Autor Política
14 Novembre 2013 a 16:00

ICV-EUiA es mostra en contra de la llei del sector elèctric del Govern central

Presentarà els motius i propostes al Ple d’aquest mes

logo icv euia

El Grup Municipal d’ICV-EUiA presentarà al Ple Municipal del mes de novembre una resolució per tal que des de l’Ajuntament es mostri el rebuig a la llei del sector elèctric i a la nova regulació d’instal·lacions renovables i autoconsum elèctric que ha promogut el Govern de l’Estat.

ICV-EUiA reclama un posicionament institucional davant aquesta reforma que, segons han dit, penalitza les iniciatives per la producció elèctrica renovable i de proximitat. Els ecosocialistes han volgut posar de relleu que és una iniciativa que no permet crear noves instal·lacions d’energies renovables i es penalitza les ja existents, com ara les instal·lacions fotovoltaiques connectades a la xarxa que disposa l’Ajuntament, igual que les persones que a títol personal han apostat per aquest tipus d’energies.

Eva Herrero, regidora d’ICVEUiA, ha dit que “el projecte de Llei del Sector Elèctric xoca amb els principis del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses contra el canvi climàtic i malmet l’esforç de molts ajuntaments, entre d’altres el de Terrassa, que en la darrera dècada han fet una aposta decidida per la lluita contra el canvi climàtic, creant agències locals d’energia, desplegant ordenances solars, tramitant llicències i bonificacions fiscals, aprovant els compromisos dels Plans d’Acció d’Energia Sostenible i assumint un paper actiu en l’impuls i el desplegament de les energies renovables per assolir el compromís de reduir les emissions de CO2” i ha afegit que “l’arbitrarietat en les condicions regulades a la norma asfixia a les renovables i farà molt difícil que es construeixin noves instal·lacions fotovoltaiques i probablement farà tancar algunes de les que actualment estan en funcionament arreu del país” .

Herrero també ha comentat la reforma energètica del PP dient que “està feta al dictat de l’oligopoli de les companyies elèctriques espanyoles, que malgrat la caiguda del consum i la crisi, registren el doble de benefici que les de la Unió Europea. No permet afrontar els reptes energètics del futur, ni avançar en la independència energètica ni garantir el dret a una energia neta. Novament s’està legislant sota els interessos del sector elèctric i no al servei dels interessos comuns de la ciutadania”.

Per tots aquests motius, des de ICV-EUiA demanen que l’Ajuntament de Terrassa faci una petició al Govern de l’Estat per tal que retiri el projecte de Llei del Sector Elèctric i es faci una norma sobre energia elèctrica des de la sobirania energètica, seguretat jurídica, seguretat de subministrament i sostenibilitat. També demanen al Govern de l’Estat i al Govern de la Generalitat que s’elabori una normativa elèctrica i fiscal que promogui la producció, distribució i autoconsum d’energia d’origen renovable per part de la ciutadania a nivell domèstic, les petites i mitjanes empreses i els ajuntaments. A més, es vol demanar a l’Estat i la Generalitat que augmentin les subvencions per els inversions municipals en infraestructures pel foment de l’energia renovable.

El grup polític ha volgut manifestar que la reforma del govern del PP és única al món i va en direcció contrària a les polítiques energètiques i mediambientals d’Europa, argumentant que farà ser més dependent la societat de la importació de combustibles fòssils i contaminants, augmentat el risc per la seguretat i per la salut de la ciutadania.

Switch to mobile version