Autor Societat
30 Desembre 2013 a 10:30

Un grup d’espeleòlegs revisa l’avenc dels Plans, a Sant Llorenç del Munt

També van anar al nou avenc Casas-Martínez i al del Camí Ral

Imatge del blog Trail Sant Llorenç

Imatge del blog Trail Sant Llorenç

El passat dijous de Sant Esteve un grup d’espeleòlegs van revisar l’avenc dels Plans (o de les Boades), a Sant Llorenç del Munt. L’avenc es troba a la zona dels Plans, per sobre del mas de les Cases, a Rellinars, a la carena del Camí Ral.

El grup d’espeleòlegs va estar format per Salvador Vives, autor de la primera topografia d’aquesta venc; Xavier Badiella, autor de la sèrie d’estudis sobre Petits avencs de la nostra muntanya; Eduard Badiella, un dels majors coneixedors de les cavitats de Sant Llorenç del Munt; Gemma Pirla, presidenta del SIS i geòloga; Marc Anglès, doctorat en geologia, escalador i espeleòleg; Marc Banchs, espeleòleg del SIS; i Marta Domper, espeleòloga del SIS.

Imatge del blog Trail Sant Llorenç

Imatge del blog Trail Sant Llorenç

L’Avenc dels Plans (o de les Boades) va ser una zona on es concentrava l’activitat de pagesos, ramaders i carboners del segle XX. Es va incloure al primer inventari d’avencs de la Serra de l’Obac que l’Arxiu d’Estudis del Centre Excursionista de Terrassa va publicar el 1924. La cavitat va quedar oblidada quan l’activitat dels habitants de la zona va cessar, i no va ser fins l’any 1971 quan Salvador Vives i J. Marcet van fer-ne el primer estudi topogràfic.

L’avenc té una fondària de 15 metres i una de les boques més grans de Sant Llorenç del Munt i l’Obac de 4’5 i 5’5 metres. El pou descendeix fins a 9 metres amb la mateixa amplada que la boca. A partir de llavors, la cavitat es divideix en dos ramals: el nord, la fondària del qual continua fins al 15 metres; i la sud, que baixa fins el 12’5 metres.

El mateix dijous de Sant Esteve els espeleòlegs van anar a dos avencs més: el nou avenc Casas-Martínez (o del Coll del Correu) i el del Camí Ral.

Switch to mobile version