Obituari 17.01.2018

Nom Cognom1 Cognom2 Edat: Data cerimònia Hora cerimònia Lloc cerimònia
Juan Oliart Adell 64 any 17/01/2018 16:00 Temple Cementiri
María-Antonia Aragón Cruz 71 any 17/01/2018 10:00 Temple Cementiri
Manuel Góngora García 92 any 17/01/2018 09:00 Temple Cementiri
Candelaria Suarez Espinosa 92 any 17/01/2018 10:30 Temple Cementiri
Ángela Calvillo Zamora 94 any 17/01/2018 11:00 Temple Cementiri
María Isabel Gual Sánchez 50 any 17/01/2018 12:00 Temple Cementiri
Milagros Jiménez Vázquez 79 any 17/01/2018 17:00 Temple Cementiri
Eduardo Arjona Hidalgo 91 any 17/01/2018 15:00 Temple Cementiri
joan juncosa amic

En blanc

joan juncosa amic

Tenim un nou any per davant. En blanc. Igual que un escriptor quan s’enfronta a un paper. Per descomptat que hi ha algunes coses que coneixem. L’argument central, alguns personatges, etc… però nosaltres som els que escriurem i donarem vida a aquest nou any que tenim per davant. Aprofitem les piles carregades i l’ambient positiu que s’ha creat durant aquests dies per sortir disparats cap als nostres objectius. Descorchemos nostres somnis i fem-volar. Encara tens temps de prendre’t una xocolata calenta i compartir aquestes il·lusions. Aprofita tota aquesta energia per avançar amb un somriure cap al teu nou any i escriu tu la història per la qual sens dubte brindaràs dins de 365 dies. Carrega el teu esperit i la teva motxilla d’anhel, esperança, desig, ànim, confiança, fe i seguretat; deixa un espai important per a amistats i sobretot no et deixis l’amor. T’asseguro que amb tots aquests ingredients i la paciència necessària et convertiràs en l’alquimista capaç de descobrir la pedra filosofal, viure aventures en què descobriràs la font de la joventut, potser descobreixis que la mítica ciutat de Shambhala (Tibet), està en el teu cor. Obre la teva ment a les noves oportunitats que se’t presenten; no permetis que acabin marxant. Amb prudència, valentia i una mica d’esperança crea la teva nova història. Que el teu viatge sigui digne de ser explicat i que acabi convertint-se en llegenda.

Per www.juanjuncosa.com / AMIC

vacances en familia

Obertes les preinscripcions al programa “Vacances en família”

S’ofereixen 59.300 places a la xarxa d’albergs de la Generalitat

vacances en familia

L’Agència Catalana de la Joventut va obrir ahir dilluns 15 de gener les inscripcions al programa “Vacances en família”, que el 2018 arriba a la seva catorzena edició amb una oferta de 59.300 places per a un total de 11.584 famílies amb fills menors de 18 anys.
El programa, que té el suport de la Direcció General de Famílies, està adreçat a totes les famílies catalanes amb fills i filles menors d’edat (0 a 17 anys) amb l’objectiu de potenciar el lleure familiar compartit entès com una pràctica educativa, i afavorir alhora la convivència dels membres de la unitat familiar i amb la resta de famílies participants.
La iniciativa es desenvolupa en un total de 31 albergs de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat) en diferents èpoques de l’any. En total, s’ofereixen 68 períodes d’estada de 2, 3, 4 i 7 nits repartits entre la Setmana Santa, l’estiu, els diversos ponts al llarg de l’any i els caps de setmana des del mes de març de 2018 fins al de febrer de 2019.
Les estades es complementen amb activitats i espectacles (descoberta de l’entorn natural i cultural, animació musical i tallers de manualitats, entre d’altres) en els torns de més de dues nits, amb l’objectiu de compartir i aprendre a través del lleure.
Aposta per la igualtat d’oportunitats de totes les famílies
Per segon any consecutiu, el “Vacances en família” també incorpora cinc subprogrames dirigits a famílies d’especial atenció pública, que tindran l’estada becada o totalment gratuïta amb la voluntat de garantir la igualtat d’oportunitats de les famílies catalanes. Aquestes famílies tenen reservada la seva plaça al marge del procés de preinscripcions, gràcies a la iniciativa pilotada per la Direcció General de Famílies a través de la col·laboració amb les entitats socials que gestionen l’acompanyament d’aquestes persones.
Així doncs, per mitjà d’aquests subprogrames es reservaran places per famílies en situació de vulnerabilitat que es troben en risc d’exclusió social; per a famílies acollidores; places per a famílies amb un gran nombre d’integrants; places pel programa Respir, dirigit a famílies amb fills amb discapacitat; i per a dones víctimes de violència masclista. A més a més, es destinaran places per a un miler de famílies monoparentals, que més enllà del descompte ja previst en el preu, tindran garantides les places per poder participar al programa.
L’objectiu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies és, d’una banda, el de garantir que tothom pugui gaudir d’un espai de lleure en família i, de l’altra, posar els albergs públics al servei de les diferents realitats socials del país, sobretot la d’aquells col·lectius que sovint tenen més dificultats per poder gaudir d’uns dies de lleure conjuntament amb les seves famílies.
També per segona edició consecutiva, el programa obre la possibilitat de participar-hi als familiars directes majors de 65 anys, que gaudiran d’una tarifa reduïda. Amb aquesta iniciativa, el “Vacances en família” pretén facilitar les relacions intergeneracionals i reforçar-ne els vincles afectius.
Preinscripcions obertes fins el 5 de febrer
Les famílies interessades poden preinscriure’s a la iniciativa a través del web del programa fins el proper 5 de febrer a les 12 hores. Dos dies després, el 7 de febrer, se celebrarà el sorteig públic a partir del qual s’adjudicaran les places definitives.
El preu general del programa és de 27,85 euros per persona i nit. Pel que fa al preu dels infants menors de 3 anys, mantenen l’estada gratuïta, els de 4 a 6 anys tenen un 50% de descompte i els de 7 a 13 anys gaudiran d’un 25% de reducció. D’altra banda, les famílies nombroses i monoparentals tenen un 10% de descompte en tots els serveis. Un total de 427 famílies monoparentals i 1.228 nombroses es van beneficiar d’aquesta reducció en l’edició passada del programa.
Des de la seva posada en marxa l’any 2005, 246.299 persones corresponents a 65.011 famílies han gaudit del programa “Vacances en família”.
conill amb olives

Conill amb olives trencades

conill amb olives

Ingredients:
 • 1 – Conill trossejat
 • 200 g – Olives trencades
 • 2 – Cebes tallades a la juliana
 • 1 – Porro tallat a rodanxes
 • 1 – Pastanaga tallada a rodanxes
 • 1 fulla – Llorer
 • Timó
 • 1 copa – Vi blanc
 • Oli
 • Sal
 • Pebre
 • Aigua
Preparació:

Enrossiu el conill en una cassola amb oli.
Afegiu-hi les cebes, la pastanaga, el porro, el timó i el llorer.
Quan estigui tot sofregit feu-hi la reducció del vi blanc, afegiu-hi aigua i deixeu-ho coure.
Uns 15 minuts abans d’acabar la cocció afegiu-hi les olives trencades.
Poseu sal i pebre al final.

Variacions:
En lloc de vi blanc s’hi pot posar vi ranci.

Categoria: Carns.
Font: Corpus Culinari Català
accident Girona

Campanya de control dels sistemes de seguretat passiva

El SCT la coordina amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals

accident Girona

Des d’ahir i fins el 21 de gener, el Servei Català de Trànsit (SCT) coordina amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals una campanya policial preventiva d’ús de sistemes de seguretat passiva. Aquesta estratègia operativa per controlar l’ús de cinturó (tant per part del conductor com de l’acompanyant i dels ocupants dels seients posteriors), del casc i dels sistemes de retenció infantil (SRI) a les carreteres i carrers de Catalunya té per objectiu reduir les víctimes d’accidents de trànsit i recordar la importància d’emprar aquests dispositius i de fer-ho correctament.
Al llarg de la setmana, s’informarà i alertarà d’aquesta campanya de controls intensius d’ús dels dispositius de seguretat passiva a través dels Panells de Missatge Variable (PMV) ubicats a les carreteres catalanes.
Aquesta esdevé la primera de les  disset campanyes preventives i integrals de les policies de Trànsit de Catalunya que l’SCT coordinarà aquest 2018. Al 2017 es van efectuar quinze campanyes policials, de les quals dues – als mesos de gener i setembre – es van centrar en controls intensius d’ús dels dispositius de seguretat passiva, en les que els Mossos d’Esquadra i Policies Locals van imposar un total de 3.578 denúncies (vegeu quadre).
Campanya control dispositius seguretat passiva
Any 2017
Denúncies ús cinturó*
3.319
Denúncies no ús o ús incorrecte SRI*
180
Denúncies ús del casc*
79
Total
3.578
 
* No utilitzar aquests sistemes de seguretat passiva o utilitzar-los inadequadament impliquen una sanció econòmica de 200,00 € i la pèrdua de 3 punts del carnet de conduir.
 
 
Greus conseqüències

No utilitzar els dispositius de seguretat passiva o fer-ho de manera incorrecta agreuja les conseqüències de lesivitat de les víctimes. De fet, no portar el cinturó, SRI o casc és, juntament amb la velocitat i la conducció sota els efectes de l’alcohol i altres drogues, una de les principals causes de  lesions derivades dels accidents de trànsit. Davant d’això, l’SCT considera primordial donar continuïtat a aquestes campanyes intensives per seguir conscienciant els conductors i la resta d’usuaris dels riscos i conseqüències d’aquesta acció.
Així mateix, des de l’SCT es vol recordar a tots els usuaris de la necessitat de cordar-se el cinturó de seguretat en tots els vehicles, també en els autocars. Per aquest motiu el 2016 es va endegar la campanya “A l’autocar també”   en què, a través d’un vídeo amb els infants com a prescriptors i en el qual es destaquen les mesures de seguretat reglamentàries per a la protecció dels menors quan viatgen en vehicles de transport escolar, es vol sensibilitzar el conjunt de la ciutadania sobre la importància de cordar-se el cinturó també en aquests vehicles de transport de viatgers. Alhora, els mesos de maig i novembre de 2017, el Servei Català de Trànsit també va coordinar campanyes preventives de control de transport escolar i de viatgers.
Els elements de seguretat passiva són bàsics per salvar vides en cas de sinistre viari:

·L’ús del cinturó de seguretat és obligatori
per a tots els ocupants de tots els vehicles, en tots els trajectes i tant en vies urbanes com interurbanes. En cas de turismes, als seients del darrere també és obligatori i bàsic per evitar seqüeles greus en cas d’accident.
·L’ús del cinturó redueix el risc de mortalitat en cas d’accident en un 75%. El seu ús, conjuntament amb el coixí de seguretat, representa una disminució de la mortalitat del 80%. El coixí de seguretat no és eficaç si no es complementa amb l’ús del cinturó de seguretat.
·No utilitzar el cinturó pot causar lesions internes de caràcter greu o mortal, sobretot al cap i al tòrax. El cinturó protegeix tant de sortir disparat de l’habitacle del vehicle com d’impactar contra el parabrisa.
·A 80 km/h un xoc frontal sense portar el cinturó de seguretat acostuma a comportar la mort o lesions de gravetat. En cas d’accident amb bolcada o gir brusc, el seu ús és fonamental. No portar-lo ben cordat multiplica per 25 el risc de patir lesions greus o mortals.

·
En zona urbana, la possibilitat de resultar ferit greu o mort és 5 vegades menor si es porta cordat el cinturó de seguretat.

·
Quan es produeix una frenada brusca, el pes d’una persona de constitució mitjana pot arribar a ser de 200 kg. En cas d’una col·lisió severa, els passatgers posteriors poden impactar amb els ocupants dels seients de davant i causar-los greus seqüeles i fins i tot la mort. En un impacte frontal, la probabilitat que un ocupant dels seients posteriors colpegi mortalment a un altre passatger dels seients de davant pot ser fins a 8 vegades més gran.

·No utilitzar el cinturó de seguretat
es considera una infracció greu i suposa una multa de 200 euros. Si l’infractor és el conductor, la sanció implica la pèrdua de 3 punts del carnet de conduir. No utilitzar adequadament el cinturó de seguretat és una infracció greu, però no comporta pèrdua de punts.
Referent als infants,:

·Els menors
amb una altura igual o inferior a 135 cm han d’ocupar obligatòriament els seients del darrere del vehicle i han d’utilitzar sempre un sistema de retenció homologat i adaptat a la seva talla i pes.
·Excepcionalment, els menors amb una estatura igual o superior a 135 cm poden utilitzar directament els cinturons de seguretat del vehicle. No obstant això, fins els 150 cm és recomanable que continuïn fent servir un sistema de retenció infantil.

·
Si un nen viatja sense subjecció es multipliquen per 5 les possibilitats que pateixi lesions mortals o greus. Si el sistema de retenció infantil s’utilitza adequadament, es redueix fins en un 75% les lesions en cas d’accident.
Consells bàsics per portar el casc amb seguretat:

·
Cal que sigui homologat i es recomana que sigui del tipus integral. Si és integral, d’una sola peça, protegeix tot el cap i la cara. Cal portar-lo ben cordat i de la talla adequada. Ha de quedar ajustat i la corretja de subjecció no pot quedar solta ni superar mai la barbeta.
·El casc no és per a tota la vida. La data límit del material amb què s’ha fabricat, l’ús, el tracte rebut o el grau d’exposició als elements meteorològics que hagi sofert limiten el seu correcte funcionament en cas d’accident.
instagram 2018.01.16

Vic (@annacostamarce)

Segueix-nos a instagram (@informa.cat) i etiqueta les teves fotos amb el hashtag #informacat.

La teva foto podrà ser una de les publicades en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa

Obituari 16.01.2018

Nom Cognom1 Cognom2 Edat: Data cerimònia Hora cerimònia Lloc cerimònia
Jaime Lozano Barrios 42 any 16/01/2018 09:30 Temple Cementiri
Salvador Llordés Gil 56 any 16/01/2018 09:00 Temple Cementiri
Dolores Sirera Lillo 87 any 16/01/2018 10:00 Temple Cementiri
Pedro Moyano Navarro 67 any 16/01/2018 11:30 Temple Cementiri
Adela González Polo 86 any 16/01/2018 12:00 Temple Cementiri
Antonio Sáez Martínez 84 any 16/01/2018 10:30 Temple Cementiri
María Montserrat Herreros Fagella 75 any 16/01/2018 11:00 Temple Cementiri
María Vila Ballester 92 any 16/01/2018 15:00 Temple Cementiri
Animalmente vacunacio gossos

Calendari de vacunacions del gos i el gat

Animalmente vacunacio gossos

Sempre recordem, com fem ara, que cal cuidar a les nostres mascotes i posar-los les vacunes i tot el que necessitin per a una correcta i sana trajectòria vital. Alguna vegada ens han preguntat sobre les vacunes en els gossos i molts de nosaltres no sabem fins a quin punt les vacunes en els gossos són efectives i els immunitzen d’altres malalties.

Us deixem informació sobre el calendari de vacunacions dels gossos i gats segons el col·legi de Veterinaris i segons diu la llei, tot i que hi ha molta controvèrsia i dubtes amb el tema de les revacunacions anuals.

Qui millor pot aconsellar la pauta vacunal d’un cadell o gos és el veterinari, ja que analitzarà les característiques individuals de cada gos i escollirà la que més el protegeixi.

És important vacunar els cadells i els gossos adults correctament contra les malalties més comunes: Parvovirosis, Borm, Hepatitis, Leptospirosis, Tos de les Gosseres, malaltia de Lyme, Coronavirus i Ràbia.

El tipus de vacuna i pauta de la vacunació dependrà de:

• Edat del gos

- Si el cadell té 6 setmanes: vacuna senzilleta davant Parvovirosis i Borm i 2 polivalents.
– Si té 2 mesos o més: es posen 2 polivalents separades per 3-4 setmanes. En primovacunació convé posar almenys 2 dosi, i repetir-1 cop a l’any.

• Raça

El Pastor Alemany, Rottweiler, Bòxer i Pit Bull, entre d’altres, presenten un elevat risc de patir Parvovirosis, Borm i Coronavirus, pel que han de ser vacunats especialment contra aquestes malalties víriques.

• Estat immunològic

És important per a les defenses del cadell que la mare estigui correctament vacunada i desparasitada.
També influeix, lògicament, que tant ell com la seva mare estiguin ben alimentats, amb un pes corporal correcte: així el seu estat immunològic serà millor i, en cas d’infecció vírica o bacteriana, podrà fer front a aquestes infeccions.
Els cadells o gossos amb un deficient estat immunològic hauran de seguir unes pautes vacunals més completes per posseir suficients defenses.

• Zona geogràfica
Determinades àrees geogràfiques presenten una major prevalença de malalties com ara Borm, Parvovirosis, … etc
En zones rurals, en què no tots els animals estan vacunats adequadament, o en àrees en què hi ha gossos assilvestrats, el risc de malalties víriques és més gran, i la vacunació ha de ser més completa.

• Hàbits
Els cadells o gossos que convisquin amb altres gossos (planters, residències), acudeixin a exposicions de bellesa o d’agility, els que es dediquen a cria o la caça, presenten un major risc de contraure malalties víriques pel que la seva vacunació ha de ser estricta i completa, incloent especialment la vacuna enfront de la tos de les gosseres.
Els gossos que habitin en zones en què el risc d’infecció per paparra sigui elevat, hauran de ser vacunats contra la Malaltia de Lyme.

Hi ha diverses pautes de vacunació, de manera que el millor és que et fa el veterinari. En trets generals, podríem recomanar el següent calendari vacunal, però recordem que cada gos pot requerir vacunacions addicionals:

EDAT i PROTECCIÓ
5 setmanes Desparasitació interna
6 a 8 setmanes Puppy DP (Parvovirosis i borm)
8 a 10 setmanes Polivalent (Parvo, Borm, Hepatitis, Leptospirosis i Parainfluenza)
12 a 18 setmanes Segona Polivalent (Parvo, Borm, Hepatitis, Leptospirosis i Parainfluenza)
5-6 mesos Ràbia i xip (Ràbia a Catalunya no obligatòria)
Adult, un cop l’any Polivalent Ràbia (Ràbia a Catalunya no obligatòria)

El teu preciós cadell acaba d’arribar, estàs desitjant baixar-lo al parc i ensenyar als teus amics i coneguts. Compte! Has d’evitar el contacte amb altres gossos fins que hagi rebut totes les vacunes i estigui protegit. En treure-i posar-lo en contacte amb altres gossos, o llocs freqüentats per aquests, estarà exposat a malalties i de moment no està immunitzat.

D’altra banda perquè es socialitzi bé, ha d’estar en contacte amb el món exterior, per acostumar-se a la gent i al soroll del carrer, però evita en tot moment exposar-lo innecessàriament. Per descomptat si pots passeja’l en braços o porta’l a un jardí particular on no hi hagi gossos sense vacunar.

VACUNES EN GATS

Un gatet ha de ser convenientment vacunat, desparasitat i alimentat.
Hi ha diferents vacunes i aquestes poden ser combinades.
El seu veterinari li donarà tots els consells per a una alimentació de qualitat per tal d’obtenir un creixement òptim.

Calendari vacunes en gats:
• 8 setmanes. leucèmia
• 12 setmanes: Trivalent Felina
• 14 setmanes: Leucèmia
• 16 setmanes: Trivalent felina
• 18 setmanes: PIF (Peritonitis infecciosa Felina)
• 20 setmanes: Ràbia
• 22 setmanes: PIF
• Cada un any per la resta de la seva vida: Vacuna triple felina i vacuna antiràbica

Fermín Varón
www.animalmente.com
info@animalmente.com

La Grossa de Cap d'Any

El CAC demana prohibir els anuncis de joc durant l’horari protegit

La Grossa de Cap d'Any
La Grossa de Cap d’Any

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) reclama la prohibició d’emetre publicitat de jocs d’atzar i apostes durant la franja d’horari protegit, que va de les 6 a les 22 hores. També demana eliminar la presència de personatges famosos en les comunicacions comercials esmentades i considera que s’ha de limitar l’accés dels menors a les aplicacions de joc gratuït i no permetre bons ni bonificacions que incentivin el joc.

El CAC considera que ateses les repercussions que aquestes activitats poden tenir sobre els menors, els joves i les persones vulnerables, cal prestar una especial atenció a aquests col·lectius per la consideració del joc patològic com a trastorn addictiu i la seva incidència en l’àmbit de la salut pública.

Concretament, el Consell vol posar de manifest que són precisament les comunicacions comercials d’apostes durant les retransmissions en directe d’esdeveniments esportius, hípics o qualsevol altre de naturalesa competitiva les que més risc i addicció generen, especialment entre les persones menors d’edat.

Les dades indiquen un creixement molt important del joc en línia i un augment en paral·lel de les ludopaties derivades d’aquest fenomen, amb l’agreujant que les persones triguen menys temps a adquirir-les. En concret, si en el joc presencial (com ara les màquines escurabutxaques) calen entre 7 i 10 anys per desenvolupar una ludopatia, en el joc per internet només calen entre 1 i 2 anys.

El resultat és que entre els menors de 26 anys el joc en línia ja és la causa principal de ludopatia.

En aquest sentit, a més, cal tenir present que una part substancial dels anuncis que es fan durant les retransmissions esportives corresponen a operadors de joc i apostes en línia. En concret, segons un informe del CAC, els anuncis de joc en línia van copar el 45% de la publicitat d’una retransmissió esportiva de ràdio i el 20% de la publicitat d’un partit de futbol.

El Consell ha fet aquestes consideracions en un Acord, aprovat ahir, 9 de gener, pel Ple del CAC, en resposta a la sol·licitud efectuada pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques sobre el Projecte de reial decret de comunicacions comercials de les activitats de joc i de joc responsable. L’Acord del CAC va ser aprovat per unanimitat.

L’Acord del Consell suposa un reforçament de les restriccions que preveu el Ministeri pel que fa a les comunicacions comercials sobre joc. El CAC ho justifica tot considerant que actualment la protecció dels menors no queda prou garantida.

Pel que fa a les restriccions horàries, el Projecte de reial decret proposa, en el seu redactat actual, prohibir les comunicacions comercials sobre joc durant les franges de protecció reforçada per als esdeveniments en directe, així com l’establiment de regulacions diferents per a la resta de comunicacions comercials, segons la tipologia de joc. Les franges de protecció reforçada són entre les 8 i les 9 hores i entre les 17 i les 20 hores en el cas dels dies laborables i entre les 9 i les 12 hores dissabtes, diumenges i festius.

El CAC, davant l’evidència, entre altres consideracions, que molts esdeveniments esportius es juguen en cap de setmana a partir de les 12 hores, demana reforçar les restriccions i proposa estendre la prohibició a la totalitat de l’horari protegit, que va de les 6 a les 22 hores tots els dies de l’any. El CAC justifica aquesta petició en el fet que la Llei 7/2010, de 31 de març, general de la comunicació audiovisual, estableix que els programes d’atzar i apostes només es poden emetre entre l’1 i les 5 de la matinada, si bé no estableix disposicions específiques a les comunicacions comercials sobre les activitats de joc.

Personatges famosos

Pel que fa a la presència de personatges famosos, reals o de ficció, en els anuncis, el CAC també demana endurir les restriccions que estableix el Projecte de reial decret, en el sentit de prohibir-ne la presència amb caràcter absolut.

El Projecte de reial decret admetia la possibilitat, entre d’altres, que personatges famosos fossin precisament els protagonistes de pronunciar el missatge de “Juga amb responsabilitat”. Segons els CAC, aquesta possibilitat podria confondre les campanyes de prevenció amb les comunicacions comercials de les activitats de joc. Pel CAC, l’única opció perquè hi apareguin personatges de rellevància seria en les campanyes específiques de prevenció dels riscos del joc que duguin a terme les administracions públiques o les entitats que no tinguin cap relació amb cap operador de joc.

El CAC també creu que la narració de la comunicació comercial no ha de ser realitzada per les mateixes persones que duen a terme la retransmissió de l’esdeveniment o que hi participin. Segons el Consell, aquest supòsit podria causar confusió entre la comunicació comercial i la retransmissió mateixa, ja que situaria les persones locutores, ni que sigui indirectament, com a incitadores de l’acció d’apostar.

En el mateix sentit, el CAC proposa que hi hagi una identificació més clara de les comunicacions comercials, de manera que la sobreimpressió de la paraula “publicitat”, “publi” o similar s’hauria de mantenir durant tota l’emissió de la comunicació comercial.

Aplicacions de joc gratuït i bons per incentivar el joc

El Projecte de reial decret preveu la possibilitat que els operadors de joc ofereixin, en les seves plataformes, aplicacions de joc gratuït com a element promocional. El Consell considera que s’hauria de recollir expressament la prohibició d’accés dels menors a aquestes aplicacions de joc gratuït en les comunicacions comercials, atès que poden ser la porta d’entrada al joc i generar un hàbit que, en arribar a la majoria d’edat, podrien comportar, entre altres efectes, una addicció al joc.

Així mateix, el Projecte preveu la possibilitat que l’operador de joc realitzi activitats de promoció per a l’oferta dels jocs que comercialitzi, incloent-hi les circumscrites a jocs específics o participacions o apostes concretes, podent oferir bons o bonificacions per la inscripció o participació de la persona que jugui, sempre que es compleixin unes cauteles determinades.

El CAC considera que, atès el caràcter d’incentivació al joc d’aquest tipus de promocions i els seus efectes, d’aquestes activitats —tant de bons i bonificacions com d’ofertes de joc gratuït—, no se n’ha de donar publicitat en els mitjans de comunicació.

conill amb fredolics

Conill amb fredolics

conill amb fredolics

Ingredients:
 • 1 – Conill
 • 400 g – Fredolics
 • 1 – Ceba tallada a trossos grans
 • 1 copa – Brandi
 • Llorer
 • Oli
 • Llard
 • Sal
 • Pebre
 • Aigua
 • Per fer la picada: – 2 grans d’all
 • 1 grapat – Ametlles
 • Julivert
Preparació:

Enrossiu en oli i llard el conill trossejat i salpebrat, amb el llorer i la ceba.
Flamegeu-ho amb conyac, afegiu-hi aigua i deixeu-ho coure.
A mitja cocció afegiu-hi els fredolics saltats amb una mica d’oli i la picada deixatada amb una mica de suc de la cocció.
Deixeu-ho coure tot junt a foc lent fins que el conill estigui tou.

Variacions:
Es pot fer amb tot tipus de bolets. Si es fa amb llenegues, s’ha de tenir en compte que és un bolet més carnós i accepta una cocció més llarga. Si es fa amb moixernons secs, cal posar-los unes 4 hores o més en remull amb aigua freda i es pot aprofitar l’aigua de remullar els bolets per posar-la a la cassola.

Categoria: Carns.
Font: Corpus Culinari Català
Switch to desktop version