Autor Política
18 Novembre 2013 a 10:30

Terrassa Smart Energy neix per millorar l’eficiència i estalviar en el consum energètic

S’actuarà en l’enllumenat, el consum energètic d’edificis i autobusos

Imatge cedida per l'Ajuntament de Terrassa

Imatge cedida per l’Ajuntament de Terrassa

L’Ajuntament de Terrassa va presentar el dijous passat el projecte Smart Energy en el qual s’hi especifiquen unes accions per millorar l’eficiència i l’estalvi energètic. S’actuarà en l’enllumenat públic, el consum energètic d’edificis municipals i en autobusos municipals. El Fons Europeu d’Eficiència Energètica ha aprovat la subvenció de 625.000 euros per finançar la redacció dels projectes tècnics. El cost de les accions es preveu que s’elevi fins els 18 milions d’euros.

Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, va comentar durant la presentació que aquesta iniciativa “demostra que estem treballant amb rigor i reconeix l’important esforç que s’està fent des del govern municipal per assolir els objectius de sostenibilitat als que ens vam comprometre fa uns anys” i va afegir que el projecte “representa una gran oportunitat per fer un salt tecnològic que situï la ciutat a l’avantguarda de les ciutats intel·ligents”.

L’alcalde també va comentar que l’estalvi energètic serà beneficiós per la qualitat de vida al municipi i aquest estalvi permetrà destinar els recursos econòmics a temes prioritaris: “estalviar en la factura del consum ens permetrà destinar aquests diners a les tres prioritats estratègiques i polítiques del Govern municipal: serveis socials, educació i reactivació econòmica. És a dir, estalviarem tot el que puguem per dedicar més diners a les persones”.

En el consum energètic, segons les mesures proposades, es preveu aconseguir un estalvi del 51’6% en enllumenat públic, més de la meitat de la despesa de l’Ajuntament; un 24’5%, una quarta part, en el consum d’edificis municipals; i un 39%, més d’una tercera part, del consum energètic dels autobusos.

En els edificis municipals es farà la substitució d’equipaments electromagnètics obsolets i lluminàries sense reflector, per equipaments electrònics i lluminàries d’alt rendiment; se substituiran les calderes de més de 15 anys amb rendiments inferiors al 80% per calderes d’alta eficiència i amb capacitat de gestió remota i d’adaptació a les condicions exteriors; s’incorporarà la tecnologia de control i regulació integrada amb la plataforma de gestió de dades Terrassa Smart City; i es contribuirà de la generació d’energia renovable.

Pel què fa a l’enllumenat públic, es reduirà la potència de les làmpades, s’utilitzaran noves tecnologies com els LEDs, es penalitzaran les incongruències en el consum d’alguns períodes, s’implementarà el control remot dels quadres, es controlarà també l’enllumenat punt a punt en àrees seleccionades i s’instal·larà un sistema de control amb sensors de moviment. En el cas del transport urbà s’ha decidit que es farà la substitució del 50% de la flota de transport per vehicles més eficients, elèctrics o amb tecnologies híbrides. Per últim, en el tema de les energies renovables, es pretén instal·lar una o més plantes fotovoltaiques orientades a l’autoconsum, que generin energia elèctrica que sigui directament utilitzada durant l’horari d’activitat al centre.

En el Ple de novembre de l’any 2008 es va acordar l’adhesió al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per a l’energia sostenible impulsat per la Unió Europea amb l’objectiu de reduir, l’any 2020, un 20% les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Per aconseguir-ho, es fa un inventari d’emissions per conèixer la situació i un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i la participació dels serveis municipals. Amb el projecte Terrassa Smart Energy es vol anar més enllà d’aconseguir aquests objectius, per situar-se a l’avantguarda tecnològica en solucions intel·ligents pel consum energètic i la qualitat de vida dels habitants.

Switch to mobile version