Obituari 27.09.2017

Nom Cognom1 Cognom2 Edat: Data Cerimònia Hora Cerimònia Lloc Cerimònia
Carlos Enrique Puig Pera 76 any 27/09/2017 12:00 Temple Cementiri
Javier Cascales Olmos 55 any 27/09/2017 11:00 Temple Cementiri
María Dolores Montoro Balboa 63 any 27/09/2017 09:00 Temple Cementiri
María Carmen Sánchez Cobo 89 any 27/09/2017 10:00 Temple Cementiri
José Vela López 89 any 27/09/2017 15:00 Temple Cementiri
José Cano Berruezo 92 any 27/09/2017 15:30 Temple Cementiri
joan juncosa amic

Som llavors?

joan juncosa amic

La següent frase que em va arribar per casualitat de la mà de Verónica Vivero em va fer reflexionar: “Van voler enterrar-nos, sense saber que érem llavors” I nosaltres, vam sortir a celebrar-ho… Hi ha certes similituds en el nostre comportament humà amb les llavors. Quan ens enfonsem com a persones, bé sigui perquè caiem nosaltres o empesos per altres, es podria assemblar a quan enterren la llavor. Aquesta llavor triga un temps a germinar i treu la seva energia només dels nutrients de la terra. Així com nosaltres hem de treure forces d’on no sembla haver-n’hi en aquest forat fosc en el qual ens trobem. Un món desconegut i fosc que al final fa que et trobis amb tu mateix i poc a poc t’empeny cap amunt. Igual que la llavor acabes sortint a la superfície. En aquest precís instant som vulnerables, febles i sembla que qualsevol cop de vent pugui arrencar-te però no és així. Hi ha una nova font d’energia; el sol i un nou món per descobrir. Igual ens passa a les persones en superar una mala experiència ens sentim fràgils però ja no ho som. Amb sort si floreixes i treus el millor de tu cridaràs l’atenció d’algú a qui li vindrà de gust cuidar-te i mimar-te. No necessites a aquesta persona ja que ja tens unes arrels ben fortes. Això és el meravellós de la vida. No necessitar a ningú però si tenir algú. Per tant no et preocupis si caus, només torna a néixer.

Per: juanjuncosa.com / AMIC

viure rural

“Viure a Rural”

La plataforma de serveis i recursos per a qui decideix establir-se en entorns rurals

viure rural

Viure a Rural, es una plataforma virtual amb recursos i serveis de les comarques rurals de Catalunya,  adreçada especialment a les persones i empreses que decideixen establir-se en entorns rurals. Aquesta plataforma s’emmarca dins el projecte Odisseu per al retorn dels joves al món rural, del qual formen part els Grups Leader de Catalunya. La jornada de presentació, a la qual hi ha assistit el director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Oriol Anson, ha estat organitzada pel grup Leader, Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya, coordinador del projecte Odisseu.
 
Viure a rural sorgeix amb la idea de visualitzar les comarques rurals Leader catalanes com a lloc on treballar i residir més enllà d’un destí turístic. La plataforma té una vessant informativa molt pràctica que permet cercar la ubicació i dades bàsiques de contacte dels principals serveis públics en habitatge, salut, educació, treball i emprenedoria, medi ambient i mobilitat, cultura i lleure i esports.
Actualment, a la plataforma hi ha 1.243 recursos introduïts que es poden cercar ja sigui en base a la tipologia del recurs o en base a un territori d’una manera molt atractiva i àgil. Amb el Viure a rural l’usuari podrà trobar, en un sol lloc web, la informació que necessita per anar a viure o treballar al món rural.
El Projecte Odisseu per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural és un projecte impulsat pel DARP, des de l’any 2012, i per la Direcció General de Joventut, amb la col·laboració d’ARCA, la xarxa catalana de grups Leader i la Fundació del Món Rural. Té l’objectiu de fomentar el retorn del capital humà format en les universitats a les zones rurals d’origen, mitjançant el contacte i la implicació dels principals agents que coincideixen en la seva transició, universitats, centres de formació, empreses locals, institucions i administracions.
pomes al forn

Pomes al forn

pomes al forn

Ingredients:
  • 4 – Pomes
  • 100 g – Sucre
  • 1 branca – Canyella
  • 1 got – Moscatell
  • 1 pela – Llimona
  • Aigua
Preparació:

Netegeu les pomes i buideu-ne el cor.
Poseu-les en una safata de forn i espolseu-hi sucre per sobre.
Ruixeu-les amb el moscatell, i afegiu-hi la branca de canyella i la pell de llimona.
Poseu-les al forn a 170º fins que estiguin toves.

Variacions:
Es pot espolsar la poma per sobre amb una mica de canyella en pols a més de sucre.
En comptes de moscatell s’hi pot posar vi ranci.
Es pot posar una mica d’aigua a la safata.
Un cop cuites, es poden farcir amb crema de Sant Josep (poma farcida de crema).

Categoria: Postres i dolços.
Font: Corpus Culinari Català
associacionisme cultural referendum

El Consell de l’Associacionisme Cultural presenta un manifest

En defensa dels drets civils i de la celebració del referèndum

associacionisme cultural referendum

El Consell de l’Associacionisme Cultural, màxim òrgan consultiu del Departament de Cultura en relació amb la cultura popular, la dinamització sociocultural i l’associacionisme cultural, ha redactat un manifest en defensa dels drets civils dels catalans i de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre.
En el manifest, el Consell ressalta “el ple suport a les institucions de Catalunya i a les seves decisions”, i manifesta “el rebuig i la condemna més enèrgica a les actuacions desplegades pel Govern de l’estat espanyol per impedir la lliure participació dels catalans i les catalanes en un procés democràtic com és el referèndum de l’1 d’octubre”.
En el text, el Consell manifesta el seu “compromís inequívoc en la defensa de les llibertats democràtiques” i la seva “oposició a qualsevol iniciativa que limiti l’autogovern o l’exercici de llibertats civils, com ara la llibertat de consciència, la llibertat de premsa, la llibertat d’expressió i opinió, la llibertat de reunió, el dret a la igualtat de tracte davant la llei, i  el dret a decidir”.
Segons el manifest, el Consell “no pot restar en silenci quan els poders de l’Estat espanyol infringeixen les lleis, demostren un clar menysteniment als drets civils dels ciutadans, i agredeixen a les entitats culturals i cíviques, a les institucions i a l’autogovern del poble de Catalunya”.
El Consell de l’Associacionisme Cultural està integrat per les principals entitats representatives d’aquest àmbit a Catalunya. Actua com a òrgan de participació, d’impuls i de coordinació amb el sector de l’associacionisme cultural i representa, de manera directa, més de 500.000 persones. El Consell facilita al Departament de Cultura recomanacions i orientacions en la implementació, el seguiment i l’avaluació de les polítiques establertes en relació amb el foment, la protecció i la difusió de l’associacionisme cultural; proposa iniciatives i actuacions en àmbits com la formació, la detecció de noves fonts de finançament, l’eficàcia en la gestió de les entitats i dels seus equipaments, o en aspectes que incideixin en la millora de les funcions i les activitats associatives; fa seguiment de l’estat i detectar les necessitats dels diversos sectors de l’associacionisme cultural; elabora informes i dictàmens no vinculants; presta assessorament tècnic en matèria de cultura en l’àmbit del foment i la protecció de l’associacionisme cultural, i dona suport i col·labora amb el CoNCA en l’elaboració de l’informe anual sobre l’estat de la cultura i de les arts de Catalunya.

 

instagram 2017.09.26

Xafardejant (Parc de Vallparadís);(@sergixexe)

Una publicación compartida de Informa.cat (@informa.cat) el

Segueix-nos a instagram (@informa.cat) i etiqueta les teves fotos amb el hashtag #informacat.

La teva foto podrà ser una de les publicades en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa

IRTA arrossars

El rec intermitent disminueix les emissions de metà dels arrossars

IRTA arrossars

Les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) que emeten els arrossars han estat poc estudiades als arrossars espanyols, i mai s’ha fet sota un enfocament integrat on se n’analitzi la relació les pràctiques agràries i les característiques pròpies del camp, com la textura del sòl o la salinitat. Davant d’aquest repte, les empreses Kellog i Ebro Foods, que adquireixen quantitats importants d’arròs del Delta de l’Ebre i que col·laboren en altres projectes per a millorar la sostenibilitat d’aquest cultiu, han iniciat una investigació pionera per a mesurar i reduir les emissions de GEH. Aquest és el primer estudi que involucra directament els agricultors, i està liderat per l’IRTA, en col·laboració amb la Universitat de Manchester.

En estar totalment inundats, els arrossers experimenten una sèrie de fermentacions que produeixen metà, un dels gasos responsables de l’efecte hivernacle. Els sistemes predictius actuals estimen que el cultiu d’arròs és el responsable d’una quarta part de les emissions de metà de l’agricultura a nivell mundial.

La col·laboració de Kellog i Ebro Foods amb el projecte LIFE EbroAdmiclim, liderat per l’IRTA, s’han analitzat diversos camps d’agricultors del Delta entre 2015 i 2017. En els camps escollits s’hi ha aplicat diversos sistemes de gestió d’aigua i rostolls per tal d’identificar les millors estratègies de mitigació d’emissions.

Pel que fa els sistemes de gestió d’aigua, els investigadors de l’IRTA han conclòs que el sistema de reg intermitent, en comparació amb la inundació permanent dels arrossars, podria haver rduit l’emissió de metà fins a un 90% durant la temporada de creixement al camp on es va aplicar, ja que era un camp amb condicions òptimes per a la seva aplicació. No obstant això, aquest percentatge podria ser menor en altres condicions, pel que es necessitarà ampliar l’estudi en altres camps, tenint en compte la variabilitat geofísica i agronòmica dels arrossars. Aquest sistema també permet una reducció de fins un 30% en les aportacions d’aigua en comparació al sistema d’inundació.

Per una altra banda, s’observa que les emissions més altes es produeixen a l’agost, temporada de creixement i octubre, postcollita i d’incorporació de palla d’arròs després de la collita. En promig, les taxes d’emissió van ser al voltant de tres vegades més altes en postcollita que durant la temporada de creixement. Aquesta ràtio mostra certa variabilitat en funció de les condicions ambientals i particulars del camp. Per a reduir les emissions en temporada de postcollita, els investigadors recomanen incorporar la palla el novembre o desembre, ja que s’ha observat que es produeixen menys emissions que a l’octubre. No obstant això, calen més estudis en els que s’incloguin les emissions durant el següent cultiu per confirmar aquesta tendència.

Preveure aquestes emissions és complicat a causa de la seva variabilitat segons el camp o la zona geogràfica, ja que depèn del tipus de sòl, les pràctiques de cultiu, les condicions climàtiques i el sistema d’irrigació. El model de predicció més extès en agricultura és el Cool Farm Tool, però l’estudio de l’IRTA ha trobat diferències entre les emissions reals de gasos als camps del Delta de l’Ebre i els camps asiàtics on s’ha desenvolupat principalment aquest model. És per això, que s’està valorant la possibilitat d’adaptar aquesta eina a les particularitats del cultiu d’arròs, o si cal un nou model predictiu exclusivament per a aquest cereal.

Els resultats d’aquest estudi estan orientats a proposar un sistema de cultiu més sostenible i eficient, ja que s’aconsegueix una reducció en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, a més de reduir el consum d’aigua.

Des de fa dècades, Kellog utilitza arròs produït a Espanya com a primera matèria per a l’elaboració de cereals per a l’esmorzar, que s’elaboren a la planta de Kellog de Valls (Tarragona), des de la qual s’exporta a més de 20 països.

Les parceles participants a l’estudi també participan al programa d’agricultura sostenible Origins® de Kellogg. Per a Ebro Foods, aquest projecte s’emmarca en el compromís amb la sostenibilitat de la seva cadena de subministrament. Els resultats d’aquest estudi permetran iniciar nous paràmetres i tècniques de cultiu que permetran minimitzar l’impacte mediambiental i la preservació de la biodiversitat del Delta.

Rull World Routes

Barcelona acull el World Routes

El congrés d’aeronàutica més important del món

Rull World Routes

Es tracta del congrés d’aeronàutica més important del món i té lloc a Barcelona entre el 23 i el 26 de setembre.
L’esdeveniment aplega 3.000 delegats de 350 companyies aèries, incloent-hi les 10 més importants a nivell internacional, i 700 aeroports. Igualment, hi assistiran representants de 130 autoritats turístiques i governamentals de 125 països del món. Josep Rull ha explicat que el congrés és l’espai on es negociaran els nous serveis aeris del proper any” i constitueix, per tant, un gran aparador de solvència i prestigi” per a Barcelona i Catalunya.
En aquesta línia, el tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat que “celebrar aquest Congres és un èxit en sí mateix per a Barcelona i una oportunitat que la ciutat ha d’aprofitar”, i ha posat en valor que “el World Routes és una oportunitat per connectar Barcelona amb el món i exercir de hub al sud d’Europa” i reforça la imatge a nivell internacional d’una Barcelona “solvent i de prestigi”.
El Govern de la Generalitat de Catalunya és l’amfitrió del World Routes i presideix el comitè organitzador del congrés, vicepresidit per l’Ajuntament de Barcelona. També hi donen suport l’Agència Catalana de Turisme, l’Aeroport de Barcelona-El Prat, la Cambra de Comerç de Barcelona, Barcelona Turisme, Port de Barcelona i Ports de la Generalitat.
Aconseguir noves rutes intercontinentals
Un dels objectius del comitè organitzador és aconseguir recorreguts de llarg radi per a l’aeroport barceloní, atès que actualment només un terç del trànsit intercontinental és directe. Per aconseguir-ho, ha detallat el conseller, cal tenir en compte que “des del punt de vista aeroportuari tenim un triangle virtuós, com és la proximitat entre el port, l’aeroport i la ciutat, que és molt poc freqüent”.
Precisament, Barcelona ha guanyat enguany 44 noves rutes intercontinentals i la nova base de Norwegian i el llançament de l’aerolínia Level demostren l’interès de les aerolínies. “Barcelona és la capital del sud d’Europa i té unes possibilitats extraordinàries”, ha emfasitzat el conseller Rull.
El congrés World Routes representa igualment una gran ocasió per a Barcelona i Catalunya per situar-se en el mapa del transport intercontinental ateses les oportunitats de generar aliances entre empreses locals i internacionals que s’hi generen.
En aquest sentit, Collboni ha remarcat el potencial de connectivitat que té la ciutat”, i ha dit que “si estan arribant noves inversions a Barcelona és precisament perquè tenim la capacitat d’estar connectats amb els fluxos econòmics i el talent”, i ha posat com a exemple la candidatura de Barcelona a acollir la seu de l’Agència Europea del medicament (EMA, per les seves sigles en anglès).
Barcelona és una destinació turística líder mundial, amb més 422 congressos internacionals, prop de 1.500 convencions i 2,6 milions de creueristes anuals. La ciutat rep 9 milions de turistes anuals i Catalunya, 17 milions.
El turisme sostenible, punt d’atenció
Una de les qüestions que es debatran al congrés serà el paper de les aerolínies i de les empreses a l’hora de gestionar el turisme de manera sostenible, atès que el World Routes col·labora amb The Travel Foundation, una entitat que dona suport a aquesta visió del turisme.
El World Routes, que és propietat d’UBM i se celebra des de fa 18 anys, ocuparà 40.000 m2 al recinte Granvia de la Fira de Barcelona, on les companyies i els aeroports comptaran amb stands. El congrés es complementarà amb una agenda de reunions preestablertes i conferències. UBM és una entitat amb més de 3.000 treballadors, seus a més de 20 països i atén més de 50 sectors diferents.
combinacio de sabors

Què saps de …? COMBINACIONS DE SABORS

combinacio de sabors

COMBINACIONS AMB PEIX GRAS:

• Peix gras i llima / llimona: la llimona és ideal per diluir el greix d’aquest peix, mentre que la llima amb la seva qualitat picant, ressaltarà la dolçor de peixos com el verat o les sardines cuinats fregits i en planxa.

• Peix gras i anet: combinació clàssica en països del nord, combinant el gust fort i net de l’anet amb aquest tipus de peixos (exemple: el gravadlax, fet amb salmó).

• Peix gras i bolets: la característica florida dels bolets (típica del sòl del bosc) combina bé amb els sabors terrosos dels peixos grassos d’aigua dolça i també amb els d’aigua salada.

• Altres combinacions amb peix gras: amb cogombre, créixens, tàperes, olives o pernil, amb menta o també amb patata, entre d’altres.

Autor: dlcocinaygastronomia.com