professional i per la professionalització continua de les plantilles. Després de molt treball d’anàlisi per definir un nou model de formació més coherent i amb la realitat empresarial que tenim, ha donat el seus fruits i gran part de la feina realitzada ha estat recollida per la CEOE en el Libro Blanco de la Formación en el Trabajo. “Un document que tot just ha vist la llum aquest mes de maig i dels que en sentirem parlar força en els propers anys”.  El Llibre Blanc de la Formació consolida una proposta empresarial única per un nou model de Formació Professional. Aquest aposta per una modificació en profunditat de l’actual sistema, mitjançant un conjunt de mesures objectives i independents, basades en les dades i experiències dels últims anys i en l’anàlisi dels models dels països del nostre entorn.

I aquest, el de la formació, juntament amb l’energia són els dos aspectes clau que la Cecot ha demanat al conseller reforçar i donar més pes dins del Pacte Nacional per a la Indústria. Abad ha detallat a Vila les accions preses per la Cecot, en especial en els darrers anys, en l’àmbit de l’energia. En aquest sentit, Abad ha recordat la denúncia per Ajuts d’Estat que la Cecot, el Consejo Intertextil Español i el Centre Metal·lúrgic van presentar el mes de juliol del 2015 a instàncies europees en relació a la gestió del magatzem de gas CASTOR. En paral·lel les organitzacions van demanar el Ministre Soria deixar sense efecte l’aplicació del cobrament dels 1.350 M d’euros a la constructora i concessionària i els interessos derivats previst per l’1 de gener de 2016, fins que la Comissió Europea emetés la seva resolució a la denúncia. Una denúncia que està fent el seu procés i encara està oberta Brussel·les. Seguint en l’àmbit de l’energia, el president de la Cecot ha informat també de les accions dutes a terme amb els diferents grups parlamentaris per impulsar accions de defensa per l’Autoconsum energètic, així com la recent denúncia presentada al Síndic de Greuges de Catalunya, juntament amb el CEDAC, la Confederació Catalana de la Fusta i la FEM en relació a la reforma dels peatges de les línies de distribució de tensió que exclou sense raons objectives o tècniques, 3.277 empreses catalanes presents en xarxes de 25  kV de tensió. La Cecot està col·laborant amb la Plataforma kv25 per aconseguir que s’apliqui la tarifa 6.2 per aquestes empreses catalanes i millorar la seva competitivitat.

Durant la trobada s’han tractat altres temes com la consolidació del model definitiu dels Centres Tecnològics i l’R+D+i o el fet d’anticipar-se a la manca de perfils professionals per cobrir determinats llocs de treball especialitzats o d’oficis. Tenint en compte les dades i indicadors de la borsa de treball de la Cecot i el perfil de les persones a l’atur, el secretari general de l’entitat, David Garrofé ha anticipat a l’equip del conseller que si no es posen mesures amb celeritat es pot donar el cas d’haver de tornar a recórrer a la selecció en origen per determinats perfils professionals. “Amb l’alt volum de persones que encara tenim a l’atur és de molt mal dir que en els propers anys incrementarà el nombre d’empreses que necessitaran perfils de especialitzats en oficis que ja, a dia d’avui com és el cas de soldadors de tig o de mig, està costant cobrir amb població d’aquí”. Per aquest motiu, Garrofé ha tornat a insistir, durant la trobada, de la necessitat de reformular el sistema de formació professionalitzadora, implicant els agents econòmics, socials, educatius i administració per posar mesures consensuades des d’una gestió centralitzada amb àmplia participació d’aquests.

caixabank-2

CaixaBank renova la seva presència a l’índex de sostenibilitat FTSE4*Good

Per setè any consecutiu

caixabank-2

CaixaBank ha tornat a ser inclosa, per setè any consecutiu, en el FTSE4*Good Index Series, el prestigiós índex borsari de sostenibilitat empresarial del món que analitza l’evolució de les companyies segons els factors anomenats ESG (mediambientals, socials i de govern corporatiu).

L’entitat financera ha aconseguit mantenir la seva valoració un any més (4,2 punts sobre 5), la qual cosa reafirma la seva política en matèria de Responsabilitat Social Corporativa i suposa un reconeixement a les diferents iniciatives que en aquesta matèria està desenvolupant de forma estratègica i transversal dins de la companyia.

Les empreses incloses en aquest índex, creat per la borsa de Londres el juliol de 2001, han de complir certs requisits relatius a àmbits com el medi ambient, les relacions amb grups d’interès, els drets humans, els proveïdors, la prevenció de la corrupció i les polítiques contra el canvi climàtic. Des del seu llançament, aquest índex s’ha convertit en una eina indispensable per als inversors que busquen companyies que estiguin compromeses amb els estàndards responsables globalment acceptats i que contribueixin al seu desenvolupament a escala mundial.

L’índex FTSE4*Good està dissenyat per ajudar a inversors a integrar factors ESG en les seves decisions d’inversió. L’índex identifica a les empreses cotitzades que gestionen millor els riscos ESG i s’empra com a base per a fons, productes estructurats i com a referència de rendiment. Els criteris FTSE4*Good es desenvolupen a partir d’un extens procés de consulta amb el mercat i s’actualitzen anualment, basant-se exclusivament en dades públiques, fet que contribueix a una major transparència en la valoració.

saltat de bolets

Saltejat de bolets amb guarnició

saltat de bolets

Preparem una recepta amb proteïnes vegetals, de fàcil preparació i curta elaboració. En aquest cas serà un primer plat, vegem:

Ingredients 2 pax
• 2 patates
• 200 gr. bolets variats (xiitake, boletusedulis)
• 50 gr. mongetes tendres
• Sal, oli d’oliva, pebre

Elaboració
Rentar, pelar i tallar les patates a daus. Bullir en aigua amb sal, juntament amb les mongetes verdes tallades en porcions petites durant aproximadament 10 minuts (la cocció variarà segons la mida de la patata i la mongeta). Escórrer i reservar.
Saltar els bolets i afegir sal.
Emplatem usant un cèrcol, al centre del bol col·loquem una base de patata, sobre aquesta, els bolets. Per fora del cèrcol, col·loquem les mongetes tendres. Retirem el cèrcol. Acabem molent pebre sobre els bolets i ruixant amb oli d’oliva el conjunt.

Autor:dlcocinaygastronomia.com

Pla Inuncat // Imatge del web de Pixabay

Protecció Civil activa en Alerta el pla d’emergències INUNCAT

Davant la previsió de pluges intenses d’avui

Pla Inuncat // Imatge del web de Pixabay
Pla Inuncat // Imatge del web de Pixabay
Protecció Civil ha activat en Alerta el pla d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya SMC de pluges intenses avui dijous que poden ser generalitzades al litoral de Barcelona des del matí. L’episodi afectará també les comarques de l’interior de Barcelona, del litoral de Tarragona i a les de Girona. Es poden produir incidències localment per acumulació d’aigua en zones urbanes i amb el pas de les hores es pot produir l’increment de rius i rieres.
El Servei Meteorològic preveu que les precipitacions puguin superar la intensitat de 20 l/m2 en 30 minuts durant el dia, entre les 8h i les 20h. Per tant, es pot produir no només, xàfecs forts, sinó també una acumulació important d’aigua amb el pas de les hores. Els xàfecs poden anar acompanyats de tempesta i localment de pedra. A més, a les zones més afectades per la pluja intensa es podrien acumular més de 50 l/m2 en tot l’episodi.
Des de Protecció Civil es recomana molta precaució a la ciutadania en la mobilitat a les carreteres i carrers de les ciutats més afectades, especialment a prop de rieres i rius, passos soterrats i zones inundables.
Abans de que comencin les pluges és recomanable que reviseu la teulada i mantingueu nets els baixants i desguassos d’aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis, per evitar inundacions. En soterranis i locals amb possibilitats d’inundació, cal que prevegeu mesures de protecció.  Cal també evitar aparcar els vehicles en les rieres, especialment a les zones properes a la desembocadura, on més cabal i amb més força es pot acumular.
Un cop comencin les pluges Protecció Civil de la Generalitat aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i eviteu travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Extremeu les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius.
 Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant fortes pluges a interior.gencat.cat/inundacions i davant tempestes a interior.gencat.cat/tempestes.
instagram 2017.08.31

Yellow (Fornells de la Selva);(@sbartroli)

Una publicación compartida de Informa.cat (@informa.cat) el

Segueix-nos a instagram (@informa.cat) i etiqueta les teves fotos amb el hashtag #informacat.

La teva foto podrà ser una de les publicades en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa

Serret Pla Nacional Alimentari

Pacte Nacional per a la Política Alimentària de Catalunya

Agricultura i sector productor es comprometen a treballar-hi

Serret Pla Nacional Alimentari

Assolir el consens de la majoria dels agents i institucions per a impulsar una Política Alimentària i de Desenvolupament Rural i Marítim de país basada en la producció local d’aliments i la gestió sostenible del medi,que contribueixi a la cohesió socioeconòmica del territori i a la sobirania alimentària de Catalunya. Amb aquest objectiu, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, s’ha reunit amb representants del sector productor –membres de la Taula Agrària i del Centre de la Propietat Forestal- per assentar les bases d’un futur Pacte Nacional que reconegui i comparteixi els objectius d’aquestes polítiques.
El Departament d’Agricultura i el sector productor s’han compromès a treballar conjuntament en aquest Pacte Nacional, que ha de permetre articular una política agrària, pesquera, forestal i alimentària pròpia, amb una visió àmplia i transversal des de la producció fins al consumidor, que doni protagonisme a la producció local d’aliments i a la nostra cultura gastronòmica, que vetlli per la sanitat, la seguretat i la qualitat, i promocioni dietes saludables a partir de produccions i aliments sans i sostenibles que contribueixin al desenvolupament del país.
La consellera Serret ha destacat la “importància d’establir, com a país, una política alimentària compartida amb tota la societat, construïda des de la producció i arrelada al territori. L’alimentació és una política bàsica de qualsevol societat i Catalunya ha de ser conscient del seu patrimoni”. “Per això”, ha subratllat la consellera, “és important tirar endavant un Pacte Nacional d’aquestes característiques, que ens permeti fer front als reptes del segle XXI”.
La d’avui ha estat una primera  reunió amb representants dels sindicats Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), i del Centre de la Propietat Forestal (CPF), a la qual seguiran altres trobades amb diferents col·lectius, com ara el pesquer i l’aqüícola.
Tal i com s’ha acordat en la reunió, la proposta que es concerti amb els sectors productors serà traslladada al Consell Català de l’Alimentació (CCA), òrgan consultiu i participat pels diferents àmbits de Govern i representants de la societat civil concernits amb l’alimentació, aprovat pel Govern i que es constituirà en els propers dies.

 
upf gustavo deco

L’estimulació cerebral profunda alleuja els símptomes del Parkinson

upf gustavo deco

L’estimulació cerebral profunda o DBS (Deep Brain Stimulation) ha alleujat els símptomes de més de 150.000 pacients que pateixen Parkinson. No obstant això, els mecanismes funcionals d’aquest tractament no han estat aclarits del tot. Ara, gràcies als esforços recents d’un grup internacional d’investigadors, s’han descrit aquests mecanismes en un article publicat aquest mes d’agost a la revista Scientific Reports, titulat Uncovering the Underlying mechanisms and whole-brain dynamics of deep brain stimulation for Parkinson ‘s disease.

La investigació ha estat dissenyada i portada a terme per Víctor Saenger i Gustavo Deco, membres del Centre de Cognició i Cervell (CBC) de la UPF, i Morten Kringelbach, de la Universitat d’Oxford, al Regne Unit. Els resultats demostren que el tractament per DBS en el nucli subtalàmic (NST) en pacients amb Parkinson equilibra les dinàmiques cerebrals globals.

En l’estudi, els investigadors han mesurat l’activitat cerebral usant la tècnica de Ressonància Magnètica Funcional en deu pacients amb Parkinson abans i durant el tractament DBS. A través de models matemàtics cerebrals a gran escala han estat capaços de mostrar els efectes globals que aquesta estimulació crea. També s’ha aplicat estimulació artificial en un cervell simulat exposant aquelles regions cerebrals que mostren una major eficàcia del tractament.

“Aquest mètode permet entendre quines regions són les encarregades de canviar l’activitat cerebral de pacients amb Parkinson al tipus d’activitat trobada en persones sanes. Es tracta del primer estudi que demostra que el tractament DBS, tot i ser localitzat, crea un efecte global“, afirma Victor Saenger, investigador del Centre de Cognició i Cervell de la UPF i primer autor de l’article. I afegeix que “aquest mètode ens permet també entendre per què el tractament DBS és tan efectiu. Ara podrem trobar regions d’estimulació més efectives sense la necessitat de fer intervencions clíniques “.

Segons Morten Kringelbach, de la Universitat d’Oxford, “la perspectiva d’aquest estudi demostra que ara som capaços d’usar models computacionals d’activitat cerebral per simular els efectes d’estimulacions cerebrals i així predir el resultat. A llarg termini, esperem utilitzar aquests mètodes per fer intervencions personalitzades per a un benefici individualitzat”. Tot i això, adverteix que “és molt important considerar els riscos i els aspectes ètics d’usar una cosa tan invasiva com el mètode DBS”.

Parkinson, una malaltia que afecta 10 milions de persones a tot el món

El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa que afecta almenys 10 milions de persones arreu del món. Fins al moment no es coneix cap cura definitiva, tot i que s’ha demostrat que el mètode DBS en el nucli subtalàmic (NST) ha alleujat els símptomes de més de 150.000 pacients. L’eficàcia d’aquesta regió es va descobrir fa gairebé tres dècades, el 1989, pel neurocirurgià i professor Tipu Aziz de la Universitat d’Oxford, un dels co-autors d’aquest treball. Juntament amb el professor Alan Crossman, de la Universitat de Manchester, van descobrir que lesionar l’NST en primats no humans alleujava els símptomes de la malaltia. Tot i l’alta eficàcia clínica, els mecanismes funcionals havien restat ocults fins ara.

L’ús de models computacionals cerebrals a gran escala

Els grans avenços tecnològics dels últims anys permeten modelar acuradament l’activitat cerebral humana de manera global. Aquests models utilitzen informació de l’estructura i funció cerebral mesura amb Ressonància Magnètica per replicar i simular aquesta activitat en un ordinador. Aquests al seu torn, s’han convertit progressivament en bons predictors d’activitat cerebral. Aquesta característica única permet explorar de manera racional i fonamentada noves zones d’estimulació.

Treball de referència:
Victor Saenger et al. “Uncovering the Underlying mechanisms and whole-brain dynamics of deep brain stimulation for Parkinson ‘s disease“, Scientific Reports, August 2017. DOI:10.1038/s41598-017-10003-y

peus_de_porc_farcits_de_bolets

Peus de porc farcits de bolets

peus_de_porc_farcits_de_bolets

Ingredients:
 • 4 – Peus de porc bullits
 • 1 – Mantellina de porc
 • 1/2 kg – Bolets
 • 4 – Cebes mitjanes
 • 2 – Pastanagues
 • 2 – Tomàquets
 • 3 grans – All
 • Julivert
 • Timó
 • 1 copa – Vi ranci
 • Farina
 • Sal
 • Pebre
 • Oli
 • Brou de bullir els peus
 • Per fer la picada:
 • Ametlles o pinyons
 • 2 – Galetes o carquinyolis
Preparació:

Per bullir els peus:
Socarreu els peus de porc, renteu-los i bulliu-los amb la ceba, el manat d’herbes (llorer, farigola, sajolida), uns grans de pebre i sal. Un cop bullits, escorreu-los bé.

Salteu els bolets amb una mica d’all i julivert.
Feu un sofregit amb dues cebes, afegiu-hi els bolets trossejats i salpebreu-ho.
Desosseu els peus, farciu-los amb els bolets i emboliqueu-los amb la mantellina.
Enfarineu-los i fregiu-los fins que estiguin daurats.
Feu un sofregit amb les altres dues cebes, les pastanagues i els tomàquets.
Feu una reducció del vi ranci, cobriu-ho amb el brou de bullir els peus i deixeu-ho coure tot junt una mitja hora.
Poseu en una cassola els peus, la salsa colada i la picada, i deixeu-ho 10 minuts més.

Variacions:
També es poden farcir els peus de cargols o de carn amb bolets.
També es poden farcir de botifarra crua i negra.
En lloc d’embolicar-los amb la tela de fetge es poden embolicar amb una fulla de col o d’enciam, lligar-los, enfarinar-los i fregir-los.
També es poden cobrir de beixamel i gratinar.

Categoria: Carns.
Font: Corpus Culinari Català