Autor Política
26 Setembre 2013 a 18:03

Josep Rull: “De tres Alcaldes que ha tingut Terrassa, dos s’han escollit en un despatx i a mig mandat.”

Segona part de l’entrevista amb Josep Rull, actual secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya i alcaldable de la formació a Terrassa.

Com veu vostè la Terrassa d’avui en dia?

Josep RullVeig que és una ciutat que pateix la crisi d’una manera més intensa que d’altres municipis justament perquè, durant l’època de bonança econòmica, no es van fer determinats deures. Terrassa va confiar molt en la construcció, durant massa temps va fer un monocultiu econòmic , renunciant a fer d’altres coses que eren rellevants  per la ciutat  i que creaven llocs de treballs en l’àmbit del comerç i especialment de la indústria. Ara ens en comencem a penedir . Des d’aquesta perspectiva és una ciutat que ha perdut oportunitats i que, quan ve la crisi econòmica, està menys preparada que altres municipis per fer front a la situació. La tendència a la comoditat va ser la marca de la casa del PSC, que és una marca que és la pràctica governant durant 40 anys que expressa signes molt clars d’esgotament del model.

Elements positius? Terrassa té una societat civil com cap altre ciutat: té organitzacions, entitats, gent disposada a treballar per la ciutat. Això en bona mesura compensa amb una part d’ineficiència greu i que en massa ocasions no es preocupa dels problemes del dia a dia.

Fa Prou l’Ajuntament per sortir de la crisi?

És un tema bàsicament d’actitud. Li posaré un cas molt específic per a que vegi que no cal fer grans plantejaments: els accessos al parc de la Llar. El parc és un polígon comercial important de la ciutat que ens situa en una posició potent. Mentre a Sabadell sobre l’Ikea, el Parc de la Llar, que pot competir bé en determinats aspectes, té un problema d’accessibilitat. Quin és el problema? Venint en direcció sud per l’Avinguda del Vallès no es pot fer el gir a l’esquerra. Això és un problema molt greu que fa que un gran bombó, des del punt de vista comercial, quedi tancat i reclòs. Aquí no hi ha hagut una actitud de diligència d’anar per totes i resoldre el tema per part de l’Ajuntament. Això ens està passant en massa ocasions. l’Actitud que té l’Ajuntament de “ja ho resoldrem”. Per exemple, hem hagut de trigar molts anys i hem estat gairebé el darrer Ajuntament que permeti  fer un únic tràmit per obrir a la nostra ciutat. Al Parc audiovisual hi ha enterrats gairebé 40M€. Aquests diners aplicats a d’altres llocs de la ciutat haguessin produït molts més llocs de treball.

Per tant és un model antic que quan s’intenta estirar en el temps hi ha un d’actitud sobretot.

Només començar la legislatura hi va haver un canvi d’Alcalde a la ciutat. Vostè creu que ha beneficiat o perjudicat a la ciutat?

Aquest canvi ha demostrat una manera de fer política peculiar de que al final, els Alcaldes, es gestionen als despatxos i no a les urnes.  Recordin que, de tres Alcaldes que ha tingut Terrassa, dos s’han escollit en un despatx i a mig mandat. El que ha passat és que hem perdut gairebé 2 anys i mig de mandat municipal perquè Pere Navarro anava ja gairebé en temps de descompte. Ara Jordi Ballart està intentant canviar totes les coses que havia plantejat Pere Navarro i, algunes de les quals, eren encertades.

Per tant, fa la sensació és que tot allò que s’havia fet no es dóna per bo i s’ha de començar de nou. En una situació de crisi econòmica cada minut, cada segon, cada dia és absolutament fonamental. Per una ciutat com Terrassa, haver perdut dos anys des de l’Ajuntament, evidentment això no ha estat bo per la ciutat.

Tenen ja 9 regidors, cada cop han anat retallant distància al PSC. Què creu que fa falta per superar-los?  

DSC05223_09-20-2013Nosaltres treballem per a això. Tenim moltes ganes i fem molta feina d’explicar a la gent que hi ha una alternativa i que, en democràcia, l’alternança és fonamental.  Quan els models s’esgoten, calen noves formes de governar. El que volem explicar als ciutadans és que a Convergència estem preparats per a governar i que tenim un bon projecte i una bona proposta per situar una altra vegada Terrassa al capdavant del país amb una imatge potent, forta i sobretot amb capacitat i prosperitat.

Si no aconseguís arribar a la majoria; estaria disposat a fer pactes amb altres formacions? Amb el PP també?

Evidentment. Majoria absoluta no en tindrem. En aquesta nova etapa hi haurà una fragmentació dels consistoris on entraren 6 o 7 grups municipals, és molt difícil que ningú tingui majoria absoluta i, per tant, haurem d’obrir-nos a d’altres formacions. A Terrassa el PP en aquests moments els descartem per poder governar perquè és un partit molt hostil als plantejaments bàsics de democràcia que defensem. El PP hauria de fer un tomb pràcticament copernicà. És molt difícil poder col·laborar a nivell de ciutat.

 

Switch to mobile version