Obituari 24.11.2017

Nom Cognom1 Cognom2 Edat: Data Cerimònia Hora Cerimònia Lloc Cerimònia
María-Teresa Verdaguer Lluch 67 any 24/11/2017 12:00 Parròquia Sant Pere
María Rosa Guiu Salat 91 any 24/11/2017 10:00 Temple Cementiri
Aurora Tortosa González 73 any 24/11/2017 11:00 Temple Cementiri
Andrés Moral Zafra 86 any 24/11/2017 09:00 Temple Cementiri
María Dolores Reyes Cañizares 72 any 24/11/2017 15:00 Temple Cementiri
Antonio Giménez Salvador 90 any 24/11/2017 16:00 Temple Cementiri
Manuel Valverde Galindo 87 any 24/11/2017 17:00 Temple Cementiri
ireneu belka strelka

Belka i Strelka, unes gosses d’anada i tornada

ireneu belka strelka

foto: http://animalsco.info

Durant la Guerra Freda, els Estats Units i l’URSS van iniciar una boja carrera per veure qui dels dos era el gall del galliner mundial, i el límit es trobava a nivells astronòmics, literalment. El fet d’arribar a les estrelles cinc minuts l’un abans que l’altre es va convertir en prioritat d’estat i no es va escatimar en despeses ni en vides, sobretot si eren animals. I si bé la gossa russa Laika va ser l’animal més famós, en ser el primer ésser viu que va orbitar la terra en una càpsula artificial, la pobre bestiola va acabar “a l’ast”. Però… coneix quin gos va ser el primer que va orbitar i va tornar sa i estalvi a la terra? Tranquil, per al seu coneixement, no va ser un, sinó dos i es deien Belka i Strelka.

El 19 d’agost de 1960 va ser un dia de joia -i per què no dir-ho, de mofa- per a la Unió Soviètica. En aquest dia, els científics russos van aconseguir per primera vegada fer enlairar des de Baikonur, posar en òrbita terrestre durant 24 hores (els va donar per 17 voltes a la Terra) i tornar a la Terra una nau, la Korabl Sputnik II, més coneguda com Sputnik -5, amb tots els seus tripulants il·lesos. No cal dir que el Politburó soviètic va fer un “pam i pipa” que no va fer cap gràcia als seus “amics” ianquis. Però no derivem i tornem als veritables protagonistes.

Dins d’aquesta nau anaven Belka (Blanqueta) i Strelka (Fletxeta), dues gosses mil llets recollides dels carrers russos entrenades especialment per a tan “alta” ocasió, les quals van fer perfectament el paper de provadores dels sistemes de supervivència que utilitzaria Yuri Gagarin uns mesos després. ¿Per què escollir uns gossos de carrer qualsevol en comptes de gossos de raça? Segons els científics soviètics, els gossos de carrer eren més dòcils, domesticables i durs que qualsevol de raça, ja que el fet d’haver-se de buscar la vida dia a dia pels carrers russos, els feia especialment resistents… i que si els sortia malament, a part d’haver donat la seva vida per la ciència -i per la URSS-, eren barats i almenys havien netejat els carrers. Tot avantatges.

Segons les cròniques, dins de la nau dels gossos van actuar de diferent manera. Mentre que Strelka estava estressada i sempre en guàrdia, Belka, per la seva banda, estava gaudint del viatge i bordant. Es veu que tant “va gaudir” que a la quarta volta a la Terra, Belka va tenir convulsions -encara que aquest subtil detall va ser obviat convenientment-, pel que van decidir que en el primer vol tripulat les òrbites es reduïssin a tres… per si les mosques. Yuri Gagarin va explicar que mai va saber si va ser el primer humà o l’últim gos a qui van enviar a l’espai.

Sigui com sigui, el trasto de 4.600 quilos que transportava les gosses les va retornar a casa salves i més o menys sanes. Bé, a les dues gosses… i al conill gris, els 40 ratolins, les dues rates, les mosques, les plantes, els fongs i els bacteris que van ser enviats en aquella missió. En realitat, més que una càpsula, allò era una autèntica Arca de Noè. Un Arca de Noè que va ser venuda amb bombo i platerets per les autoritats russes al dia següent, per repassar la seva victòria als Estats Units.

Com a premi, les dues gosses no van tornar a ser utilitzades en cap altra expedició orbital i van acabar els seus dies tranquil·lament com un gos qualsevol, visitant escoles i deixant-se acaronar per la canalla soviètica. Strelka fins i tot va lligar amb un altre astronauta caní anomenat Pushok (Pelut), que si bé no havia anat a l’espai com ella, sí li va servir per tenir una ventrada de gossets. Un d’aquests cadellets, una gossa anomenada Pushinka (Peludeta), va ser donat el juny de 1961 pel president Nikita Krushev a la filla de Kennedy -Caroline- en un gest d’amistat, bona voluntat… i molta mala llet, ja que , per si fos poc, a l’abril havia aconseguit l’èxit del vol de Gagarin.

Els Kennedy el van acceptar gustosament, no sense abans revisar-lo fins els queixals no fos cas que els russos li haguessin posat algun micròfon amb el qual espiar a l’inquilí de la Sala Oval.

Estàvem en plena Guerra Freda. Digueu-los desconfiats.

-Ireneu Castillo-
@ireneuc

Exportacions catalanes // Imatge del web de Pixabay

Les exportacions catalanes creixen un 5,7% i sumen 52.677 milions d’euros

El mes de setembre

Exportacions catalanes // Imatge del web de Pixabay
Exportacions catalanes // Imatge del web de Pixabay
Les exportacions catalanes han registrat un creixement del 5,7% el setembre en termes interanuals i han assolit els 6.073 milions d’euros. Aquest augment és superior al de la mitjana de la Unió Europea (+5,4%) i al de països com Alemanya (+4,6%) o França (+3,5%) durant el mateix mes.
Segons dades del Ministeri d’Economia i Competitivitat, els sectors que han concentrat el gruix de les exportacions de Catalunya el mes de setembre han estat els productes químics, que han arribat als 1.491,3 milions d’euros, l’automobilístic (994,8 milions) i els béns d’equip (985,8 milions).
Pel que fa als resultats acumulats entre gener i setembre, les vendes de Catalunya a l’exterior sumen 52.677 milions d’euros, un creixement del 8,4% en termes interanuals, que representa el 25,6% del total de l’Estat. Les exportacions en el període gener-setembre han augmentat a les quatre demarcacions catalanes: Tarragona (+21,9%), Girona (+12,3%), Lleida (+6,5%) i Barcelona (+6,3%).
FONT: Ministeri d’Economia i Competitivitat
Volum exportacions gener-setembre
 (en milions d’euros)
Creixement període gener-setembre 16/17
Barcelona
40.805,6
6,3%
Girona
3.994,4
12,3%
Lleida
1.582,7
6,5%
Tarragona
6.294,4
21,9%
TOTAL CATALUNYA
52.677
8,4%

 

Remenat de tòfona i formatge

Remenat de tòfona i formatge

Remenat de tòfona i formatge

Li donem un punt diferent a un clàssic de la cuina, aquest cop, farem un remenat sucós i més líquid, amb un toc de gust de tòfona i formatge. Anem a veure-la:

Ingredients per a 1 pax
• 2 ous mitjans
• 125 ml. Crema de llet
• Ratlladura d’una tòfona negra
• ½ all tendre
• pebre negre
• sal
• oli oliva
• pa de motlle

Elaboració

Tallem finament l’all tendre i el saltegem lleugerament. Reservem.
Batem lleugerament els ous, afegim la crema de llet, sal i pebre.
Ratllem la tòfona amb un ratllador fi i l’afegim a la barreja anterior, també .Añadimos l’all tendre. Barregem bé.
Preparem un bany Maria i introduïm el batut anterior, remenant contínuament amb una cullera de fusta, fins aconseguir la consistència desitjada (cremós però no líquid).
Tallem una rodanxa de pa de motlle en forma de triangles, els torrem a una planxa per ambdues cares.
Emplatem, col·locant el remenat en un plat fons, col·loquem el pa torrat i vam acabar amb cibulet picat com a decoració.

Consell
També, quedarà un remenat deliciós afegint espàrrecs i bolets de temporada. Usant la tècnica de bany maria, ens quedarà un remenat sense grumolls.
El mètode tradicional passaria per quallar l’ou a manera de truita, en paella amb oli i una mica de mantega.

Autor: dlcocinaygastronomia.com

cartell sida

Salut impulsa el diagnòstic precoç del VIH i les hepatitis

Per avançar l’accés al tractament i evitar-ne transmissions

cartell sida cartell sida cartell sida

Fins al 24 de novembre, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) de la Generalitat se suma –un any més– a la Setmana Europea de la prova del VIH i les hepatitis per impulsar-ne el diagnòstic precoç i ho fa mitjançant el Programa de prevenció, control i atenció al virus d’immunodeficiència humana (VIH), les infeccions de transmissió sexual (ITS) i les hepatitis víriques.
D’aquesta manera, Salut Pública vol sensibilitzar a la població general de la importància de promoure la detecció precoç d’aquestes malalties i d’incentivar la realització d’aquestes proves a les persones que han estat exposades a situacions de risc. En l’actualitat el nombre de persones infectades pel VIH a Catalunya és d’unes 33.600, mentre que les infectades pel virus de l’hepatitis C seria d’unes 40.000. A més, entre el 25% i el 45% de les persones infectades ho desconeixen, cosa que pot provocar problemes per l’accés tardà als tractaments i el risc de transmissió a d’altres persones.
Aquestes proves són voluntàries, confidencials i gratuïtes i es poden sol·licitar al metge o metgessa d’atenció primària, a les farmàcies acreditades, així com també a la Unitat d’Infeccions de Transmissió Sexual de Drassanes i a 12 entitats comunitàries d’ajuda a la prevenció del VIH.

Detecció del VIH a oficines de farmàcia
Durant l’any 2016, a les farmàcies acreditades per realitzar el test de diagnòstic ràpid del VIH es van realitzar 3.527 proves, amb una taxa de proves reactives del 1%. Actualment hi ha un total de 128 farmàcies arreu de Catalunya que ofereixen aquest test ràpid.
Detecció del VIH i VHC en l’àmbit comunitari i sanitari
A Catalunya, hi ha 12 centres d’entitats comunitàries que, amb el suport tècnic i econòmic de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), fan la prova del VIH de manera voluntària, gratuïta i confidencial. L’any passat es van realitzar 12.654 proves del VIH amb una taxa de proves positives del 1,8 %. En els darrers anys, l’experiència en aquesta xarxa de centres s’ha traslladat a Europa mitjançant dos projectes (COBATEST i EURO HIV EDAT) finançats per la Unió Europea i coordinats pel Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), adscrit a l‘ASPCAT.
En l’àmbit sanitari, tots els metges d’atenció primària poden sol·licitar les proves per diagnosticar el VIH i les hepatitis, però hi ha CAP de Catalunya que enguany (del 20 al 24 de novembre) també se sumen a la Setmana Europea de la realització d’aquests test ràpids, com és el cas per exemple, dels CAP Adrià, Bon Pastor, Chafarinas, Drassanes, Manso, Maragall, Sant Andreu i Sants a la ciutat de Barcelona.
D’acord amb les dades del CEEISCAT, el nombre de proves de VIH convencionals realitzades a la xarxa de laboratoris hospitalaris i d’atenció primària durant l’any 2016 va ser de 317.912.
 
El VIH i el VHC  a Catalunya
L’any 2016, la taxa provisional de diagnòstic de VIH, corregit pel retard de notificació, va ser de 10,9 casos per 100.000 habitants, mantenint-se globalment estable. El 86% (674) dels diagnòstics de VIH notificats l’any 2016 van ser d’homes, amb una mitjana d’edat de 37 anys i un 42% en persones immigrants. Pel que fa a la via de transmissió, el 62% va ser d’homes que tenen sexe amb altres homes.  Dels 517 diagnòstics de VIH declarats l’any 2016 que constava informació sobre el recompte de limfòcits CD4, el 43% dels casos complien criteris de diagnòstic tardà, que és superior en les persones de més de 55 anys d’ambdós sexes. Pel que fa als diagnòstics notificats pel VIH, des de l’any 2001 i fins a finals de 2016, se n’han notificat un total de 12.665 casos. L’any 2016  la taxa de casos de sida va ser d’1,3 casos per 100.000 habitants. Des de l’inici de l’epidèmia l’any 1981 i fins a finals de 2016, s’han notificat un total de 17.374 casos de sida a Catalunya.
 
L’hepatitis C disposa d’un tractament eficaç per via oral ben tolerat i que, amb una mitjana de 12 setmanes, pot curar la malaltia. A Catalunya ja s’han beneficiat d’aquest tractament més de 14.000 persones amb una taxa de resposta de curació del 94%.
Però el verdader repte es troba en la població oculta, persones que desconeixen que estan infectades, ja que la hepatitis C és una malaltia silent, que durant força anys pot ocasionar pocs símptomes físics. Aquest és el cas de les persones que s’injecten drogues, la població immigrant de països endèmics com ara els països de l’Est, la península d’Hindustan o els països subsaharians i les persones que tenen relacions sexuals de risc, sobretot si són VIH positiu. Aquestes poblacions presenten les prevalences més altes d’infecció i es necessita estimular el cribratge i la derivació a l’especialista per ser tractades.
Beneficis individuals, socials i econòmics
La Setmana Europea de la prova del VIH i de les hepatitis 2017 promou la prevenció d’aquestes malalties i incentiva la realització de les proves per tal que més persones amb VIH i/o hepatitis  coneguin la seva situació i es redueixi el diagnòstic tardà. Així, s’anima els grups més vulnerables a fer-les, als professionals de la salut a oferir-les, a les entitats comunitàries a difondre-les i a conscienciar els polítics dels beneficis individuals, socials i econòmics que comporta.
instagram 2017.11.23

Passion (@oscar_bcn )

Una publicación compartida de Informa.cat (@informa.cat) el


Segueix-nos a instagram (@informa.cat) i etiqueta les teves fotos amb el hashtag #informacat.

La teva foto podrà ser una de les publicades en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa