Autor Ensenyament
31 Octubre 2013 a 13:30

Les escoles de Rubí d’Euronet 50/50 estalvien 45.250’91 euros

Redueixen la despesa energètica de manera pedagògica

Imatge cedida per l'Ajuntament de Rubí

Imatge cedida per l’Ajuntament de Rubí

Les escoles de Rubí han aconseguit durant el curs 2012-2013 un estalvi net de 45.250’91 euros amb el projecte Euronet 50/50 que impulsa l’Ajuntament de Rubí. En el marc de la iniciativa, els centres educatius es comprometen a reduir la despesa energètica i així l’Ajuntament retorna la meitat de l’estalvi que s’aconsegueix, en forma de subvenció directa. L’altra meitat dels diners s’invertiran en projectes d’eficiència energètica per tal que l’estalvi energètic als centres educatius segueixi augmentant. El projecte Euronet 50/50 va néixer a Hamburg l’any 1994 i actualment nou països europeus hi formen part.

Onze de les tretze escoles públiques de Rubí han participat al projecte i han aconseguit un estalvi en total de més de 45.000 euros. Ja s’han iniciat els tràmits perquè les escoles obtinguin les subvencions directes durant els mesos de desembre i gener. Les ajudes ascendiran a 28.684’93 euros. A partir del 2014 totes les escoles entraran al monitoratge d’edificis que s’inclou al Paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi per controlar, en temps real, el consum energètic i veure quines accions comporten més o menys despesa. Amb l’èxit del projecte, altres escoles de la ciutat, com ara algunes de concertades, ja han mostrat la seva intenció d’adherir-se a la iniciativa l’any que ve.

Imatge cedida per l'Ajuntament de Rubí

Imatge cedida per l’Ajuntament de Rubí

El projecte Euronet 50/50 va començar a principis d’any amb un equip energètic a cada centre format per un representant del servei d’Educació de l’Ajuntament, professors, alumnes, membres de l’AMPA, personal de menjador i del servei de neteja i el conserge de l’escola, assessorats pels tècnics de projecte Rubí Brilla. A més, s’ha designat un alumne de cada classe encarregat de comprovar que els llums s’apaguen quan acaba el dia. S’han establerts certs protocols per engegar o apagar aparells, l’horari de calefacció, s’eliminen els punts de llum innecessaris, es controlen les fuites d’aigua i es fa l’aïllament de partes i finestres. D’aquesta manera, es controla que no es desaprofiti cap tipus d’energia i s’hi involucra els alumnes de manera educativa.

El director del projecte Euronet 50/50, Josep Bautista, ha dit que la comunitat educativa s’ha abocat al projecte “no només pels beneficis econòmics sinó també pel que suposa de feina pedagògica”. L’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia Lores, ha destacat que “el projecte 50/50 representa un estalvi econòmic però també conscienciació […]. En moltes ocasions, els nens acaben ajudant a les famílies a canviar els seus hàbits”.

Switch to mobile version