Autor Societat
5 setembre 2017 a 18:00

Acte institucional de la Diada de Catalunya dedicat als Drets Humans, la llibertat i la democràcia

0 Flares 0 Flares ×

El dia 10, a la plaça del Born

cartell Diada 2017

El Govern i el Parlament celebraran la Diada Nacional de Catalunya amb un acte institucional conjunt que tindrà com a eix temàtic els Drets Humans per la democràcia i la llibertat. Tindrà lloc el proper dia 10 de setembre, a les 21.30 hores, al Mercat del Born de Barcelona, i homenatjarà les persones i col•lectius que més s’han significat al llarg de la història recent per a seva defensa de la democràcia i la llibertat. Ho han explicat aquest matí al Parlament en una roda de premsa conjunta el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, i el vicepresident del Parlament, Lluís Guinó.
Turull ha explicat que l’acte institucional, dirigit artísticament per Josep Maria Mestres, s’iniciarà quan el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, passin revista a la formació de la Guàrdia d’Honors del Cos dels Mossos d’Esquadra. A continuació, s’hissarà la bandera de Catalunya.
El conseller de la Presidència ha explicat que l’objectiu és “recordar algunes accions tan individuals com col·lectives que han representat avenços crucials i molt importants a les condicions de vida de tota la humanitat”. Segons Turull “aquestes causes que han fet avançar els nostres drets individuals, els nostres drets col·lectius com a pobles han vingut precedides de petites accions pacífiques i  consistents en el temps que a còpia d’esforç i perseverances i sostingudes per conviccions profundes s’han multiplicat i han permès assolir grans fites que han canviat el rumb de la història”.
Partint de la Declaració Universal dels Drets Humans, proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 1948, l’acte institucional de la Diada rememorarà, entre altres, la “petita” acció de Rosa Parks el dia que no va voler aixecar-se del seu seient de l’autobús per cedir-lo a un noi de raça blanca; la lluita de les primeres sufragistes per aconseguir el vot femení; la lliçó de vida de Neus Català als camps d’extermini; la lluita per la dignitat de les persones LGTBI; la defensa de la llibertat d’expressió encarnada per Anna Politkóvskaia; l’enfortiment dels drets socials per aconseguir societat més justa i igualitària, accions en benefici del medi natural i també el dret d’autodeterminació dels pobles.
Turull ha assegura que “en el moment en què estem per multitud de factors és bo refermar el concepte de democràcia i de llibertat dels drets fonamentals de les persones, d’enviar un missatge a la gent de la capacitat transformadora que a vegades tenen petites i grans accions”. Per Turull, la democràcia i la llibertat són “uns valors compartits pel 99,999 per cent dels ciutadans i crec que ho hem de posar en valor”. A més, el portaveu del Govern ha dit que també són valors “compartits pels 135 diputats del Parlament de Catalunya”. “A  vegades les coses no les valores fins que les vas perdent o fins que són atacades, ha reblat el portaveu del Govern.
L’acte estarà dividit en sis blocs, cadascun dels quals tractarà d’un dret universal: la llibertat de consciència i de pensament, avui encara limitada i castigada en les seves manifestacions; la llibertat d’opinió i d’expressió de les idees i el pensament, entre els quals el dret a l’ús de la nostra llengua, que ha estat negat i/o limitat en tants períodes de la nostra història; el dret a la vida; el dret a la no discriminació per raça, gènere, opció sexual i posició social i econòmica; el dret a la lliure circulació i residència; el dret a l’educació, a la sanitat, la cultura i l’habitatge; el dret  al treball i a la remuneració justa; els drets de la infància, i amb la reivindicació dels infants a ser nens o nenes, no adults prematurs;  els drets col·lectius, en especial el dret a la pau, la protecció del medi ambient; i un darrer bloc que tractarà sobre i el dret d’autodeterminació dels pobles.
A l’acte hi participaran, a través d’interpretacions musicals i lectures de textos, els actors Jordi Bosch, Míriam Iscla, Mima Riera i Enric Cambray; el poeta i dramaturg Feliu Formosa; l’Orquestra de Cambra Terrassa 48; el Cor de Cambra Anton Brückner; el Cor Infantil de la Unió de Granollers; el grup musical Animal; els pianistes Ignasi Cambra i Xavier Lloses; els cantants Marina Rossell, Juan Manuel Galeas i Sara Pi, la ballarina Lali Ayguadé i el coreògraf Lisard Tranis.
El cartell de la Diada 2017
El cartell de l’11 de setembre de 2017 té com a missatge clau la paraula llibertat, i aquest és un dels conceptes a transmetre en aquesta Diada, centrada en els drets humans individuals i col·lectius, i la llibertat en tots els àmbits dels homes, dels pobles, de la dona, d’expressió, d’opinió, etc.
S’han fet servir els colors de la senyera: el vermell i el groc,  als que s’hi ha sumat el negre, la qual cosa facilita la lectura quan es posar sobre els fons groc. Una combinació de colors amb molt de contrast i alhora amb molta força i contundència.
La paraula llibertat en el cartell té un doble joc gràfic:
  1. La lletra inicial que és la LL, i a l’alhora posada del revés i amb efecte mirall, apareixen els  dos 1 de la data:11.
  2. La LL i els dos 1 junts: 11 i en color vermell simbolitzen les 4 barres de la senyera (identitat i llibertat pròpia).
Switch to mobile version
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×