Autor Societat
26 Octubre 2013 a 15:16

Aquesta nit haurem d’endarrerir una hora el rellotge

Foto: Sergi Colomer

Foto: Sergi Colomer

Aquesta matinada, quan el rellotge marqui les tres haurem d’endarrerir una hora. Aquest canvi d’hora, que correspon al segon canvi anual de cara a aprofitar el màxim d’hores diürnes, busca alleugerir la factura energètica i és una mesura que es va adoptar durant la Primera Guerra Mundial , tot i que l’Estat espanyol ho va adoptar seixanta anys més tard (1974)-.

Aquesta mesura la realitzen gairebé 70 països de tot el món i s’intenta fer coincidir la jornada laboral amb les hores de llum. Segons l’IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’energia) l’estalvi energètic supera el 5% del total de la factura de la llum.

El debat sobre els efectes i l’eficiència d’aquestes mesures és un clàssic per aquestes dates, i es que la gran majoria d’empreses i llars obren la llum només llevar-se, el que inutilitza del tot l’eficàcia d’una mesura que té efecte en el nostra rellotge biològic. Els més afectats, nens i gent gran, poden arribar a patir 48h fins aconseguir adaptar-se a l’horari.

Necessitem millorar la conciliació laboral?

Un dels debats que estan sorgint en els darrers mesos i que una comissió del Congrés dels Diputats està estudiant, són les mesures de cara a millorar la conciliació laboral. Entre les propostes que aquesta comissió està plantejant, hi ha una que destaca i que fa referència als horaris: proposen endarrerir permanentment l’horari.

L’actual horari neix d’una decisió efectuada pel General Franco i el seu govern dictatorial per la qual va aplicar el meridià de Greenwich. Aquest meridià suposa que la meitat de l’Estat espanyol (Catalunya, València i Murcia) es troben en l’horari corresponent per la seva posició de la terra, mentre que les altres Comunitats Autònomes estan en un horari que no els pertoca per la seva posició, de manera que una part de l’Estat hauria de viure en l’horari que actualment té Canàries i una altra part necessitaria conservar l’actual horari.

En tot cas, el debat sobre la conciliació laboral i els horaris és un dels punts forts que sustenten la necessitat d’avançar i endarrerir el rellotge dos cops l’any.

Switch to mobile version