Autor Societat
6 Febrer 2014 a 15:30

Catalunya redueix més del 50% l’ús de bosses de plàstic d’un sol ús en 5 anys

El consum anual de cada català s’ha reduït de 327 a 156 bosses

estudi bosses plàstic

Josep Maria Tost, director de l’ARC // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha presentat aquesta setmana l’estudi de consum de bosses de plàstic d’un sol ús (BPNU) a Catalunya l’any 2012 (dut a terme en el marc del Programa de Gestió de Residus Municipals 2006-2012). Ho ha fet en una trobada amb els representants de 65 empreses i associacions adherides al denominat Pacte per la Bossa, una iniciativa de l’ARC. Aquesta, pionera a l’Estat Espanyol, va néixer l’any 2009 amb l’objectiu de reduir el consum d’aquest tipus de bosses per càpita l’any 2012 en un 50% respecte el 2007.

La informació per l’estudi s’ha recollit mitjançant enquestes personalitzades en els supermercats, hipermercats i grans magatzems, i en 405 establiments de comerç urbà (menys de 400 m2 de superfície), ubicats en els mateixos àmbits que en els anteriors estudis.

Consumim 1.200 milions menys de bosses de plàstic que fa 5 anys

Segons l’estudi, l’any 2012 es van consumir aproximadament 1.200 milions de BPNU menys que el 2007, fet que suposa una reducció del consum per càpita d’una mica més del 52%. L’any 2012 es van consumir 22,5 milions de bosses a la setmana (405 per llar), mentre que fa 5 anys, el consum era de 45 milions (911 per llar). Els resultats mostren que cada català consumeix de mitjana a l’any un total de 156 bosses de plàstic, 171 menys que el 2007.

Aquesta reducció indica l’eficàcia de les mesures implementades en el marc del Pacte per la Bossa. L’oferta de productes alternatius per transportar la compra (bosses reutilitzables, compostables, etc.) incideix en els hàbits de consum dels ciutadans.

Distribució i consum de les bosses

Pel que fa a la tipologia d’establiments, l’estudi constata que la major part d’aquestes bosses es consumeixen en el comerç urbà (90,6%) i en els supermercats (7,6%).  En el comerç urbà, el consum ha caigut en alguns sectors i ha pujat en d’altres. Aquest fet s’expressa en la xifra final per a aquesta tipologia d’establiment, amb un increment del 7,8% respecte el 2007. En els supermercats, hipermercats i grans magatzems, s’han aplicat mesures que han contribuït a la reducció del consum de bosses en un 92,2%, un 96,6% i un 62% respectivament.

El gramatge de les BPN ha caigut en tots els formats comercials. Mentre que al 2007 el consum de plàstic en forma de bosses d’un sol ús era de 2,6 kg per habitant, durant l’any 2012, només va ser d’1 kg.

Pel que fa als subsectors comercials, l’estudi mostra que la major part del consum d’aquestes bosses es concentra en el quotidià alimentari (72,5% a Catalunya durant el 2011). La resta de subsectors tenen una incidència molt menor: l’equipament de la llar representa el 6,8% de les bosses consumides; el comerç mixt el 6,2%; el quotidià no alimentari el 4,9%; l’automoció i els carburants, el 3,6%; l’equipament de la persona, el 3,2%; lleure i cultura, l’1,6%, i l’1,3% correspon a altres subsectors.

Switch to mobile version