ComJunts//Foto: UPF

COMJunts, l’aplicació de la UPF i la UOC per a famílies amb nens amb malalties rares

Elegida Millor app per a pacients en els eHealth Awards 2018

ComJunts//Foto: UPF
ComJunts//Foto: UPF

COMJunts, l’aplicació creada per la UPF i la UOC que millora la comunicació entre les famílies amb nens amb malalties rares i els professionals de la salut, ha estat reconeguda com a Millor app per a pacients pels eHealth Awards 2018. Aquesta aplicació neix del projecte Junts: superar barreres socioeducatives i afavorir l’alfabetització sobre les interferències i dificultats de comprensió de la informació i documentació adreçada a famílies de nens i nenes afectats per malalties rares.

Els líders del projecte Junts, Rosa Estopà, professora del departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra i Manuel Armayones, professor dels estudis de psicologia i ciències de l’educació i director de desenvolupament de l’ eHealth Center de la Universitat Oberta de Catalunya, van recollir el guardó al Congrés eSalut, que va tenir lloc el 28 d’octubre a Madrid.

Manuel Armayones va voler destacar la col·laboració de la Federació Espanyola de Malalties Rares (FEDER) en l’elaboració i difusió de COMJunts i va explicar que des de l’eHealth Center “sempre busquem la participació activa dels pacients en el disseny de solucions que satisfacin les seves necessitats reals”. El professor de la UOC va agrair el premi i va explicar que aquest reconeixement, així com la bona acollida que està tenint l’aplicació entre les famílies, reforça “el paper que han de tenir les universitats, que no és altre que impactar positivament en la societat”.

Per la seva banda, Rosa Estopà va agrair la feina feta per tot l’equip del projecte finançat per RecerCaixa i va remarcar la importància d’aquest tipus de reconeixements per donar poder al pacient. “Volem que el llenguatge no sigui mai un obstacle, sinó tot el contrari, una eina que afavoreixi una comunicació empàtica entre professionals de la salut i pacients”, va explicar.

Una aplicació pensada amb i per a les famílies

COMJunts va sorgir per millorar la comunicació entre els professionals de la salut, les associacions, els pacients i les famílies i per donar poder a aquestes últimes en els actes comunicatius relacionats amb la malaltia dels seus fills. A partir de problemes comunicatius concrets, dóna solucions científiques destinades tant als especialistes com a la població afectada.

L’app, que va ser presentada el passat mes de setembre i està disponible en versió web i per a dispositius Android i iOS, planteja set reptes comunicatius que poden enfrontar les famílies. Per exemple, el dia en què els comuniquen que el seu fill té una malaltia rara, quan tenen visita mèdica, quan els donen un informe mèdic o quan han de fer una prova mèdica. Cada repte s’il·lustra amb un vídeo amb testimonis directes de famílies afectades i de professionals de la salut. A més, compta amb un hipertext que explica com gestionar cada situació comunicativa adequant-se a les necessitats cognitives de les famílies. També disposa d’un diccionari dirigit al pacient amb els termes més complexos i informació complementària amb consells, recursos i enllaços d’interès.

En la creació de l’app han participat lingüistes del grup de recerca IULATERMde l’Institut de Lingüística Aplicada de la UPF, psicòlegs del grup de recercaPSiNET (Psicologia, Salut i Xarxa) de la UOC i investigadors i metges de l’Àrea de Genètica Clínica i Molecular i la Unitat de malalties rares del Hospital Vall d’Hebron. Es va comptar també amb l’assessorament de FEDER i de famílies de pacients.

Els eHealth Awards es van lliurar a la cloenda del III Congrés d’eSalut organitzat per l’Associació d’Investigadors en eSalut AIES i l’agència de comunicació COMSalut. A més de la categoria Millor app per a pacients, es van lliurar guardons a la Millor app per a professionals sanitaris, Millor Gamificació en salut, Millor iniciativa d’impressió 3D, Millor iniciativa en Big Data / Intel·ligència Artificial, Millor iniciativa en robòtica, Millor iniciativa en telemedicina, millor iniciativa en teleconsulta, millor iniciativa d’Història Clínica Electrònica (HCE) i millor hospital digital. Fora de concurs, es van atorgar premis especials a la Millor Iniciativa en eSalut, a l’Influencer Salut Digital de l’any i al Pacient digital, a més del premi #SaludsinBulos.

Despesa turistes estrangers// Foto: 123fr

Els turistes estrangers arribats a Catalunya augmenten un 10,6% interanual

La despesa total suposa un increment del 10,4%

Despesa turistes estrangers// Foto: 123fr
Despesa turistes estrangers// Foto: 123fr

El nombre de turistes estrangers arribats a Catalunya augmenta un 10,6% interanual a l’octubre del 2018. Segons el país de residència habitual, entre els països de procedència majoritària, tots registren unes taxes interanuals positives: França (4,8%), Regne Unit (15,2%), Estats Units (69,8%) i Alemanya (4,7%).

Segons el motiu del viatge augmenten els viatges d’oci un 16,7%, mentre que els viatges de negoci i els d’altres motius (salut, estudis, família…) disminueixen un 16,7% i un 20,3%, respectivament.

Per tipus d’ allotjament principal, creixen els allotjaments de mercat un 15,8% i els de no mercat disminueixen un 14,6%.

La despesa total realitzada pels turistes residents a l’estranger amb destinació principal a Catalunya se situa en 1.710 milions d’euros a l’octubre del 2018, xifra que suposa un increment del 10,4% respecte el mateix període de l’any anterior.

Per país de residència habitual destaquen Estats Units, França i Regne Unit amb una despesa total de 218, 165 i 164 milions d’euros i un increment interanual del 39,8% , 3,5% i 48,3,%, respectivament.

La despesa mitjana diària per persona és de 209 euros, dada que suposa un increment interanual del 12,3%. Les partides de despesa principals corresponen al transport internacional (515 milions d’euros) i les activitats (337 milions d’euros).

L’estadística Turisme estranger (TUREST) a Catalunya ofereix informació mensual i anual del nombre de visitants (turistes i excursionistes) residents a l’estranger que tenen Catalunya com a destinació principal del viatge.

La consulta interactiva d’aquesta estadística permet creuar les següents variables principals: via d’accés, tipus de viatger, motiu del viatge, tipus d’allotjament principal, durada del viatge i país de residència habitual. També ofereix la variació interanual de cada variable. El període de referència de les dades és el mes que s’acaba el viatge, amb independència de la durada.

L’estadística Despesa del turisme estranger (TURDEST) a Catalunya ofereix informació mensual i anual de la despesa, la despesa mitjana per persona i la despesa mitjana diària per persona, dels turistes residents a l’estranger que tenen Catalunya com a destinació principal del viatge.

La consulta interactiva d’aquesta estadística permet creuar les següents variables principals: país de residència habitual, motiu del viatge, allotjament principal, tipus de despesa, organització i durada del viatge i per vies d’accés. També ofereix la variació interanual de cada variable. El període de referència de les dades és el mes que s’acaba el viatge, amb independència de la durada.

L’Idescat realitza una explotació mensual de l’Estadística de moviments turístics en frontera i Enquesta de despesa turística de l’INE i amplia els resultats de la despesa per a Catalunya.

Espineta amb caragolins// Foto: Vikipedia Commons

Espineta amb caragolins

Espineta amb caragolins// Foto: Vikipedia Commons
Espineta amb caragolins// Foto: Vikipedia Commons
Ingredients:
 • uns trossos – Espineta
 • 900 g – Cargolins
 • 2 – Cebes tallades finíssimes
 • 3 – Tomàquets madurs ratllats
 • 1/2 kg – Patates tallades a trossos mitjans
 • Oli
 • Sal
 • Aigua
 • Per fer la picada:
 • 1 grapat – Ametlles
 • 2 grans – All
 • Brins de safrà
 • Julivert
Preparació:

Remulleu unes hores l’espineta.
Feu un sofregit amb la ceba i els tomàquets.
Afegiu-hi els cargolins, les patates, l’espineta i aigua que cobreixi.
Uns 10 minuts abans d’acabar la cocció afegiu-hi la picada deixatada amb el vi ranci.

Categoria: Peixos i mariscs.
Font: Corpus Culinari Català
Comerç online sostenible//Foto: Conselleria Empresa

Comerç online i mobilitat: orientacions cap a un model sostenible

L’estudi del Govern es marca 3 objectius a assolir per a l’any 2020

Comerç online sostenible//Foto: Conselleria Empresa
Comerç online sostenible//Foto: Conselleria Empresa
El govern ha presentat l’estudi Comerç online i mobilitat: orientacions cap a un model sostenible a Catalunya, que ha impulsat la Conselleria d’Empresa i Coneixement amb l’objectiu d’analitzar els hàbits de la compra online i les preferències de lliurament per part de la població, i dotar d’eines de coneixement al sector comercial (entitats i empreses) i les administracions per a la implementació d’actuacions adreçades a fomentar un servei de recollida de compres online sostenible, de menor impacte ambiental i de mobilitat, i que alhora potenciï el comerç de proximitat.
En aquest sentit, el Govern es marca 3 objectius a assolir per a l’any 2020: incrementar fins al 25% els lliuraments de compres online en punts físics de proximitat; augmentar fins a un 50% els compradors online conscienciats en l’impacte ambiental i de logística que generen les compres online; i també que tots els municipis de Catalunya tinguin almenys un punt de recollida físic i de proximitat.
El comerç electrònic és una nova manera de comprar que està en fort creixement. Atès que el destí de les compres és el domicili dels compradors en la major part dels casos, suposa un impacte en el trànsit a les nostres ciutats. El trànsit és la principal font d’emissions de contaminants i de soroll a les aglomeracions urbanes i, per tant, és important que fem un ús responsable d’aquesta nova manera de comprar.
Aquest estudi vol ser, també, una guia de recomanacions per a les administracions de cara a poder implementar determinades mesures contemplades a l’article 16 de la Llei 18/2017 de Comerç, Serveis i Fires.
Principals dades de l’Estudi Comerç online i mobilitat: orientacions cap a un model sostenible
 • El comerç electrònic genera uns 53 milions de compres online l’any a Catalunya. D’aquestes, el 73% es lliuren a domicili, el 12% a l’oficina i el 15% del total de les compres es recullen a través d’ alguna modalitat de Click & Collect: un 6,2% en botiga, 8,7% en punt de recollida i un 0,2% en bar/ comerç de confiança.
 • Les compres online generen 39 milions de desplaçaments, lliuraments a domicili, a Catalunya a l’any, és a dir, 2,9 lliuraments per segon. D’aquests, el 15% requereixen d’una segona visita i el 8,2% es retornen, generant una logística “absurda” en el 23% dels casos.
 • La previsió és d’un augment del 21,7%, fins arribar als 64 milions de compra i això es traduiria en 47 milions de lliuraments a domicili l’any que ve.
 Sis línies d’actuació per assolir aquests objectius:
 • Incorporar les compres online i els lliuraments d’aquestes en els plans estratègics de comerç i de ciutat (planificació urbanística).
 • Fomentar pràctiques de compra online responsables per agrupar les comandes, flexibilitzar els horaris d’entregues (franges més àmplies) o prioritzar les entregues en hores vall.
 • Treballar amb les empreses de comerç per fomentar la venda responsable, en àmbits com reduir els excessos d’embalatge, concentrar diferents comandes en un únic lliurament, o bé promoure lliuraments a domicili en mitjans de transport sostenibles.
 • Desenvolupar campanyes de sensibilització sobre els efectes negatius dels lliuraments de les compres en línia.
 • Generar espais de debat i anàlisi amb els operadors dels diferents sectors.
 •  Impulsar el click&collect en botiga, mitjançant els incentius de comerç i en espais urbans, mitjançant col·laboracions entre les diferents AAPP i sector privat (per exemple locals buits i associacions de comerciants).
D’altra banda, es crearà properament un Gabinet d’Experts per a la Transformació Tecnològica del Comerç que ha de contribuir a definir les principals línies de treball de la  Generalitat en aquest àmbit, i que serà el punt de trobada entre els diferents agents.
Besalú// instagram 2018.12.04

Besalú (@viul917)


Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Informa.cat (@informa.cat) el

Segueix-nos a instagram (@informa.cat) i etiqueta les teves fotos amb el hashtag #informacat.

La teva foto podrà ser una de les publicades en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa

L’equip de redacció escollirà cada dia una per a la seva publicació