Autor Opinió
3 Setembre 2013 a 13:32

Drets i decisions

Seu ICV REubi // Foto: Annia García

Seu ICV Rubi // Foto: Annia García

Opinió de ICV Rubí

Des del principi dels esdeveniments que ens han de portar –teòricament- a exercir el dret a decidir sobre el futur de Catalunya, ho sabia. Sabia que seria molt difícil explicar el posicionament d’Iniciativa per Catalunya en aquesta qüestió. Perquè és política, però també és emoció; perquè és identitat.

A mi em resulta senzill entendre que ICV defensa, aquí i sempre, el dret a decidir. Volem que el poble de Catalunya decideixi sobre el seu futur, creiem que tenim la legitimitat i que el deure de l’estat espanyol és defensar aquest dret –per cert, reconegut internacionalment, més que pesi als centralistes amics de l’immobilisme. Fins i tot em sembla estrany haver de dir-ho: és un dret i punt, i els estats estan per defensar drets.

Entenc que en un debat que s’enceta per la voluntat de generar un canvi, les posicions diferents al sí i el no són complicades. Fins i tot a ICV hi ha gent que creu que a aquestes alçades del debat ja ens hauríem d’haver “decidit”. Però també aquí comparteixo l’anàlisi que Iniciativa fa: les relacions Catalunya/Espanya han de canviar, la nostra idea de Catalunya no és aquesta Catalunya. Però no tenim cap certesa que un estat independent sigui la solució a totes les problemàtiques; perquè estem convençudes que Espanya no és la font de totes les coses que van malament –tot i que d’algunes sí.

I més enllà, pensem que no som els

partits polítics els qui tenim l’exclusiva de dissenyar o decidir com ha de ser Catalunya. Tenim el mandat, més aviat, d’executar allò que la ciutadania ens demandi. Tant si és “sí” com si és “no”, com si és “depèn de com”. I per això el primer pas és fer la pregunta adequada.

Tot plegat ho explico perquè he estat jo qui, aquest matí, m’he trobat l’apel•latiu “espanyols” pintat a la persiana del local d’ICV Rubí, amb una estelada al costat. I recullo la reflexió d’un company de formació: per nosaltres aquest mot no és cap insult, a Iniciativa hi som els catalans i els espanyols –barrejats, múltiples i heterogenis-. Entenem com una riquesa la diversitat que defineix la societat catalana i la capacitat de sentir-nos iguals als companys i companyes d’altres llocs i països, al marge de les fronteres. El que nosaltres defensem són els drets de les persones i els pobles, i així ho farem també amb els drets dels catalans i catalanes.

Annia García, responsable d’Organització d’ICV Rubí

Switch to mobile version