Autor Economia
19 Desembre 2013 a 15:30

El projecte Energia per a tothom calcula un estalvi potencial de 205 euros de mitjana per llar

Estudiants de la UPC han realitzat els anàlisis

Imatge cedida per l'Ajuntament de Rubí

Imatge cedida per l’Ajuntament de Rubí

En el marc del projecte municipal Energia per a tothom, estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), coordinats amb els Serveis Socials de l’Ajuntament de Rubí i l’equip de Rubí Brilla, han completat recentment un centenar d’auditories en habitatges que tenen dificultats per pagar els subministraments bàsics. Després de realitzar els corresponents informes individuals i col·lectius, s’ha conclòs que l’estalvi potencial d’aquestes llars és de 19.265 euros, és a dir, 205 euros de mitjana per família.

Durant les visites als habitatges, els estudiants de la UPC han analitzat quins tipus de subministraments tenen contractats i si utilitzen sistemes poc eficients, com per exemple les bombetes d’alt consum o estufes incandescents, i els han proposat alternatives per reduir la despesa energètica. També han donat informació a les famílies sobre els bons socials elèctrics, un recurs força desconegut entre la població que pot comportar una rebaixa d’entre un 20% i un 40% de la factura de la llum. Actualment, tenen dret a aquesta ajuda els domicilis amb una potència contractada per sota dels 3kW, les persones de 60 anys o més amb una pensió mínima o amb una pensió no contributiva i beneficiaris de l’antic SOVI, les famílies nombroses i els habitatges amb tots els residents a l’atur.

L’Ajuntament de Rubí, a l’hora de posar en marxa el projecte Energia per a tothom, ha pres com a referència més d’un centenar de llars que l’any passat ja van rebre diferents graus d’ajuda dels Serveis Socials per pagar les seves factures. L’anàlisi ha permès fer el càlcul de l’estalvi potencial d’aquestes famílies i programar una sèrie d’accions que sufragarà l’Ajuntament per ajudar-los a reduir la seva despesa. D’aquesta manera, el consistori invertirà 25.255 euros en mesures, com la compra de bombetes, lladres i temporitzadors, l’adquisició de neveres, reparacions de lampisteria i electricitat, obres d’aïllament o la instal·lació de bombes de calor. D’altra banda, l’Ajuntament farà l’acompanyament de les famílies susceptibles de sol·licitar el bo social.

Comunitat Rubí Brilla, projecte d’eficiència energètica

Algunes d’aquestes famílies analitzades han estat proposades per participar en el projecte d’eficiència energètica Comunitat Rubí Brilla. La iniciativa pretén aconseguir estalvis energètics superiors al 10% a 200 llars rubinenques, gràcies a l’obtenció d’informació detallada sobre el seu consum i a la posada en pràctica de consells.

Fins ara, les famílies d’aquest projecte disposaven d’un aparell adherit al quadre elèctric que permetia saber el consum en temps real. Des del passat 20 de novembre, com a complement,  s’ha implementat també el software Personal Energy, dissenyat per l’empresa Enerbyte Smart Energy Solutions SL, que dóna accés a les dades en qualsevol moment a través de l’ordinador, la tauleta o el telèfon intel·ligent.

Switch to mobile version