Autor Societat
20 Desembre 2013 a 15:54

Condemna a la contrareforma de la llei de l’avortament

A les 19 h davant la seu del PP

Foto campanya defensa avortament

En resposta a la contrareforma de la Llei 2/2010 de Salut Sexual i Reproductiva i Interrupció Voluntària de l’Embaràs, presentada aquest matí en Consell de Ministres, Dones amb Iniciativa crida la ciutadania a participar en les concentracions de rebuig a la restricció del dret a l’avortament lliure. En aquest sentit, el moviment feminista ha convocat protestes a les Delegacions del Govern Central d’arreu del territori i a diferents localitats davant les seus del PP. Així a Terrassa hi ha una convocatòria a les 19 h, com a la resta d’indrets, davant la seu del PP i organitzada per la Plataforma pel dret a l’avortament de Terrassa.

Dones amb Iniciativa posa la veu d’alarma davant el retorn al temps dels “avortaments de primera i de segona”. “La reforma ens situa de nou en un context que força moltes dones a posar-se en risc per acabar amb un embaràs no desitjat a l’Estat, sense cap suport ni seguretat”, explica Elena Dinarés, responsable de Dones amb Iniciativa (ICV) a Terrassa, i afegeix: “En un moment d’afebliment de l’estat del benestar, l’impacte de la mesura es multiplica en milers de vides, per motius econòmics i socials“.

El moviment feminista oposarà resistència a la contrareforma del masclisme governamental per garantir que les dones no perdin autonomia i cridarem a la desobediència, tant al carrer com a través de l’acció institucional”, assegura la presidenta de l’organització feminista, per qui negar el dret al propi cos és un retrocés democràtic que respon a una clara voluntat política: “satisfer la jerarquia eclesiàstica i mantenir les dones subordinades als interessos i privilegis del patriarcat, cosa que passa per mantenir-nos relegades a la vida social”.

Segons el Ministeri de Sanitat, més de 100.000 avortaments són practicats cada any a l’Estat. “Els avortaments clandestins es tradueixen en risc per les dones, perquè les que decideixen avortar ho faran, al marge que un Govern ultraconservador cregui que els hi ha pres el dret a decidir sobre la pròpia vida”, explica Elena Dinarés.

Segons Dinarés “el que fa aquesta legislació és convertir un dret de totes les dones en un privilegi d’aquelles que s’ho poden pagar “. La OMS reconeix que restringir les interrupcions voluntàries de l’embaràs legals no redueix el nombre d’avortaments, sinó que es tradueix en major perill per la salut i mortalitat de les dones.

Dones amb iniciativa recorda a les autoritats que el Parlament Català es va comprometre a defensar el dret al propi cos, a proposta d’ICV-EUiA.

El compromís adoptat pel Parlament es concreta en blindar les garanties i protegir els drets que atorgava la Llei Orgànica 2/2010 de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció voluntària de l’embaràs a dones i professionals, per mantenir el dret a l’avortament lliure i evitar, així, la limitació de l’autonomia de les dones. Les diputades i diputats catalans també van recolzar l’elaboració d’una llei catalana de Drets i Salut Sexual i Reproductiva i el desplegament de l’actual llei amb els recursos necessaris, per tal que l’educació sexual, l’anticoncepció i la interrupció voluntària de l’embaràs dins la xarxa de salut pública siguin garantides a la ciutadania.

Switch to mobile version