UdL Airbnb Hostaleria

Big Data per classificar els establiments d’hostaleria segons el punt de vista dels usuaris

UdL Airbnb Hostaleria

Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) han creat un model informàtic per assignar categories als establiments hotelers segons els criteris dels usuaris. Utilitzant dades massives (Big Data) poden determinar les “estrelles” tant d’hotels com d'”allotjaments d’economia col·laborativa”, com ara els de la coneguda plataforma Airbnb. Els resultats de la recerca els han publicat a la prestigiosa revista International Journal of Hospitality Management, que es troba dins del Top 10 mundial en l’àmbit del turisme i l’oci.

Els experts de la UdL han analitzat una mostra de 33.000 hotels d’arreu del món, amb 18 milions de ressenyes. La investigació, encapçalada per la professora de Turisme Eva Martín, ha comptat també amb experts de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL. A través d’aprenentatge automàtic, una branca de la intel·ligència artificial, han creat un model que “esbrina la categoria dels establiments a partir del nombre d’opinions, la puntuació atorgada pels usuaris o el preu”, entre altres, explica Martín.

A l’equip també han treballat César Fernández i Carles Mateu (EPS) i Estela Mariné (Facultat de Dret, Economia i Turisme). Les categories hoteleres “s’estableixen per normatives, públiques o privades depenent del país, que tenen en compte criteris tècnics (com els metres quadrats de les habitacions)  i infraestructures que no tenen una relació directa amb la qualitat del servei que ofereix l’establiment”, assegura aquesta professora de la UdL. Per això, Eva Martín s’ha volgut centrar en l’opinió dels clients, utilitzant una tècnica de classificació anomenada Support vector machine.

Determinar la categoria d’un allotjament tenint en compte els usuaris “augmentaria la seua confiança i els ajudaria en la presa de decisions”, exposa Martín. A banda de la coincidència amb el punt de vista del client, el model “resoldria altres qüestions com estandarditzar els criteris utilitzats en els diferents països per ajudar els usuaris a comprendre què significa cada categoria a tot el món”, assegura. “Al validar el sistema de classificació oficial, també serien innecessàries les auditories i s’eliminaria molta burocràcia”, afegeix aquesta professora de Turisme.

080 Barcelona fashion

El 080 Barcelona Fashion Showroom genera 2 meurs de volum de negoci

La 5a edició aposta per la moda femenina d’alt segment

080 Barcelona fashion

El 080 Barcelona Fashion Showroom genera uns 2 milions d’euros de volum de negoci per edició. Aquesta xifra es va donat a conèixer en el marc de la inauguració de la 5a edició del 080 Barcelona Fashion Showroom, la fira comercial de la passarel·la 080, impulsada per la Generalitat de i el clúster Català del Tèxtil, MODACC.

En el marc de la inauguració, que ha estat presidida pel secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, i pel president del Clúster Català del Tèxtil (MODACC) i conseller delegat de Guasch Hermanos, Lluis Costa, s’ha explicat que aquesta és la xifra de negoci generada per edició —entre vendes directes, comandes i acords de distribució— pel conjunt de les firmes catalanes de moda que hi participen.
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, ha assenyalat que “l’economia moderna se sustenta sobre les claus de la innovació i la internacionalització. El sector de la moda ja porta la innovació en el seu ADN i la capacitat per internacionalitzar-se de les empreses del sector està quedant més que demostrada”Aregio ha destacat que “les xifres d’exportació són conegudes i baten rècords any rere any” i, dirigint-se a les empreses del sector ha apuntat que “poden sentir una certa autocomplaença perquè és el sector que va protagonitzar la revolució industrial a Catalunya, i després de moments millors i pitjors, el tèxtil moda torna ser important per a l’economia del país”.
 
De la seva banda, el president de MODACC, Lluis Costa ha apuntat que “la clau de l’èxit de el showroom és la col·laboració público-privada”Costa ha apuntat que“si les previsions es compleixen, podrem afirmar que el 080 Barcelona Fashion Showroom des de la seva posada en marxa, haurà generat una volum de negoci de 10 milions d’euros”.
Les marques valoren molt positivament la seva participació al showroom, ja que els permet entrevistar-se amb operadors amb molta capacitat de decisió en compres internacionals i complementar les seves desfilades a la passarel·la amb la presentació comercial dels productes dins del showroom. A més dels acords comercials puntuals, diverses marques han aconseguit relacions comercials fixes amb agències de compra que els han permès penetrar en diversos països de manera estable.
Així mateix, en les edicions fins ara celebrades, més d’una vuitantena compradors internacionals han visitat el 080 Barcelona Fashion Showroom, de països com ara Alemanya, Àustria, Canada, Xile, Perú, Colòmbia, Corea del Sud, Japó, França, Grècia, Irlanda, Israel, Itàlia, Mèxic, Regne Unit, Estats Units, Xina, Rússia, Qatar, Dubai o Polònia entre d’altres, i prop d’un centenar d’empreses catalanes han participat com a expositores al showroom. En total, s’han generat més d’un miler d’interaccions comercials.
La 5a edició del 080 Barcelona Fashion aposta per la moda femenina d’alt segment
Després de l’èxit de les anteriors edicions, en aquesta ocasió el showroom de la 080 ha optat per especialitzar-se en moda de dona de segment alt. Un total de vint marques catalanes exposaran els seus productes durant dos dies –ahir dimarts  i avui dimecres- a la Sala Francesc Cambó del Recinte Modernista de Sant Pau.
Les marques seleccionades per participar en aquesta edició del 080 Barcelona FashionShowroom són firmes centrades en dona amb capacitat d’internacionalització, algunes de les quals desfilen a la passarel•la com ara Escorpion, Naulover, Lola Casademunt, Sweet Matitos, amt., o Ester Ferrando, que debuta en aquesta edició. També hi seran presents al showroom firmes com Sita Murt, TCN, Diktons, Designers Society, Teoh&Lea, Divas, Anna Mora/Brunella, Magan, Victoria Barrueco, Marta Huerta, Guitare, Ölend, Stone o Dumanto. Totes elles exposaran exclusivament l’avançament de col•lecció Tardor-Hivern 18/19.
De forma anticipada, ja s’han acreditat més d’una setantena de compradors, dels quals una vintena són internacionals, provinents de països com Regne Unit, Xina, Polònia, Japó, Holanda, França, Bèlgica, Singapur, Corea del Sud, Finlàndia, Suècia i Estats Units, entre d’altres. Aquests compradors internacionals seran presents durant tota la setmana de la moda, en el marc de la missió inversa empresarial que se celebra coincidint amb la 080 Barcelona Fashion.
 
Les exportacions catalanes del tèxtil-moda pugen un 6%
 
De gener a novembre de l’any passat, les exportacions catalanes del sector tèxtil-moda van representar 4.533,1 milions d’euros, una xifra que suposa un augment del 5,8% respecte el mateix període de 2016. Aquesta dada constata la bona salut del comerç exterior català també en el sector del tèxtil, i consolida Catalunya com a motor exportador del conjunt de l’estat, aglutinant el 30% del total de les exportacions.
Segons xifres de 2016, les empreses exportadores catalanes de tèxtil i confecció es van situar en les 5.519, i les que exporten regularment van ser 1.806. Així mateix, el sector tèxtil-moda a Catalunya l’integren 4.115 empreses (28% del total de l’estat), i dóna ocupació a 31.300 persones (el 33,5% del total de l’estat), segons xifres de l’INE de 2016.
costello porc rostit

Costelló de porc rostit

costello porc rostit

Autor: Albert Vilas Figueras www.lacuinadesempre.cat
Ingredients:
 • 1 kg – Costelló de porc
 • 1 – Ceba
 • 2 grans – All
 • 2 – Tomàquets
 • Farigola
 • un raig – Conyac
 • Sal
 • Pebre
 • Oli
 • Aigua
Preparació:

Enrossiu el costelló salpebrat.
Quan hagi agafat color afegiu-hi la ceba, els alls, la farigola i els tomàquets.
Flamegeu-ho amb el conyac i poseu-hi una mica d’aigua.
Deixeu-ho coure fins que la carn estigui feta.

Variacions:
Es pot acompanyar d’albergínies o carxofes arrebossades.

Categoria: Carns.
Font: Corpus Culinari Català
ICD violencia sexual

L’ICD inicia una campanya de prevenció i detecció de les violències sexuals

Implica i busca la complicitat dels homes

ICD violencia sexual

L’Institut Català de les Dones (ICD) inicia una campanya de sensibilització que posa a disposició de les dones i dels homes materials d’informació i sensibilització per avançar en la detecció i prevenció de les violències sexuals i la seva erradicació. Consisteix en l’edició electrònica de dues publicacions, una adreçada a dones i una altra a homes, amb  missatges per prendre consciència i ajudar a identificar la violència sexual, des de la seva forma simbòlica fins a l’agressió sexual, i eines per a actuar-hi. En el cas de la publicació adreçada a dones, els materials també ofereixen recursos per a l’atenció i eines per al procés de recuperació.
La publicació electrònica que s’adreça a les dones es titula “Les dones tenim dret a viure de forma lliure i sense por”, i l’adreçada als homes: “Alt i clar: Els homes rebutgem les violències sexuals”. La seva divulgació es farà a través de la xarxa de recursos d’atenció, educatius, culturals, entitats i agents socials. També es donaran a conèixer a través d’una campanya per les xarxes socials. Es tracta d’una iniciativa pensada per tenir continuïtat i que preveu desenvolupar eines de formació i altres suports de comunicació.
Les violències sexuals són un tipus de violències masclistes i la seva característica principal és que utilitzen el sexe com a forma de control i dominació vers les dones. Les violències sexuals (l’assetjament sexual, els abusos i les agressions sexuals) es poden exercir en diversos àmbits (a la parella, a la feina, a les xarxes socials, a la família, al carrer, als espais d’oci) i a qualsevol edat. La causa principal és el masclisme, que vulnera els drets de les dones a viure la seva sexualitat, els seus espais i la seva vida amb llibertat i autonomia.
“Alt i clar: els homes rebutgem les violències sexuals”
La publicació adreçada als homes desenvolupa, per exemple, les següents qüestions:
·         Facilita la reflexió per tal que els homes es posicionin en contra de les violències masclistes i rebutgin clarament les violències sexuals. Alguns dels punts de reflexió giren al voltant del fet que als homes no els agrada que els identifiquin amb la idea que “tots els homes son iguals” i amb el sentiment de vergonya i fàstic pel fet que altres homes siguin capaços d’agredir sexualment les dones.
·         Planteja un pas endavant als homes conscienciats contra la violència masclista i les violències sexuals per tal que demostrin el seu posicionament i actuïn de forma diferent.  Es proposa un trencament amb allò après i legitimat socialment, i endegar noves maneres de relacionar-se afectivament i sexualment, que construeixin relacions realment igualitàries i respectuoses.
·         Exposa que cal una renúncia dels homes als privilegis i als rols que els sistema social patriarcal els ha atorgat simplement perquè son injustos. Si els homes renuncien al masclisme quotidià o les violències sexuals, aquestes desapareixeran de la vida de les dones.
·         Explica que la impulsivitat sexual masculina no és la causa de les violacions, sinó el fet que els homes es creuen amb el dret de poder agredir, abusar, controlar, els cossos, la sexualitat i la vida de les dones.
·         Exposa que tocar el cul a una dona de manera intencionada en un concert o aprofitar les aglomeracions en discoteques per sobrepassar els límits físics també son formes d’agressions sexuals cap a les dones.
·         Proposa la renúncia activa als acudits sexistes, a compartir fotos de caràcter sexual als xats, a dir floretes, a seure amb les cames eixarrancades al metro, a importunar totes les dones a les festes, a veure pornografia que denigra les dones o a dir a un altre home marica com a forma de desprestigiar-lo.
·         També analitza que si un home diu “Jo no sóc masclista, però…”, en realitat està reconeixent que no està disposat a renunciar a privilegis sobre les dones.
“Les dones tenim dret a viure de forma lliure i sense por”
Els missatges que s’adrecen específicament a les dones destaquen:
·         “Tu no t’ho has buscat, no has provocat res”. I deixen clar que l’únic responsable de la situació abusiva és l’agressor o assetjador.
·         Facilita exemples de situacions de violències sexuals com les que es poden viure en un transport i l’espai públic, el ciberespai, les relacions d’amistat i de parella, el lloc de treball o el lloc d’estudi.
·         S’hi explica que la vergonya i la culpa son sentiments associats a l’assetjament i les agressions sexuals  perquè les dones estan sotmeses  a una mirada que les jutja constantment.
Els missatges que divulguen aquests materials s’han realitzat amb la col·laboració de l’entitat experta Creación Positiva. L’ICD va iniciar la seva divulgació el passat dia 25 de novembre amb motiu de la commemoració del Dia internacional de la violència contra les dones, en el marc de la campanya Per una Catalunya lliure de violències sexuals. #JoTambé
La iniciativa té com a punt de partida el reconeixement de la magnitud de les violències sexuals i de la resposta que des de les administracions posem a l’abast de les dones a través dels recursos de la Xarxa d’atenció i recuperació integral a les dones que pateixen violència masclista, i la planificació i coordinació per al seu abordatge, desplegada a partir de l’aprovació de la Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.
instagram 2018.01.31

Monestir de Santa Maria de Vallbona (@franizki)

Segueix-nos a instagram (@informa.cat) i etiqueta les teves fotos amb el hashtag #informacat.

La teva foto podrà ser una de les publicades en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa

Neurones

joan juncosa amic

Una neurona; és una cèl·lula del sistema nerviós especialitzada en captar els estímuls provinents de l’ambient i de transportar i transmetre impulsos nerviosos (missatges elèctrics). Tots sabem que estan al nostre cervell. Però sabíeu que també estan en el nostre cor i en el nostre estómac? El nostre cervell té al voltant de 86 mil milions de neurones. El cor unes 40.000 i el nostre estómac uns 100 milions de neurones. Sembla que les neurones de l’estómac són poques comparades amb les del cervell i les del cor pràcticament insignificants. És cert que les del cor poden semblar poques. Però tenim un ésser viu que només té 10.000 neurones. És el cargol. Llavors el nostre cor té més neurones que alguns éssers vius amb la suficient intel·ligència com per viure, sobreviure i reproduir-se. Dóna molt que pensar. Per tant allò que se sol dir “pensar amb l’estómac” o “decidir les coses de cor” pren una altra dimensió. Tenim per tant 3 cervells en el nostre cos? Hi ha diversos estudis científics que no només ens parlen d’aquesta possibilitat sinó fins i tot de com es poden arribar a comunicar entre ells. Dóna molt que pensar. Potser les decisions racionals les pren el nostre cervell i les decisions que ens apareixen per intuïció provenen del nostre cor. Aquesta és una qüestió per reflexionar…

Per www.juanjuncosa.com / AMIC

Cat 112

El Telèfon d’Emergències 112 va atendre l’any 2017 més de 2,6 milions de trucades

1.607.594 van ser trucades operatives

Cat 112
Cat 112
El Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya CAT112, depenent de la Conselleria d’Interior, va atendre l’any passat 2.680.520 trucades, mentre que l’any 2016 van ser 2.556.405 trucades.
De les 2.680.520 trucades rebudes l’any 2017, 1.607.594 van ser trucades operatives, que vol dir que van ser generades per una emergència i van activar algun tipus de recurs operatiu. Aquesta xifra significa un lleuger augment, del 9,7% respecte l’any anterior (l’any 2016, les trucades operatives van ser 1.465.585).
Del total de trucades operatives, els mesos que es van atendre més trucades van ser els d’estiu. Concretament, el mes en què es va atendre un major nombre de trucades va ser juliol (166.327 trucades), seguit del juny (160.854) i l’agost (159.668).
En quant a dies concrets i episodis en què el telèfon d’emergències CAT112 va atendre més trucades l’any passat van ser, per una banda la revetlla de Sant Joan (tarda del 23 fins a mig matí del 24), i de l’altra el dia 5 d’agost en què hi va haver alhora l’activació del Plaseqcat a Portbou i un episodi d’onada de calor. Per la revetlla es van rebre 18.439 trucades i el dia 5 d’agost 6.991 trucades.
Pel que fa a la tipologia de les trucades operatives rebudes al 112, el 34,5% d’aquestes van ser per motius de seguretat –derivades a Mossos d’Esquadra i Policies Locals- (554.775 el 2017 davant les 498.381 el 2016) i que suposa un increment del 11,3% respecte l’any anterior; per assistència sanitària –derivades al SEM- un 29,9% (480.818 l’any passat i 449.464 el 2016) i que suposa un increment del 7% respecte l’any 2016. Les trucades per trànsit van suposar el 15,2% (244.393 el 2017 per 224.000 el 2016) i representa un increment del 9,1% respecte el 2016. Les trucades derivades a Bombers per incendis van ser el 5,8% (93.077 trucades el 2017 i 83.017 trucades operatives el 2016), i representa un increment del 12,1% de les trucades per aquesta tipologia respecte l’any 2016.
Trucades al telèfon d’emergències 112 durant el 2017 per demarcacions:
Demarcació de Barcelona
El 62,9% de les trucades operatives rebudes al 112 durant el 2017  es van fer des de la demarcació de Barcelona
Des de la demarcació de Barcelona, el telèfon d’emergències 112 de Catalunya va rebre 921.370 trucades el 2017. Respecte l’any anterior, el nombre de trucades va créixer un 9,2% (843.591 l’any 2016). La majoria de trucades fetes des de la demarcació de Barcelona van ser per motius de seguretat amb 339.091 avisos (36,8%) davant les 307.108 trucades fetes durant el 2016; 292.320 trucades (31,7%) van ser per demanar assistència sanitària davant les 275.304 trucades durant el 2016; 122.896 (13,3%) trucades van ser per motius de trànsit davant 111.616 trucades el 2016, i per incendis es van rebre 31.302 trucades (3,4%) davant les 27.385 trucades el 2016.
 
Demarcació de la Catalunya Central
Les trucades al 112 des de la Catalunya Central augmenten gairebé un 10% durant el 2017
Des de la Catalunya Central es van fer un total de 67.365 trucades al telèfon d’emergències 112 l’any 2017, mentre que l’any 2016 se’n van fer 61.324 (un 9,8% més). La majoria de trucades van ser per demanar assistència sanitària amb 22.751 trucades 33,8%) el 2017 i 21.052 l’any anterior; 17.681 trucades (26,2%) es van fer per motius de seguretat davant 15.770 trucades el 2016; 14.732 trucades (21,9%) es van fer per motius de trànsit davant 13.609 trucades el 2016; i per incendis es van fer 4.241 trucades (6,3%) el 2017 i 4.169 trucades el 2016.
 
costella porc mongetes

Costella de porc amb mongetes

costella porc mongetes

Ingredients:
 • 600 g – Costella de porc tallada a trossos
 • 600 g – Mongetes bullides
 • Sal
 • Oli
Preparació:

En una paella amb oli fregiu la costella fins que sigui ben daurada per fora i cuita per dins.
Saleu-la.
Poseu les mongetes cuites en una safata i amaniu-les amb l’oli de coure les costelles i els trossos de costella per sobre.

Categoria: Carns.
Font: Corpus Culinari Català