Autor Societat
7 Desembre 2013 a 12:00

Els Bombers de la Generalitat demanen extremar la precaució a l’hora de fer activitats a la muntanya durant l’hivern

Han emès un comunicat amb consells i precaucions

Foto: Mercè Folch

Foto: Mercè Folch

Atesa la proximitat de les dates nadalenques en què la gent surt més de casa, els Bombers de la Generalitat han demanat que s’extremin les precaucions pel fred i les temperatures baixes en zones de muntanya.

Han fet públiques un seguit de precaucions a tenir en compte abans de sortir, com per exemple, informar-se de les condicions meteorològiques i l’evolució del temps a la zona a través dels mitjans de comunicació, internet o el Servei Meteorològic de Catalunya (www.meteo.cat). També recomanen planificar l’activitat amb mapes i saber quant durarà, així com anar acompanyats o informar a algú del recorregut. A més, s’ha de portar l’equipament i material adequat.

Durant la marxa a la muntanya s’ha de mantenir el contacte entre els components del grup, fixar punts de referència, hidratar el cos sovint i menjar aliments energètics i si fa fred, no deixar de caminar.

En cas d’accident s’ha de trucar al 112 i mantenir la calma. Cal ser molt precisos amb les dades que es donen com ara el lloc de l’accident, el nombre de persones accidentades i l’edat, la situació de l’accidentat i si està ferit, conscient, sagna o respira.

En cas que durant la marxa agafi la nit als excursionistes, s’ha de seguir amb la ruta prevista en el camí. En cas d’estar perduts o desorientats s’ha de comunicar la situació i buscar un lloc arrecerat per passar la nit mentre arriben els equips d’emergència.

A l’hora de practicar activitats d’hivern es recomana informar-se sobre el perill d’allaus al butlletí de risc del Servei Meteorològic, tenir cura del traçat a fer per evitar allaus i renunciar a la realització de l’activitat si el risc és elevat. En cas de quedar atrapats en una allau s’ha d’intentar fugir-ne pel lateral més pròxim o adoptar una posició de bola; quan es noti que l’allau s’ha aturat, s’han de separar els braços dels colzes i els genolls per fer-se un millor espai per respirar.

Switch to mobile version