Autor Societat
26 Octubre 2013 a 12:00

La natalitat va baixar en un 5,2% al Vallès Occidental

Imatge extreta de la web de XTIC

Imatge extreta de la web de XTIC

El nombre de persones nouvingudes a la nostra comarca va baixar un 5,2% durant l’any passat. Aquesta dada es desprèn de l’informes que acaba de publicar l’IDESCAT, el servei estadístic de Catalunya, que ha xifrat el descens en 560 persones menys en només 12 mesos.

Els efectes de la crisi i la situació socioeconòmica de la comarca, a més d’un envelliment progressiu de la població i la davallada de dones en edat de tenir fills, estan provocant que les xifres segueixin baixant per 3r any consecutiu. Mentre que a l’any 2010 van néixer un total de 10.859 persones al Vallès Occidental, l’any 2011 va baixar fins a situar-se en els 10.735, augmentant el descens aquest any i arribant als 10.175.

A nivell Català les xifres no milloren, i és que  la davallada en els naixements va arribar a les 3.763 persones, un 4,7% menys que l’any anterior. Les comarques amb una baixada més pronunciada van ser les de l’Alta Ribagorça, amb un 45,7% seguit del Ripollès amb un descens del 19,2%. En canvi, les comarques que han tingut un creixement han estat el Bages, amb un augment del 3,1%, l’Alt Urgell, amb un 1,9% de nadons més i les Garrigues, amb un 3,1% positiu.

Cada vegada més mares no estan casades

El registre també ha mostrat un augment important entre les mares que en el moment de tenir el fill estan casades i les que no ho estan. Si fins ara la gran majoria es trobava en un estat civil casat, la tendència ens porta a que aquestes diferències podrien desaparèixer en només 5 anys. L’Any 2010 el 65% de les mares que van tenir un fill a Catalunya estaven casades, durant el 2012 la xifra ha baixat al 61%, el que indica un canvi de gairebé 4 punts en només 3 anys.

La mitjana d’edat per tenir el primer fill és de 30,1 anys

La mitjana d’edat en la que la mare té el seu primer fill continua augmentant fins a situar-se en els 30,1 anys. En aquest sentit, les mares estrangeres que tenen el primer  fill tenen una edat mitjana de 29,2 anys, molt similar a les dones catalanes. L’indicador conjuntural de fecunditat, que mesura els fills que té cada dona, ens mostra que la xifra ha continuat baixant i es situa  al 1,39 fills per dona. Aquest fet indica el progressiu envelliment de la població i ha estat provocat pel descens accelerat del nombre de fills per dona estrangera, que ha baixat de l’87% el 2010 al 1,68% aquest any, provocat per la greu situació socioeconòmica.

 

Switch to mobile version