santi vila inici universitat

Inaugurat el curs universitari 2017-2018

Incrementa les beques als estudiants de renda més baixa

santi vila inici universitat

El conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, acompanyat del secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, i del rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Josep A. Planell, ha inaugurat aquest migdia el curs acadèmic 2017-2018 del sistema universitari català. En el discurs inaugural, el conseller Vila ha posat en valor el model d’èxit que representa el sistema universitari català, que ens demostra, com a país, que quan tenim la capacitat de decidir, ho fem, ho fem bé i d’una manera transformadora que fa progressar la societat en el seu conjunt”.
En opinió de Santi Vila, el creixement quantitatiu i qualitatiu dels sistemes universitari i de recerca catalans gaudeix d’una “significació històrica, ja que són projectes pensats en clau de futur, pensant en les properes generacions”. Pel conseller, “la universitat forma part de les estructures que fan un país fort i d’alt benestar social pels seus ciutadans”.
En aquest sentit el conseller d’Empresa i Coneixement ha recordat que el sistema universitari català “compta amb el reconeixement de la societat, ja que la universitat continua sent la institució més ben valorada pels ciutadans, segons l’últim Baròmetre de CEO”. A parer de Vila, és precisament amb voluntat de donar continuïtat a aquesta línia que s’ha impulsat el Pacte Nacional per a la Universitat (PNU), “un instrument de país per donar resposta als reptes de la universitat, per definir els elements claus dels pròxims anys i fer-ho amb el màxim de consens”. Pel conseller, el PNU ha de ser l’instrument que asseguri que la universitat segueixi sent motor de progrés social, econòmic i cultural i que doti al sistema universitari de la màxima estabilitat.
Santi Vila ha destacat també la tasca de Govern per “mantenir l’equitat a la universitat, fent un pas endavant en el sistema de tarifació social aquest curs 2017-2018, incrementant la beca als estudiants que més ho necessiten i, per primer cop, estenent-les als alumnes de màster”.
A l’acte inaugural també hi han assistit el director general d’Universitats, Josep Pallarès; el director general de Recerca, Francesc Subirada; la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Mercè Jou; el president del Patronat de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, Pere Vallès; i del catedràtic de Sociologia de la UOC, Manuel Castells, que ha pronunciat la lliçó inaugural La universitat a l’era de la informació, així com tots els rectors del sistema universitari català: Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat de Girona (UdG), Universitat de Lleida (UdL), Universitat Rovira i Virgili (URV), Universitat Ramon Llull (URL), Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i Universitat Abat Oliba (UAO).
Agricultura // Imatge del web de Pixabay

La renda agrària de Catalunya va augmentar un 3,36%

Es trenca la tendència a la baixa dels últims anys

Agricultura // Imatge del web de Pixabay
Agricultura // Imatge del web de Pixabay

La renda agrària de Catalunya va incrementar, a preus corrents, un 3,36%l’any 2016, respecte el 2015, fins a arribar als 1.723,6 milions d’euros, davant dels 1.667,5 d’aquell any. D’acord amb l’estimació que efectua el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, l’any 2016 es trenca la tendència a la baixa dels últims anys.

Els consums intermedis (costos de producció), amb un gran pes dins d’una producció agrària tan intensiva com la catalana, van disminuir un 4,2%. La producció final agrícola va pujar un 3,1% i el valor de la producció final ramadera va ser inferior en un 2,41%. El resultat final és aquest increment del 3,36% de la renda agrària el 2016 en relació al 2015.
Els consums intermedis són els que van tenir un comportament més favorable envers la renda, amb la caiguda del 4,2%. Aquesta disminució és atribuïble a una important reducció de la despesa en aliments per al bestiar i a la baixada del preu de l’energia, carburants i lubricants, que van compensar sobradament la pujada de preus de llavors i plançons i dels fertilitzants.
L’augment del valor de la producció final agrícola va ser degut, principalment, a una molt bona producció de cereals, que va compensar uns preus pitjors que l’any 2015, i a uns preus de la fruita fresca relativament millors que el 2015. Ambdós productes van compensar la davallada del valor dels fruits secs i de l’oli d’oliva.
Pel que fa a la producció final ramadera, la causa de la davallada cal buscar-la en la baixa generalitzada dels preus de tots els productes ramaders, tret del boví, que va incrementar gairebé un 3% la producció i un 4% el preu.
La renda agrària a preus corrents es mesura amb els preus de cada any; en canvi, a preus constants es mesura amb els preus d’un any de referència (any base 2010). D’aquesta manera, la renda agrària a preus constants no incorpora les variacions del nivell general de preus. Per a calcular la renda agrària a preus constants s’utilitza el deflactor del PIB, proporcionat per l’Idescat.
combinacio de sabors

Què saps de …? COMBINACIONS DE SABORS

combinacio de sabors

COMBINACIONS AMB xirivies:

• Xirivies i pèsols: aliments afins a causa d’un element comú que es troba en tots dos. La xirivia actua com a espessidor i aporta un gust lleugerament especiat.

• Xirivies i pastanaga: de sabors dolços molt similars, la xirivia té tocs a julivert. llimona i nou moscada.

• Xirivies i créixens: la dolçor de la xirivia combina bé amb l’amarg amb espècies de l’créixens.

• Altres combinacions amb xirivies: va molt bé amb sabors salats, amb pollastre, amb vedella, amb formatge dur, amb marisc, peix blanc, porc o patata.

Autor: dlcocinaygastronomia.com

puigdemont 11 setembre

President Puigdemont: “Les urnes uneixen, no divideixen, perquè hi cap tothom”

Missatge institucional amb motiu de l’Onze de Setembre

puigdemont 11 setembre

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquesta nit, en el missatge institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, que “les urnes són per a tothom, pels que volen una Catalunya independent i pels que legítimament volen continuar formant part d’Espanya”. “Les urnes uneixen, no divideixen, perquè a les urnes hi cap tothom. El que divideix, el que degrada la democràcia, és no votar”, ha reblat.

El cap de l’Executiu també ha fet notar que el referèndum de l’1 d’octubre es farà “amb totes les garanties” i ha afirmat que el Govern “ja ho té tot a punt perquè els catalans i les catalanes puguin anar a votar com han fet sempre, amb plena normalitat”. El president ha insistit en el compromís del Govern amb la celebració del referèndum, tot assenyalant que “complim amb el que havíem promès i això dignifica la política i enforteix la democràcia”.
Durant el missatge institucional, que enguany ha fet des del Pati de Carruatges del Palau de la Generalitat, Carles Puigdemont ha posat en relleu que la Diada d’enguany“arriba a poques setmanes del referèndum que ens ha de permetre decidir lliurement el nostre futur”. “És un referèndum legal”, ha subratllat, perquè es farà “d’acord amb les lleis que ha aprovat el Parlament de Catalunya, seu de la sobirania popular”.
“Només el Parlament pot inhabilitar el Govern”
En aquesta mateixa línia, el president s’ha referit a la judicialització de la política i ha remarcat que “només el Parlament pot inhabilitar el Govern que presideixo”. “No hi ha cap altra instància judicial o política que pugui fer-ho”, ha afegit. També ha recordat que “hauríem volgut un referèndum pactat amb l’Estat”, com el d’Escòcia, però ha lamentat que no ha estat possible perquè el Govern espanyol “ha rebutjat totes les ofertes de pacte que li hem fet arribar”. “Ni tan sols n’ha volgut parlar i tampoc ha posat damunt la taula cap proposta alternativa”, ha dit.
“Sentit record per les víctimes dels atemptats”
El cap del Govern ha iniciat la seva intervenció amb un “sentit record” per les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Uns atemptats, ha dit, “que ens han marcat com a país i que no oblidarem mai, perquè el dolor infringit a les víctimes, algunes de les quals encara hospitalitzades, no s’esborra”.
Carles Puigdemont ha posat en relleu la “magnífica reacció que va tenir la societat catalana en el seu conjunt, des dels primers minuts de la tragèdia”. I ha remarcat que “la localització i la ràpida desarticulació de l’escamot terrorista va ser possible gràcies a una excel·lent feina dels Mossos d’Esquadra, però també a la col·laboració de la gent”.
 
“La millor manera de plantar cara al terrorisme és la unitat: institucional, policial i també cívica”, ha subratllat també el president, qui ha fet notar que “res ni ningú trencarà la convivència a Catalunya, perquè aquest és el nostre valor més preuat”. “Som una societat que té la pau com a bandera, que sempre ha rebutjat la guerra i la violència, vingui d’on vingui, i que creu en el diàleg com a mètode per resoldre els problemes”. “És així i ha de seguir sent així”, ha assenyalat, i ha insistit que “no permetrem que res ni ningú trenqui la convivència a Catalunya”.
Carles Puigdemont ha tancat el seu missatge assenyalant que aquesta “no és una Diada qualsevol, és una Diada molt important” i ha instat tothom a celebrar-la“activament amb el civisme i l’alegria que ens caracteritza”. “És un dia per expressar la nostra voluntat de ser com a poble, recordant el passat, d’on venim, però també  per projectar-nos cap al futur. Un futur que tenim a les nostres mans i que democràticament decidirem ben aviat, ha conclòs.
instagram 2017.09.11

Y cómo huir cuando… (Cala Montgó);(@marisolherreros)

Una publicación compartida de Informa.cat (@informa.cat) el

Segueix-nos a instagram (@ informa.cat) etiquetar las fotos de las fotos del hashtag #informacat.

La teva foto debe ser una de las publicaciones en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa