Obituari 24.03.2018

Nom Cognom1 Cognom2 Edat: Data cerimònia Hora cerimònia Lloc cerimònia
Rafael Redondo Ruiz 59 any 24/03/2018 10:00 Temple Cementiri
José María Franquet Galindo 88 any 24/03/2018 16:00 Temple Cementiri
Joaquín Solbas Navarro 80 any 24/03/2018 15:00 Temple Cementiri
Manuel Marín Juarez 73 any 24/03/2018 12:00 Temple Cementiri
José Latorre Conesa 83 any 24/03/2018 16:30 Temple Cementiri
beguda isotonica//wiquipedia commons//autor:Catp

Les begudes energètiques no contraresten els efectes de l’alcohol i poden afavorir les conductes addictives

beguda isotonica//wiquipedia commons//autor:Catp
beguda isotonica//wiquipedia commons//autor:Catpower.cat

El consum de begudes energètiques s’ha disparat en els últims anys i s’ha fet un lloc en els hàbits dels més joves. Segons l’Agència Europea de Seguretat Alimentària, el 15% dels nens, el 30% dels adults i el 68% dels adolescents consumeixen aquestes begudes; d’aquests últims, el 12% de forma sistemàtica i, sovint, en combinació amb alcohol.

Darrere d’aquest comportament hi ha la creença estesa que aquestes begudes contraresten els efectes negatius de l’alcohol sobre el nivell d’alerta. No obstant això, una avaluació de les investigacions científiques disponibles conclou que barrejar begudes energètiques i alcohòliques no contraresta els efectes negatius de l’alcohol a nivell cognitiu, com la sedació i la descoordinació motora.

L’avaluació, realitzada pel projecte Nutrimedia de l’Observatori de la Comunicació Científica (OCC) del Departament de Comunicació de la UPF, en col·laboració amb el Centre Cochrane Iberoamèrica, indica també que el consum d’aquest tipus de combinació podria propiciar conductes de risc, com fumar, prendre grans quantitats d’alcohol en poc temps i ingerir substàncies addictives (marihuana, amfetamines, etc.), així com el risc d’addiccions. La falsa percepció d’un major nivell d’alerta podria comportar un risc afegit en realitzar activitats complexes, que exigeixen concentració i coordinació, com conduir un vehicle.

L’atracció pel sabor o la recerca d’un plus d’energia semblen ser els motius que explicarien l’augment del consum d’aquest tipus de refresc, que no té una definicióclarament establerta i la denominació com a beguda energètica pot induir a error. El que sembla clar és que la publicitat d’aquestes begudes exerceix gran influència en les decisions de consum, sobretot en la població jove, que a més desconeix els possibles efectes nocius d’aquestes begudes. Els qui les consumeixen també solen creure que milloraran la seva capacitat física i concentració, i que mitigaran els símptomes de la ressaca en combinació amb begudes alcohòliques.

A la llum de les proves científiques, el missatge que les begudes energètiques redueixen els efectes negatius de l’alcohol resulta ser “probablement fals”, segons la conclusió Nutrimedia sobre el grau de certesa del missatge analitzat. Això vol dir els resultats de les investigacions mereixen una confiança baixa, tot i que apunten que la barreja de begudes energètiques i alcohol comportaria un doble risc: d’una banda, podria augmentar les conductes addictives i de risc; i, de l’altra, podria no contrarestar els efectes negatius a nivell cognitiu. Pel que fa al risc potencial de lesions per traumatismes, siguin o no intencionals, els resultats de les investigacions són dubtosos i, de moment, no es pot afirmar res ni en un sentit ni en un altre.

Les begudes energètiques van ser introduïdes al Japó en la dècada de 1960 i dues dècades després a Europa. La majoria d’elles té un alt contingut de cafeïna i sucres, a més d’aminoàcids, minerals, vitamines i altres compostos, com extractes d’herbes (per exemple, el ginseng). El consum d’aquests refrescs per si sols podria augmentar el risc de patir mal de cap i d’estómac, hiperactivitat i insomni, a més dels preocupants efectes en combinació amb l’alcohol. A l’espera que es realitzin més estudis per saber com el consum de begudes energètiques pot afectar a llarg termini en la salut humana, les autoritats sanitàries recomanen limitar el seu consum en adolescents i evitar-ho en el cas dels nens.

Per accedir a l’informe tècnic: https://tinyurl.com/y8cwemvw

Sobre Nutrimedia (www.upf.edu/web/nutrimedia)
Nutrimedia avalua el grau de confiança científica que mereixen alguns missatges sobre alimentació i salut (notícies, anuncis, mites i preguntes del públic). Els resultats de les avaluacions, que es publiquen al web del projecte, pretenen oferir dades i criteris científics per ajudar els ciutadans a prendre decisions informades sobre alimentació i salut. Nutrimedia és un projecte de l’Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra (OCC-UPF) en col·laboració del Centre Cochrane Iberoamèrica (CCIB). L’OCC-UPF és un centre especial de recerca per a l’estudi de la transmissió de coneixements científics i tecnològics a la societat, i l’anàlisi de la relació entre ciència, mitjans de comunicació i societat. El CCIB és un dels 14 centres internacionals de la Col·laboració Cochrane, una organització internacional que amb les seves revisions sistemàtiques de les millors dades de la investigació ha contribuït a transformar en els darrers 20 anys la manera en què es prenen les decisions sobre les intervencions de salut.

Vendes gran superfícies // Imatge del web Wikipedia

Les vendes a les grans superfícies disminueixen

Un 4,6% interanual al gener

Vendes gran superfícies // Imatge del web Wikipedia
Vendes gran superfícies // Imatge del web Wikipedia
Al gener, l’índex de vendes a les grans superfícies de Catalunya a preus corrents ha disminuït un 4,6% respecte al mateix mes de l’any anterior, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Aquesta evolució de l’índex ve motivada tant pel descens de les vendes de productes d’alimentació (‑5,4%) com de la resta de productes (-4,2%).
A preus constants ─és a dir, eliminant l’efecte dels preus─, l’índex mostra un decrement interanual del 4,8% al gener del 2018. Per grups de productes, les vendes d’alimentació mostren un descens més intens (-7,0%) que la resta de productes (-3,0%).
Amb la publicació de les dades del gener de 2018 en la base 2015 es dona compliment al Reglament (CE) 1165/98 del Consell sobre les estadístiques conjunturals, que estableix un canvi de base cada cinc anys per tal de millorar la representativitat de l’indicador. Les sèries enllaçades dels índexs a preus corrents en la base 2015 es publiquen a partir del gener de 1995 i a preus constants a partir del gener de 2005.
fub jordi franch-1

El proteccionisme econòmic de Donald Trump

fub jordi franch-1

Winston Churchill, el conegut polític britànic, es lamentava que quan demanava l’opinió a cinc economistes obtenia cinc respostes diferents, excepte si un d’ells era John Maynard Keynes, perquè aleshores n’obtenia sis. Salvant el dissentiment keynesià, un dels temes que en economia genera un consens més unànime, des de l’anàlisi d’Adam Smith i David Ricardo, és el dels avantatges de la divisió del treball i l’especialització, el lliure comerç i l’intercanvi voluntari.

L’especialització d’un país en la producció d’aquells béns en els quals té avantatge comparatiu augmenta les possibilitats de producció, incrementant l’ocupació i el benestar social. El lliure comerç incrementa també la competència, promou els avenços tecnològics i millora la quantitat i qualitat dels béns i serveis disponibles. Malauradament, però, els polítics no escolten aquestes raons, sinó la dels productors nacionals que els reclamen protecció contra la competència internacional, titllada de deslleial. Un exemple catastròfic de les traves al lliure comerç en forma d’aranzels va ser, per exemple, la llei Smoot-Hawley, aprovada als EUA l’estiu de l’any 1930 per Herbert Hoover com a resposta al crac de l’any 1929. L’increment unilateral dels aranzels nord-americans als productes importats va agreujar la crisi econòmica, endarrerint la sortida de la crisi i promovent la generalització de mesures proteccionistes en tots els països. La guerra comercial preludiava els aires bèl·lics que pocs anys més tard devastarien una altra vegada el continent europeu.

La història, malauradament, es repeteix i Donald Trump ha recuperat la retòrica anti-lliure comerç que tant el caracteritza, amb el lema America first, anunciant que implantarà un aranzel sobre la importació d’acer i alumini del 25% i 10%, respectivament. L’encariment d’aquests productes beneficiarà la indústria productora nacional, però perjudicarà els consumidors, que disposaran de menys acer i més car i de menys alumini i més car. La pròpia indústria nord-americana de l’automòbil o de béns de consum que utilitza aquests inputs encarits, en resultarà també perjudicada.

Com reaccionarà Donald Trump? Estendrà els aranzels a tots els cotxes estrangers importats? A tots els electrodomèstics? Concedirà subvencions a la indústria damnificada per compensar els sobrecostos que ell mateix ha provocat? Naturalment, com va destacar el pensador liberal francès Frédéric Bastiat, els altres països no es quedaran de braços plegats i prendran represàlies. La Comissió Europea ja ha anunciat que imposarà aranzels a productes de marques simbòliques, com els texans Levi’s i les motos Harley Davidson, l’arròs i la mantega de cacauet.

En una guerra comercial no hi ha vencedors, sinó només perdedors. El president Trump assegura que «les guerres comercials són bones i fàcils de guanyar». Res està més lluny de la realitat. Gary Cohn, el principal assessor econòmic de Trump, deixarà la Casa Blanca en oposició a aquestes mesures. Però això no aturarà la deriva proteccionista, com no ho va aturar la carta signada per més de mil economistes contra la llei aranzelària Smoot-Hawley del republicà Hoover. I és que Trump està obcecat per les 55.000 fàbriques tancades, els 6 milions de llocs de treball perduts i el dèficit comercial acumulat amb l’exterior. Però això és només una part visible de les relacions comercials dels EUA que cal completar amb la part menys visible. Intentem fer una anàlisi completa.

Els EUA varen importar, l’any 2017, 30 milions de tones d’acer. Un aranzel del 15% en el preu significaria ingressos addicionals pels productors nord-americans per valor de 9.100 milions de dòlars. Considerant que el lobby de l’acer va gastar només 20 milions per influir i subornar els polítics de Washington, la recompensa de la inversió és més que considerable. Però continuem. L’encariment de tots els productes que contenen acer i alumini significa que cada família, de mitjana, pagarà 80 dòlars de més cada any. El que beneficia a una minoria, els productors nacionals d’acer, ho fa a costa de perjudicar directament una majoria, que són tots els consumidors i els productors que han de comprar l’acer encarit. I encara més. Els 80 dòlars que s’han de pagar de més per l’acer es sostrauran del consum d’articles de roba, llibres, dinars o entrades al cinema. Es perjudica, per tant, el sector tèxtil, les llibreries, la restauració i el cinema. L’aranzel Trump beneficiarà 150.000 treballadors de l’acer, però perjudicarà els restants 161 milions de treballadors nord-americans. Algú em pot retreure que l’acer importat provinent de Canadà, Brasil o Mèxic està subvencionat en origen i que, per tant, suposa una competència deslleial. Però aquest argument tampoc és vàlid, perquè els compradors nord-americans obtenen el producte a un preu baix, millorant encara més la seva situació. Que l’Estat mexicà subvencioni l’acer venut als EUA ha de preocupar als contribuents mexicans que ho paguen amb els seus impostos, però mai als consumidors nord-americans que es beneficien d’aquesta pràctica.

Per acabar, l’amenaça proteccionista de Donald Trump perjudicaria també greument les empreses exportadores de tot el món, que patirien una disminució dels ingressos, dels beneficis i segurament també de l’ocupació. Això inclou algunes empreses espanyoles, molt centrades en vendre a l’estranger i en les exportacions. Per tant, l’arrogància i l’analfabetisme econòmic de Donald Trump amenaça d’empobrir milions de consumidors i empreses nord-americanes, però també pot significar el tret de sortida a una guerra comercial multilateral que arrossegui el món a una espiral d’hostilitat creixent, agreujant la inestabilitat econòmica i perjudicant el nivell de vida de centenars de milions de persones.

Jordi Franch Parella és doctor en Economia i professor dels estudis d’Administració i Direcció d’Empreses-ADE del Campus Manresa de la UVIC-UCC

llibres

Dilluns comença la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya

Es consolida la presència catalana un any després

llibres

Tot és a punt per la nova edició de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya que se celebra del 26 al 29 de març. Un any després de l’èxit de Catalunya i les Illes Balears com a convidats d’honor, el desplegament del sector editorial català i balear a la cita de referència mundial per a la literatura infantil i juvenil (LIJ) continua sent de primer ordre. La presència d’editors i agents dedicats a la LIJ s’ha multiplicat en les darreres edicions i aquest 2018, vora una nodrida representació d’agències literàries catalanes, hi seran presents una quarantena d’editorials, 30 d’elles a l’estand col·lectiu de l’AELLC. Precisament, aquest espai acollirà el dia 26 una trobada informal entre els assistents a la fira proposada des dels Governs de Catalunya i les Illes Balears amb suport de l’AELLC, l’APIC i el Gremi d’Editors de Catalunya.
L’IRL comptarà també amb un espai propi a l’estand col·lectiu per conduir les reunions amb agents i editors internacionals. En el decurs d’aquestes trobades, s’explicaran els recursos i serveis que s’ofereixen a professionals estrangers i es compartirà el nou quadernet de treball realitzat per l’IRL dedicat a la LIJ que inclou una selecció de 20 títols. En les darreres edicions de la fira, el número de cites de l’IRL no ha parat de créixer i, en els últims 3 anys, n’ha acumulat prop de 300 per tal de donar a conèixer l’obra dels escriptors i il·lustradors catalans i balears. Un altra conseqüència d’aquesta progressiva suma de reunions, i de l’impuls que va significar la darrera edició de la Fira de Bolonya, ha estat un considerable increment de la demanda d’ajuts per a la traducció i la il·lustració d’obres infantils i juvenils per part de sol·licitants d’arreu del món. Cada cop són més editorials que fan ús de les subvencions de l’IRL i que malden per incorporar als seus catàlegs els llibres fets a Catalunya i Balears.
Dins el programa d’actes de la Fira, Paula Jarrin, membre de ClijCat i comissària de les exposicions del projecte catalano-balear de l’any passat, ha estat convidada a participar al primer congrés de llibreries LIJ independents a Europa. Es tracta del primer congrés dedicat exclusivament a aquestes llibreries i l’han organitzat la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya i ALIR (Associació Italiana de Llibreries Independents per a públic infantil i juvenil). La sessió tindrà lloc dijous 29 de març de 9.30h a 13h a la Sala Notturno de la Fira.
L’atractiu de la il·lustració infantil feta a Catalunya i les Balears es referma també en el premi de l’Associació d’Il·lustradors Italians que rebrà el llibre Què s’amaga dins el cos humà, de la il·lustradora mallorquina Aina Bestard. Bestard, traduïda i publicada a un gran nombre de països, rebrà el guardó dimarts 27 a les 16h. A més a més, l’il·lustrador Roger Olmos ha estat convidat a oferir una classe magistral dilluns 26 a l’Illustrators Survival Corner.
Paral·lelament, el Premi Strega Ragazze e Ragazzi, un dels moments més destacats de la Fira, podria anar a parar novament a mans catalanes després que l’any passat el guanyés David Cirici amb Molsa. L’escriptor Lluís Prats opta enguany al guardó amb l’obra Hachiko, el gos que esperava.
Seminari de traducció a l’italià
Prèviament a la inauguració a la Fira, s’ha celebrat a Nàpols, a la Universitat Suor Orsola Benincasa, la segona edició del seminari de traducció literària català-italià, impulsat des de l’Institut Ramon Llull.
Aquest segon seminari ha comptat amb l’assistència de 16 estudiants, i amb la participació com a docents de les traductores Beatrice Parisi i Amaranta Sbardella, així com de la professora d’estudis catalans a Bolonya, Elisabet Carbó, que va oferir una sessió sobre sociologia de la traducció.
instagram 2018.03.23

Sant Martí d’Empuries (@4lbertv)

Segueix-nos a instagram (@informa.cat) i etiqueta les teves fotos amb el hashtag #informacat.

La teva foto podrà ser una de les publicades en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa

Obituari 23.03.2018

Nom Cognom1 Cognom2 Edat: Data cerimònia Hora cerimònia Lloc cerimònia
María Cañameras Obiols 88 any 23/03/2018 10:00 Temple Cementiri
Agustina Sánchez Cuesta 79 any 23/03/2018 11:00 Temple Cementiri
Juana Arias Tauste 85 any 23/03/2018 10:30 Temple Cementiri
Mercè Alegre Lax 76 any 23/03/2018 12:45 Sala de cerimònies de La Rambla
Dionisio Cairó Puigredón 93 any 23/03/2018 17:00 Parròquia Sant Pere
Rafael Santos García 71 any 23/03/2018 16:00 Temple Cementiri
Marcelo Bieto Pérez 75 any 23/03/2018 12:00 Temple Cementiri
Teodora Saavedra Rodero 84 any 23/03/2018 15:00 Sala cerimònies Tanatori de Terrassa
Concepción Salerno Padilla 90 any 23/03/2018 15:30 Temple Cementiri
Encarnación López Martínez 89 any 23/03/2018 16:30 Temple Cementiri
hamburguesa mosquits

Li ve de gust una hamburguesa de mosquits?

hamburguesa mosquits

Foto: YouTube.

Una de les recomanacions més polèmiques que ha fet l’ONU a les últimes èpoques ha estat la d’utilitzar els insectes més activament en l’alimentació humana, provocant la reacció més irada dels que, acostumats a pollastre rostit i deconstruccions de truita de patates diversos (veure La infal·lible dieta portuguesa de La Porta dels Grassos), veuen els insectes simplement com una molèstia.

Vostè que m’està llegint, és molt possible que prefereixi una pota de xai al forn que no una pota de llagosta a l’ast, o unes aletes de pollastre arrebossades a unes aletes de mosca igualment amanides, però el món si alguna cosa té és que és molt divers i no tothom pensa el mateix. O almenys això pensen algunes poblacions humanes on més enllà de les conegudes llagostes, erugues i escarabats que tots hem vist menjar, la seva tradició els dicta una forma molt peculiar de seguir les recomanacions de l’ONU: les hamburgueses de mosquit.

A les ribes del Llac Victòria, a cavall entre Tanzània, Kenya i Uganda, les poblacions humanes han après a treure partit a tots els recursos que els dóna la natura per poder subsistir, i un d’aquests recursos són els mosquits. Curiosament, el que per a uns és sinònim de malalties, per a altres és un deliciós menjar. I té la seva raó de ser, més enllà de prejudicis culturals ja que han sabut explotar un recurs que es produeix naturalment.

És justament a la vora dels llacs i zones empantanegades que els mosquits proliferen abundantment, i en el cas que ens competeix, sobretot el mosquit Anopheles gambiae. Aquest tipus de mosquit és usualment conegut a la zona per la seva capacitat de transmetre la malària, el que ha portat els governs dels països afectats a portar una intensa lluita per la seva eradicació. No obstant això, els mosquits tenen una característica del seu comportament que els converteix en candidats idonis per acabar cuinats en forma d’hamburguesa.

Efectivament, en caure la tarda els mosquits mascles tendeixen a congregar-se per milions en forma d’immensos núvols a la vora de l’aigua per atraure les femelles i copular. Això, que en principi seria una molèstia per als habitants de la zona donada la barbaritat de mosquits que es congreguen, s’ha convertit en un autèntic esdeveniment social en el qual participa tota la comunitat, des de nens a avis.

Quan es formen els bancs de mosquits, tots els habitants surten armats amb olles, paelles, plats, raquetes, caçapapallones o el que sigui que pugui servir per a atrapar-los, tots ells convenientment amarats d’oli o aigua. En aquest punt, des de petits a grans, comencen a agitar les seves cassoles enmig del núvol de mosquits, els quals es queden enganxats a les parets per efecte de l’oli i permet el recollir-los i fer una pasta negra amb ells.

Un cop que s’ha agafat bastanta quantitat, es pasta convenientment, se’ls dóna la forma d’hamburguesa típica i, amb un raig d’oli, es cuinen a la planxa, convertint-se en un nutritiu i gustós sopar.

Encara que a algú li pugui sonar estrany això de menjar mosquits, hem de tenir en compte que són a la base de la cadena alimentària, i que el festí no només s’ho donen els humans, sinó que els ocells, ratpenats i tot tipus d’animals insectívors, fins i tot els peixos, es congreguen per centenars a la zona on es mouen, la qual cosa és aprofitada també pels humans per pescar-ne.

La gràcia de l’assumpte és que s’utilitzen els mosquits Anopheles gambiae mascles, recognoscibles pels seus plomalls, els quals no piquen (són les femelles les que ho fan), sinó que s’alimenten de saba i nèctar de les plantes, de manera que es converteixen en un saborós mos tant per a animals com per a humans.

És de suposar que aquest i altres exemples similars són coneguts per l’ONU i que el que simplement ha fet és fer públic una font d’alimentació alternativa, que si es prescindeix de tabús i prejudicis culturals, pot salvar la vida a molta gent.

Resulta xocant, d’altra banda, la reacció irada de les poblacions dels països més rics en contra de la recomanació, les quals no dubten a menjar-se amb fruïció (veure La Akkermansia, el desitjat bacteri aprimant) productes absolutament artificials, manipulats genèticament i plens de tot tipus de productes químics a qual més nociu, però són absolutament reticents a menjar-se una hamburguesa de dolços i innocus mosquits.

Haurem oblidat el que significa ser omnívors?

-Ireneu Castillo-
@ireneuc

2018 any turisme cultural

Catalunya celebra aquest 2018 l’Any del Turisme Cultural

L’Agència Catalana de Turisme destina un pressupost de 2.800.000 euros

2018 any turisme cultural

El secretari general d’Empresa i Coneixement, Pau Villòria, i el director general de Turisme, Octavi Bono, han presentat avui l’Any del Turisme Cultural davant de més de 650 professionals del món del turisme i la cultura. L’acte va tenir lloc al Museu Nacional d’Art de Catalunya-MNAC, i hi han estat també presents la secretària general de Cultura, Maria Dolors Portús, i el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa.
Amb motiu de la declaració del 2018 com Any Europeu del Patrimoni Cultural per part de la Unió Europea, l’Agència Catalana de Turisme (ACT) ha decidit proclamar el 2018 com l’Any del Turisme Cultural per reivindicar el paper de la cultura com a factor clau de diferenciació i singularització de la destinació turística catalana.
Es tracta, doncs, d’un desafiament bidireccional en el qual la cultura potencia la singularitat dels atractius turístics culturals, i el turisme assumeix el repte de fer valer la cultura i contribuir a la seva sostenibilitat social i econòmica. I és que l’Agencia Catalana de Turisme vol reivindicar tot el patrimoni cultural, tant el més reconegut internacionalment com el més local i desconegut, per tal que cada vegada hi hagi més equilibri entre els diferents territoris i que els fluxos econòmics derivats del turisme cultural arribin a tot arreu.
Els objectius de l’Any del Turisme Cultural són:
  • Vincular de forma més directa la cultura com a element diferenciador de la marca Catalunya.
  • Incrementar el volum d’ingressos per turista a partir d’una oferta d’experiències turístiques de més valor.
  • Fomentar la creació d’una oferta de qualitat orientada a una demanda de qualitat, a partir de la transformació dels recursos culturals en productes turístics vendibles.
  • Fer valer la riquesa de Catalunya com a destinació de destinacions autònomes, sostenibles i competitives, impulsant una millor distribució territorial de l’activitat turística.
  • Aprofitar l’oportunitat de treballar la desestacionalització remarcant el valor turístic de la cultura catalana.
  • Incrementar el consum d’experiències turístiques culturals dels visitants un cop són a Catalunya.
  • Maximitzar els beneficis que pot generar una cultura que s’aprofita del turisme també per als residents.
Per tal d’assolir aquests objectius, al llarg d’aquest any 2018 es duran a terme més de 150 accions adreçades tant al públic final com als professionals organitzades per diferents empreses i entitats del món del turisme i la cultura.
L’Agència Catalana de Turisme destina un pressupost de 2.800.000 euros per promocionar aquest any temàtic en diferents mercats. Així, a banda del propi mercat català, l’Agencia Catalana de Turisme ha seleccionat un seguit de mercats on es focalitzaran les accions promocionals d’aquest any temàtic, ja sigui perquè en aquests mercats els turistes tenen un gran interès en el turisme cultural, o bé perquè, tot i ser mercats emissors importants, la cultura no es troba entre les motivacions principals de viatge i es vol aconseguir que ho sigui. Així, els mercats de proximitat on es durà a terme la promoció de l’Any del Turisme Cultural són França, Alemanya, Rússia, Itàlia, Regne Unit i Irlanda, Espanya, Bèlgica i Països Nòrdics, mentre que els mercats llunyans escollits són Estats Units i Canadà, Austràlia, Xina, Japó i Xile.
Tant el sector turístic com el sector cultural de Catalunya estan plenament implicats en l’organització i execució de les diferents actuacions d’aquest any temàtic, ja siguin les de pròpia creació i implementació com les proposades per la Generalitat i per les Diputacions.
wok chino de fideos

Wok xinès de fideus i verdures

wok chino de fideos

Una recepta plena d’ingredients saludables, amb un gust final ple de varietats al paladar.

Ingredients per a 2/3 pax
• 100 g. fideus xinesos
• 1 pebrot verd petit
• 1 pebrot vermell petit
• 1 pebrot groc petit
• 1 carbassó
• 2 Pastanagues
• 1 porro
• Salsa de soja.
• Gingebre
• Oli d’oliva verge

Elaboració
Coem els fideus en aigua bullint, escorrem i reservem.
D’altra banda, tallem a bastonets els pebrots, el carbassó i la pastanaga i en trossos el porro.
Posem a escalfar el wok amb un fil d’oli tirat des de les vores. Quan estigui ben calent posem la pastanaga i els pebrots i els saltegem a foc fort, sense parar de moure el wok. Afegim la resta de verdures, assaonem amb salsa de soja, ratllem una mica de gingebre i saltegem dos minuts més.
Incorporem els fideus, barregem tot bé i servim de seguida.

Autor: dlcocinaygastronomia.com

Switch to desktop version