Autor El temps
6 Gener 2014 a 10:00

El desembre ha estat un mes sec a Catalunya

Al Vallès Occidental la temperatura mitjana ha estat d’entre 4 i 8º C

Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Segons les dades aportades pel Servei Meteorològic de Catalunya el mes de desembre ha estat sec de manera generalitzada al territori català. Tot i així, ha estat pluviomèticament normal a punts del Pirineu i Prepirineu. Les temperatures han estat càlides a les zones del Pirineu, Prepirineu i al litoral i prelitoral Central i Nord, i fredes a l’interior i al litoral sud.

Els primers divuit dies del mes a Catalunya es va experimentar una persistent falca anticlònica que va cobrir tota l’Europa occidental. Això va provocar que els sistemes frontals viatgessin lluny de les latituds catalanes i hi hagués una gran presència de boira  per la falta de ventilació a les valls i depressions interiors. La inversió tèrmica va provocar contrastos en la temperatura del nord i el sud del país, així com de les zones més elevades i de les que menys.

Els dies 19 i 20 va passar un front atlàntic que va deixar pluges d’entre 5 i 30 mm al PN dels Ports, el Llac Redon, la Vall d’Aran i el Vallès Oriental.

L’anticicló i la boira es van tornar a establir just abans de Nadal amb baixes pressions al nord i altes al sud. Això va afavorir el pas de sistemes frontals, tot i que van arribar amb poca precipitació. Entre els dies 24 i 26 es van registrar quantitats importants de precipitacions al sud del Pirineu per la profunda depressió a la latitud de les illes Britàniques. Les quantitats màximes es van registrar a Espot, al Pallars Sobirà i a l’Alta Ribagorça.

La temperatura mitjana mensual al Vallès Occidental ha estat d’entre 6 i 8º C, tot i que al nord ha estat més baixa, de 6 a 4º C. Aquestes temperatures han estat lleugerament per sota de la temperatura mitjana climàtica, situant-se 1ºC per sota.

La precipitació al Vallès Occidental ha anat amb consonància amb la resta de comarques que l’envolten, i és que la precipitació acumulada ha estat d’entre 20 i 30 mm.  A la meitat sud de la comarca  la precipitació ha estat entre un 30 i 50% superior a la mitjana climàtica, i a la meitat nord l’acumulació ha estat del 0%.

Switch to mobile version