Embassament Llosa del Cavall reserves // Imatge del web Generalitat

Els embassaments estan a més del 89% de la seva capacitat

Amb un total de 619 hm3 

Embassament Llosa del Cavall reserves // Imatge del web Generalitat
Embassament Llosa del Cavall reserves// Imatge del web Generalitat
Els embassaments de les conques internes se situen avui a més del 89% de la seva capacitat, amb un total de 619 hm3, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Aquest volum de reserves s’està mantenint estable des de finals de novembre (quan les reserves estaven al mateix percentatge -89%- i amb un volum -621 hm3- lleugerament superior) fins a l’actualitat.

Això es deu a dos factors: per una banda, les quantioses pluges registrades a Catalunya durant els mesos d’octubre i novembre, que van servir per recarregar els embassaments i també per incrementar el cabal de diversos rius i, per l’altra, el descens de consums habitual durant els mesos d’hivern.

Fa un any, per aquestes mateixes dates, la situació era totalment contrària, amb les reserves al 44% i amb 308 hm3emmagatzemats.
El sistema Ter Llobregat, a prop del 90%

Els embassaments d’aquest sistema estan a prop del 90% de la seva capacitat, amb un total de 550 hm3. Els reservoris de la conca del Llobregat (la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç) estan per damunt del 95%, mentre que els del Ter (Sau i Susqueda) se situen entre el 83 i el 90%, respectivament. Fa un any, les reserves estaven al 46% amb 280 hm3 d’aigua.

Recuperació als dos extrems del territori
Pel que fa als embassaments de Darnius Boadella (Alt Empordà), Siurana (Priorat) i Riudecanyes (Baix Camp), aquests també s’han mantingut estables i amb volums alts. Darnius Boadella se situa avui a més del 90% amb més de 55 hm3 (fa un any estava al 37% amb 22 hm3), Siurana emmagatzema més de 6 hm3 i està a més del 50% (fa un any estava al 12% amb 1,5 hm3) i Riudecanyes es troba a prop del 89% i amb 4,7 hm3 (fa un any es situava al 18% amb un hm3 d’aigua).
Finalment, l’embassament de Foix està avui al màxim de la seva capacitat, amb 3,8 hm3 (fa un any estava al 92% amb 3,4 hm3).
Amb aquest volum de reserves a les conques internes es garanteixen totes les demandes per a un període superior a un any.
Comerç // Foto: Joan Murcia

Demà diumenge els comerços podran obrir

Primer festiu d’obertura autoritzada a Catalunya del 2019

Comerç // Foto: Joan Murcia
Comerç // Foto: Joan Murcia
Demà diumenge, 13 de gener, serà el primer festiu de 2019 d’obertura autoritzada a Catalunya, jornada en la que els comerços podran obrir portes, d’acord amb el calendari legal fixat per enguany.
A banda del proper diumenge (segons el calendari comercial de diumenges i festius autoritzats d’obertura comercial 2019), els comerços catalans podran obrir el 7 de juliol, 12 d’octubre, i l’1, 6, 8, 15 i 22 de desembre, tal i com estableix l’Ordre EMC/127/2017, de 16 de juny.
El Consell Assessor de Comerç (integrat per representants de la Generalitat, d’entitats municipalistes, representants de les cambres de Comerç, agents comercials, grans empreses de distribució, associacions de comerç, marxants, sindicats, i associacions e consumidors) ha consensuat un total de vuit festius anuals dels quals, els ajuntaments poden substituir-ne fins a dues dates. D’acord també amb la normativa catalana que regula els horaris comercials, s’afegeixen dos dies més (fins a un total de 10) al calendari comercial, que els municipis han de fixar en funció del màxim aprofitament comercial i d’acord amb els comerciants.
Aquest mes de gener, es publicarà al DOGC el calendari definitiu, amb els canvis de dies en aquells municipis on els ajuntaments hagin optat per substituir dues de les vuit dates fixades. La consulta de dates afegides i/o substituïdes al calendari de dies festius amb obertura comercial autoritzada de diversos municipis per a l’any 2019, es podrà fer a través del portal http://ccam.gencat.cat/ca/inici/.
Objectiu perdre pes// Foto: bellezaactiva

Objectiu perdre pes després de les festes nadalenques: és possible!

Objectiu perdre pes// Foto: bellezaactiva
Objectiu perdre pes// Foto: bellezaactiva

Tants mesos “portant-nos bé” fugint de fregits, greixos saturats i dolços, mantenint el pes a ratlla… i en uns quants dies el nostre esforç se’n va al trast! T’ajudem a recuperar la silueta perduda i a perdre pes després de les festes nadalenques.

Encara que possiblement quan tornis a la rutina diària, aquest sobrepès guanyat a base de tiberis, torrons i begudes alcohòliques desapareixerà, no oblidis seguir els següents consells, que t’ajudaran a seguir pel bon camí:

- Consumeix els aliments preparats a casa, d’aquesta forma et serà més fàcil evitar la ingestió d’olis i greixos saturats.
– Consumeix piscolabis lleugers (una poma, una pastanaga crua, un tros d’api, etc.); que la temptació caigui en productes que no engreixen.
– Redueix el consum de sal (la dosi justa ha de ser de 0,5 grams al dia). Per a aportar sabor als plats, aquesta es pot substituir per unes gotetes de llima, llimona, tomàquet natural o espècies.
– Utilitza sempre oli d’oliva verge, en quantitats reduïdes.
– Beu molt líquid –té un efecte saciant-, sobretot aigua, infusions o begudes isotòniques. Evita en la mesura del possible el cafè i les begudes gasoses.
– Reparteix els menjars en 5 o 6 preses diàries. D’aquesta forma, menjaràs menys quantitat i l’organisme digerirà més fàcilment.
– Evita en la mesura del possible el consum de sucre i recorda que aquest es troba en aliments en els quals ni t’imagines…
– Consumeix fibra. Té un efecte saciant més durador que l’aigua, i això t’ajudarà a despistar l’apetit.

Per: Belleza Activa / AMIC

Carles Mundo Premi Justicia 2018// Foto: Conselleria Justicia

L’exconseller Carles Mundó Premi Justícia 2018

Destaca el tancament de la presó Model

Carles Mundo Premi Justicia 2018// Foto: Conselleria Justicia
Carles Mundo Premi Justicia 2018// Foto: Conselleria Justicia
El Govern ha distingit l’exconseller Carles Mundó amb el Premi Justícia 2018, la més alta distinció que atorga la Generalitat en matèria de justícia en un acte aquest divendres al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Aquest reconeixement queda justificat per la rellevància i transcendència dels projectes que va portar a terme durant el seu mandat al capdavant de la Conselleria.
Durant l‘entrega del guardó, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha subratllat que aquests premis “són uns reconeixements que van més enllà de l’àmbit del dret. Reconeixem persones justes. Persones amb una trajectòria marcada per l’honestedat. El de l’honestedat, és un valor que hauria de ser l’autèntica obsessió. Una obsessió que sempre hauria d’estar per sobre de qualsevol opció ideològica”.
En aquest sentit, la consellera ha assenyalat que els principis de “democràcia, transparència i honestedat haurien de marcar el rumb de la història de qualsevol país. Sense aquest trident, no hi ha rumb, sinó deriva. Una deriva cap a la pèrdua de drets civils i llibertats. Ho subratllo expressament: sense honestedat, no hi ha cap justícia possible”.
Al decret de concessió del Premi Justícia 2018 a Carles Mundó en destaca el tancament de la presó Model de Barcelona després de dècades de reivindicacions i 113 anys de funcionament; la compleció del Codi civil de Catalunya amb l’aprovació de la Llei sobre obligacions i contractes. Així mateix, se’l reconeix l’aprovació de la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que va anul·lar 66.000 judicis; l’aprovació de la Llei de voluntats digitals; la posada en marxa del Registre de parelles estables de Catalunya i la del Registre únic de grups d’interès de Catalunya.
 
Compromís amb la justícia
Carles Mundó i Blanch (Vic, 1976) es va llicenciar en Dret per la Universitat Pompeu Fabra i és màster en dret urbanístic i de l’edificació per la mateixa universitat. Ha estat president de la Comissió de Codificació de Catalunya i de l’Observatori de Dret Privat de Catalunya, i membre del Consell Social de la Llengua Catalana. En l’àmbit universitari, ha estat membre del Consell Interuniversitari de Catalunya, del Consell Social de la Universitat de Barcelona i del Consell Social de la Universitat Pompeu Fabra, on va ser president de la Comissió Acadèmica. En l’àmbit institucional, Mundó ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat, tant a la Generalitat com en el món municipal. Ha estat un dels advocats impulsors de l’associació Drets, dedicada a denunciar els actes de catalanofòbia.
El 13 de gener de 2016 va ser nomenat conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Va ocupar aquest càrrec fins al 27 d’octubre de 2017, quan va ser destituït per l’aplicació del 155, juntament amb la resta del Govern. Va ser empresonat a la presó d’Estremera (Madrid) el 2 de novembre després de declarar a l’Audiència Nacional i en va sortir sota fiança el 4 de desembre, amb la causa al Tribunal Suprem.
Actualment, exerceix com a advocat i és membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya, l’alt òrgan consultiu del Govern. Mundó ha estat guardonat amb el XII Premi Agustí Juandó i Royo (2018) que atorga el Consell de l’Advocacia Catalana per la seva tasca a favor del català a la justícia.
Medalles d’honor per serveis excepcionals a la justícia
 
August Gil Matamala. Advocat laboralista, actualment jubilat. Ha estat fundador de la Comissió de Defensa de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona. La seva trajectòria destaca per la seva defensa de persones acusades de delictes polítics davant del Tribunal d’Ordre Públic (TOP) en l’època franquista.
 
Matilde Aragó Gassiot. Magistrada de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Es distingeix per la seva contribució a la normalització de la llengua catalana en el món de la justícia des de l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia (AJDLP).
 
Rafael Calderón Folchs. Advocat laboralista, actualment jubilat. Ha estat membre destacat de la Comissió de Defensa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. Es distingeix per la defensa dels drets laborals, sindicals i polítics dels treballadors i treballadores del país.
 
Carme Guil Román. Magistrada de la Secció Penal de l’Audiència Provincial de Barcelona. Es distingeix per l’impuls de la justícia restaurativa en l’àmbit de justícia juvenil, que promou la mediació entre les víctimes i els infractors menors com a mecanisme de reparació de danys, i pel seu treball incansable a favor dels drets dels infants i els joves més vulnerables.
 
Rosa Torre Lloveras. Advocada. A títol pòstum, per una trajectòria professional que es distingeix per l’aposta i el foment de la mediació com a mecanisme de gestió i resolució de conflictes civils, entre particulars i empreses, des del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya.
 
Luis del Castillo Aragón. Destacat advocat penalista. Va ser degà emèrit del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i expresident del Col·legi d’Advocats Penal Internacional. A títol pòstum, es distingeix la seva dilatada trajectòria professional i personal a favor de les llibertats i els dret humans, i molt especialment el seu compromís amb la justícia internacional.
 
Montserrat Raga Marimon. Magistrada del Jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona. La seva trajectòria professional es distingeix per l’aposta i el foment de la mediació i altres mètodes de resolució de conflictes entre l’Administració i la ciutadania com a alternatives al procediment judicial.
 
Jesús María Sánchez García. Advocat i vicepresident de la Comissió Normativa de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, d’on també és el secretari. Destaca el seu treball incansable per aportar solucions jurídiques als problemes actuals a través dels acords extrajudicials i la segona oportunitat, afavorint la descongestió dels jutjats.
 
Magda Oranich i Solagran. Advocada i política catalana. La seva trajectòria professional es distingeix per ser una incansable defensora dels drets humans, molt especialment els drets de la dona, les persones LGTBI, les víctimes de la repressió franquista i els presos polítics de la dictadura.
 
Eladi Crehuet Serra. Notari. Es distingeix pel seu treball a favor de normalització de la llengua catalana en les escriptures públiques i en la resta de documentació notarial.
 
Ramon Daví Navarro. Procurador i vicedegà de l’Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona. Es distingeix per la seva llarga experiència professional, pel seu treball en la millora i reconeixement de la professió de procurador i per la seva col·laboració lleial amb el Departament per a la millora del servei públic de la justícia.
Les tres mencions honorífiques que ha entregat el Govern són per a la Fundació Vicki Bernadet, que treballa per l’atenció integral, prevenció, formació i sensibilització dels abusos sexuals infantils, i les periodistes Fátima Llambrich i Núñez, de TV3, i Rossi García Ávila, de l’agència de notícies EFE, per les seves trajectòries professionals distingides pel rigor informatiu en l’àmbit de tribunals.
Jugant amb regals de Reis// instagram 2019.01.12

Jugant una mica amb els regals de Reis (@ddac_63)


Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Informa.cat (@informa.cat) el

Segueix-nos a instagram (@informa.cat) i etiqueta les teves fotos amb el hashtag #informacat.

La teva foto podrà ser una de les publicades en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa

L’equip de redacció escollirà cada dia una per a la seva publicació