precipitacio agost 17

Càlid i sec

El mes d’agost a Catalunya

precipitacio agost 17

La meteorologia de l’agost ha estat marcada per l’omnipresent presència de l’anticicló Atlàntic en superfície que va afavorir l’estancament de la massa d’aire càlida tropical en els nivells més baixos de la troposfera. Aquesta configuració anticiclònica no tenia el seu reflex en els nivells mitjans de la troposfera, on va dominar durant gran part del mes el flux zonal (vent de l’oest), que va afavorir els pas de sistemes frontals que van provocar tempestes repartides molt irregularment pel territori. Aquesta dinàmica es va trencar a partir del dia 25, quan una pertorbació es va desenganxar del corrent general provocant precipitacions molt intenses a la península Ibèrica i va acabar afectant la meitat oest de Catalunya. La precipitació es va fer més general els dies 30 i 31 d’agost amb l’arribada d’un sistema frontal amb precipitació intensa especialment al quadrant nord-est del país.
 
Calor molt intensa fins al 5 d’agost
Catalunya va patir un episodi de calor molt intensa durant els primer dies del mes d’agost, el més important des de l’excepcional onada de calor del juliol de 2015. Tot i que aquesta vegada els valors de temperatura no van estar, en general, tan elevats com en aquella ocasió, cal destacar la persistència de la calor. L’episodi va estar provocat per la presència d’una dorsal anticiclònica a nivells mitjans sobre la península Ibèrica, acompanyada d’una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica, en una típica situació d’onada de calor a Catalunya.
·         El dijous 3 al matí es van superar àmpliament els 35 °C de màxima en alguns sectors del litoral, des del Baix Ebre fins al Barcelonès, abans que la marinada suavitzés la temperatura durant les hores centrals del dia. Per exemple, a les 10.21h del matí es van registrar fins a 37,2 °C a Cunit (Baix Penedès), un valor inèdit en els 11 anys de dades d’aquesta estació. Durant l’episodi es van assolir o superar els 39 °C de temperatura màxima als indrets típicament més calorosos del país en aquesta mena de situacions, com ara la Ribera d’Ebre, el pla de Bages, el Priorat, el pla de Lleida, la conca de Tremp i la plana de Vic.
·         Cal remarcar que 164 de les 181 estacions de la XEMA (91%) van superar almenys un dia el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor, definit com el percentil 98 de la temperatura màxima diària dels mesos d’estiu (juny-agost). D’altra banda, 76 de les 181 estacions van superar el llindar de calor com a mínim 3 dies consecutius, de manera que a bona part del país es va viure una autèntica onada de calor.
·         Els dies 3 i 4 d’agost es van registrar rècords de temperatura màxima en un mes d’agost a 14 de les 139 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades. D’aquestes, la meitat van superar fins i tot la temperatura més alta de tota la seva sèrie. Cal destacar especialment el cas d’Aldover (Baix Ebre), que va registrar 40,2 °C, la primera vegada que supera els 40 °C en 22 anys de dades.
·         La temperatura nocturna va ser especialment alta, amb diverses nits tropicals consecutives (temperatura mínima superior a 20 °C) a molts sectors de l’interior i fins a zones relativament elevades del Prepirineu, a banda del litoral i del prelitoral. Entre el dia 31 de juliol i el 5 d’agost, 12 de les 139 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van igualar o superar la temperatura mínima més alta de tota la seva sèrie. Cal destacar l’estació del Poal (Pla d’Urgell), que al llarg dels seus més de 27 anys de dades no havia registrat mai una temperatura mínima tan elevada com la del 31 de juliol (22,9 °C).
 
 
Tempestes 5 i 6 d’agost
El pas d’una línia d’inestabilitat en altura i la calor intensa en superfície van provocar la formació de tempestes que van afectar el Pirineu i el Prepirineu.
·         Van afectar molt especialment la Val d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. En aquests sectors es van arribar a recollir més de 50 mm, amb alguns màxims de més de 80 mm a sectors d’alta muntanya. La precipitació més destaca registrada a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van ser: 89,2 mm a Bonaigua (2.266 m) al Pallars Sobirà; 87,5 mm al Lac Redon (2.247 m) i 68,3 mm a Vielha a la Val d’Aran.
·         Dues estacions van superar el llindar d’SMP per intensitat de pluja (20 mm en 30 minuts): 26,8 mm al Lac Redon (2.247 m), a la Val d’Aran, i 24,9 mm a Espot (2.519 m), al Pallars Sobirà, mentre que al Pont de Suert (l’Alta Ribagorça) es van enregistrar 2,1 mm en 1 minut.
·         La precipitació va anar acompanyada de calamarsa o pedra i sobretot de molta activitat elèctrica, que va ser un dels aspectes més destacats de l’episodi. Entre dissabte i diumenge, la  Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques va registrar un total de 4.241 llamps núvols-terra, dels quals 1.113 van caure dins del Principat. La comarca que en va rebre més va ser el Pallars Sobirà (377), seguida de l’Alta Ribagorça (150) i la Val d’Aran (147).
Refrescada del dia 9 al 12 d’agost
El pas d’un sistema frontal va provocar una baixada de la temperatura amb glaçades a la majoria d’estacions d’alta muntanya (situades entre els 2.000 i els 2.500 m) i força rècords de temperatura a la resta del país.
·         Els núvols del dia 9 d’agost van permetre que 15 de les 139 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades registressin la seva màxima més baixa en un mes d’agost. Totes són estacions de Ponent, entre les quals Raimat, la degana de la XEMA.
·         Del dia 10 al 12 d’agost 15 de les 139 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van igualar o superar la seva temperatura mínima absoluta d’agost.
·         El dia 11 d’agost a les 12.00 el radiosondatge de Barcelona va mesurar una temperatura mínima de 9,2 °C a 850 hPa. És un valor que queda prop de 8 °C per sota de la mitjana d’aquesta època. Al llarg de les dues últimes dècades (1998-2017) el radiosondatge ha registrat diverses vegades valors encara una mica inferiors a 850 hPa durant el mes d’agost, començant pels 7,2 °C del 22 d’agost del 2007.
·         El dia 9 al vespre va acabar nevant al Pirineu fins als 2.500 m, i el 10 al matí diversos sectors culminants del Pirineu català van aparèixer lleugerament enfarinats, especialment allà on la precipitació va ser més abundant i va caure fins més tard: als cims del nord del Ripollès i de la Cerdanya.
 
Final d’agost càlid i plujós
 
Del 24 al 28 d’agost vam patir cinc dies consecutius amb més de 20 °C a 850 hPa sobre Barcelona, arribant a 22,8 °C el dia 26 a les 12h UTC i el 27 a les 00h UTC.
En superfície, els dies més calorosos van ser del 27 al 30, durant els quals 70 de les 181 estacions de la XEMA van arribar a superar almenys un dia el llindar d’SMP per calor. D’altra banda, 8 estacions de la XEMA, situades a l’Empordà i en alguns punts del prelitoral, van registrar la seva temperatura màxima anual al llarg de l’episodi. Pel que fa a rècords de temperatura, hi va haver un de molt aïllat: amb 39,4 °C de màxima el 28 d’agost i una sèrie d’11 anys, Sant Sadurní  d’Anoia va superar la seva màxima absoluta d’agost i de tota la sèrie (39,0 °C el 03/08/2017)
De fet, l’episodi de calor va ser conseqüència d’una pertorbació freda que es va desenganxar del corrent general i va quedar estancada a l’oest de la península Ibèrica. Malgrat que a gran part de la península, fins i tot a la part central i sud de la costa de llevant, la baixada de la temperatura i la precipitació van ser destacades, Catalunya va quedar al marge i la temperatura s’hi va enfilar com a conseqüència del vent del sud-oest. De totes maneres, entre el dia 25 i el 29 d’agost la precipitació va afectar a bona part del territori, si be aquesta va ser, en general minsa.
·         Les quantitats més importants van afectar al Prepirineu central destacant els següents registres mesurats a les estacions gestionades per al SMC: 36,1 mm al Port del Comte (2.316 m) al Solsonès; 26,7 mm a Alinyà (l’Alt Urgell).
·         A Alinyà el dia 27 es van enregistrar 24,3 mm en 30 minuts, superant el llindar d’SMP per intensitat de pluja (20 mm en 30 minuts) i un registre de 2,6 mm en un minut.
La pertorbació va quedar engolida per a un front atlàntic durant el dia 30 que va creuar el terç nord de la península Ibèrica afectant Catalunya amb precipitació intensa els dies 30 i 31.
·         Els xàfecs més importants van afectar al Prepirineu oriental, on es van superar els 40 mm al Ripollès i la Garrotxa, tal com assenyalen els següents registres mesurats a les estacions gestionades per al SMC: 59,7 mm a Campdevànol (XOM); 54,0 mm a Ripoll (XOM); 43,2 mm a Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries, totes quatre estacions ubicades al Ripollès, i  41,5 mm a Olot (la Garrotxa).
·         A Lladurs (el Solsonès) i Malgrat de Mar (el Maresme) amb 27,5 mm i 25,2 mm en 30 minuts, respectivament, el dia 30 van superar el llindar d’SMP per intensitat de pluja. Cal remarcar que a Malgrat de Mar es va enregistrar una màxima minutal de 3,2 mm.
Agost càlid a Catalunya
El període s’ha de qualificar de termomètricament càlid a Catalunya, especialment a la meitat nord. El mes ha estat molt càlid al massís del Montseny i Prepirineu central  (figura 1). Al conjunt del país ha estat l’agost més calorós des del 2012.
Aquestes anomalies tan destacades que s’han enregistrat al llarg del mes a Catalunya han estat fruit de la persistència anticiclònica i la massa d’aire càlida d’origen tropical que va afectar el país.
dolors bassa gent gran

1.625 noves places per a gent gran, persones amb discapacitat i persones amb malaltia mental

A la demarcació de Barcelona

dolors bassa gent gran

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha presentat aquest matí l’increment de places amb finançament públic per a persones grans, persones amb discapacitat i persones amb malaltia mental a la demarcació de Barcelona. L’han acompanyat el director general de Protecció Social, Joan Ramon Ruiz, i el director de Serveis Territorials, Eliseu Oriol.
Bassa ha explicat que el nombre de places per aquests col·lectius s’incrementa en 1.625. Això inclou tant places residencials com places d’atenció diürna i de serveis ocupacionals i, en total, suposa aproximadament un 4,5% més de places per a la demarcació de Barcelona, ha dit la consellera.
“Pel Departament que encapçalo, que les persones visquin dignament és el nostre principal objectiu. I quan fem referència a persones grans i a persones amb discapacitat o malaltia mental, encara més”. Per això, ha afegit la consellera, “des de fa un any, estem revertint les retallades per disposar de més places amb finançament públic. Un esforç que vam iniciar a finals de l’any passat creant 1.009 places col·laboradores a la demarcació i que consolidem el 2017 sumant aquestes 1.625 places noves més”.
Equitat i equilibri territorial
La consellera Dolors Bassa ha volgut destacar que “els criteris a l’hora de distribuir les places han estat bàsicament l’equitat i l’equilibri territorial, és a dir, aproximar les ràtios de tot el territori a l’objectiu de cobertura”. Bassa ha explicat que s’ha treballat juntament amb el territori per fer “una planificació acurada i realista, que cobreixi les demandes existents”.
En l’àmbit de la gent gran, s’ha incrementat tant el nombre de places residencials com de centre de dia. Així, es creen 1.080 places residencials, que permetran passar de les 19.458 places actuals a 20.538, un 5,5% més. Aquestes places es distribuiran per les comarques de l’Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Osona i Vallès Occidental.
Pel que fa als centre de dia per a gent gran, el nombre de places passarà de 5.237 a 5.345 places.
La consellera ha detallat que la ciutat de Barcelona guanyarà 699 places per a gent gran, Badalona i l’Hospitalet 54 places cadascuna, Terrassa incrementarà 34 places, Sabadell 16 i Santa Coloma de Gramenet 23.
En l’àmbit de l’atenció a les persones amb discapacitat es posen en marxa 262 places a la demarcació, que permeten passar de 10.600 a 10.862 places. Concretament:
·         41 places de servei de centre de dia ocupacional per a persones amb discapacitat intel·lectual.
·         121 places de llar residència per a persones amb discapacitat intel·lectual.
·         25 places de servei de residència per a persones amb discapacitat intel·lectual
·         40 places de servei de centre ocupacional per a persones amb discapacitat física.
·         35 places de servei de residència per a persones amb discapacitat física.
Finalment, en l’àmbit de l’atenció de les persones amb malaltia mental es crearan 175 noves places de llar residència i de llar amb suport, fet que suposarà un increment d’un 15% de places en aquest tipus de serveis.
El Departament invertirà el darrer trimestre d’aquest any més de 8,5 milions d’euros en la creació de noves places a la demarcació de Barcelona, el que suposarà 34 milions d’euros d’increment en la despesa l’any 2018.
imim maria grau

Les malalties autoimmunes incrementen el risc cardiovascular i de mortalitat

imim maria grau

Investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i de l’IDIAP Jordi Gol acaben de publicar un article on es posa en evidència que les malalties autoimmunes augmenten significativament el risc cardiovascular i de mortalitat general. Això és particularment pronunciat en persones que pateixen artritis reumatoide o lupus eritematós sistèmic. A més, s’ha vist que les malalties inflamatòries intestinals, com la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa, incrementen el risc d’ictus i el de mortalitat per qualsevol causa. L’article es publica aquest mes a la prestigiosa revista Heart.

Per portar a terme l’estudi s’ha seguit una cohort durant 6 anys que va incloure gairebé 1 milió de persones amb edats compreses entre els 35 i els 85 anys, sense antecedents de malaltia cardiovascular. Les grans dimensions de la mostra han permès estimar la incidència d’esdeveniments cardiovasculars i la mortalitat en persones diagnosticades de malalties autoimmunes. La prevalença d’algunes d’aquestes malalties  és relativament freqüent, motiu pel qual el seu impacte no és menyspreable. Així, s’estima que l’artritis reumatoide afecta entre 150.000 i 200.000 persones a Espanya i la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa a unes 100.000 persones, aproximadament.

Volíem determinar si s’incrementava el risc de patir una malaltia coronària, un ictus o la mortalitat general en persones que pateixen malalties autoimmunes de caràcter inflamatori com la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, artritis reumatoide, lupus eritematós sistèmic o espondilitis anquilosant, entre altres, i establir-ne la incidència per cada patologia” explica Maria Grau, investigadora del grup de recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l’IMIM i investigadora principal de l’article.

Els resultats de l’estudi van constatar que trastorns sistèmics del teixit connectiu -per exemple el lupus- i l’artritis reumatoide són les malalties que tenen associat un major risc cardiovascular i de mortalitat general, seguit de les malalties inflamatòries de l’intestí, com la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, que suposen un increment del risc d’ictus i de mortalitat. Tot i que estudis anteriors ja havien mostrat una relació entre les malalties inflamatòries autoimmunes cròniques amb el risc cardiovascular, l’àmplia grandària mostral i el tipus de disseny del present estudis fan que els resultats siguin més generalitzables.

Es creu que l’augment del risc cardiovascular i de mortalitat en l’artritis reumatoide i el lupus són a causa de la interacció de la inflamació, els factors metabòlics, la teràpia i els factors relacionats amb la malaltia” explica Maria Grau “i per tant, desenvolupar noves eines per a la predicció d’esdeveniments cardiovasculars que incorporin biomarcadors d’activitat de les malalties inflamatòries autoimmunes, podria ajudar a reduir la incidència d’aquests esdeveniments” afegeix.

La prevenció, la clau

La prevenció primària de les malalties cardiovasculars és una prioritat primordial de l’agenda de salut pública, ja que és la principal causa de mort al món desenvolupat i està augmentant en els països en desenvolupament. La base comuna de les malalties cardiovasculars és l’aterosclerosi, un procés degeneratiu inflamatori present durant tota la vida d’una persona.

Les malalties autoimmunes afecten a la població en l’etapa de la vida més productiva i són a més molt discapacitants. La seva detecció precoç és fonamental perquè hi ha un període, a l’inici de la malaltia, on encara es pot  evitar el dany permanent que pot derivar en altres òrgans. Una millor comprensió de la relació entre aquestes condicions i la morbiditat cardiovascular pot ajudar en l’avaluació primerenca i el maneig dels factors de risc, millorant els resultats a llarg termini dels pacients amb aquestes malalties.

Article de referència

Baena-Díez JM, Garcia-Gil M, Comas-Cufí M, Ramos R, Prieto-Alhambra D, Salvador-González B, Elosua R, Dégano IR, Peñafiel J, Grau M. The Association Between Chronic Immune-Mediated Inflammatory Diseases and Cardiovascular RiskHeart 2017.

CaixaBank

CaixaBank col·loca la seva emissió inaugural de deute sènior no preferent

Per un import de 1.250 milions d’euros

CaixaBank
CaixaBank

CaixaBank ha tancat la seva primera emissió de deute sènior no preferent, per un import de 1.250 milions d’euros. Aquesta emissió s’ha realitzat després de la recent aprovació del Reial Decret-Llei 11/2017 sobre mesures urgents en matèria financera que ha originat el nou tipus de deute de l’Ordenament Jurídic. Aquest nou tipus de deute té un ordre de prelació inferior, en cas de resolució o concurs, a la resta de crèdits ordinaris, però superior al deute subordinat i ha estat dissenyada pels reguladors per incrementar la solvència dels bancs i garantir l’existència de majors passius que absorbeixin pèrdues en cas de resolució de l’entitat.

La confiança en la solvència i lideratge de CaixaBank en el mercat ibèric, ha permès a l’emissor aconseguir una demanda superior als 3.500 milions i rebaixar el tipus d’interès en 15pbs, fins al midswap + 95 punts bàsics, des dels 110 punts bàsics oferts a l’anunci. D’aquesta manera, el cupó s’ha situat en l’1,125%. El venciment  de l’emissió és de 5 anys llarg (Gener 2023).

A més de l’elevada demanda, destaca la qualitat de les ordres per part de 200 inversors institucionals que han estat interessats pel crèdit de CaixaBank. Tanmateix, cal destacar la gran participació d’inversors estrangers, que representen el 84% de l’adjudicació, i l’excel·lent qualitat del llibre amb el 89% col·locat entre fons sobirans, fons d’inversions i companyies d’assegurances.

Aquesta nova emissió reforça la posició de l’entitat davant els futurs requeriments de MREL i reflecteix la intenció del banc de construir un matalàs de deute “bail-inable” per augmentar la protecció de creditors sèniors i depositants en el context de BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive), al mateix temps que incrementa també els actius líquids d’alta qualitat del grup CaixaBank que, a 30 de juny, arribaven als 50.000 milions d’euros amb un Liquidity Coverage Ratio (LCR) del 208%, molt per sobre del mínim requerit del 80% per 2017.

Sisena emissió de l’any

L’entitat completa així la seva sisena emissió de deute institucional en 2017 i és l’únic emissor espanyol que, en 2017, ha accedit al mercat en tots els formats de deute, després d’haver emès cèdules hipotecàries, deute sènior, deute subordinat Tier 2, participacions preferents eventualment convertibles en accions (Cocos) i el nou instrument de deute sènior no preferent, aprofitant l’entorn de tipus d’interès històricament baixos. En conjunt, les emissions de 2017 de CaixaBank han aconseguit els 6.750 milions d’euros i mostren l’elevada credibilitat del mercat en la marca de CaixaBank i la seva reconeguda trajectòria durant l’any.

Els bancs col·locadors d’aquesta emissió han estat CaixaBank CIB, Citi, HSBC, Nomura y Société Générale.

instagram 2017.09.03

Nature shower (Salt de Santa Margarida);(@evasjd)

Una publicación compartida de Informa.cat (@informa.cat) el

Segueix-nos a instagram (@informa.cat) i etiqueta les teves fotos amb el hashtag #informacat.

La teva foto podrà ser una de les publicades en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa