Experiències de vida

joan juncosa amic

Les experiències de vida són una gran biblioteca per a cada un de nosaltres. Sembla que estiguin gravades a foc. Per regla general quan alguna cosa ens marca tant per desgràcia no sol ser una bona experiència. Aquestes mereixen una reflexió important. Hem de reflexionar si hi ha alguna cosa que aquest en la nostra mà perquè no es repeteixi aquest fet i acceptar que una part d’aquest succés no depèn de nosaltres. La importància d’aquesta reflexió és vital. El motiu? És ben senzill. La nostra tendència serà la de jutjar a tots pel mateix raser a base a les nostres experiències. Si bé el nostre instint és molt vàlid i no cal negar-ho. No podem catalogar a tots com si fossin capaços de tornar a fer-nos mal. Si és així perdrem valuoses oportunitats. Potser perquè no les arribarem a veure, potser perquè no estarem preparats per avançar cap a elles. Aquest és un altre perill. Quan un no se sent preparat és perquè encara no ha superat aquesta mala experiència. La vida no es pot planejar, només es pot viure. Evidentment que nosaltres fem plans i per descomptat que moltes vegades passen les coses tal com les hem preparat. És clar que si camí en una direcció acabaré arribant al meu destí. Però no perdis la capacitat de sorprendre’t, d’entendre que la vida és lliure albir, i que no controles moltes coses. Així no et decebràs i si caus et llevaràs més ràpid. Els dilluns de 11 a 12 a www.alpicatradio.com comentem l’article.
Per: juanjuncosa.com / AMIC

 

Imatge cedida per l'Ajuntament de Matadepera

Els Bombers alerten de la importància de tenir les xemeneies en bon estat i fer-ne manteniment 

Per evitar incendis

Imatge cedida per l'Ajuntament de Matadepera
Imatge cedida per l’Ajuntament de Matadepera
Amb l’arribada dels mesos de més fred, els Bombers de la Generalitat registren un notable augment d’avisos d’incendis d’habitatges relacionats amb la xemeneia, especialment en edificis en zones de muntanya amb coberta de fusta, els quals tenen efectes devastadors.
Davant d’aquest fet, el Servei de Prevenció dels Bombers de la Generalitat evidencia la necessitat d’analitzar la situació actual en diferents vessants: les eines preventives per evitar-ne l’aparició i delimitar la seva propagació i els procediments operatius per fer front a aquest tipus d’incendis.
En les darreres dècades el creixement urbanístic experimentat a la zona del Pirineu ha estat notable, en gran mesura provocat per la construcció de segones residències i edificis lligats al sector terciari. En aquests casos, la modernització del procés constructiu, ha comportat la construcció d’habitatges tipus, principalment d’estructura de formigó armat, amb envans i tancaments ceràmics recoberts d’aïllament tèrmic, revestits de pedra aplacada i coberta d’estructura de fusta acabada amb pissarra, sense respectar el model tradicional.
 consells bombers llar de foc
En èpoques més recents l’edificació ha incorporat materials sintètics que aporten majors prestacions de confort tèrmic o acústic a l’edifici, però que sovint incrementen notablement la facilitat de propagació de l’incendi, en ser materials que tenen una reacció al foc molt desfavorable, tant des punt de vista de la seva contribució a l’incendi (són molt combustibles), com des del punt de vista de la seva capacitat d’emetre gran quantitat de fums i degotar fàcilment partícules inflamades.
Deixant de banda altres consideracions tècniques, i entrant en l’àmbit dels possibles orígens de l’incendi, un d’ells es pot localitzar a la llar de foc i a la seva xemeneia.
En l’actualitat, les llars de foc en les noves construccions tenen una funció més ornamental, ja que els edificis compten amb altres sistemes de climatització. La llar pot ser oberta o tancada i, el conducte d’extracció de fums, sol ser un tub metàl·lic que es connecta fins la xemeneia en un calaix d’obra de fàbrica o de placa de cartró-guix, que pot tenir diversos colzes (no sempre és completament vertical). La trobada de la coberta amb la caixa de la xemeneia és un punt crític per a l’inici d’incendis, si no es troba correctament resolta.
Consells de seguretat
Hi ha un seguit de consells preventius a tenir en compte en l’ús de les xemeneies, en tot tipus de construccions, dirigits en tres direccions: la construcció, el funcionament i el manteniment de la llar de foc. Amb el seguiment d’aquets punts podrem millorar la seguretat de la nostra instal·lació.
La llar de foc necessita un manteniment periòdic, almenys un cop a l’any (segons l’ús que en fem). Cal escurar el conductes de fums per tal de netejar el sutge que podria acabar cremant i danyant els conductes i xemeneies. Cal fer-ho amb els raspalls adequats o estris recomanats pel fabricant. No hem d’utilitzar productes químics si no són recomanats pels fabricants.
Cal comprovar que els conductes no perdin fum, el fum és tòxic, a més a més si hi ha algun forat podria ser un punt de propagació de l’incendi a elements combustibles propers al punt de fuita.
Si fa temps que no s’utilitza (més d’una temporada) la llar de foc s’ha de revisar per personal especialitzat per tal de comprovar que no s’ha obstruït el tiratge ni fuita el fum del conducte.
En el seu ús, cal tenir en compte, cremar fusta seca no tractada i no cremar altres tipus de combustibles o líquids inflamables. Per tal de no generar sutge el foc ha de cremar viu però sense massa acumulació de llenya afavorint un bon tiratge.
Es perillós estendre roba propera a la llar de foc perquè s’eixugui, així com situar cap material combustible proper a la llar de foc: mobles, joguines, coixins… La reserva de llenya ha d’estar a una distància prudencial (almenys 1 m).
La llar de foc oberta no ha de quedar encesa quan anem a dormir o sortim de casa, si no l’apaguem hi hem de col·locar una pantalla mataguspires i no hem de deixar infants sols amb la llar de foc encesa.
Finalment, és molt important que la ventilació de l’habitació o estança sigui l’adequada per tal d’afavorir una bona combustió i evitar la generació de gasos tòxics, sobretot el monòxid de carboni, i les olors a fum.
Panellets // Imatge del web de Flickr

Panellets de pinyons

Panellets // Imatge del web de Flickr
Panellets // Imatge del web de Flickr
Ingredients:
  • 600 g – Pinyons
  • 3 – Ous
  • Per fer la pasta de massapà:
  • 500 g – Ametlla en pols
  • 500 g – Sucre
  • 100 g – Moniato cuit
  • 75 g – Clara d’ou
Preparació:

Feu una massa fina barrejant i treballant bé tots els ingredients.
Deixeu-la reposar a la nevera un mínim de 24 hores, embolicada en un drap humit.
Feu boles de massapà d’uns 20 g, arrebosseu-les amb ou i enganxeu-hi els pinyons prement-los una mica.
Pinteu els panellets amb ou.
En una llauna untada amb oli poseu-los al forn a 230-250º uns 10 minuts, fins que estiguin daurats.

Variacions:
En lloc de moniato es poden fer amb patata.
En comptes de pinyons es poden fer panellets d’ametlla, panellets de coco, panellets de cafè o panellets de codonyat.

Categoria: Postres i dolços.
Font: Corpus Culinari Català
AELC 40 anys

L’AELC celebra 40 anys reivindicant les lletres catalanes

Aquest passat dissabte

AELC 40 anys

Aquest dissabte 28 d’octubre, ha tingut lloc la festa de celebració dels 40 anys de l’AELC, un acte reivindicatiu i en defensa de les institucions catalanes i que ha omplert de gom a gom l’Auditori del MACBA. Bel Olid va obrir l’acte reivindicant la llibertat del president de l’ANC i del president d’Òmnium Cultural, recordant que “no hi som tots, falten Jordi Sánchez i Jordi Cuixart”, pels quals l’AELC va deixar dos butaques buides amb dos llaços grocs. Després de repassar breument la trajectòria de l’Associació, Olid va assegurar que “continuarem treballant per la llibertat d’expressió, les lletres catalanes seran sempre nostres”.

El parlament de benvinguda de la presidenta de l’associació va donar pas a un seguit de parlaments, tots en to reivindicatiu. Van pujar al faristol Roser Sebastià en representació d’Òmnium Cultural; Marta Rovira, directora Fundació Congrés Cultura Catalana; Jordi Martín, vicepresident de l’AELC País Valencià; Gemma Pasqual, vicepresidenta de l’AELC País Valencià; Pau Vadell, vicepresident de l’AELC Illes Balears i Fanny Tur, consellera de Cultura del Govern de les Illes Balers.

A continuació va tenir lloc la presentació de la nova imatge de l’AELC, que conservant les lletres mironianes del quadre que fins ara ha presidit el logotip de l’entitat, es transforma i es projecta cap al futur.

Finalment, van tancar l’acte els parlaments de Guillem-Jordi Graells, una salutació prèviament enregistrada de Lluís Puig, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Fanny Tur, consellera de cultura del govern de les Illes Balears i Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes que va tancar l’acte recordant que “la literatura és i ha de ser una eina de prestigi”.

instagram 2017.10.31

Què amaga la boira? (Olot);(@myserch)

Una publicación compartida de Informa.cat (@informa.cat) el

Segueix-nos a instagram (@informa.cat) i etiqueta les teves fotos amb el hashtag #informacat.

La teva foto podrà ser una de les publicades en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa

Banc Sabadell // Imatge del web Wikimedia Commons

Banc Sabadell guanya 653,8M€

Fins al setembre

Banc Sabadell // Imatge del web Wikimedia Commons
Banc Sabadell // Imatge del web Wikimedia Commons

El Grup Banc Sabadell va assolir fins al setembre del 2017 un benefici net de 653,8 milions d’euros, fet que suposa un 4,2% més que en el mateix període de l’any passat a tipus de canvi constant, gràcies al sòlid creixement del 5,2% dels ingressos del negoci bancari del grup (marge d’interessos + comissions netes) en termes comparables. Aquest ritme situa l’entitat en línia per assolir el seu objectiu de benefici anual de 800 milions d’euros.

El marge d’interessos trimestral assoleix els 940 milions d’euros, per volums més grans i costos menors dels recursos. Creix un trimestre més un 2,4% (2,2% ex TSB) i un 5,0% interanual (3,2% ex TSB) a tipus constant i en termes comparables1. El marge de clients se situa en el 2,79%.

Las dotacions a insolvències i altres deterioraments pugen fins als 1.967,8 milions d’euros el setembre del 2017 respecte als 1.113,5 milions d’euros el setembre del 2016. Els beneficis extraordinaris en els resultats per operacions financeres (ROF) així com les plusvàlues de les transaccions de Sabadell United Bank i reassegurança de BanSabadell Vida, materialitzats en l’any, s’han destinat a dotacions extraordinàries pel seu valor brut.

La ràtio de cobertura d’actius problemàtics assoleix el 52,8% (51,5% excloent-ne clàusules sòl), després d’un intens ritme en el pla d’evacuació d’actius problemàtics, amb una reducció ex TSB de 1.700 milions d’euros en l’any amb un benefici mig del 2,6% durant els darrers tres mesos. En els darrers dotze mesos, la reducció d’actius problemàtics puja fins als 2.316 milions d’euros.

Per la seva banda, la ràtio de cobertura de dubtosos se situa en el 51,4% (48,8% excloent-ne clàusules sòl) i la ràtio de cobertura d’adjudicats en el 54,2%. La ràtio de morositat continua reduint-se i se situa al setembre en el 5,40% (6,90% ex TSB) respecte al 5,62% en tancar el juny en termes comparables (7,16% ex TSB).

festival cinema Guadalajara

Catalunya, convidada d’honor al Festival de Cine en Guadalajara-Film Festival México

Tindrà lloc del 9 al 16 de març de 2018

festival cinema Guadalajara

Catalunya serà la convidada d’honor de la propera edició del Festival de Cine en Guadalajara-Film Festival México, que tindrà lloc del 9 al 16 de març de 2018. Aquest festival és la cita cinematogràfica més important a Amèrica Llatina. La qualitat i rellevància de les pel·lícules que s’hi exhibeixen durant tota la setmana, les personalitats que hi assisteixen, els professionals de la indústria que hi concreten projectes i negocis i els milers de persones que hi assisteixen el converteixen en una festa del cinema imprescindible a nivell internacional.
El fet que Catalunya sigui la convidada d’honor dóna una enorme visibilitat a la indústria cinematogràfica catalana, ja que permetrà que els participants catalans siguin presents a totes i cadascuna de les seccions del FICG: des de la mostra de cinema contemporani català fins a les diferents seccions oficials en competició i no competitives, passant per la presència als jurats i als diferents programes de la secció d’indústria. La participació catalana està impulsada per la Generalitat de Catalunya a través de Catalan Films & TV i l’Institut Ramon Llull.
En destaca la presentació d’una mostra de cinema contemporani català amb una trentena de produccions (ficció, documental i curtmetratges). A banda, hi haurà presència de directors, actors i productors catalans en les diferents seccions del festival i també entre els jurats. Carla Simón serà jurat del premi al millor llargmetratge iberoamericà de ficció; Adolfo Blanco pel millor curtmetratge iberoamericà, David Matamoros serà jurat del Premio Maguey, Ventura Durall, jurat pel millor documental iberoamericà. A més, es convidarà un alumne de l’ESCAC a fer de jurat del Premio Mezcal.
D’altra banda, es retrà homenatge a la trajectòria del director Ventura Pons, que rebrà el Premi Mayahuel, i a la trajectòria d’Isabel Coixet. També la directora Erika Lust serà reconeguda per la seva carrera dins el Premio Maguey.
La invitació a Catalunya implica també la presència amb un estand català a la secció d’indústria i la participació als diferents programes d’aquesta secció: classes magistrals a Talents Guadalajara, trobades de coproducció, participació al “Principio del Film, etc
Entre les activitats més destacades del programa català s’hi compten:

Bàsics del Cinema Català
Presentació de cinema patrimonial català de la mà de la Filmoteca de Catalunya durant el mes de febrer tant a la Cineteca Nacional de Mèxic  (Mèxic DF), com a la nova Cineteca del FICG (Guadalajara). Es tracta de 5 programes temàtics que engloben 23 pel·lícules que recorren l’experiència fílmica catalana des de 1904 a 1986. Aquest cicle té la voluntat de poder mostrar al món la diversitat i riquesa del cinema català a partir d’una selecció de films excepcionals amb projeccions de còpies noves que estaran subtitulades.
Focus i exposició dels 50 anys del Festival de Sitges
La celebració del 50è aniversari del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya el FICG acollirà un focus especial dins la Mostra de cinema contemporani. A més, s’exhibirà la mostra El cinema és fantàstic. 50è aniversari del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.
L’exposició, comissariada per Diego López, programador del festival i responsable de la secció Brigadoon, permetrà als afeccionats al gènere i als fans del festival revisitar els cartells del certamen de tots aquests anys, reconèixer alguns dels seus convidats més il·lustres, revisar alguns dels films més destacats d’aquests cinquanta anys de programació i descobrir algunes imatges i anècdotes inèdites.
FICG als Cinemes Texas
Prèviament a la presència catalana a Guadalajara, del 27 d’octubre al 2 de novembre els Cinemes Texas de Barcelona seran la seu d’aquest Festival i acolliran la projecció d’alguns dels films més destacats en la seva passada edició.
El FICG a Barcelona s’inaugura dijous al vespre amb la projecció del film En el último trago dirigida per Jack Zagha Kabable i presentada pel seu guionista, David Desola.
Divendres 27 d´octubre: Sueño en otro idioma. Dirigida per Ernesto Contreras
Dissabte 28 d´octubre: Santa y Andrés. Dirigida per Carlos Lechuga
Diumenge 29 d´octubre: Bruma. Dirigida per Max Zunino
Dilluns 30 d´octubre: Mientras se esperaDirigida per Paola Villanueva
Dimarts 31 d´octubre: En el último trago. Dirigida per Jack Zagha Kabable
Dimecres 1 de novembre: Resurrección. Dirigida per Eugenio Polgovsky
Dijous 2 de novembre: Vive por mí. Dirigida per Chema de la Peña
**Sessions a les 18h. i 20h.
rovellons

Què saps de …? Els rovellons

rovellons

També coneguts com rovellons, parlem d’un fong comestible que creix en boscos de pins, avets i boscos mixtos. Vegem algunes de les seves característiques:
• Rics en vitamina B5 (àcid pantotènic, combaten l’estrès i les migranyes), també contenen vitamina A
• Contenen ferro, potassi i magnesi entre d’altres
• Baixos en calories
• Activen el trànsit intestinal (combaten l’estrenyiment)
• D’olor suau i dolç, el seu sabor en cru és lleugerament amarg. En cuina es preparen a la planxa, també s’utilitzen en remenats, guisats o adobats, com a guarnició i acompanyament en plats d’hivern i al costat de arrossos.

Autor: dlcocinaygastronomia.com