Protecció motoristes// Cartell sct

La seguretat dels motoristes sota vigilància dels Mossos

Aquest 2019, 15 motoristes han mort a les carreteres catalanes

Protecció motoristes// Cartell sct
Protecció motoristes// Cartell sct
Aquesta setmana, del 20 al 26 de maig, les policies de trànsit faran una campanya intensiva per vetllar per la seguretat dels motoristes. Una acció programada quan ja comença el bon temps i la mobilitat d’aquests vehicles de dues rodes creix. L’objectiu és que això no suposi un augment de les víctimes. A peu de carretera es vigilaran els motoristes com a infractors, però també com a possibles víctimes de conductes de risc dels conductors de la resta de vehicles.
Aquest 2019, 15 motoristes han mort a les carreteres catalanes i 105 han resultat ferits greus. Són menys motoristes morts que el mateix període de l’any passat, quan 18 motoristes havien perdut la vida, però hi ha hagut més usuaris de motocicletes que han patit ferides de gravetat, atès que el 2018 n’hi havia 85.
En aquest sentit, es demana més percepció del risc i consciència de la pròpia fragilitat als motoristes i a la resta d’usuaris respecte i col·laboració per reduir les víctimes en general i en especial d’aquest col·lectiu. A més, s’apel·la a la responsabilitat compartida i a la necessitat d’una convivència respectuosa a la xarxa viària que requereix l’adopció de mesures protectores per part dels conductors de tots els vehicles.
 
La importància d’un bon equipament
Ara que ve el bon temps convé recordar que el motorista circula sense la protecció d’una carrosseria i qualsevol caiguda o impacte pot comportar-li abrasions i greus lesions. Per això, és d’una importància vital l’equipament que ha de portar, ja que és la seva única protecció davant l’asfalt.
L’ideal és un equipament integral tant en trajectes llargs com curts: jaqueta i pantalons llargs, guants i botes, i el casc (que ha de ser integral i homologat). Sobretot de cara a la calor és molt important que el motorista no es relaxi amb l’ús d’aquests elements i protegeixi igualment les seves extremitats amb mànigues llargues a cames i braços, així com els peus tapats. Per la seva seguretat, aquest estiu volem evitar la imatge de motoristes circulant amb xancletes i pantalons curts.
Suquet de peix de roca // Imatge de l'Amic

Peix de roca amb picada

Suquet de peix de roca // Imatge de l'Amic
Suquet de peix de roca // Imatge de l’Amic
Ingredients:
 • 1 kg – Peix de roca
 • 1/2 kg – Patates
 • Oli
 • Sal
 • Aigua
 • Per fer la picada: – 1 Pebrot vermell fregit
 • 3 – Alls fregits
 • 1 llesca – Pa torrat o fregit
 • 1 copa – Vi ranci
Preparació:
En una cassola amb oli salteu les patates, cobriu-les d’aigua i deixeu-les bullir.
A mitja cocció afegiu-hi el peix trossejat i la picada deixatada amb el vi ranci.
Salpebreu-ho i ho deixeu al foc fins que el peix estigui cuit.Variacions:
Es pot acabar el plat amb un allioli per sobre.

Categoria: Peixos i mariscs.
Font: Corpus Culinari Català
Xerrada facturació electrònica a contractació pública// Foto: pimec

PIMEC defensa la contractació pública amb facturació electrònica

Per garantir els pagaments als subcontractistes

Xerrada facturació electrònica a contractació pública// Foto: pimec
Xerrada facturació electrònica a contractació pública// Foto: pimec

El secretari general de PIMEC, Antoni Cañete, ha defensat la contractació pública amb facturació electrònica (entre Administració, empresa contractista i empreses subcontractistes) per evitar les trampes en els pagaments i que es compleixin els terminis establerts per la llei. En la seva intervenció en una conferència sobre la contractació pública al Saló Barcelona Building – Construmat, ha explicat la importància de la Llei de Contractació Pública, que “suposa el 18% del PIB”.

Un any després de l’entrada en vigor d’aquesta Llei 9/2017, que introdueix canvis importants en les regles de la contractació pública i de la qual PIMEC va liderar modificacions importants en la norma en benefici de les pimes, Antoni Cañete ha destacat la necessitat que les petites i mitjanes empreses obtinguin almenys un 50% de les licitacions d’edificacions a través de lots i la urgència d’aprofundir en els mecanismes que assegurin l’accés de les pimes a les compres públiques. A més, ha dit que cal garantir que en aquests processos es compleix escrupolosament la legislació vigent en matèria de morositat, després de manifestar que s’hauria de reflectir en unes proporcions de compra pública a pimes pròximes al seu pes en la generació de riquesa, és a dir, uns 2/3 de l’economia.

D’altra banda, PIMEC, juntament amb la Plataforma Pymes, també ha ofert als visitats diferents activitats en relació a la compra pública orientades a informar i ajudar les pimes:

 • Taller sobre com beneficiar-se de les millores en contractació pública: requisits legals i tecnològics per a empreses licitadores i subcontractades, a càrrec de l’advocada Raquel Álvarez, del departament Jurídic de PIMEC.
 • Xerrada informativa sobre factura electrònica per a licitacions públiques, a càrrec del director de Tecnologia i Innovació de PIMEC, Andreu Bru.
 • Taula rodona sobre els nous reptes i oportunitats en la contractació pública i la visió de les empreses i de l’Administració, amb la participació de diferents experts i professionals
Primavera// instagram 2019.05.21

Primavera (@ramoncape)


Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Informa.cat (@informa.cat) el

Segueix-nos a instagram (@informa.cat) i etiqueta les teves fotos amb el hashtag #informacat.

La teva foto podrà ser una de les publicades en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa

L’equip de redacció escollirà cada dia una per a la seva publicació

Ciències forestals// Foto: Sergio de Miguel UdL

La Societat espanyola de ciències forestals premia dos alumnes de la UdL

També una tesi doctoral codirigida per un professor de l’ETSEA

Ciències forestals// Foto: Sergio de Miguel UdL
Ciències forestals// Foto: Sergio de Miguel UdL
La Societat Espanyola de Ciències Forestals (SECF) ha premiat tres treballs tutoritzats per professorat de la Universitat de Lleida (UdL), realitzats per dos alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) -Àngel Cunill i Albert Morera- i un altre de la University of Eastern Finland, Adrián Pascual. Cunill rebrà 1.000 euros pel millor Treball Final de Grau (TFG), la mateixa quantitat que Pascual pel seu accèssit en l’apartat de tesis doctorals. Mentre, Morera n’ha guanyat 500 pel seu accèssit en la categoria de Treball Final de Màster (TFM).
El TFG d’Àngel Cunill, tutoritzat pel professor de l’ETSEA Víctor Resco, porta per títol Obtención de mapas de humedad del combustible a partir de variables meteorologicas para la predicción del riesgo de incendios forestals a escala regional: nuevo enfoque a los actuales índeces de peligro de incendios. El treball -que s’ha imposat entre un total de 17 presentats- posa en pràctica l’ús d’un model semi-mecanicista simple a escala regional basat en la demanda evaporativa de l’atmosfera. “L’ús d’aquest model, adaptat a les condicions mediterrànies, suposa una millora notable a la forma actual d’estimar la probabilitat d’un incendi forestal”, explica Cunill.
El TFM realitzat per Albert Morera, tutoritzat per Sergio de Miguel, està centrat en l’Evolució històrica i futura de la producció de bolets a les pinedes de Catalunya en funció de diferents escenaris i models de canvi climàtic. Morera explica que “contràriament al que es podria arribar a pensar, la producció de bolets no disminuirà, sinó que podria augmentar en determinades zones i de manera generalitzada a Catalunya. Tot i així, la tendència de la producció variarà en funció de l’espècie de fong i la climatologia específica”. En aquesta categoria, amb 11 candidats, el primer premi ha estat per a un alumne de la Universitat de Còrdova.
La tesi d’Adrián Pascual, presentada a la University of Eastern Finland però co-tutoritzada també per Sergio de Miguel, porta per títol Improving forest management planning by means of airborne laser scanning and dynamic treatment units based on spatial optimization(Millorar la planificació de la gestió forestal mitjançant unitats d’exploració làser aerotransportada i unitats de tractament dinàmic basades en l’optimització espacial). En aquest apartat, amb 16 candidats, el primer premi ha estat per a un doctor de la Universitat de Còrdova.
#formacióturismecat 2019// Foto: ACT

#formacióturismecat 2019

La Generalitat posa en marxa els nous cursos del pla

#formacióturismecat 2019// Foto: ACT
#formacióturismecat 2019// Foto: ACT

El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General de Turisme (DGT) i l’Agència Catalana de Turisme (ACT), ha posat en marxa els nous cursos de #formacióturismecat2019, el pla de formació integral adreçat a empreses i entitats del sector turístic català.

Seguint les directrius establertes en el Pla Estratègic de Turisme de Catalunya i el Pla de Màrqueting Turístic de Catalunya, #formacióturismecat té com a objectiu contribuir a l’increment de la competitivitat de les empreses i entitats turístiques, creant un nou escenari orientat a la cooperació, a la cocreació i a l’aplicació de les possibilitats d’innovació en tots els àmbits i processos.
Per aconseguir-ho, la formació s’ha configurat al voltant de tres itineraris:
Itinerari 1 – Innovació en producte i servei turístic: consisteix en capacitar als participants en la utilització d’eines i metodologies orientades a la generació de nous productes i serveis innovadors.
Itinerari 2 – Transformació digital: té com a objectiu mostrar als participants les oportunitats i potencialitats de l’aplicació de la transformació digital a les empreses turístiques.
Itinerari 3 – Màrqueting digital: vol capacitar als participants amb el coneixement pràctic en l’ús de les eines i tecnologies per promocionar les seus productes i serveis a través dels canals digitals (web i xarxes socials).
En total són 30 cursos, que sumen més de 350 hores lectives, i que s’impartiran en diverses localitats de Catalunya: Barcelona, Girona, La Seu d’Urgell, Lleida, Manresa, Reus, Sort, Tarragona, i Tortosa. Actualment estan obertes les inscripcions dels cursos de maig i juny, i més endavant s’obriran les dels cursos de setembre a novembre. Les places són limitades i varien en funció del curs.
En el primer itinerari, Innovació en producte i servei turístic, es poden trobar cursos com “La gamificació com a estratègia d’innovació en turisme”, “Nous models de negoci aplicats al turisme” o “Aliances del turisme esportiu per cocrear nous productes”, entre d’altres.
En el segon itinerari, Transformació digital, s’ofereixen els cursos de “Desenvolupament d’apps orientades al negoci”, “Anàlisi de dades de les campanyes de Màrqueting Digital”, o “Oportunitats de Smart Destinations per al sector del turisme”, entre d’altres.
I en l’últim itinerari, Màrqueting digital, hi ha cursos sobre “Les plataformes de reserves com aliança de negoci”, “Anàlitica web amb Google Analytics”, o “Com dinamitzar el teu negoci utilitzant aplicacions mòbils i xarxes socials amb influencers”, entre d’altres.
Les empreses i entitats que s’inscriguin en aquests cursos tindran l’oportunitat de conèixer les noves tendències i noves oportunitats de negoci del sector, així com obtenir la inspiració necessària per impulsar projectes innovadors i fer treball en xarxa (networking), construint relacions amb persones del sector que poden ajudar a incrementar el volum de negoci i generar notorietat de les entitats i empreses.
Tota la informació sobre els cursos, així com les inscripcions es poden realitzar a través del web: http://act.meet2b.org/web/cursos/
Pebrassos// Foto: Gastroteca

Pebrassos al forn

Pebrassos// Foto: Gastroteca
Pebrassos// Foto: Gastroteca
Ingredients:
 • Pebrassos
 • Llom de porc
 • Pa
 • Oli d’oliva de Mallorca
 • Alls
 • Julivert
 • Pebre vermell
 • Sal i pebre bo
Elaboració:

Es col·loquen els bocins de llom i els pebrassos girats per amunt a una plata. Es conbreix amb una picada de molla de pa, alls i julivert. S’assaona de sal, pebre bo i pebre vermell al gust.

S’afegeix un bon raig d’oli d’oliva i es posa al forn a foc suau una estoneta fins que siguin cuits.

Categoria: Bolets i cargols.
Font: La cuina d’Eivissa i Formentera. Editorial Mediterrània, Eivissa.
Més informació:

Esclata-sang, Pebràs, Rovelló

L’esclata-sang (Mallorca) o pebràs (Eivissa) és un bolet -Lactarius sanguifluus- que creix en les zones de pinar, sobretot a Mallorca i Eivissa (ja que a Menorca no hi ha tants de pinars). Sens dubte és el bolet més apreciat i valorat a les Illes i per això es cotitza a preus elevats.

Té un capell d’entre sis i quinze centímetres de color roig groguenc, amb la presència de cercles més o manco concèntrics amb les làmines molt atapeïdes i amb un peu cilíndric robust, ple quan és jove i buit quan és granant. La carn és granulosa, de color clar i olor característica molt agradable. La seva qualitat més genuïna és la lletrada de color vermell vinós que, quan es produeix una ferida a la pell del capell, brolla com si fos sang.

Els millors exemplars es solen consumir torrats, a foc lent i amb unes gotes d’oli d’oliva. La resta sol formar part de les sopes, fritures de mescla de bolets, aguiats, arrossos, etc

Turisme Montserrat// Foto: diba

“L’opinió ciutadana sobre el turisme a l’Entorn de Barcelona”,

Segons l’estudi, 9 de cada 10 ciutadans el consideren beneficiós

Turisme Montserrat// Foto: diba
Turisme Montserrat// Foto: diba

Segons l’estudi realitzat per la Diputació “L’opinió ciutadana sobre el turisme a l’Entorn de Barcelona“, que reflecteix la percepció que els ciutadans de les comarques de la demarcació tenen sobre el turisme, nou de cada deu persones consideren que aquest és beneficiós per al seu territori, i prop d’un 60% cita l’aportació econòmica com el més positiu d’aquest sector. Igualment, el turisme és el segon sector més citat, després de la indústria, quan es demana quina activitat aporta més riquesa a la seva comarca.

Després de la indústria (27,0%) i el turisme (19,3%), se situen altres sectors econòmics com el de comerç, el de serveis i l’agricultura, la pagesia, la ramaderia i la mineria, tots ells citats per menys d’un 10% dels entrevistats. Els més joves, els que treballen en el sector i els que viuen a municipis grans són els que més identifiquen el turisme com a peça clau de l’economia de la comarca.

Aportació econòmica i la coneixença al territori, aspectes més positius

Preguntats sobre el més positiu i negatiu sobre el turisme, la majoria (58,6%) cita l’aportació econòmica, la coneixença al territori (10,1%) i l’intercanvi cultural (9,5%) com els aspectes més positius. Entre els més joves se cita més, però, l’intercanvi cultural, amb un 15,9%.

En quan a les mencions al més negatiu, es reparteixen entre diversos aspectes de la convivència: aglomeracions (21,1%), el turisme de borratxera/de festa (13,1%), l’incivisme (10,5%), el turisme de mala qualitat (8,2%), etc.

D’altra banda, entre els enquestats, hi ha un consens sobre la necessitat de continuar fomentant el turisme (90,6%).  A més, el 70,5% dels enquestats també estan d’acord que la seva comarca hauria d’atraure més turistes; el 34,2%, creu que el turisme limita les activitats i l’espai públic de la gent que hi viu i el 25,1%, pensen que s’està arribant al límit de la capacitat per poder absorbir el turisme a la seva comarca.

Els que pensen que cal continuar fomentant el turisme són àmplia majoria a tots els segments de població. Els que tenen, però, estudis d’alt nivell són els que es mostren més en desacord. Preguntats sobre com valora la gestió que es fa del turisme a la seva comarca, gairebé la meitat té una opinió favorable i menys d’un 10% la critica. Els que tenen una opinió més favorable són els més joves, els estrangers, les persones amb un baix nivell d’estudis, els estudiants, els que han tingut alguna relació laboral amb el turisme i els treballadors de la llar.

Montserrat i Sitges, indrets més citats

Preguntats sobre els indrets turístics de les comarques de Barcelona més citats fora de la capital catalana, en aquesta onada de primavera de l’enquesta Òmnibus, Montserrat (19,0%) ocupa la primera posició per davant de Sitges (12,7%),. D’altra banda, les respostes es distribueixen de forma molt heterogènia entre la resta d’indrets. Castelldefels (4,2%), el Montseny i la Colònia Güell, amb un 2,7%;  Calella (2,6%) o el Berguedà (1,5%),

Turisme de la Diputació de Barcelona, a través del Laboratori de Turisme (LABturisme), ha realitzat la tercera edició de l’enquesta “L’opinió ciutadana sobre el turisme a l’Entorn de Barcelona” , amb l’objectiu de fer un seguiment de la percepció que els ciutadans de l’Entorn de Barcelona tenen sobre el turisme a les seves comarques (menys el Barcelonès). El seguiment d’aquests indicadors, es realitza en dues onades, primavera i tardor. Aquesta enquesta fa referència a la primavera de 2019.

Frontiers (Badalona)// instagram 2019.05.20

No frontiers (Badalona); (@piriskoskis)


Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Informa.cat (@informa.cat) el

Segueix-nos a instagram (@informa.cat) i etiqueta les teves fotos amb el hashtag #informacat.

La teva foto podrà ser una de les publicades en els nostres mitjans:

Terrassa informa

Sabadell informa

Rubí informa

Sant Cugat informa

Granollers informa

Manresa informa

Mataró informa

Osona informa

Cerdanyola informa

L’equip de redacció escollirà cada dia una per a la seva publicació

Switch to desktop version