Autor Cultura
12 Novembre 2013 a 17:45

Llums i ombres de la transició a Catalunya, de 1975 ençà

La primera conferència “La transició a Catalunya (1975-…)”

Foto: Eulàlia Barrasetas

Foto: Eulàlia Barrasetas

Un centenar de persones es van acostar a l’Aula Magna del Centre Cultural per assistir a la inauguració del curs de tardor “Llums i ombres de la transició a Catalunya, de 1975 ençà”.

En aquesta primera conferència , “La transició a Catalunya (1975-…)”, l’historiador sabadellenc Josep Lluís Martin Berbois va posar sobre la taula les diferents dates de finalització de la transició, que per uns és al 1975 amb la mort del dictador, per uns altres és al 1977 amb l’arribada de les eleccions generals, per altres al 1979 amb les eleccions municipals i per alguna fins i tot el 1982 amb la victòria del PSOE, que era un partit sense cap mena de passat franquista.

Berbois va repassar i desglossar cada una de les diferents passes des de l’assassinat de Carrero Blanco fins a l’Assamblea de Catalunya del 11 de setembre de 1976 a Sant Boi, la lluita sindical, la tornada de Tarradellas, la cohesió del PSUC i la reconstrucció des de dins fins a les eleccions autonòmiques de 1980.

Aquest curs està organitzat per Òmnium Cultural de Terrassa i el Centre d’Estudis Històrics de Terrassa i compta amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal i del mateix Centre Cultural. Consta de 4 conferències que es duran a terme fins el 2 de desembre. La propera sessió serà el dia 18 i anirà a càrrec de Francesc Xavier Hernández Cardona, historiador i catedràtic de la Universitat de Barcelona, i portarà el títol de “Transició o restauració borbònica”.

Switch to mobile version