Autor Cinema, teatre i televisió
9 Octubre 2013 a 17:00

Crítica teatral: Siglo de Oro siglo de ahora

El que s’amaga rere un títol desencertat

Foto Siglo de Oro Siglo de ahora (650x488)

Entremeses Contemporanis. En cartell fins: 13 d’octubre del 2013 (Teatre Poliorama). Textos Originals: Ron Lalá. Composició musical i arrenjaments: Ron Lalá. Direcció: Yayo Cáceres. Versificació: Álvaro Tato. Direcció musical: Miguel Magdalena. Companyia: Ron Lalá (Yayo Cáceres, Juan Cañas, Íñigo Echevarría, Miguel Magdalena, Daniel Rovalher, Álvaro Tato). Il·luminació: Miguel A. Camacho. Tècnic de llums: Diego Domínguez. So directe: Eduardo Gandulfo. Disseny de vestuari: Tatiana de Sarabia. Producció de vestuari: Arantxa de Sarabia i Tatiana de Sarabia. Realització de vestuari: Taller Alejandro Jaén. Realització de món i tarimes: Mundo. Escenografia: Ron Lalá. Fotografies i disseny gràfic: David Ruiz.

 

Un escenari gairebé buit. Només dues estructures de fusta reposen sobre els taulons del Poliorama. Les llums de la platea encara estan enceses. Un actor apareix trasbalsat amb un llum d’oli del segle passat. Mira a l’horitzó, crida als seus companys, i a partir d’aquí, la resta és espectacle.

Cinc bèsties escèniques treballen sense descans durant 90 minuts. Ballen, canten, interpreten, juguen, riuen, creen, renoven, imaginen… i tot, en vers. El públic connecta des del primer minut amb una manera de fer clàssica però increïblement actualitzada. Una posada en escena brillant, una energia desbordant, un domini vocal excel·lent, un domini absolut de l’escenari i una agilitat corporal envejable. Sens dubte, un impactant descobriment, val a dir que sota un títol gens seductor.

La música en directe, la intel·ligència dels versos, la multitud de personatges i temes que hi apareixen, i  tots els jocs proposats als entremesos contemporanis, fan de la “Folía” dels Ron Lalá un dels millors espectacles que s’hagi vist als escenaris des de ja fa massa temps.

Cal destacar, sobretot, la gran tasca de recuperació de la representació teatral com a instrument pedagògic, reivindicatiu i d’acció social. Lluny de ser un simple entreteniment, “Siglo de Oro siglo de ahora” és una reflexió sobre el present, sobre allò que érem, i allò que sembla que encara som. És una revelació del fet que seguim arrossegant llastres del passat, que no hem evolucionat tant com ens pensàvem, que no som tant moderns, sinó que en certa manera, seguim sent una mica barrocs.

Un èxit de crítica, però un fracàs d’assistència sobre el que caldrà reflexionar.

 

Enllaç al blog de l’espectacle

 

 Anna Mestre

Actriu i Comunicadora

@anna_mestreseg

Switch to mobile version