Autor Cultura
19 Desembre 2013 a 14:00

Entrega dels IV Premis Zirkòlika de Circ

Los Galindos, Fet a Mà, Joan Català i l’Escola de Circ Rogelio Rivel guanyen quatre dels guardons

Nit de circ 650x433

Aquest dimarts 17 de desembre es van lliurat els IV Premis de Circ Zirkòlika durant la gala “Nit de Circ”, celebrada a la Carpa del Circ Raluy instal·lada al Port Vell de Barcelona.

L’espectacle dirigit per Jordi Puntí, i presentat pel pallasso Marcel Gros, va comptar amb dotze números d’entre els projectes premiats l’any passat (Psirc, Zirkus Frak i Tub d’assaig 7.70) i els que s’han vist durant aquest 2013 a Catalunya. De la vintena d’artistes que hi van actuar cal destacar les acròbates Niedziela i Emily Swider Raluy (equilibris al monocicle), Elena Zanzu (trapezi balanç), Ayal Benin (Frisbee–malabars), Las Divinas (Trio musical), Niño Retrete (clown), Duo Laos (mà a mà) i Francisco Rojas ‘Dyvinetz’. Aquests dos últims artistes arribats directament del dinner show Palazzo, a Berlín.

El premi al millor espectacle va ser per la companyia Los Galindos pel muntatge que presenten en un una iurta, on Martí Soler presenta número de roda cyr i llançament de ganivets. La companyia la completen Marcel Escolano i Bet Garrell.

La companyia Fet a Mà, fundada l’any 2008 per Pau Portabella i Marta Torrents, va guanyar el premi al millor espectacle de sala per “Cru”. El seu treball es basa en la fusió de l’acrobàcia, la dansa i el teatre.

El premi al millor espectacle de circ de carrer va ser per l’artista Joan Català per l’espectacle “Pelat”, un muntatge que neix de l’observació del treball artesanal i de l’estudi del cos, i elimina les fronteres entre el circ, la dansa i el teatre.

L’Escola de Circ Rogelio Rivel, creada l’any 1999, va rebre el premi a la millor iniciativa per a la projecció del circ. Actualment el centre és un projecte sòlid i amb reconeixement a nivell europeu com a membre de la Federació Europea d’Escoles de Circ en tant que escola preparatòria i professional de formació en les arts del circ.

El premi al millor número de circ va ser per la companyia Marcel et ses Drôles de Femmes pel seu número de quadre coreà, i Animal Religion, formada per Quim Girón i Niklas Blomberg, va guanyar el premi a la millor companyia novell per “Indomador”, un espectacle que connecta amb l’animalitat més profunda de l’ésser humà i mostra la força incontrolable que tots tenim al nostre interior.

Proyecto Otradnoie va rebre el premi a la millor música original per “Otradnoie1”, un espectacle experimental que juga amb la música i adquireix el ritme d’un pols que s’accelera.

“Rien à dire”, el nou espectacle de sala del pallasso Leandre es va endur el premi a la millor posada en escena. La peça es presenta a un ritme frenètic amb fantasmes als armaris, mitjons voladors, pluges de paraigües i miralls juganers.

Finalment, Xavier Erra va guanyar el premi al millor director per “L’art de volar” (Combinat 47 de l’Ateneu popular de 9Barris), un espectacle on es fusionen els números de circ amb el cinema. El jurat també va tenir una menció especial per a l’artista Joel Martí, de Circo Afilado, a qui li van concedir un accèssit en la categoria de millor artista novell.

En total, 31 projectes aspiraven a un dels 10 premis Zirkòlika. Un certamen que ha esdevingut un reconeixement al treball artístic i guardona tant als artistes circenses com les millors propostes coproduïdes o sorgides al nostre país.

 Durant la gala també es va tenir un emotiu record per al pallasso Joan Montanyès “Monti”, que va morir el passat mes d’abril. Van col·laborar en aquest recordatori els pallassos Fulgenci Mestre i Oriol Boixader. 

Switch to mobile version